Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podrobnosti o Intel Ivy Bridge: nižší spotřeba, kompatibilita, značení procesorů

Takze ekvivalent i-2300 bude mit prikon 55W -- asi dalsi hrebicek do rakve soucasnemu Bulldozeru

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta spotřeba IB ... slint, slint. Jednoznačně nádherné kousky hardwaru.
Bulldozer v podstatě pohřbilo AMD samo - cenou :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buldozer v terajsom stave nie je CPU pre home userov. Ale uz bolo ohlasenych viac superpocitacov co na nom stava. Tam sa aplikacie kompiluju na mieru a to, ze dostali na trh nove instrukcie pred Intelom im asi pomoze, ved IB Xeony tu budu mozno za rok. A vykon v specializovanych aplikaciach asi nebude zly. Ale ist do desktopu so 16MB cache, ktora brutalne zvysuje cenu a pri vedsine beznych uloh ma zanedbatelny vpliv na vykon. To moze byt len ako docasne riesenie. Nehoriac o tom, ze mnoho radoby programatorov tlaci float aj tam kde nie je treba a vplyv na vykon neriesi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bulldozer je celkem povedené CPU do serverů, kde je potřeba hodně jader. Bude zajímavé sledovat, jak se v tomto segmentu Bulldozer chytne a jestli navrátí vedení v server segmentu AMD. Jinak ty Bulldozery opravdu nejsou pro běžného domácího uživatele, od toho je tu Llano, mimochodem velmi povedené. Čestně řečeno, Bulldozer mimo server segment není pro AMD žádný trh. Je to v podstatě odpad ze serverových CPU. Prostě serverové CPU procházejí řádově jinými testy než CPU do PC. Takže to bude vypadat tak, že se všechny Bulldozery budou testovat na server segment, a ty, které neprojdou, se pak budou sledovat, jestli projdou jako CPU do PC. Takhle bych to viděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo tam po i3 ;-)

Ale nový nástupca i7-2600k bude mať 77W, čo je oproti najnovšiemu Bulldozeru so 125W úplný masaker ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem pred casem napsal ze Ivy Bridge procesori (4jadrove) se vejdou do 65W TDP tak me komentare vsichni ominusovali a nebo vysmali. A hele Buldozer se muze jit doslova zahrabat a urcite i Piledriver. To nepocitame jeste s Haswellem ktereho spotreba dokaze byt opravdu extremne nizka. Co by me ale zajimalo jestli si budu muset koupit K verzi procesoru i7 pokud jej budu chtit PODTAKTOVAT. A tak isto by me velice zajimal vykon elene i3, do HTPC to pravdepodobne bude primo bomba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I do normalniho PC je i3 super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

do HTPC i Pentium je az az. Ta i3 sa tam bude nudit. Samozrejme ak nim nechces krmit nejaku tu vykonejsiu GK.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

nebo to vyuzivat i jako NAS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD bude timto s CPU definitivne mimo.Nekomu to zrejme dela radost ze bude cpat inteli do chrtanu jeste vic dolaru ale ti uvazujici moc nadseni nejsou.Pro AMD by bolo v teto chvili mozna lepsi produkci ukocit, cimz by se inteli dostal do nemile pozize jasneho dominantniho postaveni.Tim bu mu hrozilo rozdeleni a nebo podpora AMD a jako konkurence je AMD pro inteli prijatelnenjsi nez zadna.Monopolniho postaveni se Inteli boji jako cert krize.Diky jeho miliardam by se pak zase AMD dostalo na jeho uroven.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD bude mít pořád ještě o dost lepší grafiku v jednom pouzdře s CPU. Kdo potřebuje procesorový výkon a nejde mu o grafiku, zvolí Intel. Kdo potřebuje převážně grafický výkon, zvolí AMD Llano. Ruku na srdce, většina uživatelů ten "obrovský propad výkonu" 30% (nebo kolik) v CPU mezi AMD a Intelem nepozná. Takže běžní uživatelé se rozhodnou podle ceny, a je jim jedno, jestli mají AMD nebo Intel. A to jedno procento, co potřebují mít nejnadupanější řešení, ať si klidně koupí i7 extreme, pokud fandí Intelu, nebo Bulldozer, pokud fandí AMD. I přes cenu high-end CPU to nedělá nijak výrazné tržní podíly. Ty jsou v servrových CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Liano nezvolí, protože ho nesežene :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zial vytazenost je asi tragicka. Ja som potreboval kupit NB a Llano sa mi pozdavalo na to co od NB potrebujem, ale zohnat daco kde je A8 je skoro nemozne, tak som skoncil s A6, ale aj tak som s nim zatial spokojny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bulldozer zatim taky ne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mozna ti to uniklo, ale s prichodem win 8 pro arm tu intelu jaksi vznikla nova konkurence, nemyslis? kdyby amd padlo a intel zacal zvysovat ceny, otevira tim vratka vyrobcum arm-based reseni. ti urcite budou levni. rekl bych, ze to intel nechce

