Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plány Intelu v procesorech až do konce roku 2003

Intel logo staré
Na japonském serveru Watch Impress se objevilo celkem 9 obrázků, které přehledně popisují, kdy se jaký procesor od Intelu objeví a naopak kdy zmizí. Tři nejzajímavější z nich jsem dal i k nám a trochu je okomentoval...

Nejprve se podíváme, jak to vypadá s klasickými desktop procesory:

Desktop procesory

Z obrázku je jasně vidět, že zatímco Pentium III s Coppermine jádrem (a příslušný Celeron) byl po dlouhou dobu hlavním procesorem, u Pentia 4 Willamette tomu tak není. Pokud bychom se podívali na Celeron s Willamette jádrem, tak ten se bude normálně prodávat necelý rok! Zato Pentium 4 i Celeron s Northwood jádrem budou, stejně jako Coppermine procesory, velmi dlouho na výsluní.

Mobilní procesory

V oblasti mobilních procesorů bude ještě dosti dlouho kralovat procesor Pentium III s jádrem Tualatin. Bude se prodávat minimálně do konce roku 2003! Jak je z obrázků vidět, nenahradí ho na všech postech Northwood, jak by se mohlo čekat, ale ten se bude dělit o své pole působnosti s Banias procesorem.

Pracovní stanice

Procesory pro pracovní stanice se dělí na ty víceprocesorové (vyšší část obrázku) a jednoprocesorové (dolní část obrázku). Tady se nekoná žádné překvapení, jen je pěkně vidět, že Pentium 4 i Xeon bude poměrně dlouhou dobu na výsluní. To McKinley, vlastně Itanium 2, znatelně rychleji ustoupí Madisonu (asi se bude jmenovat Itanium 3). Zajímavé je jen ten přeškrtnutý HyperThreading. Přiznám se, že netuším, co tím chtěl autor říci.

No a jestli vás zajímá, jak to vypadá u serverových procesorů, nebo byste rádi výše uvedené obrázky ve větším rozlišení (tj. nestačí vám ani když si na tyto kliknete), navštivte tuto stránku. Můžete se také podívat na detailnější výhled u mobilních procesorů a nakonec mobilní procesory ve vztahu k TDP (Thermal Design Power). Sice je tam trocha povídání řečí, kterou mnoho z nás neovládá, ale obrázky jsou celkem pochopitelné :)

Zdroje: 

Diskuse ke článku Plány Intelu v procesorech až do konce roku 2003

Žádné komentáře.