Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Potvrzeno: Panasonic GH5 nabídne 4k/60p 10bit video

off topic .... o dig. fotoaparatech toho vim velice pramalo, ale zajimalo by me jestli existuje-prodava se dig. fotoaparat za rozumnou cenu ( do 10-12 tis.) ktery by umel vytvaret automaicky HDR snimky .. vim ze na to existuji app. pro android pro fotaky ve smartph. a tabletech, ale zajimalo by me jestli toto umi ( i lepe) plnokrevny fotak ci kompakt fot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neexistuje. jedine tak kvazi hdr a k tomu rozmazane

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NEbyly na to režimy právě u EXR Fujifilmů? Připadně Magic Lantern pro Canony?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Předně je třeba definovat si, co je HDR. Každý si pod tím představuje něco trochu jiného. Pokud to budeme brát obecně (a korektně) jako zachycení vyššího dynamického rozsahu než při jedné expozici zvládá zachytit snímač daného zařízení, pak v tomto kontextu jako HDR může být myšleno snad jen zachycení série snímků v expozičním vějíři a jejich složení do jednoho. To některé foťáky umí, ale je třeba kvalitní stativ a především, aby se ve scéně nic nehýbalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"aby se ve scéně nic nehýbalo", čo v prírode prakticky skoro nie je. Ale tak statív a za dobrého svetla s časom 1/2000 by dve fotky po sebe nemuseli vyrobiť rozmazanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viem si predstavit, ze elektronika by mohla rozkuskovat v case jednu expoziciu a vytvorit tak viacvrstvy raw... napada ma, ma uz niekto nieco take patentovane? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RED maji celkem dlouho HDR-X, coz jsou frame-by-frame alternovany expozicni doby. Pak si pri zpracovani muzes vybrat A nebo B stream. Ale prakticky to je nepouzitelny - kompresni pomer je cca 2x horsi (aby se to veslo do stejneho bitrate - a ne.. od urcite hranice to nemuze jit vys, protoze to limituje rychlost disku). A pak jsou tam artefakty, protoze expozice nenastali ve stejnem case...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

th za info a ktere pristroje to tedy jsou ? ... me treba laka zkusit si sem tam neco utvorit .. i s tim stativem treba ... ale vubec me nelaka se s tim mazat v nejakem softu ...jako je mi jasne ze ten vysledek by byl z fotaku o trochu horsi .... ale preci by to nemel byt problem udelat v 1-3 s statickou scenu s nekolika fotkami v ruznych expozicich a nasledne to slozit dohromady

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Automaticke HDR umi vetsina dnesnich bezzrcadlovek i zrcadlovek, lepsich kompaktu i mobilu. Staci se mrknout do specifikace jednotlivych modelu, ktere se ti zamlouvaji. Automaticke HDR je ruzne nastavitelne u ruznych znacek trosku jinak. Vetsinou scenu sklada software ve fotaku ze tri 1-2EV od sebe posunutych expozic. Vetsinou fotoaparat vyfotiti tyto 3 expozice v burstu rychle po sobe, u nekterych znacek a modelu je to ruzne ne/nastavitelne a pokud je cas nejdelsi expozice (nejsvetlejsi fotky) porad jeste vyzsi nez ekvivalent ohniskove vzdalenosti tak nepotrebujes ani stativ. Software ve fotaku nebo na PC fotky zarovna. Napriklad, fotis scenu na standartni 28mm sirokouhle ohnisko ekvivalent a nejdelsi expozice ma cas 1/50s - tohle vetsinou kazdy krasne udrzi a v burstu 3 snimku s rychlosti okolo 5 snimku za sekundu bude posuv mezi nima minimalni a tohle lehce software ve fotaku nebo na PC zarovna. Samozrejmne se musis snazit nepohnout kdyz zmacknes spoust a udelas jednim stiskem 3 rychle snimky za sebou, coz neni problem kdyz se clovek soustredi a nema parkinsona - oko pritisknout k hledacku, lokty zaprit do tela, nadech, zadrzet a cvak. Dle me dosavadni skusenosti maji nejlepe automaticke, ale hlavne i to neautomaticke HDR implementovane micro 4/3 fotaky od Olympusu od rady E-PM2 po novejsi a fotaky od Sony. V zavislosti na tvem rozpoctu a jestli chces hledacek nebo ne, bych ti neco doporucil. HDR manie uz me trosku presla, ale v mem nejvetsim opojeni jsem fotil do RAWu, pokud mozno 3 snimky 2EV rozdil a skladal to do kupy v Photomatix HDR softu s vlastnima presetama. Dnesni moderni senzory a hlavne ty fullframe maji uz tak slusny dynamicky rozsah, hlavne kdyz fotis do rawu a na zakladni ISO 100 nebo 200, ze kdyz clovek exponuje na zachovani detailu v jasnych mistech jako oblaka (neprepaluje), tak potom stiny vytahne v postprocesingu. Jsou sceny, ktere si porad rad vyfotim HDR technikou. Zde je ma HDR galerie, pro Davida Jezka je to uz moc za hranici vkusu, uznavam ze je to vetsinou hodne barevnoucke az kycovite, ale nekterym pratelum se to libi a pouzivaji to jako pozadi a ja se chystam jich par jednou zaramovat. Vsechno vetsinou z Rawu + vlastni presety v Photomatixu.

