Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k O kolik se snížila reálná spotřeba nové Playstation 4?

Tý brďo. Celkem spotřeba. 70W v "ploše".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však to není moc :-) změř si spotřebu svého pc a pak uvidíš :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Práve teraz 46W aj s monitorom...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pak asi není řeč o herním PC. Stačí se podívat na recenze grafických karet - testovací sestavy, které obsahují jen hardware nezbytný na průběh testu, mají ve 2D spotřebu 70-80 wattů a to ještě s high-end zdroji s velmi vysokou účinností. Spotřeba 70 wattů PS4 se nijak nevymyká. První verze Playstation 3 žrala v idle 170 wattů a v zátěži až 230 wattů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale neni zrovna ferove porovnat PC s high end komponentami s PS4 mainstream vnitrnostmi a pak tleskat konzoli ze ma mensi spotrebu. Sice je ma mnohem mensi spotrebu nez predchudce ale 70W kdyz "nic nedela" je na specializovanou konzoli stale moc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GTX 750 sestava má na ploše spotřebu přes 80W. GTX 750 je o dost slabší než to, co je v ps4 :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednak viz příspěvek výše, jednak high-end komponenty se od mainstream komponentů liší spotřebou v zátěži, ale téměř ne spotřebou v klidu a do třetice: ty high-end sestavy mají mnohem dražší zdroje, které mají vyšší efektivitu.

Myslím, že se nedá argumentovat tím, že konzole je specializované zařízení. Stejně tak bych mohl argumentovat tím, že od high-endového PC mohu očekávat, že za ty peníze dostanu komponenty s pokročilejšími technologiemi pro úsporu energie. Konzole je specializované zařízení, ale je specializované primárně na hry. Zařízení specializované primárně pro nízkou spotřebu jsou tablety a ultrathiny.

Konzole je postavená na stejném 28nm procesu i stejných technologiích jako desktopové komponenty. Nevím, z jakého důvodu nebo z jaké podstaty věci by měla mít výrazně nižší spotřebu než desktop. To platilo před lety, kdy desktopové komponenty byly prosté jakýchkoli technologií pro úsporu energie, které byly vyvíjené jen pro mobilní segment. Dnes všichni výrobci aplikují všechny jim dostupné a rentabilní technologie pro úsporu energie do veškerého hardwaru bez ohledu na to, zda jde do mobilního segmentu, desktopu nebo konzolí. Liší se maximálně nastavení parametrů pro řízení spotřeby, ne samotná podstata.

Nepopírám, že je žádoucí, aby spotřeba jakéhokoli zařízení byla co nejnižší, ale to nic nemění na faktu, že když máme dva typy sestav vyrobených na obdobném procesu a využívající obdobných technologií, pak nelze čekat, že se jejich spotřeba bude diametrálně lišit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Prepáč no-X, ale možno by si sa mal ty pozrieť na recenzie grafík tu na diit. Testujete na Haswell-E platforme, a aj tak máte príkon v idle cca len 50W (až na nejaké výnimky). Zdroj je to síce high-endový, ale v tak malom zaťažení rozhodne v účinnosti neexceluje (niekde pod 80% v idle).

Ja osobne povaťujem príkon XBO a PS4 mimo hernej záťaže za fail, ale netuším koho rozhodnutie za takým výsledkom stojí.

EDIT: Aha, vlastne pozerám, že máte výsledky na úplne rôznych platformách v jednom grafe... palec hore.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe. No právě že to porovnávám s herním PC. V ploše mám tuším necelých 50W. Při hraní Elite Dangerous na nejvyšší detaily ve FullHD mimo stanici má celé PC spotřebu 120-130W, ve stanici 170W. A teď se podrž, je to i7-4790K s GTX970. To jen tak co si pamatuju naměřené hodnoty přímo při hraní. Bez monitoru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Teda nevim kde berete 70W...AMD? Už od základních desek 7x (moje Z67 ještě celkem žrala) řady pro Intel je celkem normální spotřeba v ploše kolem 40W. Není žádný problém se s i7 dostat na 35W, obzvlášť pokud máte SSD disk (cca 5W k dobru). Moderní dedikovaná grafika si v ploše taky neveme víc jak 15W.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V klidu se s i7-4790k pod 40W nedostaneš, s tím ani nepočítej. A k tomu si připočti grafiku, tak 20W a jseš na nějakých 70W s tou tvou sestavou (zdroj má přece jen úrčinnost okolo 90%). Takže si ty tvoje pohádky nechej pro někoho jinýho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, až přijdu domů, zapnu počítač a znovu se tedy podívám na wattmetr který tam mám stále připojený. Samozřejmě půjde zpochybnit jeho kvalitu a tak dále....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo. Jsem doma. 48-52W na ploše. Na webu DIIT mám spotřebu 86W kuli horní reklamě Lenova kde se grafika přepne patrně do 3D nebo 2,5D. Pokud sjedu dolů na okno kam právě píšu a chvíli počkám, jsem opět na 48W. A to se točí ještě jeden Caviar Black co má spotřebu cca 5W oproti normálu (než usne, je jen na data a běžně jede jen po najetí Windows). Zdroj mám Seasonic Gseries 750W 80 Gold, takže jede těžce pod efektivní hranicí. Pokud je tu nějaký samaritán a pošle mi nějaký wattmetr s logováním nebo ještě ideálně nějakou nadstavbou aby se mi ukazovaly reálné hodnoty na monitoru v OSD, rád si odběr přeměřím i něčím profi. Tak...
Caviar se uspal...42-43W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

videl si uz menu PS4? Je to ako 3D menu v nejakej hre. A ty to porovnavas so svojim 2D desktopom...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je menu za všechny prachy, vlastně watty :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A zajima to jako koho? Sony nema zadnou vymluvu, dodava PS4 jako celek, takze pokud si navrhlo menu tak ze vytezuje gpu a tedy moc zere je to jen jejich minus. Stale je to spotreba v menu a je vysoka.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co furt řešíš? PS4 není věc, kterou by člověk nechával puštěný celý den (třeba jak PC). PS4 nabootuje pod 30 sekund.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a nevím, kde bys chtěl těch 5W ušetřit, když takovou spotřebu mají dnešní disky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se měla tolik lišit spotřeba při stahování a na ploše? Že by PS uměla vypnout GPU když není aktivní obrazovka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by spíš překvapivé, kdyby to neuměla (umí to všechny čipy postavené na GCN a nenapadá mě důvod, proč by APU PS4 mělo být výjimkou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě spíše zajímá, jakým způsobem Sony dosáhla takového solidního snížení spotřeby. Tím, že by se přešlo na jiný výrobní proces to nebude, o tom by se vědělo... takže čím?

Agresivnějším nastavením nějakých těch úsporných fičur? Nebo kde je ten zázrak?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi určitě úsporné fičury, ale nová PS4 má jiný disk, jiné paměti, jiný zdroj, jiné kontrolery,... jestli tam je zdroj třeba o 2% účinnější, tak ti to udělá třeba 3W ve hře, k tomu disk o 1W účinnější, paměti řekněme 4 watty, modernější kontrolery (LAN, bluray,...) můžou dělat taky třeba 2W. ono to naskáče :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.