Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Napájení Radeonu RX 480 je řešené zvláštně, snížení napětí zvýší výkon o ~5 %

jesli to chapu tak ta rx480 nedela nic jinyho nez co delala gtx960 od asusu pres rok a pul.. teda s jednim rozdilem.. o gtx960 se nikde nepsalo a stiznosi na spaleny desky nebyly a to ze slotu podle thg bere narazove 250w.. takze pseudokauza od greenfans - nafoukla bublina.. jestli amd stihne vydat ten fix, zejtra splaskne.. zato 3,5gb gtx970 trva ;) https://pbs.twimg.com/media/CmIBi-vUoAABSDl.jpg

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Ne, GTX960 je navrženo logicky podle norem(nejprve 80W ze dvou větví v 6pinu a zbytek jde z datového PCIe slotu). Oproti tomu Rx480 jsou "dvě Rx460 v crossfire na jedné desce", s tím že 6pin na desce je navíc zkratovaný(sence s gnd), takže kartu vůbec nezajímá napájení a ten 6pin s chová jako primitivní 8pin(3*40W). Symetricky je napájena spodní druhá "Rx460" ale z datového PCIe slotu => může brát až 120W z pinů postavených na 75W.
Průserem návrhu desky u Rx460 bude zase datová propustnost PCI-Express x8, kde DDR3-2000 má 16GB/s ale karta si na cílových 2.0 bude moci z RAM brát textůry jen ryhlostí 4GB/s.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak se koukám na tu 480 co mi tu leží a nějak tam ten druhý čip nevidím. Asi jsem byl ošizen. :(

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jakej druhej čip? Půlka čipu/karty Rx480 je napájena z 6pinu druhá půlka čipu napevno z PCIe. Já bych si to, podle toho a jak se to chová rozhodně nekoupil(ani známému), ale tobě gratuluji k poměru cena/výkon a k záplavě DX12 her.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že se sluší doplnit, že nyní popisujete referenční kartu - ne RX480 obecně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jeste mi to neda a vyjadrim se k afere se "spatne" zapojenymi zdroji a zkratovanym SENSE pinem.
Myslim, ze bez znalosti schematu, ke kteremu predpokladam nemame nikdo pristup, nelze rici jestli je to zapojene dobre nebo spatne. Zvlast kdyz je to cele rizene firmwarem GK do ktereho nevidi uz vubec nikdo.

Ten SENSE pin nemusi byt vubec potreba. Protoze 12V ze slotu a 12V z 6pin konektoru jsou oddelene a NESMI byt na GK primo spojene dohromady, muze GK poznat jestli je konetor zapojeny ciste jenom pritomnosti +12V. A to, ze si karta tech 12V meri je jistota, protoze je to soucast cele power-on sekvence. Navic GK musi ridit proud protekajici touto vetvi ktery nesmi/by nemel presahnout 6.25A, tj. 75W. GK si samozrejme zvlast meri i napeti a ridi proud na slotu, ktery nesmi/by nemel prekrocit 5.5A.

Nicmene predpokladejme, ze deska podle pritomnosti +12V ten konektor nedokaze poznat. Kdyz se podivame na 6pin konektor co vede ze zdroje tak na nem je 3xGND (zem) a 3x12V. Takze cele to v idealnim pripade funguje nejak tak, ze na GK je nejaky tranzistor s pull upem, ktery pripojeny konektor stahne na GND. Tim padem log 1 - nepritomnost konektoru, log 0 - pritomnost konektoru. Pokud by byl SENSE pin na GK pripojen natvrdo na GND, tak to znamena, ze GK si mysli, ze je konektor pripojeny i v pripade, ze neni a dostane od BIOSu vzdy poveleni odebirat 150W. Coz je z principu veci spatne, ale pro nas jako uzivatele je to uplne jedno. My jako uzivatele mame udelat jen tohle: koupit si kartu, precist si navod jak ji zapojit a podle toho ji zapojit. Pokud tohle uzivatel neumi, mel by pozadat nekoho, kdo to umi. Pochybuju, ze nekde v navodu se pise "muzete nebo nemusite zapojit 6 pin konektor". Prijde me, ze nezapojit ten konektor a zkouset co to udela je asi stejna demence, jako cpat ho tam pres vsechny klice obracene a zkouset jestli zafunguji ochrany, nebo to cely shori. Jeste doplnim, ze to co jsem zde popsal je otazka hardwaru.

