Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel: Vlna upgradů z Windows XP opadá, zájem o PC klesá

Jako ze od noveho roku funguje ekonomika tak, ze cim vyssi je poptavka, tim nizsi je cena jo? Inu dobra, to ten iphone asi nikdo nekupuje kdyz stoji 20+ tisic.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Netusim o cem mluvis, ale myslim ze clanek je o tom, ze ekonomicke "povzbudeni" poptavky tim, ze zlikvidujes predchozi produkt, funguje skvele jen do doby, nez ti dojdou produkty na likvidaci.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak zase budu pc mrtve? Co to bude tentokrat, tablety nejak nevysli, tak skusme teraz hodinky!

PC je mrtve! Jedine co ma vyznam je smartwatch!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

PC nie je mrtve ale trh je saturovany PCckami. Predaje sa daju ocakavat ale nie z obdobia rastu/velkej obmeny. Vykon Core 2 Duo je dnes stale skoro stredna trieda.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Přikláním se k názoru, že trošku zaspal vývoj procesorů, ale i přechod aplikací k multi-threadu. Cesta navyšování počtu jader běžnému uživateli nepřináší výkon navíc. V single thread aplikacích je výkon posledních 6 let stejný. Ani Photoshopu víc jader nepomůže. V kanceláři , kde vám běží Outlook, Excel, klient SAPu, nějaký terminál, VNC, nepoznáte rozdíl mezi Core2Duo a čtyřjádrovou i7 . Příklad, práce v Excelu na starém ntb z roku 2008 - Core2duo 2,4 Ghz je stejná jako na novém ntb se 4 jádrem i7-4700 na 2.4 GHz Haswell, protože Excel umí využít více jader jen u pár funkcí, s více jádry se tak rychlost Excelu zvýší o cca 30-40%, nikoliv např. o 400%. A v momentě, kdy používáte třeba OLAP kostky , tak vůbec žádný nárůst...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

nezaspal vyvoj procesorov, ale operacnych systemov a aplikacii.. Posadnutost miniaturizaciou, kde sa hladi na spotrebu a nie na vykon a neschopnot dodat nejaku 'potrebnu' a poriadne 'zravu' aplikaciu ci funkciu operacneho systemu vedie k tomu, ze sa casto neupgraduje HW. Snad to napravi Cortana v novom Win10 :-)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

procesorový výkon je většinou více než dostatečný už pár let. Je jen dobře, že se aktuálně vývoj zaměřuje na spotřebu a co nejlevnější chlazení. A je jen chybou marketingu výrobců, že se tohoto nechytnou i v reklamách.
Nedávno jsem měnil HW v domácím serveru. Podtaktovaný Athlon II s celkovou spotřebou kolem 35W idle. G3220 mi tam jede za 23W. Rozdíl 12W. Krát 24h x 365 dní = 105kWh. Krát 4,8Kč/kWh = 500Kč každý rok úspora. Předchozí server tu běžel 6let. Tj. pokud tento vydrží podobně, tak jsem ušetřil 3000Kč.
Měnil jsem HW v primárním PC. Phenom II X6 OC za i7-4790K. Rozdíl v průměru 75W. Krát 8h denně, krát cirka 250dní = 150kWh * 4,8kč/kWh = 720Kč. Za 2400Kč šel Phenom pryč, za 7500Kč by byla i7 (pro mě byla grátis) ... za 7 let zaplaceno.
A teď si to představ v masovějším měřítku ... kanceláře. Serverovna. Najednou nepotřebuješ, aby ti běžely dvě klimatizace, ale stačí jedna.
Pak je tu obrovský přínos v podobě kapesního výkonu ... Atomy. 10" tablet s plnohodnotnými Windows, který vydrží na baterii 8-10h. Super.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nechci být za pesimistu, ale ty vaše úspory jsou marginální. Pokud je vám ideově blízko šetřit energii a životní prostředí, pak OK, ale finančně tedy nic moc. Kolik stál G3220? Cca 1600 kč? Základní deska, paměti (pokud jste u toho Athlona neměl DDR3), tak bych odhadoval, že jste se dostal min. nad 5000 kč, což se vám bude vracet 10 let. Pokud to nevydržíte provozovat 10 let, nebo to nevydrží HW, vyšel by vás laciněji ten Athlon.

U toho i7-4790K což stojí nějak kolem desítky s DPH + deska a bižuterie, tak to se bude vracet opravdu hodně dlouho i při úspoře 720 kč ročně. Nevím jak jste jej získal zadarmo, to pak o úspoře lze hovořit, ale obyčejně si jej lidé budou kupovat, a to má význam jedině v situaci, že pro něj mají praktické využití. Peníze velmi pravděpodobně neušetří.

