Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pod víčkem luxusních HEDT Skylake-X je pasta šedivka

Usetrit (dajme tomu) $5 na procaku za $600, to je damy a pani Intel v roku 2017.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Při tom objemu co prodají, je to celkem dobrý zisk (:

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

i9 se tolik neprodá, aby si tím kazili jméno.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

spise par centu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si tedy ani nedovedu představit, co taková výroba vlastně obnáší, ale přijde mi, že drobné odchylky při pájení mohou zabít o trochu víc procesorů než nanášení pasty. Takže to bude pár ušetřených centů na kusu a pár neponičených čipů z tisíce.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spíš ty dolary... nejde jen o cenu toho svinsva... :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to husty, v podstate proti pouzivani pasty nic nemam, treba u meho i7-6700 proc by ne, tech 65W TDP nezahreje ani tu pastu. ;-)
Nicmene tady mluvime o 140W a 165W TDP monstrech. Samozrejme je treba si uvedomit spotrebu na jedno jadro, ta je fantasticka a ty tepelne ztraty budou na jadro minimalni, ovsem pri nejakych 10ti az 18ti jadrech uz to dohromady neco udela, tudiz opravdu bych pockal na realne testy, jak co se tyka Skylake-X, tak TRipperu a Epycu az budou vsechny ty procesory venku, protoze pri tech vykonech se opravdu muze stat, ze ac bude Intel teoreticky nejnamakanejsi, tak v praxi bude podavat horsi vykon, protoze se proste bude moc zahrejvat.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja proti tomu nieco mam aj pri tych 65W CPU. Teraz je to OK ale o par rokov ta pasta urcite strati co-to zo svojich prevadzkovych parametrov. Chladic bude uplne chladny ale ventilator bude tocit ako najaty preto, lebo ta pasta uz nebude schopna efejtivne prenasat teplo do chladica.
Tu i7-6700 si si asi nekupil na rok-dva.

Testy "za nova" nieco napovedia ale mna by zaujimali take testy za 2-3 roky.

Mam doma T-ckovu verziu i5 Ivy-Bridge a hoci chladic je uplne chladny, tak otacky ventilatora pri zatazi dost lietaju(to som aj cerstvo menil pastu pod chladicom).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A jaké máte teploty a jaké chlazení? Nemáte jen divné řízení otáček?

Ono to může trvat déle než 2-3 roky, asi i záleží na podmínkách, zcela určitě půjde ta pasta do kelu časem a bude potřeba ji vyměnit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to je casem?

Ani v nejmensim s vama dvema nesouhlasim, nevim kolikalete zkusenosti mate, ale ja za vic jak 20 let co se okolo pocitacu motam, tvrdim, ze bezna pasta vydrzi neco okolo 10 let, tedy davno tou dobou odejde deska atd.

Napriklad sve i7-950 (TDP 130W) jsem prepastoval po nejakych 5-6 letech provozu a v podstate jsem nemusel, samozrejme jsem netusil, ze ta pasta neni vyschla, ale kdyz uz jsem to rozdelal .... Po prepastovani a vycisteni chladicu a vymene vyjetych ventilatoru me procesor dava o cca 5 stupnu mene v zatezi, coz pripisuju hlavne odstraneni bordelu z zeber chladice. Vliv nove pasty minimalni.

Takze ne, neverim, ze se provozni vlastnosti budou kvuli paste casem zhorsovat, budou stejne spatne jako na zacatku, protoze proste priletovane je mnohem lepsi nez pastovane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On je ale rozdil mezi kvalitni pastou a tou nejlevnejsi co tam v ramci uspor cpe intel. Ta muze degredovat celkem rychle (kurvitko).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Není pasta jako pasta. Viděl jsem pastu, ze které se stal jen bílo-žlutej prášek, kterej dokonale izoloval (slotový thunderbird, viděl jsem to i jinde, ale tam to bylo asi největší brutál, co jsem potkal). Občas je vidět i šedivka, která je spíš taková hmota, tuhá jako kámen, tam mám taky jisté pochybnosti o přenosu tepla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

E6750, r.v. 2007 - ano, čili letos je tomu 10 let - teploty v zátěži do 62 stupňů, takže úplně F klidu :)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám zkušenosti s i7-4790S i i7-6700 a i7-7700. Přiložené Intel box chladiče jsou vlastně k ničemu, pokud se teda koukáte jen na video a píšete ve wordu tak OK, ale při zátěži to throttluje. I na tato CPU je lepší pořídit třeba SilentiumPC Spartan 3 HE1012, pak se to uchladí krásně a tiše.

Z těch tří jmenovaných nejméně topí i7-6700. Nicméně ta pasta za pár let vyschne a potom budete mít klidně 80-90°C v idle.

Ono se stačí podívat do minulosti, spousta AMD Athlonů64 X2 co měla pastu ji má dnes rozpraskanou a mají v idle okolo 90°C. Kdyby to bylo pájené jako třeba PentiumIV, není s tím problém. Chápal bych možná pastu u pentií, celerů a i3. U vyšších CPU je to ale prostě takříkajíc ojeb zákazníka.

Ale je to Intel přece, takže kvalita největšího kalibru ať se děje, co se děje, ne?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pajene je vzdy lepsi, o tom nemuze byt pochyb.

