Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poslední měsíc s Windows XP: Microsoft vychází vstříc s upgradem

Bububu, pripomina mne to histerii kolem roku 2000, i kdyz tenkrat to lidi asi prozivali mnohem vice.
http://www.youtube.com/watch?v=Mgsw_ZY13Jw
Kdo ke svemu zivotu a praci potrebuje XP, ten nema problem (ani v hlave), kdo XP nepotrebuje nebo preradil na vyladenejsi Win7, tak se podobne histerii bude smat za par mesicu uplne stejne jako skalni uzivatel XP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle ale není o žádné histerii.. spousta uživatelů přistupujících k internetu z PC s OS WinXP prostě nebude od té doby mít k dispozici opravy nově zjištěných (nebo dosud neopravených) bezpečnostních chyb v systému a tak se potenciálně vystaví nebezpečí.. kdo takto nepřistupuje k internetu, ten je v pohodě a může klidně doma/v práci pro své specializované aplikace mít i tento systém..

problém je, a na to právě média i sám MS upozorňují a je třeba je za to chválit, že spousta uživatelů vůbec neví, co to znamená, mít "nesupportovaný systém" a neumějí si domyslet možné důsledky.. takhle se aspoň budou chvíli ptát a možná, že jim červíček začne hryzat a oni přejdou na nějaký modernější a bezpečnější systém, protože je to pro ně žádoucí..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Spousty uživatelů nemají aktualizace vůbec kvůli panické hrůze z toho, že jim to mrkvosoft na dálku vypne když to nemají aktivované…že nebudou mít záplatu na těch pár děr, co tam i po deseti letech zbyly, no to je fákt hrozný.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Prej obava z vypnuti? Heh ... Obava, ze jim prijdou na kradeny XP!

Ty, kteří netusi oc se jedna, obvykle nevedi ani ze by byl nejaky "problém" s moznym vypnutim. Ty co tusi oc go, uz davno vedi, ze proste prestanou dostavat aktualizace ... nic hrozneho.

Ale to proc ma opravdu velka část BFU uzivatelu (a nepokousejte se mi namluvit, ze je tu jina dostatecne velka skupina "odborniku", který si nechavaj XP ... majorita sou stare kompy nasich matek, nebo mastnaku z nemanic co si hyckaj svůj nadupany Athlon) vypnute aktualizace není obava ze "vzdáleného vypnuti" .... ale obava, ze jim prijdou na to ze mají Windows XP nelegalne!
Naprosto drtiva většina domacich XP byla u nas instalovana bez licence...a narozdil od Vista a novějších, které byl a stale trosku je problém "ukrást" (protože si to hlidaji aktivne) ... byly XP pro nasince naprosto uzasne - procento prodanych notebooku bez OS bylo mnohonasobne vyssi, nez je procento lidi, který u nas pouzivaji alternativni Unixove systémy.

A presne tam prichazi ta zrada, kdy po jednom z SP prisla na radu aktualizace (ještě k tomu zcela svobodne smazatelna), která upozornila bezstarostne uzivatele XP, ze Microsoft velmi dobře vi, ze prave jejich pocitac je ten zlobivy. Naprosto klasicka reakce všech BFU, po tom co se to rozkřiklo bylo aktualizace vypnout "aby se na ne neprislo". Ze uz k nim nedosel ten hlas zkusenych IT lidicek, který jim řekl "nechte to zapnuty, von vam MS na zadek nenaplaca" ... to je zahadou - clovek by řekl, ze dobře zprávy se mohli sirit docela rychle, ale všichni vime, ze je to presne naopak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to říká dost lidí včetně vrchního chytráka Václava Klause, že Y2K byla zbytečně nafouklá bublina a že se vůbec nic nestalo. Jenže nic se nestalo právě proto, že se o to postaraly stovky tisíc lidí, programátorů a systémových administrátorů. A za sebe můžu říct, že jsme v podniku předem vychytali a opravili desítky celopodnikových a stovky lokálních problémů a přesto nám jich několik uteklo a jeden celopodnikový se dokonce projevil až v dubnu 2000. Člověka, který dotyčnou půlnoc seděl v práci a doufal, že celopodniková síť je v takovém stavu, že nelehne, a pak, když to kupodivu bylo OK, kontroloval systémový čas na serverech a peckách, můžou takové řečičky leda rozesmát.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dělal jsem kdysi v jedné takové firmě, sice jsem těsně před přechodem na rok 2000 přemigroval do jiné firmy, ale vím, že ta dřívější firma měla jednu dost velkou zakázku v jedné hodně velké firmě a za několi mega se měla postarat o to, aby přechod na rok 2000 proběhl v pohodě. Finále bylo takové, že na tom sice dost makali, ale zpětně pak museli uznat, že to skutečně byla hodně nafouknutá bublina, protože jak na tom hodně makali a skutečně všechno kontrolovali, tak zjistili, že to bylo skutečně mnoho povyku pro nic. Ale těch pár mega rozhodně přišlo vhod :).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to vždy zajimave, když se volebni listky hazeji panum, kteří slibuji dvacetnik na kazdem rohliku ... ale jakmile se objevi "chytrak" (at uz je jeho jmeno jakekoliv) a poukaze na to, ze tu existuji mnohe skupiny, které nam nepokryte vyhrozuji (obvykla levicova praktika "když nebudes něco delat, něco hrozneho se stane" ... v kontrastu s pravicovou "když se budes něco delat, něco za to dostanes") ruznejma katastrofickejma scenarema ... a na zaklade vyhruzek se pak zacnou prohazovat peníze vidlema z oken... je takovy clovek oznacovan za naprostého blazna, prestoze se stokrát ukaze, ze mel pravdu.

