Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Plošné blokování stránek s „pirátským obsahem“ zatím nelze v EU nařídit

Docela by ma zaujimalo, ci je zoznam blokovanych stranok verejny a je tam aj dovod blokovania. Je normalne, ze aj pri akomkolvek poctivom triedeni vzdy nieco nevide a zablokuje sa nieco navise. Mozno by nebole zle keby existoval jeden zoznam na blokovanie ktory by udrziavala EU a jej provaidery by sa riadili iba nim. Nedoslo by k roznym odchylkam medzi krajinami. No a na list by sa dostali iba stranky po riadnom administrativnom procese EU. Tusim, ze by sa tam skoro nic nemohlo dostat, lebo byrokracia EU nepozna hranic :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mimochodem. Soudni dvur EU neslouzi jako odvolaci soud (dalsi instance) narodnim soudum. Na SDEU se muze obratit napr. soud pro vyklad prava EU anebo obcan proti predpisu/rozhodnuti EU ktery se ho tyka kvuli jeho neplatnosti (zjednodusene). Poskytovatele v Belgii proste soud prohrali (a my) a SDEU ted uz do toho vice mene nemuze kecat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Veterne mlyny... "nelegalne stranky" vznikaju rychlejsie ako by ich stihali blokovat. Aby to nakoniec nedopadlo tak ze "nejaka najsvatejsia" komisia bude schvalovat kazdu jednu novu stranku=white list--> totalna cenzura.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je tu jedna možnost - občanská neposlušnost.

genjsk - máš pravdu, ale právě možným opačným rozhodnutím SDEU lze argumentovat a napadnout rozhodnutí Belgického soudu u ESLP a tím dosáhnout jeho možného zrušení.
ESLP vyhoví asi jedné tisícině případů... prostě ti pošlou papírek, že se na do soudce kouknul a nic v tom nevidí (a to přesto, že např. bylo namítáno, že podle Úmluvy nemůže žalobce rozhodovat o vazbě, protože není nestranný a nezávislý, a přesto tak jako první instance učinil (až od jara 2012 je to nezákonné v ČR!) a to opakovaně a přesto se tím ESLP odmítl zabývat - tedy nejde o soud, jde o šaškárnu).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím co si o Vás mám myslet.
Není to poprvé co kážete vodu a pijete víno. Např. neschopnost vydavatelů multimediálního obsahu nabídnout zákazníkům formu placení, jaká by jim vyhovovala verzus nátlak na čtenáře, aby si pořídili Vaše předplatné. Nebo boj za správné označení krádeže software versus Vaše vymyšlené tvrzení o dotování grafických karet.

Zde na jednu stranu bojujete za svobodu slova a internetu a na druhou stranu se chováte hůř, než ti proti kterým se tak často ohrazujete. Vždyť nějaké blokování je sranda ve srovnání s manipulací s příspěvky čtenářů a tedy předstírání, že napsali něco co nenapsali. Něco takového je pro mně velmi těžko pochopitelné:
http://diit.cz/diskuze/100494/thread#comment-681771

Nevím, jaký vztah máš WIFTe k redakci a většině čtenářů tvé články chybí, ale určitě chceš být součástí těchto praktik? Nebylo by lepší přispívat jinam?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně řečeno nevím, cos chtěl říci, nějak se v tom neorientuju. Na pořízení předplatného netlačíme už dlouhá léta, protože se to ukázalo být pro naše účely života neschopným. Vymyšlené tvrzení o dotování grafických karet - nevím, o čem je řeč. Upřímně: zdaleka nečtu všechno, co zde u nás vyjde a to, co čtu, pročítám víceméně zběžně, dívám se jen na ty detaily, které mě zajímají a informace si filtruju. Nejen zde. Všude. NIKDE neexistuje něco jako objektivní autor. Nejsem to ani já.

Jednu věc si ale ujasněme: jedna věc je svoboda internetu coby veřejného prostoru, druhá věc je nakládání se soukromým prostorem, kterým je i zdejší server. Jsem zásadně pro to, aby si se soukromým prostorem mohl jeho vlastník dělat, co sám uzná za vhodné, a aby mu do toho nikdo nesměl kecat. Tedy když si já např. na pct. pustím hubu na špacír a někdo mě tam smaže, tak si můžu jít stěžovat tak akorát na hlavní nádraží, protože nikde není psáno, že mám nějaké nepopiratelné právo na vyjádření se na něčím soukromém serveru. Dokonce to právo nemám ani zde, neboť nejsem vlastníkem serveru (a nikdy jsem nebyl - jednoho času jsem měl sice privilegium o zdejším obsahu rozhodovat, ale netrvalo dlouho a vzdal jsem se ho, protože to nebylo to, co bych chtěl dělat).

Můj vztah k redakci je převážně pracovní a pokud jde o konkrétní dva autory, kteří sem v poslední době píší nejčastěji, pak jsou to též přátelé, stejně jako je přítelem šéfredaktor, vlastník serveru a řada dalších v této firmě. Naopak existují autoři (především pak na CDRku), s jejichž obsahy článků nesouhlasím, mnohdy zásadně, ale věřím v přirozenou inteligenci čtenáře, který si názory netřídí podle toho, na jakém serveru daný článek vyšel, dokonce by se ani neměl slepě řídit tím, kdo ho napsal (pro mě je konkrétní osoba za daným článkem pouze vodítkem). Vždycky by to ve finále mělo být o samotném obsahu článku.

Proč nepíšu jinam? Upřímně: ze zvyku. Cítím se tady více doma než kdekoli jinde a jak jsem již řekl, mám s provozovatelem serveru přátelské vztahy. I kdybych začal dělat úplně jinou činnost (např. bylo ještě nedávno ve hře, že budu vyrábět uzeniny v jedné soukromé firmě, ale sešlo z toho, protože k moci přišli bolševici, takže se ta firma bude prodávat někomu, kdo na to má nervy), tak bych si chtěl občas ublognout právě zde. Cítím to i tak, že čtenáři, kteří chtějí číst právě mě, vědí, kde mě najít. Jasně, oni by si zvykli, kdyby mě měli začít hledat jinde, ale mně to tady vyhovuje i právě pro zdejší relativně velkou názorovou otevřenost, kdy se nemusím příliš držet na uzdě (držím se na uzdě jen po stránce kultivovanosti vyjadřování, a to více v článcích než v diskuzích, ale věř tomu, že bych dost často rád klel jak Pohlreich, protože ten pocit, když si takhle občas člověk uleví, to jsou takové ty mikroorgasmy, kterými člověk ventiluje ven to napětí, které v něm postupem času pořád roste a roste ;).

PS: momentálně mám v přípravě několik dalších článků, z toho jednu recenzi SSDček. Hint vyjde zítra v blogové formě ;).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověd.

Předplatné - je to již hooodně dlouho:-)

Uznávám, že má vlastník prostoru právo určité příspěvky odstranit i když se mi to nelíbí. Myslím, že každý jako ty filtruje informace a dělá si názor na autora a s tímto názorem pak přistupuje k jeho příspěvkům. Čili každý flamer/provokatér/idiot se nakonec zdiskredituje sám...

Nicméně to co mně tak rozhodilo, nebylo smazání cizího příspěvku, ale jeho editace!
To je něco, pro co prostě pochopení nemohu najít za žádnou cenu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.