Tenhle prispevek pisi jako reakci na to kolik "odborniku" na zdroje, graficke karty a obecne vyvoj pocitacu se najdenou obevilo. Bezny uzivatel nema sanci poznat jestli se to chova spravne nebo ne a hodnoceni bychom meli prenechat tem, kteri se v problematice orientuji. A verte, tech lidi co vyvoji rozumi je malo a tech, kteri tomu OPRAVDU rozumi je jako safranu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"šlo by (spíš než o kovové spoje v desce) o PCIe konektor. "

Súhlas. PCIe konektor + šitová čínska skrinka v ktorej VGA nedokáže dosadnúť až na dno konektora, alebo je v ňom karta skrížene, dokáže bezproblémovo odpáliť jak dosku tak aj VGA. A to zvlášť pri odberu 250W.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Velmi zajimave - spotreba jiz OK, vykon nereferenci na vzduchu prekona 390X:
http://wccftech.com/amd-rx-480-overclocked-air-water/

Skoda jen, ze nemuzeme kupovat za dolary bez cla :-D Na Newegg.com jsou karty za 199, resp. 229$...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je skoda, ze si AMD tuto chybu nepohlidalo, v,dani karet mohlo byt v mnohem veselejsim duchu.
To, ze si lide (myslim ze byly 2 pripady celkem) odemkli TDP na mez, ktera dovolila jit na tak vysokou spotrebu, je jejich chyba, nicmene AMD k tomu prispelo tim, ze to umoznilo.

Kazdopadne i reference dokaze mit prima spotrebu pri zachovani boost frekvenci, dokonce se muze pak pohybovat v rozmezi 120W:
http://wccftech.com/article/radeon-rx-480-reducing-voltage-increasing-ef...

Je dobre, ze to je mozne. Fail se nekona, vse bude pouze otazkou spravneho vyladeni :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

TO by me zajimalo jaka je chyba AMD ze vyrobce desky nedokaze splnit danou normu ... PCIe 2.1+ ma byt schopno dodavat 150W a ne jak tady porad nekteri omilaji 75..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze AMD nemuze za to, ze PCIE pusti vyssi proud do karty.
Myslel jsem, ze si meli pohlidat, aby neslo nastavit TDP karty do nesmyslnych vysin. Tedy alespon u referenci.

Jinak to bude podle vseho super karta.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jenže kolik desek umí PCI-E 2.1 a o kolik víc 2.0?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"s PCIe 2.1 se objevila volitelně možnost zvýšení limitu až na 150 wattů"

150W pres desku nikdy specifikovano nebylo. Specifikovano je:
deska 75W
6 pin kon 75W
8 pin kon 150W
tohle je mozno kombinovat az do nejvyssi varianty 300W (deska + 6 pin +8 pin)
2x8 pin neni specifikovan a desky, ktere maji 2x8pin (spotreba vyssi nez 300W), nemaji PCI-SIG certifikaci a nesmi mit na sobe PCIe logo. Ocekava se, ze 2x8 pin bude specifikovan v PCIe 4.0.