Historie je plna prikladu .... zase na druhou stranu, lepsi zne pro IT firmy snad nebyly ... dnes se tvrdi, ze obvykle vetsi firmy investovali 2,5x vice penez do provereni svých systemu, nez kolik by je stalo nechat systém jak je a pak zaplatit pripadnou opravu a usly zisk.

Btw ... druhé me oblibene vyhruzky jsou, ze pokud okamzite nedáme peníze lidem, který se postarají (zrejme vojenskou intervenci v cine) o snizeni emisi, roztaji nam severni polarni ledovce a všechna ta voda co nateče do more, zvedne hladinu mori a zatopi kde co! Co na tom, ze na zkladni skole uci Archimeduv zákon..... nebo ze oceanske ledovce roztavaji uz mnoho tisíc let (kdy se dalo z francie do ameriky dojit po ledu!) ale hladina more byla velmi podobna te dnesni ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Laplink? Přense Dooma (4 diskety) z PC na PC ani ne za 25 minut! :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou ty diskety rychlejší? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to záleží od počítače. Doom měl jeden veliký soubor (.wad tuším) a pár malých, na ty čtyři diskety se to muselo komprimovat, dobově jedině arjčkem. Jenomže tato operace na 386ce zabrala klidně dalších patnáct minut, takže byl laplink v tomto případě rychlejší.

Dále je potřeba brát v potaz, jak malé byly tehdy disky a že by měl někdo na disku Dooma rozbaleného a vedle ještě zabaleného - to by byl vrchol rozežranosti. Tím pádem je potřeba to zabalit rovnou na disketu a tím sem proniká ještě další aspekt - spolehlivost disket. To se na třetí disketě objevil velmi populární "CRC error" a člověk mohl začít pěkně znovu.

Celkem se mi vybavuje dobové rčení: "zlatý laplink". :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

ARJ i RAR umi nekomprimovat ;-))
Spolehlivost disket jsme mel 100%, blbly jen an windows9x a 60% nespolehlivost jsme mel na windows NT

Pritom ty same diskety na OS/2 a Linuxu absolutne bez problemu, mel jsem prenosny balicek 20ks disket

kdyz jsem to zkousel pres windows, vzdy z 10 min 1 neprecetla (byla ale spatne zapsana) nekdy i vice.
Na linuxu i OS/2 100% spolehlivost .... a ze jsem se na nich neco natahal ;-))) ... pak jsme meli drahou vypalovacku, tak jsem si koupil prepisovaci medium a tahal to na nem ;-))

Mel jsem diskety 3M, ty teflonove Verbatimy a Maxelly ... vse perfektni, ony jedou dodnes, ale ja uz je vyhodil, mam sice asi 1 balik + USB FDD, ale z PC uz jsem FDD vyhodil, linux se umi nainstalovat i z USB ... takze i DVD\BR mech mam externi a interni IDE jsem daroval rodine ... v NASu uz ani DVD nemam .... instalace pres USB ...

Ja mel ale doma malou dit, jeste koaxem ;-)) jsem dostal kdyz jeden velky podnik prechazel na rj45 strukturku ... a kdyz jsem zacal pracovat, tak jsem mel pak doma taky switch ... na Xterminal :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele a neumělo to náhodou i LPT? Už si tomoc nevybavuju, ale přes LPT jsem valil myslim kolem 125kb/sec a to byl celkem šrumec :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale ten kabel byl pěkně drahý. Navíc v LPT jsme měli D/A převodníky a při jakékoli manipulaci s mini bylo dost velké riziko poškození - pěkně a bytelně pájet jsem se nikdy nenaučil. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kabel jsem si delal sam, ale je fakt, ze odpalit LPT port bylo celkem snadne... :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužíval Laplink spíš paralelní port? Kabel jsem si kdysi letoval a možná ho ještě někde mám, bity 1-4 byly myslím křížené s 5-8. Rychlost i s tehdejšími velikostmi souborů hlemýždí. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist, možná uměl používat obojí, ale paralelní jsem určitě používal. A protože to bylo dávno, nevzpomínám si přesně, zda to bylo rychlejší než přes diskety, ale matně si vybavuji, že snad i jo. Po sériovým portu jsem přes spojařskou dvojlinku mastil s kapitánama na vojně Dooma :) (pak jsem to musel utnout, protože nějaká zpuchřelá guma skutečnost, že táhnu tu dvojlinku oknem, považovala za narušení bezpečnosti).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Paralelní jinak uměl a dodneška umí i Total Commander :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Total Commander tam ma stale tuto moznost, ale nemam tu davno zadny komp s LPT, abych toho vyuzil :D
Jinak kdyz uz jsme u te historie, tak seriovy i paralelni link zvladal Norton Commander a dokonce i nas cesky M602. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsme u toho , on prenos souboru po kablu umel uz stary snad dos 5 . Ted nevim jak se to jmenovalo ale byly to dva soubory jeden jako klient druhy jako server. Ale bylo to tezkopadne, v m602 to bylo mnohem pohodlnejsi.