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pusť mi na ARMu Firefox nebo Visual Studio a pokud na to máš koule tak zkus překonvertovat video. Stále si myslíš že ARM je konkurence?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď asi ne, ale do boudoucna? Výkon roste. A jednou to bude BFU bohatě stačit na většinu úloh. Editace videa, velkých fotek atd bude problém ještě dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

firefox? v klidu https://market.android.com/details?id=org.mozilla.firefox&hl=cs

visual studio? brzy. vubec bych se nebal, ze to nebude. uvidis sam

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Android je Windows?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud jsi to nepochopil, android je varm ekosystemu. tva otazka znela: "Pusť mi na ARMu Firefox" a to jsem ti taky ukazal. dalsi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm mi FF 7.0.1 (tj. plnotučný desktopový) běží na Linux AC100 2.6.38.3+ #1 SMP PREEMPT Fri Oct 7 01:48:30 CEST 2011 armv7l ARMv7 Processor rev 0 (v7l) Toshiba AC100 / Dynabook AZ GNU/Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavá úvaha. Mohlo by se stát, že ARM řešení se časem dostanou i do notebooků a ten takovému BFU bude na interfernet, dokumenty, multimédia stačit (a nebo i jen tablet).
Z desktopu se stane něco jako luxus vyvolených, co si za něj zaplatí.
Brrr... ale nestrašme. :)
AMD není mrtvá a pevně doufám, že ještě dlouho nebude.
Hold ne vždicky se všechno povede. Příště snad příjdou s lepším řešením.

PS: Když tak nad tím uvažuju... desktop pomalu ztrácí význam už dnes. Notebooky si ukrojili dost z trhu a tablety boudou pokračovat v podobném duchu. Samozřejmě vždy záleží kdo to na co potřebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budou "hry v prohlížeči" pak možná, ale dnes si každý zahraje i na největší notebookové šunce nějakou tu svou oblíbenou starší gamesu, takže si myslím, že to nebude ono...
AMD není mrtvá, avšak když jsem slyšel poslední přednášku z úst českého PR, tak jediné, co jsem neslyšel byl Bulldozer. Za Bulldozer budou imho padat hlavy, je krása, že je do serverů, ale spotřeba/cena/výkon do domácích pc to zazdí a dnes i běžný BFU si prohlíží grafy...
Desktop rozhodně význam neztrácí, naopak letos se prodeje desktopů zvedly, protože jsou primárně na práci a hry, které na 13" ntb či tabletu jsou nepraktické. Hold kdo vydrží celé dny nad "ergonomickým" notebookem tomu závidím stáří :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problem AMD vidím v tom, že nestíhá vyrábět dobré produkty (Llano). V podstatě už dva měsíce se nedá sehnat. Bulldozer beru jako slepou větev, kterou brzy pohřbí. Buď to udělá AMD nebo zákazníci, to je fuk. Jediné čím by ho mohli udržet je cena, otázka je proč by nějak hodně snižovali cenu, když nejsou schopni ho vyrábět ani v malém množství.

Možná by stálo za to říct - Ano nemáme high end, a nemáme ani vyšší mainstream. Ale to co máme je velmi dobrý low-mid end procesor (Llano) a jsme schopni Vám ho dodávat v dostatečném množství.
Nechápu proč by se nemohli stát výrobcem procesorů "pro lidi" za normální ceny. Na high end prdí pes, kolik procent z prodejů asi tvoří ?