Co se tyce grafu odberu R480 vs gtx960, uvedene grafy bohuzel jasne hovori v neprospech radeonu. Bylo by dobre v clanku vysvetlit co ty grafy znamenaji, jaky je mezi nimi rozdil a jestli jsou spicky presahujici 75W v poradku nebo ne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

S příchodem pcie 2.(1?) se objevily desky, které umožňovaly zvýšení limitu PCIe na 150 wattů. Tato možnost byla volitelná, ale existovala (v BIOSu to bylo tuším pod položkou GFX slot power limit, kde přibyla možnost 150w) a nevybavuju si, že by se pcie sloty alespoň po vizuální stránce lišily od současně používaných. Tehdy se předpokládalo, že se s další verzí pcie stane ze 150w standard - k tomu sice nedošlo, ale stojí přinejmenším za úvahu, proč by PCIe slot měl být považovaný za nedostačující pro >75w odběry, když ho alespoň někteří výrobci desek považovali za dostačující pro 150 wattů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je kolik pinu z toho konektora je vyhrazeno napajeni - pokud je jich dost, teoreticky to muze mit celkovy prechodovy odpor i mensi nez ty 12V ATX konektory....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To s tím biosem je zajímavé. Jak to může ovlivnit bios, když jsou ty sloty přímo spojené se zdrojem?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano jsou spojene, ale vyrobce ktery da do DPS vice medi si muze dovolit tuto exkluzivitu volitelne v biosu. Nepredpokladam ze nejlevnejsi deska bude mit dostatek medi v DPS aby to utahla a neshorela.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha uz tomu rozumim. Samozrejme vyrobce si muze dat limit jaky chce, ale neodpovida to specifikaci. Stejne jako 2x8 pin konektor na graficke karte neodpovida specifikaci, a nedostane certifikaci, tak odber 150W pres desku neodpovida specifikaci.Tomu limitu v BIOSu moc nerozumim. Za odber je vzdy zodpovedna graficka karta, ale presny postup vyjednavani mezi GK a BIOSem zakladni desky neznam.
Na PCIe 16x konektoru je 5 pinu 12V, 3 piny 3.3V a 1 pin 3.3V_AUX (nemusi byt zapojeny), tech 75W je na vsechny tri napeti. Na 12V je max proud 5.5A tj. 1.1A na pin. Pri dvojnasobnem vykonu by to znamenalo dvojnasobne proudy. Vetsina konektoru ma prave current rating 1.1A/pin pri urcite teplote. To vsak neznamena, ze jima neprotece vic. Zavislosti proudu a teploty se daji najit v datasheetech konektoru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice trochu matoucí, ale Slot Power Limit v terminologii PCIe znamená celkový odběr (vč. přídavných napájecích konektorů), ne jen odběr ze samotného slotu. Viz např. PCI Express Card Electromechanical Specification Revision 3.0:

If the Slot_Power_Limit is bigger than or equal to the permitted initial power draw, the card can then draw power up to the Slot_Power_Limit in any order from the PCI Express edge connector, the 2 x 3 connector (if it exists), and the 2 x 4 connector (if it exists), subject to and limited to the individual power ratings of the respective connectors.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V BIOSech určitě nebyl význam v tomto smyslu, protože u některých desek byla nejvyšší povolitelná hodnota 75 wattů. Karty s přídavným napájením samozřejmě podporované byly nezávisle na tom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pro vsechny koho to zajima:

