Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Po UltraHD spustily České Radiokomunikace testovací vysílání H.265 i v SD a HDTV

A tomu nekdo veri ze se z MPEG-2 prejde rovnou na H.265 ?? Ja teda ne H.264 BUDE nasledovat, to nasi soudruzi nedovoli aby se "preskocil zisk" na kterym se da narejzovat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Taky se mi to nezda:) Si pamatuju, ze je to cirka 15let, co prisly MKV .... nebo to bylo jeste ASF? ..... no, ale nejakych 12-14 roku to uz bude, co jsem zacal tahat vyhradne 720p a nejspis uz v x264 ... nebo to bylo teprve mpeg4 v nejake rannejsi verzi nez AVC? Uz nevim, kazdopadne je to zatracene dlouho, co bych po shitu v mpegu nebo DVD nesahl ani lopatou a oni terpv nedavno zrealizovali prechod na MPEG2:o) Zacali o tom mluvit v dobe, kdy SD vysilani bylo uplne mimo misu a vse okolo bezelo ve FHD a h264. Tristni je, ze prvni testovaci vysilace v Brne a Praze, co pamatuju uz jely v h264 fullHD:o) Myslim si, ze preskoceni v te dobe uz 10 let obstarozniho h264 nas jiste nemine:o))) To bude zas miliard v hajzlu a clovek by rekl, ze kdyz je to digitalne, tak staci vymenit nekde jednu centralni enkodovaci stanici (ktera je beztak nativne h264 a jen fallbacknuta na mpeg2) za maximalne par milionu:) Ale verim, ze prechod bude stat nekolik miliard a nenastane lusknutim prstu, ale opet migraci v radu nekolika let ....... co se da delat, myslivecke zakony plati i pro politiky, takze jsou po cely rok i volebni obdobi hajeni, kdyby byl bezny politik hajeny jen 3.5 roku po volbach, fungovalo by to jak na dratkach:o)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ten čas trochu nesedí. Matroska se před roky cca 2003-2004 téměř nevyskytovala. Vznikla tak kolem roku 2002.

720p video se začalo objevovat ve větší míře okolo roku 2006 (bavíme se pochopitelně o pirátské distribuci...) s příchodem Blu-Rayů a HD-DVD, plus pochopitelně HDTV captures... ale sosalo to minimum lidí, ostatně to chtělo i nějaké v té době i ne ještě úplně samozřejmé CPU.

x264 vzniklo v roce 2004 IIRC, ale také se začalo používat v "distribuci" až tak počínaje rokem 2006. A to ještě jen ve fansubech anime (a opět, většina toho ještě léta běžela na Xvidu, a samozřejmě většina stahovačů H.264 ignorovala). Takovému tomu běžnému pirátsví trval přechod mnohem déle.

P.S. "shit DVD"? No jestli jste místo toho koukal na "divx" etc, tak to hahaha. Všechny ty dvdripy na webu měly/mají mnohem nižší kvalitu - u dvix/xvidu o hodně když měl člověk štěstí, u kostičkofestových ripů v Divx3 to srovnání pak už je naprosto tragické. DVD coby nezprzněný zdroj těch ripů bylo etalon kvality, dokud nepřišly kvalitnější zdroje na HDVT/BD/HD-DVD. Ono těch 6-9 megabitů/s se holt muselo projevit, když "HQ" avíčko styl aXXo nebo tak něco mělo 800-1000kbps.

