Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přehrávání a kódování videa

Acer AspireRevo R3600
Z řad tzv. nettopů tu dnes máme jeden, na který se těšíme už od té doby, co společnost Nvidia představila svou platformu ION. Právě na ní je postaven první u nás dostupný nettop, kterým je Acer AspireRevo, jinak také Aspire R3600. Mezi jeho specifikaci patří procesor Intel Atom 230 (jednojádro na 1,6 GHz), 2 GB DDR2 paměti, 160GB pevný disk, Wi-Fi a součástí balení je též USB klávesnice a myš. Tak co myslíte, je to lepší než ASUS Eee Box B204 či B208?

Přehrávání videa

Přehrávání HD videa je, jak to říci co nejjednodušeji, prostě bezproblémové. Po tom, co jsme si užili s ASUS Eee Boxy, musíme říci, že jestli něco s Intel Atomem umí přehrávat HD video opravdu pohodově, tak je to právě Nvidia ION. Tedy samozřejmě za předpokladu, že máte přehrávač, který umí hardwarovou akceleraci grafiky využít. Media Player Classic - Home Cinema je jedním z nich a navíc je zdarma, takže není co řešit. Takto nějak bezproblémově přehrává ve Windows 7:

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Přehrávání Full HD videa v MPC HC - plynulost

Zdrojové video je v plném HD rozlišení (1920×1080, progresivně, 25 fps), graf ukazuje plynulost před „zapauzováním“ a zobrazením samotného grafu (již samotné zobrazování grafu je zátěžová záležitost, která pošle pohodovou plynulost rychle k šípku). Bezproblémové jsou i přesuny do libovolného místa ve videu, ION se s tím rychle srovná a během několika sekund přejde do plynulosti.

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600

Procesor to sice vytíží asi tak z poloviny, ale video je plynulé a akcelerace grafikou skutečně běží (kdyby neběžela, Atom by z toho zešílel a divák nejspíše také).

Jediná nemilá věc je, že i přehrávání HD videa zatíží celý počítač tak, že se každopádně ozve větrák na hladinu hluku větší než pro někoho únosnou. Pokud byste měli AspireRevo u monitoru, od nějž byste seděli v „běžné pracovní vzdálenosti“ pro účely sledování HD videa na 24" monitoru prodloužené tak na metr a půl a chtěli byste si vychutnat film, aniž byste rušili své okolí (tzn. hlasitost na málo), bude vás svým větrákem rušit AspireRevo, a to jakože spolehlivě. Řešením jsou v takovém případě sluchátka, anebo pojmout sledování HD videa na nějaké větší (alespoň 37" TV) ve vzdálenosti zhruba od tří metrů a dát to víc nahlas, tak, že už zase budete rušit své okolí. I tak v tichých pasážích pravděpodobně AspireRevo zaslechnete.

Následuje videoukázka, v jejíž první části zahlédnete přehrávání HD videa. Film již nějaký čas běží, takže se stihl AspireRevo ohřát na provozní teplotu, během které je již větrák slyšet. Ve druhé části je zvuk záměrně zesílen, aby zvuk větráku a ticha vyniknul nad přirozeným šumem videokamery.

Ukázka je natočena „prehistorickou“ videokamerou s dávno špatným obrazem a slyšitelným servem zaostřování (občas je mu povoleno pracovat, ale většinou je záměrně zablokované), ale zase záznamem zvuku, na který mé digitální fotoaparáty pořád nemají. Video je z důvodu relativně vysoké nekvality trochu zmenšeno a při té příležitosti bylo z PALu 25i uděláno 50p, což mu „čistě psychicky“ trochu na kvalitě zase přidá, protože je velmi plynulé.