http://download.csdn.net/detail/jianjunzaixian/9229521

je to PCIe CEM rev 3.0. Na strane 79 je obrazek, ktery vysvetluje vse. Je to diagram power up sekvence 150W graficke karty. Diagram ukazuje jak si BIOS zakladni desky povida s GK. GK po startu/restartu ma povolen odber 25W a nasledne zada BIOS o povoleni jet na vyssi vykon az do 150W. BIOS ji ho udeli, nebo ne. Pokud neni detekovan 6 pin konektor, BIOS neda povoleni GK odebirat 150W, ale jen 75W. Neni slozite si domyslet jak se diagram zmeni, pokud nejaky vyrobce dobrovolne zvysi limit odberu pres zakladni desku (ovsem nad ramec spec, vyssi odber jak 75W, pres ZK, ve spec neni a nikdy nebyl). Nutno k tomu dodat, jak jsem psal vyse, zakladni deska nema jak, resp. nekontroluje, jestli GK opravdu odebira to co ma povoleno, je povinnosti GK to dodrzet.
Pro vyssi vykony GK by diagram byl podobny, tam se kombinuje 6pin a 6pin kon anebo 6pin a 8pin. Navic do 8pin konektoru se da zastrcit i ten 6pin, takze tech kombinaci by bylo v diagramu mnohem vic a specifikace to osetruje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to je právě dost nejasné, jakým způsobem by se vůbec ta karta dozvěděla, že ten limit je vyšší. Protože od desky se dozví jen tu jednu hodnotu — celkový limit (Slot_Power_Limit). A ty dílčí limity jsou už pak určené specifikací (tedy např. že hodnota 300 W znamená 75 W + 75 W + 150 W).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samotne limity jsou nastaveny primo v BIOSu (vsechny mozne varianty). Cele nastvovani power limitu je rizeno softwarove (firmware/driver). Fyzicky pak je v cipsetu (bo nekde na strane Hosta) registr Slot Capabilities register jehoz soucasti je Slot Power Limit Value a Slot Power Limit Scale. Na strane adapteru je pak Device Capabilities register jehoz soucasti je Captured Slot Power Limit Value a Captured Slot Power Limit Scale. Pro zapis do Device Capabilities registru pak slouzi Set_Slot_Power_Limit massage.
Komunikace tedy probiha nejak tak, ze GK zazada o zvyseni limitu. Nejaky jiny sw zmeni Slot Power Limit Value a Slot Power Limit Scale v Slot Capabilities registru a vysle se zprava Set_Slot_Power_Limit. Tuhle zpravu zapise GK do Device Capabilities registru a zmeni podle toho odbery. Takhle se to muze nekolikrat opakovat. Za to jak se odbery rozdeli je uz zodpovedna jen GK. A GK musi vedet jaky jsou limity a mela by umet zdroje nastavit.
Ciste technicky 12V ze slotu a 12V z 6pin konektoru by mely byt na GK dve ruzna napeti a nesmi byt primo spojeny, takze to rizeni by melo byt mozne a relativne jednoduche.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a jestli jsou spicky presahujici 75W v poradku nebo ne."

Spicky jsou (z hlediska zivotnosti) vicemene irelevantni. Podstatny je dlouhodoby prumer. Podle toho co ctu na netu, ho ma RX 480 kolem 82-85 wattu. Je to pres ten limit, ale jestli az o tolik ze to ovlyvni zivotnost nebo riskuje problem s levnymi MB/zdroji - netusim.

Docela by me ale zajimalo, jak to chteji opravit ve firmwaru - nakolik inteligentni je ta PWM modulace tech napajecich faz, a jestli jsou parametry te modulace menitelne firmwarem...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těch ~85 wattů ale není dlouhodobý průměr - ve většině případů se to týká Metro Last Light ve 4k nebo jiných podobných kombinací. Do jaké míry prezentuje reálnou dlouhodobou zátěž konfigurace, ve které hra běží na 10 FPS, ať už si posoudí každý sám.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak jsem říkal - 480ka se nakonec ukáže jako dobrá karta, jen je třeba nekupovat referenci. Už jsou ohlášené nereference, které mají 2x6pin nebo 1x8pin, tam nejspíš výrobce napájení potunil, takže karty budou brát více přes 6/8piny a ne přes pcie. K tomu lepší chlazení, takt kolem 1,5Ghz, doladění ovladačů a opadnutí cen. Jako přiznejme si, že se reference 480ky moc nepovedla, na druhou stranu Nvidii se taky founders edition nepovedla, takže by to byla plichta, AMD alespoň nechce za svou referenci příplatek

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

ASUS bude mít kartu s 1x PCIe 6 pin a 1x PCIe 8 pin. Jen by mne zajímalo co ze to vlastně s tím chtějí živit ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle rozboru na netu ma 480 divne zapojenou, ale vazne hodne predimenzovanou napajeci kaskadu a VRM patri k tomu nej na trhu. Pravdepodobne je to kvuli tomu, ze Polaris umi menit power state snad s radove vyssi frekvenci nez predchozi generace a tak muze kratkodobe brat z vlastnich kondenzatoru hodne vysoke spickove proudy. AMD zjevne nechtelo riskovat a pouzilo VRM i fety co by nemely problem utahnout Fury X.

