Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přehled novinek v Ubuntu 16.04 LTS

Podle popisu to vypada, ze asi moc duvodu pro upgrade ze 14.04 LTS neni, asi zatim vyresim nejake update pres custom repozitare a bud 16.04 LTS nasadim casem nebo mozna i uplne vynecham a nasadim az za dva roky 18.04 LTS doufam, ze uz toho casu s Mirem.
---
Puvodne jsem teda chtel 16.04 LTS nasadit na druhy testovaci stroj, kde jsem provozoval Fedoru, ktere uz mam pomerne plne zuby, ale objevil jsem na Archu postaveny velice zajimavy Manjaro Linux, tak ho ozkousim a uvidim, jestli bude vyhovovat a kdyz ne, tak tam pujde Ubuntu.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne je to prvni LTS se systemd.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Mě pomalu přijde, že o tom všichni mluví, ale vlastně až na výjimky to reálně nikoho neovlivní. Nebo možná ještě jinak: *buntu se systemd mi nabíhá svižněji než ještě s upstartem. Takže on je to vlastně posuv kupředu, byť za cenu toho že si člověk kazí karmu ;-).

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

No někteří na problémy zřejmě narazili: https://www.linas.org/index.html

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

me nabiha 14.04 s upstartem 6vterin, navic stejne primarne uspavam... takze tahle "vyhoda" systemd pada ;)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Rychlost nabihani systemu neni ani v top 10 co od nej potrebuju. Zakladni vec co je zapotrebi u initu je STABILITA. Init by mel byt tak stabilni, ze za cely rok se nenajde jedina chyba a proto neni zapotrebi vydavat novou verzi. Protoze pokud vydate novou verzi, neni nic prekvapiveho, ze to nekde funguje spatne. Druha vec je, ze kdyz uz se neco pokazi, musi byt naprosto jasne co to bylo. Protoze bez toho nejde zacit opravovat. A kdyz je problem se startem systemu, tak to navic znamena, ze ten system NEBEZI dokud se to neopravi.

Pulseaudio bylo nekolik let duvodem, proc nefungoval zvuk. Ale dobre, zvuk neni kriticky, to se da prezit. Bootovani systemu kriticke je.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

"Z hlediska majitelů grafik AMD je klíčové, že v tomto vydání už nebude ovladač fglrx, tedy uzavřené Catalysty. V závislosti na typu vaší karty bude použita open-source alternativa, tedy buď starší ovladač radeon, nebo novější AMDGPU."

Trochu trnu co to provede. Mám Athlon 5350 s integrovaným R3 HD 8400 a svobodný ovladač je bída, škube to i v youtube při 720p. Tak to běží na nesvobodném fglrx a vše plynulé i 1080p. Jediné co 5350 výkonově už nezvládá je 1080p60 to už se cuká. Takže jestli teď bude volba nesvobodný radeon - který je s 5350 špatný a novější nesvobodný AMDGPU tak nevím nevím. Hodím to na testovací SSD a nechám se překvapit.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

já jsem vůbec nepochopil smysl těchto "svobodných" ovladačů. Tak komplexnímu kousku hw rozumí nejlépe výrobce tak je naprosto kontraproduktivní něco smolit na koleně. A jen kvůli lepšímu pocitu že je to tzv "free"? Podle mě je to akorát zabíjení času který se dá využít mnohem lépe....

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Open-source ovladače se hodí až výrobce ukončí podporu a přestane vydávat oficiální uzavřené ovladače.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

a jak se hodí? Ony "uzavřené" někdo smaže z internetu? A u těch několika jedinců co mají v oblibě provozovat popelnicový hw stejně plná 3D podpora u takových GF6/7 či R9000/1000 nebude na prvním místě. Chápu potřebu obecného ovladače, ale už ne nahrazování Crimmson.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu jeden stroj s integrovaným Radeonem HD 3200, který dostal poslední oficiální ovladač v Catalystech 13.1 (z 2013) a AMD pro něj vyžaduje "Display Drivers for Xorg 6.9 to Xserver 1.12 and Kernel version up to 3.4". Pokud mám novější verze Xorg, Xserver a jádra, ovladač nenainstaluji. AMD nemá zdroje pro rychlý a pružný vývoj linuxových ovladačů, proto jsou otevřené ovladače důležité.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A to navíc jsou stále v prodeji desky se 760G žejo...

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Právě, taková deska třeba s FX-6350 a 8GB RAM může sloužit ještě hodně dlouho.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

nj, problémy minoritních os... Jak jsem psal, chápu obecný ovladač pro integrované bazmeky, ale ne zkoušení nahradit soft od amd.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

fglrx od AMD i open-source ovladač mají každý jiné klady a zápory a pro někoho může být výhodnější ten, pro druhého onen. Nejefektivnější by asi bylo aby všichni zainteresovaní vývojáři pracovali na společném kódu a nemusely se udržovat dva oddělené stromy pro tu samou funkcionalitu grafické karty. Naštěstí jde AMD dobrým směrem a podporuje vývoj otevřeného ovladače i svými prostředky.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé, FLOSS kód ovladače a commity ze strany výrobce nejsou v rozporu. Zadruhé, víc hlav víc ví, i když je něco "komplexní". Nikdy nevíte, kdo přijde s nějakým dobrým nápadem, obzvlášť u něčeho, co se v podstatě stalo kompilátorem (a kompilátorový výzkum je třeba na univerzitách úplně normální).

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Ovladac graficke karty je takova mezivrstva mezi HW karty a operacnim systemem (resp. Xkama). Tomu HW rozumi nejvic vyrobce HW. Jenze kdo si myslite, ze nejvic rozumi tomu operacnimu systemu? Vyrobce HW to rozhodne nebude.

Smysl svobodnych ovladacu je, ze v nich mohou lidi od HW delat zmeny souvisejici s HW a lidi od OS delat zmeny souvisejici s OS. A jako vedlejsi efekt pri psani se domluvit na tom, jak to vlastne ma fungovat.

Specialne nyni, kdyz se dela Mir a Wayland, je uzitecne, ze i vyvojari techto (snad jednou) nastupcu X serveru maji moznost ovlivnit vyvoj a zaridit, aby ty ovladace fungovali i pro Mir a Wayland. Bez toho, aby na tom museli neco delat vyvojari AMD, kteri o Miru a Waylandu nic nevedi.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

No tak som skusal na zeleze(nie VM) Xubuntu.
Tazka hruza. Vynoveny software center naksor bol uplne prazdny, po restarte uz tam cosi bolo. No bohuzial je to krasne bugle,instalacia deb balicka chrome bohuzial nefunguje. Uninstall

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.