Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poslední beta Ubuntu 17.04 před vydáním - ke stažení všechny varianty

Ubuntu je moje první GNU/Linux distribuce na které jsem frčel, už jen proto, že je tu vcelku velká základna fanoušků. Celé Ubuntu fórum pracuje velice dobře, potřeboval jsem mít aktivní disky při zapnutí systému, během 20 minut jsem měl asi 5 smysluplných odpovědí, ale ve vší slušnosti bez posměchu, co jsem za střevo a pod. z čehož by si mohli vzít příklad tesíce českých a slovenských diskuzních webů. Až jednoho dne mi nějaký uživatel píše: "to myslíš vážně?" . Skutečně jsem nevěděl jestli mi tento uživatel nekoukal na mojí práci na počítači, byť by tato otázka byla od věci několikrát za den. Tak mu píšu: "Co se děje? Neuzavřel jsem nějaké téma po vyřešení problému?"...... bez odezvy. O chvíli později mi píše tzv. moderátor něco ve smyslu: "tvůj nick je trochu divný a může konotovat" přitom jsem na tom neviděl nic špatného.....nick Hanz88 mi příjde v pohodě. Po vysvětlení moderátorovi, proč mám takovou přezdívku, což si můžete domyslet i vy, mi napsal prakticky to samé. Tak si říkám co je na tom tak špatného. Později mi to všechno dojde, jsem blbej, ale moderátor, který si toho všimnul si asi myslel, že jsem ještě blbější a používám to k propagaci náckostrojů. A proto jsem si změnil nick a udělal vlastní OS distribuci vycházející z ubuntu a debianu s názvem: Antinacibuntu, můj kámoš tomu říká: "antény na cibulce". První věci, které jsem se zbavil bylo to prostředí Unity, takový holý vršek ničeho a barva jak spálená kůže na palici, dal jsem tam cinnamon a jako desktopové pozadí jsem dal "good night white pride", prakticky jenom vzhled....tadááá :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už ten fet neber.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je nejakej trolling? nazev Antinacibuntu na internetu nalez 0 vyskytu ;)

kazdopadne, "vlastni OS distribuce" neznamena ze odinstalujes metabalicek unity-desktop, a nainstalujes metabalik cinnamon a zmenis wallpaper, to je jen naprosto dropna uprava stavajici distribuce ;) ale kdyz uz priste zacni tim ze misto Ubuntu+Unity nahodis jen zaklad z alternate bez desktopu, pridas rucne X.org baliky a casti Cinammon ktere budes chtit, pro zmeny vychozi konfiguraci vudci *buntu udelas vlastni (alespon) repositar... tadaaa ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Půlka z mého šíleného komentu je pravda, zbytek je jeden velkej vtip, ale je to tu skoro samej suchar.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo se nezasměje trapnému vtipu je suchar?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak jsi přišel na to, že to tu je samej suchar?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nevim, zeptám se bráchy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic mi do toho není, ale fakt bys měl s tím fetem přestat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Popřemýšlím o tom s mojí pandou jménem Čakyna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Končím diskuzi s tebou, je to nuda. Tvoje trapné vtípky to nezachrání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, zrovna jsem to narýsoval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam Jezku, ty jsi dal vale Mageie?

Jinak je to rozumny pouzivat na primarnim PC beta verzi Ubuntu? Sice chapu, ze jako platny tester komunity to chces poradne ozkouset a nahlasit bugy jako prvni, ale pouzivat to na primarnim predpokladam i pracovnim PC?

Osobne jsem beta verze nepouzival nikdy, nejsem tester a jednotlive Ubuntu verze jsem pouzival jen na virtualce na zkousku a par chyb jsem taky nahlasil, ale nemam uz na to cas, takze ted uz jedu jen LTS verze na pracovnim desktopu, momentalne 16.04 a upgrade bude az 18.04 a to rozhodne nikoliv hned po vydani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to teď tak průběžně střídám. Uvidíme, kdy Mageia 6 dojde do stabilní verze. Jinak 17.04 je pro mě použitelné, mám jej právě na svém primárním PC, které mi slouží i jako "pracovní". Je to už nějakou dobu bez problémů, které by byly kardinální. Bugy moc nehlásím, občas něco. Ono často i ten systém na zasílání bugů crashoval :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze to chapu tak, ze 17.04 je v tvem repertoaru novinka a proste jsi chtel mit vse aktualni?