V tomhle si fakt s premiovosti legraci nedelali a jednou z vyhod je, ze stejne pozadavky na kvalitni VRM a pravdepodobne i rezervu i tranzistoru prejdou na vyrobce nereferencnich karet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mna tam zaujalo nieco ine

> Toto řešení je poměrně neobvyklé, zvlášť s ohledem na to, že 6-pin napájecí konektor je
> implementován nestandardně, aby sám zvládal odběry až 150 wattů.

To ale znamana, ze, okrem specifickych pripadov, by mohla karta fungovat aj bez pripojenia k maticnej doske a teda autonomne.

v spojeni s

>Kromě řízení priority nyní může vývojář rozdělit hardwarové prostředky čipu, aby část byla vždy
>plně dostupná pro konkrétní využití - ať už grafiku, výpočty nebo zvuk.
http://diit.cz/clanek/radeon-rx-480-architektura-gcn-4-polaris

To naznacuje, ze by sa mohla GPU pouzit ako APU, ked cast CU by plnili funkciu CPU.

Otazkou je vyuzitie toho PCIe konektora v tom pripade a jeden sa primo ponuka, na pripojenie radica SATA lebo primo PCIe SSD s napajanim z karty. A kedze napjacie piny mozu byt obojsmernem, tak zjavne zle SW odaldili pracu obvodov na karte k nim pripojenych.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"mohla karta fungovat aj bez pripojenia k maticnej doske a teda autonomne."

Uhm, a jak bys chtel prenaset data mezi MB a radeonem, bez PCI-Express ?

"To naznacuje, ze by sa mohla GPU pouzit ako APU, ked cast CU by plnili funkciu CPU."

Ne nemohla. Za prvni je na 99.99% jiste ze to GPU nema vsechny potrebne veci pro beh OS, za druhe zadnej OS pro nej neexistuje, za treti by to bylo brutalne neefektivni, za ctvrte je mnohem jednodussi prihodit tam nejake ARM jadro pro rizeni, nebo pouzit normalni APU, nez se sr*t s rozbehanim bezneho softwaru na CU.

Jinak uznavam, vymyslet jak s ferrari prenest tri tuny pisku je zabavni intelektualni cviceni :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

>GPU nema vsechny potrebne veci pro beh OS,

Co, podla Vas chyba?

> za druhe zadnej OS pro nej neexistuje,

To je pravda, ale AMD kupila SW house

AMD Acquires Software Company HiAlgo, Laying Groundwork for Future Gaming Innovation in Radeon Software

HiAlgo acquisition brings new capabilities to Radeon Software to maximize gaming experience per dollar for PC users​
SUNNYVALE, Calif. 6/29/2016
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-acquires-software-201...

presne v den uvedenia RX480-ky

AMD Launches the Radeon Rebellion with the Radeon™ RX 480 Graphics Card, Available Now

​PC ecosystem, gamers and game developers commend Radeon™ RX 480 for redefining performance/$ in its class and delivering the most compelling solution for premium VR experiences.
SUNNYVALE, Calif. 6/29/2016
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/radeon-rx-480-2016jun29.aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD se zřejmě snaží o přenesení alespoň některých výhod konceptu HSA i na samostatné GPU, ale je pravda, že na APU je to mnohem, *mnohem* snazší.

Mimochodem, docela by mě zajímalo, kolik lidí vlastně ví, že bootovací proces Raspberry Pi začíná na GPU. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To som nevedel ani ja.