Takže jediný skutečně zacílitelný význam je podlužování výdrže mobilních strojů.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Píše že za něco prodal ten starý a za 7,5 koupil nový. Záleží odkud ho kupoval, klidně se na tu cenu mohl dostat.. Desku mohl prodat koupil klidně +- stejně, pokud předtím měl na OC něco vybavenějšího a teď mu stačí standard. Osobně jsem takto taky měnil Ph2 za i7 a ten rozdíl ve spotřebě celé sestavy je ještě mnohem větší. Klidně 200W a v zátěží i 300W. Ono to předtím v zátěží žralo klidně 500W..

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Píše: "i7 by byla za 7500, pro mě grátis". Takže zadarmo. Do toho bych šel také, jinak ne. :-)

Počítat celou sestavu je problematické, protože CPU se na celkové žranici podílí jen částečně. Já mám třeba nenažraného Phenoma X4 (TDP 145 W) a desku vybavenou až hrůza, 5 disků, DVD mechanika, bla bla bla (jako že je tam je spousta komponent co baští) a nad 370 W se v největším záhulu nedostanu s IPS monitorem, routerem, modemem a dalšími kompy ve stand by. 500 W by to bylo jedině s nějakou žravou grafikou a takový zdroj stejně nemám. Přičemž v idle, kde ten CPU tráví většinu dne a je víceméně studený to má tak 120 W i s monitorem (bez monitoru cca 70 W). Takže roční úspory by s modernějším HW byly ale nijak zásadní. Pokud by na tom někdo renderoval od rána do noci, to by pak asi byla jiná.

Mimochodem za opravdu jednoduchou úsporu energie považuji počítač systematicky úspávat, když se od něj odchází kamkoliv, i třeba na 5 minut. Probuzení je otázkou mžiku a ve standby to žere jen pár wattů. Ideální je, když je na to tlačítko na klávesnici. :-)

Pokud má někdo pro i7 využití nebo po ní touží, proč ne, ale kvůli šetření peněz bych do toho nešel.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

S tim panem jsem se uz jednou bavil na todle tema tady na diitu, to CPU tusim vyhral v soutezi, a jeho sestava byla dost atypicka - ten Phenom pry zral v idlu 180W, IIRC, a mel monitor co zere 100W. Takze jemu se vymenit rozhodne oplatilo, beznemu Frantovi se to samozrejme nevrati za celou zivotnost tech komponentu.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jj, práve cena té i7 dělá investici poměrně problematicky návratnou, pokud nám jde jen o úsporu energie. Pokud jej nestála nic, upgrade je to pak velmi výhodný, o tom není sporu. :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Alebo nastupuje linux
No­vé dis­tri­bú­cie Li­nuxu do­ká­žu bez prob­lé­mov fun­go­vať aj na star­šom har­dvé­ri. Dis­tri­bú­cia tiež nie je zby­toč­ne ba­le­ná v ška­tu­liach na roz­diel od iné­ho sof­tvé­ru. Ta­kis­to nev­zni­ka­jú zby­toč­né nák­la­dy na dis­tri­bú­ciu z veľ­kos­kla­dov do ma­loob­chod­ných pre­daj­ní. Pod­ľa štú­die z UK (Uni­ted Kin­gdom) z ro­ku 2004 sú pou­ží­va­te­lia ope­rač­ných sys­té­mov Win­dows (kaž­dé 3-4 ro­ky) nú­te­ní ku­po­vať no­vý har­dvér dvak­rát tak čas­to, ako pou­ží­va­te­lia Li­nuxu (kaž­dých 6-8 ro­kov)
http://www.itnews.sk/spravy/biznis/2009-04-30/c80233-10-tipov-pre-zelens...

Pripadne sa Windows meni na Linux...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to chtělo občas vyzkoušet ty nové Windows plácnout na starý hardware, není to fakt nijak těžký úkol ;)
I třeba netbookový Brazos šlape s Win 10 zcela bez problémů (stejně bez problémů šlape i na Mintu) ... tyhle studie jsou většinou jen kupa pitomostí.

+ zbytečně balená ve škatulkách ... nebudu do toho moc rýpat, ale fakt ne. Už dlouho dobu (několik let) existuje možnost digitální distribuce Windows.

Podle mojí studie, která probíhá několik let a je často aktualizovaná, jsem došel k závěru, že člověk je neskutečně debilní tvor, který se často připojí k nějaké vlně, jen aby byl in a mohl si zanadávat ... třeba teď nVidie a "3,5" GB nebo chvíli zpět Win 8 a start atd... ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

moment, ale ja som napisal " Pripadne sa Windows meni na Linux..."