(Fuj, to byla odporná doba...)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Super, ja jsem 25 km od Prahy a v podstate nechytam HD, ale hlavne ze se resi tohle...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže v podstatě chytáš mux4 s 2 HD stanicemi a nějaký regionální mux7 s celým ČT v HD? :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V Muxu4 žádné HD stanice už dlouho nejsou. Nova se rozhodla dělat z HD vzácnost za extra příplatek :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave - v Nymburku to chytit ze Zizkova a z Cukraku jde, a to je skoro 50 km od Prahy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ČR je kopcovitá. Není divu, že to jde v rovině u Nymburka, ale druhým směrem třeba někde v údolí Berounky to skutečně 25km za Prahou jít nemusí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Speciálně Žižkov se směrem do Polabí šíří nejlépe. Takže příjem v Nymburce není výjimečný, ale naopak zcela očekávatelný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ten, že HD v DVB-T/MPEG2 je prasárna, která u dynamických scén stejně spadne do totálně mázlého SDčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že HD v DVB-T/MPEG2 se nikdy nevysílalo, to by jeden HD program zabral celý mux. I v DVB-T se jede v h.264, takže se článek mýlí. Nepřeskočíme h.264, už v něm několik let vysíláme - dříve ČTHD a NovaHD v Muxu4, dnes ČT1,2,4 HD v RS7 a pak Prima HD, Prima Cool HD v Praze v RS8 a 12. Jediné, co přeskočíme, bude jeho nasazení v DVB-T2, kde ho dnes používá třeba Británie nebo Rakousko.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Hlavně k čemu by HD v DVB-T/MPEG2 bylo dobré? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když se s HD začínalo, tak na satelitu pár takových mpeg2 testů běželo. Ale to bylo někdy v roce 2005-6 a jak bylo možné, přešlo se na h.264.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na družici ano. Já měl na mysli hlavně tu naši kotlinu a DVB-T, kde nebylo nic takového ani v testu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Romeo, ach, Romeo … copak je po jméně? Co hovnem jest, zváno jinak, smrdělo by stejně.

Překlad:
Reklama v SD nebo reklama v brutusHD - furt je to reklama a není to hodno sledování. TV jako taková je u mě mrtvá technologie bez ohledu na rozlišení a kódování obrazu.

Bohužel mám podezření, že až budu jednoho dne z FullHD přecházet na vyšší rozlišení, anebo prostě budu shánět náhradu za případně odešlou TV, bude to muset opět být konzumní kus s tunerem a patřičnou daní z TV a rádia, neboť tak velký monitor v podobné cenové relaci nepůjde sehnat :(.

Jen si tak říkám, jestli se ty investice do nových technologií provozovatelům vysílání vůbec vrátí. Ale jo, vrátí. Lidi budou na telku čumět pořád.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Prima Zoom, Prima Cool, Fanda, CT4 sport a :Decko. To jsou stanice ktere sleduji nejcasteji. Pokud clovek ani ze soucasne nabidky nic neoslovi, tak ho docela lituji ale pak se ptam jestli je normalni on. Jestli to neni jen umely odpor a vzdor aby mohl vsem vykladat jak je oproti nam na vyssi urovni ze na to vubec nekouka

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu říct, že bych ty vyjmenované kanály neznal. Nicméně:
Prima Zoom: - moc reklam, jinak to ze začátku celkem šlo, ale okoukalo se to. Takže nepouštím.
Prima Cool: - fakt nevím, co bych tam hledal.
Fanda: pro mě naprosto odpadní kanál (v obou slova smyslech :)
ČT4 sport - pouze když je tam MS v hokeji nebo zimní olympiáda (jmenovitě hokej), tak se koukám, jinak mě tam vůbec nic nezajímá. Totéž platí o ostatních ČT kanálech.
Déčko: Ne, na to se fakt nekoukám a ani moje ratolest (co teprv půjde do školky - zmiňuji kvůli orientační představě o věku) ne. Ta všechno, co potřebuje, má na síti.

Takže u mě TV jako TV prostě nefunguje, anténa je trvale odpojená, kromě zmíněných hokejových výjimek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tedy nevím, ale mě televize přestala oslovovat už někdy před 10 lety. A už 6 let žádnou TV nemáme. Fakticky to nevnímám jako něco o úrovni, prostě v tý bedně nic není (nic co by mě zaujalo), obtěžování nekonečnými reklamami, zoufalá technická kvalita obrazu, infantilní seriály. Sportovní přenosy mě nezajímají, to beda také jeden z vlivů.

To co mě opravdu zajímá, tedy tu a tam nějaký film, raději zajdu shlédnout do kina nebo si to pustím z kompu, ale výkrmna instantní zábavy už se v naší domácnosti nechytá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reklamy??? A ze nic nedavaj??? No joooo!, nesmis se koukat na pozemni stanice "zadarmo" :-)) ...