The Raspberry Pi’s Broadcom BCM2835 system on a chip (SoC) powers up with its ARM1176JZF-S 700 MHz processor held in reset. The VideoCore IV GPU core is responsible for booting the system. It loads the first stage bootloader from a ROM embedded within the SoC. The first stage bootloader is designed to load the second stage bootloader (bootcode.bin) from a FAT32 or FAT16 filesystem on the SD Card.

The second stage bootloader - bootcode.bin - is executed on the VideoCore GPU and loads the third stage bootloader - start.elf. (Historically, yet another bootloader called loader.bin was loaded at this stage, but has since been phased out)

The third stage bootloader - start.elf - is where all the action happens. It starts by reading config.txt, a text file containing configuration parameters for both the VideoCore (Video/HDMI modes, memory, console frame buffers etc) and loading of the Linux Kernel (load addresses, device tree, uart/console baud rates etc).
http://wiki.beyondlogic.org/index.php?title=Understanding_RaspberryPi_Bo...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že stejně jako předpřispěvatel příliš nerozumím podstatě hypotézy :-).

Radeon RX 480 má napájecí konektor zapojený tak, že by přes něj karta mohla tahat 150 wattů a pcie zatěžovat jen zbývajícími jednotkami wattů. Při použití všech úsporných technologií by pravděpodobně nebylo třeba napájení PCIe využívat vůbec. Proč v takové situaci byly napájecí obvody vyvážené, aby PCIe a 6-pin využívaly půl napůl, mi není příliš jasné. Alespoň zatím, třeba se ještě nějaké vysvětlení objeví.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Při použití všech úsporných technologií by pravděpodobně nebylo třeba napájení PCIe využívat
>vůbec.

Zoberme to naopak
>s PCIe 2.1 se objevila volitelně možnost zvýšení limitu až na 150 wattů.

Ak by toto bolo pouzivane, tak karta s idealnym setriacim SW nepotrebuje ^/pinovy napajaci konektor, a ten je tam len z dovodu kompatibility

Pri vyvazeni, ak pojde napajanie 75W+75W, tak sa budu napajacie obvody setrit, a tym padom sa karta bude kazit menej...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Proč v takové situaci byly napájecí obvody vyvážené, aby PCIe a 6-pin využívaly půl napůl, mi není příliš jasné."

Hadam, ze celkovy odpor vodicu v pripade 12V ATX kabel + vodice v MB je nizsi, nez kdyz tlacite vsechno jen pres ATX kabel. I kdyz maji tam 6 fazi tak to mohli vyvazit na 4+2 misto 3+3.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono ma stale mataju SPM

AMD Volcanic Islands to Implement CPU Cores

by dostov on May 8, 2013

Add Your Comments

AMD’s upcoming generation of graphics cards, dubbed Volcanic Islands, is to include CPU cores on-chip.

A Parallel Compute Module, which looks like a standard GPU, and a Serial Processing Module, which would take care of serial compute tasks as a CPU would.
http://www.overclockers.com/amd-volcanic-islands-implement-cpu-cores/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle Čecha který si na RX480 připájel kondenzátory, aby zlepšil přetaktování je chyba v samotném návrhu plošného spoje a ovladači to upravit nepůjde tak snadno (třeba půl RAM modulů je napájeno z PCI a druhá půlka z 6PINu)
Zjišťuje to někdy v 54. minutě druhého videa (cca)

část 1
https://youtu.be/E_E2eqtm4Yw

část 2
https://youtu.be/plC7tOYIqBw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"třeba půl RAM modulů je napájeno z PCI a druhá půlka z 6PINu"

