Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Po 3D a 4k nás budou výrobci TV lákat na HDR

Mně tedy přijde podstatnější 10 bitů a z hlediska gamutu Rec2020. HDR jsou jen umělé úpravy kontrastu dodatečným kanálem, skutečný rozsah zobrazení je dán počtem bitů a schopností panelu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud ona nálepka HDR na TV bude znamenat jen více přepálenou bílou a více jasu v už takhle u LCD očí vypalujících scénách tak tfuj. Pokud tato nálepka automaticky bude zahrnovat UHD standard (10-bit support) + rec2020 ala wide-gamut, tak ok. Ten gamut je mnohem důležitější než HDR.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A neni spise dulezitejsi princip OLEDu ? Neboli ze cerny bod ma nulovy svit?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A neumi tohle nahodou kazda plasma? A nema proto nahodou o rad lepsi obraz, nez cokoli jinyho? Uz 10 let minimalne?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Plazmy se už nevyrábí. A díky zbytkovému proudu to ani ony neuměly, vývoji trvalo hodně dlouho, než se slušná černá povedla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plasmy se samozrejme bezne vyrabeji, ze je nenabizej na kazdym rohu je jina vec.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Plazmy se již nevyrábějí běžně..., ale spíše jen vyjímečně!, sporadicky a jen menší úhlopříčky...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si zas dal pozor před nákupem 4K televize, zda televize umí HDR pouze přehrát, nebo i zobrazit. Většina levnějších Samsung televizí umí HDR video pouze přehrát, nikoliv už zobrazit. Takže vlastně na nich HDR nikdo neuvidí. :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Stejně si televizi koupím teprv až stará odejde. A jakou tunu zkratek k ní výrobci napíšou je mi fuk :) Stejně na tom jen děti koukaj na pohádky a bába na vaření a romantiku. A na to nepotřebujou zkratku ani jedinou (teda mino DVB-T :D)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Me 2 roky stara UE46F6650 odesla 3 tydny pred koncem zaruky, nicmene podle servisu se zavadu nepodarilo zreprodukovat takze neni co reklamovat pokud se zavada ukazuje pouze "obcas". To obcas u nas znamena jednou tydne kdy ma duchy do te doby nez se zahreje, pak se musi off-on dokud to nezmizi. Takze chvile kdy je nutno koupit novou muze diky rizeni jakosti prijit hodne brzy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nás??? Koho tim myslite!, vy "my"... Mozna tak jen nektere!!! naivni kupujici...

Dobry displej a dobry zdrojovy obraz zadny umely przneni nepotrebuji! Zadny omalovanky prebarveny tedy ja!!! nechci! Me!!! tedy vlastne "nás" ;-) ..., na zadny HDR nenalakaj...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Správně, stačilo by, kdyby podpora 10bit a rozšířeného gamutu byla standardem v celém řetězci zpracování tj. monitory, grafické karty, kamery/fotoaparáty, datové formáty .
Stále nechápu proč si každý myslí, že např. jen profesionální gr.karta má mít podporu 10bit zobrazení.
To je jako kdyby jen závodní auta mohla mít ABS. Výrobci karet styďte se.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

jo!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem moc rád, že DVB-T vysílají v SD, protože mě to u přesmetrové TV donutilo na ty nesmysly (50:50 obsah vs reklamy) už vůbec nekoukat a koukat jen na RIPy blue ray disků. Ocenil bych cokoli lepšího, než IPS, kde černá není černá, ale na druhou stranu, pokud budou v éteru vysílat ty kostičky i nadále, tak to zas tak často neužuju.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak, budes mit doma 8k telku, a budes na tom cumet na zmrvenej kostickovatej pal ... i hodne zmrzaceny DVD vypada lip.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

3D, 800Hz, 4K, HDR - co zkusej priste? At si svy kurvitka vyrobci strcej nekam. Ono mimochodem 10bit barvy jako fakt to nepotrebuju, ale uznavam, ze to preci jen aspon nejaky smysl dava. Jinak ja jsem skromnej clovek, by mi stacilo, kdyby zacali konecne tocit filmy na 50FPS. :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro vyšší rozlišení je 10 bitů nutnost. Vždyť i pro černobílý gradient mám při 8 bitech a 4k pixelů na šířku k dispozici jen 256 stupňů - to je po 16 pixelech. Pro přechod z jedné barvy do druhé, kde to oko registruje víc, může být těch stupňů na přechod ještě míň.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k minusum, ktrere jsem dostal tu tomu zase vsichni frkulini hodne rozumi. :-D Nicmene to co rikas je samozrejme pravda, ale plati to jen pro staticky obraz, u primarniho urceni TV prolinani snimku nebo-li video obraz to oko registrovat nedokaze, takze presne jak jsem ve svem komentari napsal, 10bit barvy muze byt, ale neni to nic vylozene zasadniho.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ne každé video je o tom, že se hýbe celý snímek, navíc rychle. A pak tu máme TV grafiku, kde je to často do očí bijící už dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hoši, kolik desetitisíců jste za posledních 10 let vyhodili za nesmyslné LCD a jejich varianty? TV digitální vysílání ve většině v MPEG-2, české filmy v drtivé většině DVD. Videohry vyžadující nanosekundové odezvy obrazovky. A kdo se jako já už roky vyhýbá oddělení TV v elektrech? A co na to Philips 32PW9551?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi 10..., ale né nesmyslných (pouze matné!!! a vždy jen IPS - TV i monitory), vždy jen smyslných a žádný jsem neprodal, spíše daroval dětem a jsou velmi dobré i dnes :-)