https://get.google.com/albumarchive/112981689532095799714/album/AF1QipOA...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec je co umi snimac, druha co umi elektronika. A treti pak, co vam planovaci zastaravani dovoli pustit ,)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikam nespěchejte! Ještě nejsou ani fotky v 8k -32Mpx ještě většina fotoaparátů nedělá ani fotky!, a už by někdo chtěl rovnou video o 32Mpx???...

A k čemu??? Jednak nejsou zobrazovadla - a musela by být ooobrvelká, jinak z pohodlí gauče na melém displeju nevytěžíte detaily v obraze a jednak - když se obraz hýbe, nestíhám postřehnout detaily ani u 4k videa (fotku si vklidu dýl prohlížím) ani na velké ploše - (koukám jen na 42" UHD ale z 0,5m (mám jej jako PC monitor) - a jelikož velikost obrazu je relatvní - je to spíše jen zorný úhel!!!, neb to na co koukám /42") z blízka je dojmem to samé jako koukat 200" ze 3m! Tedy 8k by muselo být leda 6m! Jinak nemá smysl tak jemný rastr obrazovy ani detaily obsažené v obraze neb je u menší úhlopříčky ani neuvidím).

Raději bych uvítal 50-60fps progresívně (točím tak -50p již několik let a sice "jen" FullHD, ale to je plynulost! Jak živý!!!), než více Mpx které ani neuvidím a jen 25-30fps trhaně... nebo jen synteticky dopočtené až obrazovkama...

Apropo čím ostřejší a větší obraz, tím jsou ostré kontury a tak větší vzdálenosti pohybu objektu (na 200" je pohyb absolutně rychlejší - o více cm - např. přejetí automobilu přes metrovou obrazovku nebo 3M je sakrarozdíl - o 300%!) náročnější i na fps!!!

fps musí růst úměrně s rozlišením ale i s velikostí obrazovky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (větší úhlopříčka by měla také růst s rozlišením, což je nutnost jinak zase nevytěžím detaily v obraze...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je skoro pravda.. az na to zaklad je navysovat rozmer, kdyz roste px velikost obrazu - tj. zachovat konstantni rozliseni (pixel/fov). Pak neni potreba vice fps ani kratsi expozicni doby. Tyto dva je nutno zvysovat/znizovat prave kvuli tomu, ze se rozliseni zvedlo (fov zustal prakticky stejny, ale px narostli nasobne) - takze pro toto vyssi rozliseni plati jine nastaveni u dynamickych scen.

A ze neexistuje vetsi zobrazovadlo musim vyvratit... 60p je dobry start, jen je problem s vyberem grafarny co to v plne kvalite ukrmi (potrebujeme 4x DP1.2). A bude to mit 65"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Narážel jsem stále na to, že si autor posteskl, že nemá slibovaný 8k záznam, tedy píši o 8k!!! A že je třeba i úměrně větší úhlopříčka, kdy na 4k je ze 2-3m i 65" (vyzkoušeno osobně) i 100" málo! A tedy jsem myslel, že 8k natož opět úměrně vetší - tedy alespoň 200"!!!!! displej ani neexistuje :-( Né že neexistuje velká 4k. Nemo se mýlím a existuje 8k displej alespoň 100" - avšak stále malý na koukání z 2-3m, ideálně pak minimálně 200"!!!??? :-() Že jsem o něm nevím. A jaké používá grafické rozhraní (vstup pro nativní 8/k/50-60p je docela darda dat/s! To je již 4k, kdyby umělo HDMI2.0 ovšem plné barvy... jakože neumí...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.