Ne. 6 fazi napaji GPU, moduly ram jsou napajeny ze separatni sedme faze. RAM moduly maji oproti GPU smesnou spotrebu, takze jedna faze jim uplne staci i s rezervou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže...Opět tu máme nějaké haló, které se po netu a diskuzích v e-shopech rozlézá úplně samo. A takhle my češi fungujeme, kritizovat a kritizovat. A zhruba 0,1% řeší proč to tak je, protože je nebaví kritizovat. Pokud se chyba objevila teď tak je to na jednu stranu dobře, protože se s tím může něco dělat a pokud to vyřeší softwarem, který to opraví(usměrní), bude to jedině dobře. Srovnávat to s problémy konkurence na obranu této karty mi příjde naprosto zbytečné, protože u obou značek vždy něco vyplave na povrch. Teorie, že půlka napájení je z pci-e slotu a druhá 6pin je skutečně k zamyšlení a tím se nabalují další otázky, zda to nebyl záměr AMD aby mohla ukázat, že jejich karta bude skutečně méně náročná na energii, což mohlo svojí funkci splnit. Při tiskovce AMD, kdy vidíme kartu v ruce šéfa Radeon divize jsme si všichni řekli (a to bez vyjímky) "hele, ona má jen jeden 6pin, tak ona je skutečně úsporná ".A nikdo už neřešil napájení přes slot. Opět je to jenom teorie a byl bych nerad, kdyby to byla pravda. Je zajímavé také to, jaká je záplava e-shopů referenčními modely o různých taktech, bez samolepek takřka k nerozeznání. A teď jsem u toho. Většina lidí dokola řeší vysokou cenu a nadává, jak typické. Ale už si nikdo nedal práci napsat AMD zprávu nebo dopis, zda je to v pořádku,jestli si hlídají ceny na českém trhu, zkrátka něco pro to udělat.

Můj favorit:

http://videocardz.com/61794/sapphire-radeon-rx-480-nitro-detailed-some-more

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ten Sapphire vypada hezky ale.... me vzdycky nesmirne sr*li s jejich zarucni dobou - kdyz vsichni ostatni vyrobci na *drazsi* grafiky davaji 3 roky, proc ma Sapphire takovej problem dat 3 roky ? A jejich ceny ani dalsi parametry nejsou nijak zasadne lepsi nez konkurence. A mit o 50% delsi zaruku (IMO) je docela zasadni vec kdyz clovek vysoli >400$ za produkt...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud čtu dobře, tak záruka je již také 3 roky. Sapphire jakožto komorní značka GPU AMD je první firmou, která dostane na testování referenční model, z toho by mělo vyplynout, že mají brzký přehled. Dám vám příklad: Mám HD 7870 od této značky, chlazení je lehce upraveno, od jiných výrobců se liší nižšími takty jak GPU, tak i pamětí. Není tolik hlučná jako konkurence, -2FPS, a mám jí 4 roky z druhé ruky, kdykoliv si jí můžu taktnout (Witcher III). Vrátím se k záruce, máte s tím zkušenost? Já ano. 2 roky se můžete obrátit na prodejce, třetí rok přímo na výrobce, což může být komplikované, z dobré vůle prodejce může přistoupit o sjednání servisu na vlastní náklady,čili dopravu.

http://www.hotukdeals.com/deals/sapphire-rx-480-4gb-3-year-warranty-free...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebojíte se že může být tato karta hlučná? Je to přece něco jako blower..

Rád bych měl klidně vyšší teplotu ve skříni, ale tišší grafiku - nebude pak lepší volba ten druh chlazení co bude mít MSI a Asus? Díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle si právě můžeš nastavit ve Wattmanovi (součást Crimson). Nastavíš si vyšší teplotu zastropovanou 90°C a snížíš počt otáček ventilátoru. I mě je fuk, že karta dosahuje 90°C.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý poznatek, i když je pravda, že hardware zabijí teplota. Pokud s tím nemáte problém řadu měsíců, tak máte kvalitní železo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mám stím bohaté zkušenosti. Radeon 4850 - teplota dlouhodobě přes 90, Radeon 6870 to samé. Obě karty jsem používal na hraní řadu let a vždy poslal dál, živé. Postavil jsem dost herních strojů, kde kriterium bylo, co nejlevněji s co nejvyšším výkonem. Jde to udělat. Levná skříň, hlučnější chlazení, grafiky s levnějšími chladiči, levné zdroje s vyšším výkonem, než by bylo nutné atak. Nevrátilo se mi nikdy nic, co by shořelo. Spíš se mi vrátily desky po bouřce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pan_Filuta . Řekl bych, že ten strach z hlučnosti mám u této značky nejmenší, s MSI s kombinací s Radeonem jsem již jednou pohořel, netuším, jak je to s ním dnes. Od kolegů mám poznatek o značce GIGABYTE, ta prý je také krásně tichá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Stock řešení od Sapphire jsou hlučnější. Vyzkoušeno několikrát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano s tím souhlasím, třeba vapor-x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vaporx nepovazuju za stock