My jsme potom pres paraelni port parili i duken nukem 3d , shadow warriora a podobne :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec jsem to nasel interlink a intersrv byly ty utilitky .viz: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_DOS_commands

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pamatuju, ale radeji jsem mel na diskete odlehcenou verzi NC, protoze to bylo pohodlnejsi. A Duke Nukem 3D jsme takto po kabelu hrali take... :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uměl obojí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

My jsme pro jistotu používali kabely dva. Sériový na hraní her, a protože po sériovým jsme neuměli přenášet data, tak jsme si (nějak zadarmo) obstarali i paralelní kabel, po kterým uměl Norton Commander přenášet soubory.

Bylo to lepší než diskety, protože 1) člověk pustil kopírování, šel něco dělat a po chvíli bylo hotovo (nemusel řešit spolehlivost) a 2) nemusel u toho sedět a přendavat diskety

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, paralelní Laplink je základ státu. Pomalý jen na nejstarších LPT, které byly jednosměrné a pro komunikaci opačným směrem se na nich používaly příznakové dráty. Osobně jsem tak transferoval Doom2 a to bylo sakra rychlejší než 9 disket :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tos měl nějakou HD verzi, Doom 2 byl na pět disket. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj měl něco přes 4MB. Dodnes si pamatuju hlášku z našeho prvního PC: "Až budem potřebovat místo, smažeme Wolfa, ten má 2,5MB" (Wolf = Wolfenstein 3D)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak nemaji byt ty aktualizace tak nabobtnaly, kdyz se pres ne delaji takovyto zbytecny jednoucelovy vyskakovaci okna. Takova aktualizace je uplne k nicemu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hm, takove okno nezabere nic, je to jen par radku kodu :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No prave. Na takovou pitomost poustet cely mechanizmus auktualizace. Kvuli par radkum kodu to behem aktualizace nabobtna nekolikanasobne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měli tam udělat vyskakovací okno s Tuxem jako jedinou možnou poslední bezpečnostní aktualizaci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Od doby co se Android pocita mexi Linuxy (diky Canonicalu) se linux stal zaroven nejzavirovanejsim OS na svete (samozrejmne prave kvuli Androidu).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ono nezalezi na tak moc na systemu, ale na rozsirenosti. Kdyby mel linux 95% a windows 2%, tak by linux hanen, ze je silene zavirovan a windows velebeny jako bezpecne. Castecne kvuli tvorbe viru na rosirenejsi systemy, castecne kvuli mnozstvi BFU na nejrosirenejsim systemu (blbec zaviruje jakkoliv bezpecny pocitac)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vynechal jsi jeste jeden prvek: Windows pomerne dlouho nemeli poradne oddelene uzivatelske ucty a i pote se spousta veci poustela na administratora - to samozrejme rozsireni viru hodne pomohlo. Nojo ... ale ... ono to jaksi vychazelo z toho, ze tem BFU se ty uzivatelske ucty nedarilo vysvetlit (a ani ted zadny zazrak), a ten linux na 95%, kdo vi, jestli by taky nemel sudo bez hesla ...

Podobne muzes hanet Windows jak dlouho meli GUI v kernelu ... jenze ... X-server bezi jeste porad na superuzivatele a s povolenym primym zapisem na porty.

Jo, a dalsi vec, ktera pomaha rozsireni viru, je warez. Kdyz si vsechny aplikace stahnes z oficialniho uloziste, je to mnohem bezpecnejsi, nez kdyz nekde v temnych zakoutich internetu hledas programy, co tvrdi, ze jsou keygeny ... "prekvapive", ani tohle nesouvisi s OS, pokud nepocitame, ze windows samotne jeste porad nejsou zadarmo ...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Velmi ... ale velmi trefne! ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Keby radsej prestali `trucovat` a dorobili do toho W8 `klasicky profil`, ked sa vzhlad a ovladanie W8 maximalne priblizi povodnemu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.