FilmBoxHD nebo HBO i jine, reklamou film neprerusi :-) a dokumentarni maj "reklamu" pouze na nasledujici porady a ne na vlozky s kridelky :-)) ... a vice spise az jen ke konci poradu a jen proto, ze dokumenty nemaj akurat 60min ;-)

Nejnovsi dokumenty a v takove kvalite tedy na netu ne"sezenes"! :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte, ale tohle není ten typ "zábavy", za který bych byl ochoten platit. Takových kousků je skutečně pomikru. A že bych nutně potřeboval sledovat nejnovější dokumenty v kdovíjaké kvalitě? Ne, nepotřebuji, počkám si, až se ke mě dostanou zadarmo. Nedostanou? No, taky možnost, svět se mi kvůli tomu určitě nezboří. Neviděl jsem strašnou spoustu určitě velekvalitních děl a dokumentů a žíly mi to netrhá :).

Prostě jsem jednoho krásného dne přišel na to, že televizi nepotřebuji. Ano, tak prosté to je. Pravda, asi by mě mrzelo, kdybych nemohl sledovat hokejový mistrák nebo olympiádu, ale co, kdyby to dali na nějaký placený kanál, zkusil bych to sledovat jinak bezplatně, nebo pokud by to bezplatně nešlo, musel bych to oželet. Nic na světě by mě nedonutilo za to platit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě sport nebere vůbec, ale za nejnovšíinfo o posledních objevech v kosmu, kde na poslední fotografie s odborným výkladem světovými kapacitami!!!, kdy je navíc každé rozlišení malé, jsem ochoten platit! Já si informací a výkladů těch světových fyziků, cením, vy ne? A nechci se je dozvědět až umřu ;-)

A příroda a poslední dokumenty jsou tak nádherné, že je nechci vidět jako mazanici z netu, chci se kochat realistickým obrazem,. když se stejnak všade nedostanu reálně a jsem nadšen.

Inu někdo raději kouří a chlašče a nebo za baby či tuní auto a utrácí za pod. rozmary... , já raději za vzdělávání a poznání světa (Země a život na ní a dění jejím okolí) alespoň virtuálně a pokud možno realisticky obrazově i zvukem :-)

A "nutí" mě k tomu ctižádost, hlad po poznání! Každý máme prostě jiné preference v životě. Tedy nemám co promíjet, je to tvoje svobodná volba :-) Někdo má auto za mega, někdo za pade a dražší PC sestavu s audiem (cca 100.000,-Kč) než auto :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně sport obecně taky nebere, výjimkou je to, co jsem zmínil a i bez toho jsem schopen přežít v klidu a v pohodě.
Dokumenty o objevech v kosmu - uznávám, mohou být hezké a určitě bych se na ně taky rád podíval, ale než bych za ně měl platit, to je raději oželím.
Auta mě baví, to jo, ale za mega nemám ani jedno (všechna se i v původní pořizovací ceně v době, kdy byla nová, vešla s přehledem do půl mega, s výjimkou jednoho, ale za to já dal už jen třetinu pořizovací ceny).
Jinak nekouřím ani nechlašču a babu momentálně platím jen jednu - tu svou :).