Kódování videa

Nejen přehrávání videa lze provozovat na platformě Nvidia ION. Vyzkoušeli jsme si také kódování videa a protože placený Badaboom encoder nás už omrzel, sáhli jsme tentokráte po nástroji neplaceném. MediaCoder je taková „GUI snůška“ různých encoderů, muxerů a podobných „commandlinových“ záležitostí určených k práci s videem a ve verzi 0.7.1 se v něm objevila podpora pro Nvidia CUDA. Momentálně jediný build, který CUDA encoder do H.264 obsahuje, je 4430. Autoři z další verze cudaH264Enc.exe odstranili kvůli nějakým licenčním nesrovnalostem, takže to momentálně nefunguje, ale slibují, že s Nvidií licenci řeší a kódování pomocí CUDA bude. My jsme zkusili MediaCoder verze 0.7.1.4450, kde už cudaH264Enc.exe není, ale překopírovali jsme ho sem z buildu 4430 a normálně to funguje. Porovnali jsme kódování našeho starého známého traileru k filmu „Thank you for smoking“ („Děkujeme, že kouříte“, mimochodem 12. července ve 22:20 na ČT2), které jindy kódujeme v Avidemuxu na dost náročné nastavení, tentokráte jsme však porovnali s encoderem x264 core:67 r1165. V obou případech probíhal jen jeden průchod na 3000 kbit/s s nastavením, které vám pro pořádek ukážeme:

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Media Coder - nastavení x264 encoderu
Nastavení x264 encoderu

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Media Coder - nastavení CUDA H.264 encoderu
Nastavení CUDA encoderu

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Media Coder - nastavení audia
Nastavení audia

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Media Coder - nastavení kontejneru
Nastavení kontejneru

Výsledek je přinejmenším zajímavý:

Je sice jasné, že z kódování přes CUDA vypadne trochu jiný výsledek, ale ta rychlost je skutečně pozoruhodná. A není sama, za zmínku stojí skutečnost, že Atom se během kódování také nefláká. Má totiž hodně práce, musí to video z 720p DivXu dekódovat ;-). Čtyřjádrový Phenom X4 na 2,5 GHz sice dopadl ještě lépe, ale to je dáno tím, že jednak není ION žádný trhač rekordů (bylo by zajímavější to zkusit s nějakou výkonnější GeForckou) a také se k oběma typům hardware (CPU a GPU) přistupuje jinak, kódy se značně liší, protože se liší možnosti, jen lze prostě „shodou okolností“ využít GPU i na tyto věci. A pak také kódování v MediaCoderu je ještě v plenkách a v budoucnu může být ještě značně vylepšeno (protože však, pokud víme, je MediaCoder první bezplatná aplikace, která umí CUDA pro kódování do H.264 využít, přišlo nám vhod se na ni podívat).

A takhle to vypadalo s teplotami (červená je to, co systém označuje jako CPU, zelená je GPU a šedá je to, co se dá vyčíst z procesoru coby Core 0):

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Proměnlivé otáčky větráku

Teplota tedy v AspireRevo není zrovna nízká a je to také důvod, proč se má větrák co ohánět. Je to tak přibližně maximum, co se dá z tohoto PC vyhnat, kdybychom chtěli, asi bychom dostali procesor i s grafikou ještě výše, ale s používáním, jaké asi zamýšlel výrobce, by to mělo pramálo společného. A takhle dovede cvičit větrák, když je potřeba něco dělat a pak je zase „volno“ (tato ukázka nepochází zrovna z tohoto kódování, ale je na ní dobře vidět rozptyl otáček):

Proměnlivé otáčky větráku

Tato značná změna otáček zkrátka někde slyšet být musí. Vedle nízkého výkonu procesoru je to asi druhý nejzásadnější neduh.

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Nvidia ION v podání Acer AspireRevo R3600

Středa, 15 Červenec 2009 - 12:40 | Anonym | Pro osmera: Myslíš použití SetFSB?
Pondělí, 13 Červenec 2009 - 17:49 | WIFT | Tak Alt+F10 podle očekávání zabralo, ale je teda...
Neděle, 12 Červenec 2009 - 00:52 | Anonym | Tak bych to viděl spíše na Prestigio ION.&...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 10:26 | WIFT | >> zobecm: Díky, vyzkouším, ještě...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 03:47 | Michal Zobec | WIFT   obnova systému se aktivuje přes...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:38 | WIFT | >> willcz: Kurník, von mi to furt...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:02 | Anonym | Musi tam byt ventilátor? Nemohou strcit procesor...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:25 | Martin Bartoň | New_Man: O tom jsme nemuseli psát zde, na toto...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:18 | Anonym | Me by u tohoto modelu hlavne zajimalo jestli...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 21:54 | Anonym | Kdyz jsme u toho sotka, tak ja vidim na 4 strane...

Zobrazit diskusi