V elektrech občas bloumám jen tak pro přehled co je nového, neb rád si obraz "osahám" na vlastní oči! a nepotřebuji se jim vyhýbat, neb jednak mám dobrou sebekontrolu a jednak málokdy mě něco zaujme, neb vývoj zobrazovadel je spíše pomalá evoluce a žádná revoluce (ta je pouze v blbostech a designu, ale já koukám na TV večer a rám ani nevidím a na posledním mém monitoru rám ani není, tak na co design?) a někdy i s kroky zpět... (vůči tomu co již mám doma) v kvalitě obrazu i mechanicky... :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poté, co jsem v obchodě viděl SD vysílání na 4K televizoru, jsem koupil radši FullHD - říkejte si, co chcete. Na tom ta televize zdálky ještě vypadá jako televize a ne jako akvarel.
(Taky to bylo o dost levnější :-) ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z principu věci není žádný důvod, aby SD na UHD vypadalo hůř než na HD při stejné úhlopříčce. Ale objevily se levné modely UHD TV, jejichž elektronika nezvládá pořádně ani deinterlacing.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, TEORETICKY by SD obraz neměl vypadat hůř na HD televizích... ale bohužel v rámci "úspor" to tak často není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A protože odmítám dát za televizor třicet nebo padesát tisíc, vyšlo to na třináct. :-)

A k HDR - to vede ke zvyšování kontrastu, jestli to dobře chápu. První, co jsem u nového přístroje udělal, že jsem stáhl kontrast a podsvětlení. Bolely z toho oči.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

HDR a celkový kontrast obrazu jsou dvě různé věci. HDR je spíš inteligentní gammakorekcí - vytahuje kontrast v detailech a upravuje celkový kontrast scény. Příklad - pokud vyfotíte stavbu v jasném prostředí, dostanete buď detaily stavby a přepálené nebe, nebo tmavou stavbu a modré nebe s detaily. HDR je o tom, aby bylo vidět obojí.
K vašemu nastavení TV. Stažením kontrastu se připravujete o bitovou hloubku. Stačí stažení podsvícení - to mění jas a kontrast následně ve vztahu k okolnímu osvětlení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepřipravuju se o bitovou hloubku - jen se hodnoty jinak namapují na jasovou křivku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda. Kontrast není nějaká gamakorekce, ale jen prostá regulace zisku. Pokud nastavíte kontrast na 50% normálu, tak prostě nejvyšší bit nepoužijete a z 8 bitů máte 7.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

HDR je spíše snižování!!! (srovnání!) extrémních kontrastů, to aby se neslévaly na zobrazovadle velmi jasné plochy ani temné černé. Ale dopbrý né levný zobrazovadlo má větší dyn. rozsah jasů, popřípadě dynamický kontrast nebo automatický systém korekce Gama ;-) a nepotřbuje takovéto (HDR) podsouvání srovnání jasů...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na různých UHD TV v supermarkety jsem nedávno pozoroval stejný demo ve FullHD a některé!!! dražší jej zobrazili ostřeji než FullHD TV a některé!!! nezančkové a levné, hůře jak FullHD TV i neznačkové...

Např dokonce UHD OLED! od LG měl horší ostrost!!! i mapy v přechodech blankytné na nebi a byl temnější (méně jasný), než UHD také LG. Dokonce pro lesklou plochu nepodal za světla ani lepší černou než polomatné LCD! Ale cena byla 5x vyšší a přitom úhlopříčka menší (55" vs 65"! - tedy z blízka mi měl přijít subjektivně horší obraz ten větší! LCD)...

Ale pozor! Dražší model také LG UHD LCD měl horší obraz (neostrost, mapy - vrstevnice v jemných barev. přechodech zejména nebe) než ten levnější a dle mě nejlepší obraz UHD LCD od LG

Tedy to nelze zobecnit! Je to o značce ale i konkrétním modelu! jedné značky i dle ceny! A je nutné si to vyzkoušet, vidět!!!

Pozn: nastavení TV z výroby nebo obsluhou obhodu bejvá otřesné! :-( ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono DVB-T v SD je! humus (včetně zvuku!...) již jako zdroj obrazu a pokud jste to navíc viděl na velké úhlopříčce, není divu...

A možná to měli propojený jen po AV... rozhraní navíc jen s jedním žlutým Cinch konektorem a tedy teprvá není divu za ten humus... To ale není LDC obrazovkou natož vyšším rozlišením, ale tím analogovým... rozhraním a elektronikou!

Apropo některé TV se s tím neumí poprat již kvůli vysílání stále s prokládáním... a ty menší a s měnším rozlišením jsou spíše milosrdnější k té nekvalitě obrazu, podobně jako na CRT s pramálo řádky blikajíc prokládaně... a nebo na malém displeji telefonu - na němž se také pouze jeví!!!... video i v SD i silně komprimované a jen třeba s barvama samplovanejma jen 4:2:0..., jako suprovní...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.