Teda, ze nove Windows maju mono nizsie naroky a tym sa podobaju na Linux... A to ste potvrdili...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Co já vím, tak nové user-friendly distribuce jsou náročnější než nové verze Windows.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

S tou nV bych byl zrovna opatrnej, ačkoli ji moc nemusím, sám jsem třeba současnou 970/980 okukoval, jako opravdu brilantní řešení, ačkoli velmi drahé. Ale po tom co předvedl jejich marketing, raději nic :)

Ohledně náročnosti, jak to tu už padlo. Wokýnka rozběháte i na totálním low-endu. OS běhat bude, pokud to nebudete hnát do extrémů, jako je 1GB paměti, 1 jádro a očekávání bleskurychlých reakcí browseru. To by jsme se vrátili zpět do roku 2006-07, kdy na mašinách z doby wXP školy a další instituce nasazovali jehoVisty a strašně se divili, jak tam ten OS spíš kráčí, než běhá (bodejď by taky ne, AntonXP v kombinaci s 1GB paměti (v lepším případě) a nějakej vyjetej disk).

Nelze udržovat při životě takto starý OS, pokud už to dále není možné a nebo by to značně komplikovalo budoucí vývoj. Pak je zcela logické, že bude jednou nahrazen novým. Zpětná kompatibilita funguje bez větších problémů (pokud netoužíte po DOS programech = emulace). Překážkou tak může být maximálně vzhled a rozmístění ovládacích prvků.

A pokud se vrátím trochu zpět, W7 a 8.1 naprosto bez problému běhají na C2D generaci, to je rok 2006-2007, současný rok je 2015, to je 8 let zpět. Jakýkoliv starší HW je značně nevýhodný (spotřeba/cena/spolehlivost/teplo/...), tudíž pro jeho provoz nelze brát v úvahu ani ten linux. I kdyby to byla nenáročná sestava, pořád to bude zbytečně moc žrát na to, že to idluje. Pak je mnohem lepší šáhnout po levném atomu za pár šušní, kde vám pojede bez větších problémů i ten Win8.1.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nainstalujte si GNU/Linux - nejlepší nahrazení zastoupeno Ubuntu/Mint a máte po problémech.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nechápu, jak Intelu zvedne prodeje (o skoro miliardu?) to, že si na nějaký krám nainstaluje linux. Vy už jste hoši z toho fakt nějak divní.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tím reaguji na uživatele, kteří si stěžují na konec WIndows XP :)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To fakt pomuze. Soucasne plnohodnotne distrubuce linuxu maji prinejmensim srownatelne HW naroky jako Windows :-) .

Ano vim, ze existuji malo narocne ocesane verze, ale to Windows pro prumyslove pouziti umi taky. Takze co se tyce HW narocnosti nejak extra rozdily nejsou.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

A kde sezene bezny franta Windows pro prumyslove pouziti ? a kolik ho to vyjde ? ty tvoje pohadky....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

A jak to máme čuchat? Napsal jsi to jako reakci na článek.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé se moc neznáme, abyste mi tykal a zadruhé tedy nechápu, proč jste na můj příspěvek, který se netýká článku, reagoval.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně aby se to nedoneslo do ČNB, ti jsou ve jménu oživení poptávky schopni zdevalvovat korunu přes 30Kč/$

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, prý oživení domácí spotřeby. Tak šup, kupovat kompy a soft made in Czech.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

MS k tomu taky přispěl tím, že ukončil akci Windows 8.1 s Bingem. ☺

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Problem bude spis to, ze za 5 let se vykon CPU nikam nepohnul a co hur podle vseho minimalne v pristich 2 letech taky ne (rust je cca 10% za rok). Tedy jaky duvod ma obycejny clovek k vymene HW ? Dobre, jeste tak VGA pokud je to hrac, ale jinak ? Vyrobci budou muset prehodnotit strategii jinak to dlouhodobe nevydrzi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kto by aj kupoval nove PC ked Intel nepriniesol za 5 rokov ziaden rozumny pokrok vo vykone a s prehladom staci aj 5 rocny HW.... Kazda firma si rozmysli ci sa jej oplati investovat do tak maleho vykonnostneho boostu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Možná to Microsoft s tím hype Windows 10 přehnal a lidi už čekají na počítače s desítkami.

Hodně za to může pád eura, uměle vyvolaný ECB. Počítače v Evropě podražily.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

hehe, vy jste na to kápl, taky si říkám, že radši obměnu hardware (a s ním Win8) přeskočím :-D

a pád Eura nás až tak nemusí prudit, nás prudí pád české koruny kvůli motherfucking ČNB - skoro rok a půl zpátky byl dolar za 19kč a teď jsme prakticky na 26kč!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

I kdepak, ECB teď taky tiskne jak o život, až tak, že to uměle vyvolalo růst dolaru. Proto se relativně drží euro, protože to oslabuje ještě víc, jak koruna, ale dolar ne.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pravda, ale ani CNB jeste neskoncila :
http://www.blesk.cz/clanek/live-ekonomika/307004/tomsik-cim-bliz-k-27-kc...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Čekat nemusíte, budete mít upgrade zdarma.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