Osobne bych i tak nainstaloval misto Mageii 5 radeji stabilni Ubuntu 16.04 LTS, ale pokud rikas, ze je to i takhle dobre, tak je to urcite i prislib do budoucna k dalsimu LTS a jsem za to rad.

Jinak teda by se hodilo popsat i rozdily mezi 16.04 LTS a testovacim 17.04, ale to asi prave nemuzes, kdyz si na Ubuntu teprv presel.

Ale urcite jsi udelal dobre, Ubuntu je vyborna volba a verim, ze se ti k Mageie ani nebude chtit vracet. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky bych rozdíly popsat mohl, já používám tak nějak M a U střídavě (i na více strojích). Ale nepřijde mi to důležité. 17.04 jsem ani nebral jako honbu za aktuálními verzemi, spíše mi šlo o to si opět po nějaké době zkusit KDE5 a tohle byla "zábavnější" cesta. Zatím na tom jedu, uvidíme za měsíc-dva. Mageia má taky něco do sebe. Asi to u mě po nějaké době ale vyhraje spíš distro, které první přinese RT5. Drivery na scanner mi jedou všude, vuescan taky, ale to RT5 by se hodilo (když už i x265 + opus1.2 mám také všude - to je abych vyjmenoval všechny pro mě podstatné věci)..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se, ze netusim co je to RT5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sorry, rawtherapee5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway

ale koukal jsem, ze v tuhle chvili je balicek aktualni verze 5 dostupny v tom repozitari jen pro 16.04 a 16.10. Musis pockat na finalni verzi 17.04, pak ho pravdepodobne zaradi taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ha dobrá připomínka, pořád jsem nemohl přijít na to, který PPA jsem zapomněl přidat :-). diky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se letos po hodně letech s debianem rozhodl přejít na ubuntu, resp. xubuntu, hlavně kvůli LXD. Přechod z debianu sid/stretch na ubuntu zesty byl rychlý a bez problémů (zatím jen na jednom PC).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co zkusit Mint?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš to distro, které si ze všeho vybere to nejproblémovější :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mint nebrat. Nedokazali implementovat systemd a je to ted takove polofunkcni az nefunkcni, tim neobvinuju vyvoajre Mintu, souhlasim s tim, ze systemd je na hovno, ale tak ho nemeli ani zkouset implementovat. Takze za me jednoznacne Ubuntu, nakonec polofunkcni MATE urcite casem dodelaji do plne funkcniho stavu a nefunkcni Cinnamon asi za dele ale jednou urcite take a pak to lze nahodit jako prostredi i na to Ubuntu.
Osobne jsem z doniceni na Unity, ale az bude Cinnamon fungovat, tak s nim pod Ubuntu urcite pocitam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v Xubuntu 17.04 je vyborne videt aktualni stav Xfce prechodu na GTK3, kdy skoro vse po prechodu vypada na pohled stejne jako pretim v GTK2, tedy idealni stav :) perlicka je pak to ze v nastaveni xfce4-terminal je implementovana volba co nastavi vyslu ouska listu na puvodni velikost, s tim ze GTK3 ma nativne tu pristavaci plochu pro Boeing ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až vyjde finální 17.04, hodlám právě po KDE5 prubnout i meta balík "xubuntu-destkop". Na to jsem hodně zvědavý, ač Xfce mě některými jemnými nuancemi prostě vždy vadilo víc než LXDE (ale uvidíme, co nový Thunar, ještě jsem nesebral odvahu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já už čtu nadpis jako "poslední Ubuntu", což by mi dávalo smysl vzhledem k tomu, že vyčerpali všechna písmena abecedy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přejdou na Azbuku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. pismena nevycerpali, protoze A ani C nikdy nevyslo:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_version_history