Dalších pět let si můžou trošku hromadit finance a soustředit se na APU. A mimoto vylepšovat či přinést novou moderní architekturu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale u AMD už tak fungují, myslím, že heslo "future is fusion" jasně říká, kam míří. Mají serverový hiend, který rozhodně není špatný, když se na něm staví superpočítače. Těch pár zkriplených kousků k dispozici pro plebs je jen snaha prodat i odpad. Skutečnými produkty pro běžné uživatele jsou pak APU, která jsou úspěšná, ale je problém s jejich výrobou. Kdo čeká na skutečný mainstream, ať si počká na Trinity. Jinak k té dostupnosti - bohužel ČR je rozvojová země, takže když je něčeho málo, tak k nám se to dodá, až když se dostane na všechny vyspělé země. Tím chci říct, že se sehnat dá. Stačí nakupovat v zharaničí, případně na eshopech, které mají české stránky ale sklady mají v zahraničí a všechno takto vozí, jako např. pixmania atd

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo te nenuti, abys "celé dny nad "ergonomickým" notebookem". Vetsina lidi v praci k notebooku ma pripojeny nejaky ten 1920x1200 monitor, klavesnici a mys, a jediny rozdil oproti desktopu (do plusu) je, ze je to temer neslysne (samozrejme ze existuji i neslysne desktopy, ale ty zamestnavatel asi nekoupi, ze?). A ten notebook je prenosne reseni. Desktopy skutecne klesaji, a budou dal. Co si vsak myslim, ze windows z firem nic nevytlaci. A dokud nebude temer vse zkompilovano pro Win8 na ARM, tak ani x86 cpu z firem nic nevytlaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim, ze bude uplne stacit, kdyz microsoft udela arm-kompatibilni office, visio, outlook a sharepoint. troufam si tvrdit, ze to bude vetsine firem stacit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že to bude stačit většině lidí ve firmě, ale v každé firmě se najde tak 5% lidí (možná i méně), kteří kvůli specializovaným nástrojům nebudou moci přejít. A kvůli nim se zůstane u x86 platformy. Navíc firmy jsou strašně konzervativní a zůstávají u ověřeného. Neznám žádnou firmu, která by kompletně přešla na win 7. Přechází se trochu na sílu u nového HW, speciálně u notebooku to jinak nejde. A to už nemluvím o tom, jak pomalu se kvůli firemním webům přechází na nové verze IE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen 5%? V IT firmě tak asi 95%, ty ARMhračky by mohli možná dostat tak recepční a sekretářky a management (čti přehnaně placené sekretářky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Myslel jsem prumernou firmu, ne IT firmu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžeš překousnout, že ARM a ne AMD bude pořádná konkurence pro Intel, proto na ARMy pliveš špínu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím? Jde vidět, že nemáš o firemním prostředí ani potuchy. AMD se nepoužívá snad nikde, takže opravdu si takové iluze nedělám. Větší firmy mají smlouvu typicky s DELLem nebo HP, my máme smlouvu s DELLem, takže veškeré železo je od nich a pokud vím, tak DELL teprve teď uvedl vůbec svůj první notebook s AMD procesorem (s Llano, což sice vypovídá o jeho kvalitách, když dokázal přesvědčit i doposud zarytého výrobce Intel only strojů), nicméně je to jen první vlaštovka a ve firemním prostředí je vše těžce Intel only. A opravdu se neobávám o to, že by se v nejbližších letech usídlila v mém workstationu nějaká jedno nebo dvouwattová hračka v podobě ARMu, výkonější ARM cpu úrovně desktopového PC zatím nikdo neviděl, ty telefoní a tabletové rozhodně pro můj workstation nedostačují, a dokud OS které na tom jedou nepodporují VPN připojení, tak je jejich užitnost na bodu mrazu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapomínáte na Latitude D531 a postavené na AMD Turion 64 X2, staré tak 2-4 roky. U desktopů pak Optiplex 740 ze stejné doby. V serverech má dell AMD v nabídce pořád.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dík za upřesnění, nicméně u nás ve firmě skutečně od AMD vůbec nic není

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nebude ME8L spis verze Management Engine? Tak nejak by to sedelo, protoze soucasnej ME pro Sandy Bridge je ve verzi 7.
Jste si jisty tim L jako Legacy? Nejak mi unika, co ma ME spolecneho s druhem BIOSu :) Nebude to spis L jako Light, aneb to, cemu se driv rikalo Ignition?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.