A 2x víc starostí :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak loni promluvily hned dva faktory. Jednak konec podpory XPček a k tomu obava lidí, že brzy skončí prodej Win7. Protože rodina Win8 je mezi uživateli stále velmi neoblíbená. Lidé i firmy proto loni z velké části obměnili svá PC a jsou zase na pár let v klidu.
Letos je situace špatná, protože na trhu jsou Win8, které řada lidí nechce a hlavně je tu vidina nebo spíše naděje v podobě Win10 v druhé polovině roku.
Takže kdo musel, tak vyměnil PC už loni. Kdo nemusel, tak si v klidu ještě počká, jak budou vypadat desítky a rozhodně si nebude kupovat PC v současném mezidobí.
Navíc prostě výrobci musí počítat s tím, že trh se svým způsobem nasytil. Ten boom, který zařídila Čina a její stovky milionů obyvatel, kteří chtěji na internet, ten boom prostě už skončil. Ono stačí se podívat, kam ten trh s PC narostl oproti takovému roku 1995 :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Windows XP bylo stale mozne legalne downgradovat z Windows 7 Professional do 8.dubna 2014 a staci, dejte dotaz na sekce ekomonicke, geodeticke a nebo diagnostikovani chyb aut, napr. takovy VAS bezi jenom na XP, co je hlavni dela to penize, firma je proto aby vydelavala a ne zvedala umele trzby organizacim ktere se nestaraj o vyrazny vykonovy skok nebo sprostosti ala dlazdice u Microsoftu. Intel udelal 2 velke chyby a to: jednak neustale obmenuje umele sockety, takhle by si lidi i ty nove procesory koupili jenomze vyhodit funkcni motherboard je pitomost a po druhe, zbytecne specha s uvadenim novych produktu, navic kdyz ma pred AMD takovy naskok. Pro mne by stacilo kdyby dalsi architekturu uvedl az v roce 2016/2017, dnes ma Haswell-Refresh a Haswell-E na ktere AMD neprdi, chtelo by to proste neco jako Core 3 - Next, takto sa hra jenom s par % vykonu navic a to uzivatele jeste vic demotivuje, majitele Core 2 Duo E8000 a 9 Quad-u maji pohodu a klidek dal. Tez by mohl Intel spustit z cen ktere sou dle meho nazoru dnes nenormalne premrstene a ozivit tim prodej jak to dela AMD a NVIDIE u grafickych karet, napr. nekdy stal Extreme top model CPU 1000€ a dnes stoji extreme Core i7-5960X vic jak 1300, to kde jsme? podobne cena 4790K, pri uvedeni za 360€, dnes 430€, proste hovadske zdrazeni, jako pevne disky akce pred par lety. Co se tyce DDR4, neni zajem proto lebo DDR3 sou modernejsi a staci. Menit kuli op-pametem cely zaklad(procesor, motherboard + RAM) pro efektivnost kdyz sou tu dnes LPDDR3 na 1.2 - 1.3v je hola pitomost.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Aby se taky PC prodávala, když 6 let staré pecko bez potíží zvládá prakticky jakýkoli kancelářský SW včetně Autocadů a Adobe suite, i když tyhle softy jsou všechno, jen ne optimalizované.

Jenže za ty roky programátoři zapomněli doopravdy programovat, a místo vývoje aplikací spíše uvádějí skiny a v lepším případě bugfixy. Málokterá firma dnes uvede opravdu převratnou verzi, spíše se všichni bojí rozvrtat stávající kód. Takový MS office je zářný příklad. Všichni se taky zaklínají nesmyslným cloudem, ale to je řešení, které jde naprosto proti filozofii PC.

A nakonec: ruku na srdce: drtivá většina typických PC uživatelů (pokud vůbec ještě na PC pracují a nepřešli na tablety, mobily a chytré TV) stejně používá jen prohlížeč se kterým chodí na webmail, facebook a Youtube. Oni si vystačí i s google docs/webovými office 365, protože z kancelářských aplikací potřebují jen základních 10% funkcí.

Tak proč by se měla prodávat PC? Na internet už dávno ztratila monopol a klíčových (na CPU náročných) aplikací, které by chtělo hodně zákazníků moc není - kromě her prakticky žádná.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas dnes se skutečně neprogramuje, o snaze používat optimální nástroje, optimalizovat kód a vůbec mít nějakou koncepci, se v SW průmyslu nedá hovořit. Dnes je to o tom udělat dostatek dostatečně barevných malůvek, vybrat ten nejkreténštějí a stran efektivnosti nejhorší jazyk, zpravidla JAVA, následně v tom naklikat nějakou prasárnu příslušně prolezenou spywarem a malwarem no a následně k tomu každý měsíc vydávat x set MB aktualizaci..
Skvělou ukázkou je MS Office nebo skype,

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.