2. plany co dal jsou verejne uz nejakej ten mesic/rok ;)
https://wiki.ubuntu.com/DevelopmentCodeNames#A17.10

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není lepší používat Kde neon s aktuálním Kde 5?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, nezkoušel jsem :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím. Koukám, že se tu v tom Linuxu pěkně rochňáte. Takže mi odpusťe pár otázek: Za jak dlouho se dá zvyknout na Linux? Koketuji s tou myšlenkou dlouho, ale první pokus instalace se mi nevyvedl a tak jsem to odložil. Ale láká mě to. Bude mi 50 a hlava už se odmítá učit nové věci. Jenže 10 mi nevoní. Existuje návod, podle kterého bych mohl (nejsem úplnej idiot) mít ten systém i s desítkama a zvolit si při spuštění jeden nebo druhý? Měl jsem kdysi Visty a XP taky podle nějakého návodu, ale věci se mění. Dal bych sem mail, ale některý věci se naopak nemění. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hrajes nove 3D hry? NEINSTALUJ linux a zustan na Windows!

Pak si zodpovez otazku, jestli nepouzivas nejake spesl veci, ktere budou na linuxu problem, nakonec i napriklad Microsoft Office myslim od verze 2010 nejedou! Takze v takovych pripadech linux nebrat.

Pokud ses zatim neodradil, tak prostuduj

http://wiki.ubuntu.cz/

Vypal si instalacku nebo ji hod na flashku a nabootuj, budes mit moznost si pred instalaci prostredi Ubuntu prohlednout a jeste naposledy zvazit, zda nechces setrvat na Windows.

Ubuntu instaluj odladenou LTS verzi, aktualni je 16.04.

Zvyknout si da za hodinu, ale musis chapat, ze je to jiny system, pracuje se stejne intuitivne jako na Windows, ale proste jinak. Urcite narazis na nejake problemy, ale na to staci umet vyhledavat pres Google, protoze Ubuntu ma tak sirokou komunitu, ze snad vsechny problemy se na netu resi a obvykle se tak najde odpoved, jak to udelat po svem.

Urcite jako zaklad zkus Unity, asi te to zpocatku prekvapi, protoze je to od Windows hodne jine, ale je to efektni a efektivni, jenom je treba tomu dat cas.

Skvele prostredi na linuxu je Cinnamon a ten je hodne podobny jako Windows 7, ale nedoporucuju, vyvojari se momentalne trapi na systemd (to je program nad kterym se linux spousti) a je novy a jeste vse nefunguje, bohuzel i linux dnes ovladaji velke nadnarodni koncerny a tak se nektere veci stavaji problemem. Ale casem az ten Cinnamon opet vyladi, tak to jde customizovat, ze skoro nepoznas, ze nejsi na Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Né, že by ty důvody byli napsány špatně, ale...

I pokud je člověk hráč nebo specialista přes programy, dá se to řešit několika způsoby.

1 - Nainstalovat do Win Virtualbox, který je zdarma pro osobní použití. A do něj nainstalovat nějaký systém. Nedestruktivní, naprosto bezpečné.
2 - Nainstalovat Linux vedle stávajících Win a volit při startu do čeho nabootovat. Zpravidla bezpečné, ale můžou nastat problémy.
3 - Přemáznout Win přímo Linuxem. Destruktivní, ze začátku nedoporučuji. ;-) Později ale ano. :-D

Určitě přečíst základy na té Wiki a případné dotazy položit na fóru, třeba forum.ubuntu.cz

Hodně štěstí. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. No VirtualBox sice zdarma, ale dost problematicky, dost casto se stava, ze se ten program sekne a odmitne bootovat. Nicmene souhlasim, ze krome vyzkouseni pres liveCD je tu druha jeste zajimavejsi moznost, jak si OS v tomto pripade linux pred destruktivnim smazanim Windows vyzkouset.