Výkladů světových fyziků si cením v momentě, kdy to něco přináší mně. Ano, spousta věcí mi připadá úžasných a zajímavých, ale kdybych měl platit za všechno, co mi připadá úžasné a zajímavé, asi by mi nestačilo, ani kdybych každý den vyhrál eurojackpot ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znám, resp znal jsem. Fakt ne. Filmů co mě zaujme je pár do roka a to si na ně raději zajdu do kina. HBO jsem kdysi pár měsíců měl a že by mě jejich schéma oslovovalo, to se zrovna říci nedá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle idea panelu bez ničeho je sice krásná, ale v reálu nepraktická. To by se soudruzi výrobci museli dohodnout aspoň na DO. U starého CRT Thomsona s připojeným STB jsem ovladač pro TV běžně nepotřeboval, STB si ho přes scart dovedl zapnout i vypnout (stejně tak VHS a DVD). Pak přišla doba digitální a ani tahle jednoduchá věc nefunguje.
Investice do nových technologií pro TV zas tak vysoká není. Pokud nechtějí skončit jak ČST, která ještě v 90. letech pracovala se zastaralými kamerami z let 70. (a bylo to hodně vidět), musejí stejně tak po 10 letech obměňovat techniku. Kdo by chtěl dneska třeba odbavovat z Betacamu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že netuším, co má dálkový ovladač společný s tím, že bych rád TV zcela bez tuneru :). Dálkovým ovladačem od mé TV mačkám pouze čtyři tlačítka: červené (ON/OFF), Volume+ | Volume- a AV (pro přepnutí z default TV na HDMI). Jinak v podstatě vůbec nic.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem to jen v případě, kdy ta TV funguje jako monitor k PC. Ovšem většina lidí sleduje i klasickou TV, přitom by někteří uvítali rozdělení na panel a přijímač. Ale pak by k tomu museli připojit STB a už jsou potřeba dálky dvě.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo, aha, oddělit na ovladači funkce ovládání obrazu a ovládání TV, tak to bylo myšleno? Zní to zajímavě (faktem je, že třeba na staré Tesle Color to tak bylo, protože každé tlačítko mělo jedinou funkci ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v podstate to rikam nejaky ten mesic svym znamy dlouhodobe. kdyz uz vybirat televizi s dvb-t2 tak to musi umet i h265. to zatim umeji z levnych televizi LG a to je myslim jeste 4k. fullhd LG umeji sice dvb-t2 ale dekoder maji jen h264. ale verim ze za nejakou dobu to napravi a pridaji i podporu h265. jak jsem totiz zjistil tak oproti jinym vyrobcum je LG zatim nejdal v podpore ruznych technologii u svych levnych modelu, ktere jini vyrobci davaji az do svych high-endu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ASi je zbytecny dnes vybirat telku s podporou h.265 protoze plosne vysilani urcite neprijde driv nez ta nova telka chcipne na nejaky kurvitko. Navic ja osobne jsu na tom uplne stejne jako Wift a TV mam jen jako monitor. Pristi TV/panel bude mit asi jen jeden pozadavek a to vstup co podporuje 10bit barvy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, jenže, jelikož je snaha přejít na toto nové účinější kododvání (HEVC - h.265) právě kvůli možnosti zavéct 4k!!! "vysílání" (už je to spíše "jen" datovej streem a přijíjmače spíše jen modemy a dekodery a playery), nevidím důvod to cpát do pravěké technologie - jen FullHD TV (viděno z pohledu budoucnosti, proto píši něco o pravěku, podobně jako nemá z dnešního pohledu smysl analog. tuner v moderní natož FullHD TV. Dokonce vypustili lepší modely SCART konektor a je dodáván en kousek kabelu - takový interfejs pouze, který jsem stejnak vyhodil, přece nebudu koukat na 65" FullHD LCD na SD mazanici... z digitálního!!! media - DVD, HDD a pod a přitom po analogovém!!!... rozhraní) Bylo by to jako vyvinout 300PS motor do Trabanta do původního podvozku :-)) ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

4k v DVB-T nebude (byť je v testu), protože by se toho do muxu moc nevešlo. To je pro DVB-C nebo S2. Spíš je snaha o DVB-T2 HD v h.265, zvlášť s ohledem na to, že mobilkáři stále lobují za další kanály pro LTE. Což je přitom využití na pár let, než se přijde na to, že vzhledem k přenosové kapacitě bude potřeba jít do vyšších kmitočtů.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

vsak na co kvantitu??? Zase jen dalsi stanice co vysilaj hlavne tvshopping a podvodne souteze s drahou volackou... K certu s nimi! Me by stacila na po zemnim Ct1 na filmy a ct2 na narodni dokumenty kdyz uz platim ze zakona vypalne... a Prima Zoom na zahranicni dokumenty a hlavne v lepsi kvalite a ty verejnopravni bez reklam!!! a zpravy klidne v SD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty TV, které už vysílají, se těžko budou rušit. Dnes jsou muxy obsazené prakticky jen SD obsahem. Ani DVB-T2 + h.265 nepřináší tak velké navýšení kapacity, aby bylo na 4k nějaké místo, zvlášť pokud by ubyly kanály 50-60.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.