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pardon omlouvám se, myslel jsem že vapor-x je tišší

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za zkušenost, já zase pohořel s gigabyte (https://www.czc.cz/gigabyte-hd-6850-ultra-durable-oc-1gb/84560/produkt) - byla tak hlučná že jsem musel nahradit accelerem (nejsem si jistý, ale mám dokonce pocit že snad nešli ani regulovat otáčky).
Ale je možné že u karty za 3K bude jiná kvalita než u karty za 7K.

edit: Tak čtu že http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/417...

umí vypínat větráky při nízkých teplotách ....mám nakročeno k Sapphire :-)
Jinak co slýchávám tak právě MSI je aktuálně tišší než Sappihre ..čert aby to čekání na recenze zpral :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl od MSI HD 6790 a ta byla velice hlučná, samozřejmě to nebyl žádný twin frozr, pak mi začala hazet manžestráky přes monitor a musel jsem jí reklamovat, reklamaci uznali a vrátili peníze. Od té doby mám HD 7870 od Sapphire a spokojenost. Po přetaktovaní procesoru a GK jsem v 3Dmakru udělal lepší skóre o 20%( hodně udělal procesor), potom zapnul OCCT a bylo to překvapivě stabilní. Skoro jsem tomu nevěřil. Pokud se nové Nitro od Sapphiru povede jdu do toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám MSI 280X od jejího uvedení a musím to zaťukat.. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud čtu dobře, tak záruka je již také 3 roky."

Jo, mate pravdu, u RX 480 uz je 3 roky. Ale treba AMD Nano maji furt s 2 rocni zarukou :] a jejich predchozi hi-endy taky bezne 2 roky.

"což může být komplikované"

No prave. A hlavne je to komplikovane zcela *zbytecne*. Neverim ze Sapphire si nemuze dovolit tu 3rocni zaruku, takze proc vystavovat lidi vopruzu, nechapu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém delší záruky čerpám z reklamace sluchátek KOSS, zbytek textu ani nebudu číst...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Delší záruku, pokud vám ji explicitně neposkytl prodejce, pak ale platí jeho podmínky, vám typicky dává výrobce.

Pokud po 2 letech zajdete k prodejci s reklamací, ukáže vám fakáče, protože už nemá žádnou zákonnou povinnost reklamace řešit, už je to čistě mezi vámi a tím, kdo vám to delší záruku poskytl - výrobce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já si o úspornosti nic neřekl, protože mě nezajímají konektory jako TDP a TDP 150W tady máme na o 50% výkonnější kartě stejné generace nebo na kartách generací minulých, které výkonově korespondují RX480.

Naopak sem se divlil, že tak malý čip má TDP velké a spotřeba to nakonec i potvrdila.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> You have caused your own problem, sorry to say. You overclocked a reference card WAAAAYYYY too high in a case that has almost NO COOLING.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se nepotvrdilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Videls du desku? Do takoveho prasecaku bych nevrazil ani sitovku za stovku. Nehlede na zacatku jasne psal, ze pretocil grafiku, co to slo a nepretrzite hral 7 hodit. Bud je to magor, nebo se dela zajimavym. Nebo oboje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Člověk si říká, jestli tam AMD nemělo radši strčit osmipin pro rezervu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S tímto argumentem souhlasím, nereferenční modely je budou mít

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.