2. Dualboot bych uplne nedoporucoval, pokud se nejedna o testera, ktery musi neco takto testovat, neni to dobre, cloveka prebootovavani se a cekani na nabeh jednoho nebo druheho systemu velmi rychle omrzi. Urcite teda radeji ten virtualbox, tam ale potom zavisi i na vykonu jeho PC, dobry je mit aspon 4GB RAM, vice je lepe.

3. Jo souhlas, nejdriv to musi dobre rozmyslet, aby pak nezjistil, ze treba potrebuje neco co na linuxu nerozchodi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti nevím, Virtualbox používám již asi 6 let a takové problémy opravdu nemám. Mám pracovní image s W7 64-bit, kterou si přenáším mezi 4 - 5 stroji s rúzným hostovacím OS (W7, linux) a bez problémů. Pravda všude je dost jader (většinou starší Xeony E1230), dost paměti.a slušný HW...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvuj nick odpovida tvemu komentari.

https://forums.virtualbox.org/

Cely svet ti kleci u nohou a protoze ty problemy nemas, nemuze je mit nikdo. Tak zkus mrknout na to forum a zjistis, ze se svet neridi podle tebe a mnoho jinych uzivatelu problemy s Virtualboxem ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně se kvůli mně nehádejte. Já jsem třeba od virtualizace ve Windows upustil ve chvíli, kdy se mi zdálo to občasné zpomalení neúnosné. ( Virtualizovat v Linuxu teprve budu) Neumím si vyladit systém v systému a určitě to jde, ale ten čas na učení ..chybí.
A přitom to přece nemůže být složité. Zapnu PC a vyskočí tabulka nějakýho bootovacího agenta a nabídne dostupné systémy. Nema problema. Dřív to šlo. U těch desítek nevím. Já mám v kompu XP, Visty, 7 i 10. Na každým disku jeden OS. Jenom musím přes F8 a na papírku mám PM-ST XP, 3M ST-7. Tisíckrát lepší než virtualizovaná S3. No ale díky za povzbuzení a snahu poradit. Mám jedno plonkový SSD a tak bude pátý OS. Nevýhoda je ten nezbytný restart. Zkusím Ubuntu kvůli podopře. Něco mě právě napadlo: Nehádejte se kvůli rozdílům, ale přátelte se, kvůli tomu co máte společné :-)
Ještě jednou díky za ochotu a dobrou noc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli ti nevadi dualboot respektive v tvem pripade pentaboot, tak potom urcite neni problem, jinak mrkni na programek EasyBCD, pro nekomercni ucely za registraci zdarma, pomuze ti s bootem jak Windows, tak linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdysi jsem tu v jednom článku psal, že "přejít na linux byl porod". 9 měsíců mi trvalo, než jsem si zvykl na linux tak, že se mi stal přirozeností a naopak ve windows jsem přestal být schopen pracovat. ale samotné zvyknutí si na nějaké jiné prostředí a jinou strukturu adresářů, to je otázka, řekl bych, maximálně 1 - 10 týdnů. podle toho, jak moc odlišné desktopové prostředí nasadíš. dobrá cesta je dle mého KDE, Xfce či LXDE. GNOME by se pro začátek vyhnul.

Jinak co se týče dvou OS, volil bych 2× SSD/HDD, prostě každý OS na svém. Linuxový zavaděč (grub) / instalátor Ubuntu/Mageiy/atd si umí slíznout při instalaci zaváděcí oddíly i jiných disků (MBR, GPT / EFI, celkem no prob...). Na jednom disku bych se nedoporučoval pohybovat. Funguje to, ale pak se člověk za rok přepíše v číslu partišny a odpálí si ty Windows, ani nemrkne :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježku nepsal jsi náhodou, že tu GTX 750 ti jsi vyndal a je v šuplíku ?
Lhaní za cenu článku je opravdu smutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.