Ale s 90 stupnu v idle prehanis, Athlona64 neznam, takze ti budu verit, ale museli pouzit hooodne nekvalitni pastu, bezna stribrna by to neudelala. Zalezi i na vrstve, pokud je opravdu minimalni a chladic nebo heat spreader spravne prilozen, tak tam nema kde pronikat vzduch, takze muze maximalne "okorat" po krajich, ale nemelo by to rozpraskat uvnitr.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám jednoho Athlona64 X2 5200+ a je tam dle fotek z internetu nějaká bílá pasta nebo šedivka. To CPU je v idle okolo 80-90°C a chladič je přitom úplně studený, IHS se také moc nezahřeje.

Mám v plánu provést delid a prsknout tam třeba MX-2 na test, ale nemá to vlastně žádnou prioritu, tak možná někdy v budoucnu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Obcas taky rupne letovany spoj, u starsich kousku celkem bezny jev.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

idle 80-90? ale ale... :) Písneš mi brouku i kod CPU a desku vč. verze biosu? Jen abych juknul...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Delid po takových letech... to bych se bál, že pasta už nepovolí a čip nakonec zůstane přilepený na víčku. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si velmi veríte, že 165W

"
Jsem na to hodně zvědav, pokud 10jádrový model i9-7900X má TDP 140 W, kolik asi bude mít 18jádrový i9-7980XE? Pokud by měl být ze stejné wafle, na stejných taktech, pak by jeho TDP muselo být 252 W, což je šílené číslo, daleko za hranicí soudnosti i zoufalých pokusů konkurence (AMD FX-9xxx s TDP 220 W)"
http://diit.cz/blog/core-i9-7980xe-ukazuje-technologicky-odskok-intelu-o...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

FUJTABLE, JDU BLEJT VELEBNOSTI !!!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Za a) letování a tudíž lepší provozní teploty nejsou důležité jen pro overclockery, ale lepší provozní teploty jsou dobré i pro levnější či tišší chlazení, nebo menší nároky na klimatizování místnosti, kde je takový počítač provozován. Ani bych se nedivil, kdyby existovali dodavatelé přepastovaných Intel procesorů. Investice do výkonnější klimatizace může být dražší než riziko ztráty záruky.

b)a entuziasté si to přepastují sami na koleně

c) ostatní mají smůlu a budou více tlačeni, zda si nemají zvolit raději AMD

jak a, b i c je pro Intel špatná reklama. Evidentně se stále cítí dost na koni

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"ale lepší provozní teploty jsou dobré i pro levnější či tišší chlazení, nebo menší nároky na klimatizování místnosti, kde je takový počítač provozován."
Tak to by mě zajímalo, jak pasta šedivka pod víčkem procesoru ovlivní nároky na klimatizování místnosti.............? Docela blábol nemyslíš?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Horší chlazení, znamená větší ztráty a na udržení výkonu potřeba nahodit vyšší takty což nevyhnutelně zase zvýší teplotu a jedem dokola a dokola až už není s výkonem kam jít a tak se to podtaktuje aby se to uchladilo. Takže defakto blábol úplně není, protože teplota procesoru/bedně/místnosti se zvedne :-) na druhou stranu to nebude takový rozdíl aby to ovlivnilo klimatizační jednotku :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No není to úplný blábol, jak píšeš, protože lepší provozní teploty s pájením určitě jsou, tím pádem i levnější chlazení se dá použít - s tím souhlasím.
Ale samozřejmě odpadní teplo bude pořád stejné - ať s pastou nebo pájkou....Vlastně ne, s pastou by tepla mohlo být lepší, protože se Intel CPU bude podtaktovávat :oP a bude při plném vytížení ztrácet výkon :o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No právě, odpadní teplo bude kupodivu nižší, takže Intel to může vydávat za ekologické :) Klimatizace místnosti bude potřeba jen když bude PC vydávat víc tepla a to půjde v případě nethrotlovaných CPU, které se ještě dají nataktovat na větší ztrátový výkon. Takže kleofáš má pravdu, bohužel má za to mínus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nižší teplota CPU (pájení) zapříčiní nižší leakage a vyšší energetickou efektivitu než při použití pasty, kdy se CPU peče při vyšších teplotách. Horší tepelná vodivost prostě nemá žádné pozitivum.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se ale o zákonu zachování energie. Původní tvrzení bylo, že špatně chlazené CPU zvýší teplotu v místnosti. To je ale nesmysl, ten CPU topí stále stejně, jen to teplo nestíháme dostatečně rychle odvádět do vzduchu. Takže dojde k throttlingu a procesor bude topit méně. Nároky na klimatizační jednotku se sice sníží za jednotku času, ale procesor bude muset pracovat delší dobu, čili množství energie, které klimatizace bude muset ze vzduchu odebrat, se nezmění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne to není pravda. Ta závislost totiž není lineární. Stačí se podívat na VA charakteristiku obyčejné diody. Zjednodušeně. Pokud procesor provozuješ při vyšší teplotě tak dojde ke generování dalšího "přídavného" ztrátového výkonu. Vznikne tím více odpadního tepla které klimatizace musí uchladit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Spotreba zavisi na teplote. Cim vyzsi teplota tim vyzsi ztraty a take celkova spotreba.
Treba 7970 vodou chlazena zrala cca 40w mene nez s puvodnim chladicem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však dneska jsou v datacentrech moderní horké uličky s 30°C, tak je na to Intel připraven i interně to podpořit (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No to je už do nebe volající nadutost. Takže to vypadá, že se Intel nakonec AMD nebojí... ach jo, šmejdi jedni.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno zavisi na zakaznicich (a tradicne i na tom, kdy budou realne produkty od AMD na trhu, z toho mam vzdycky strach, ze oni neco oznami a pak se to hrozne dlouho vlece nez se to da koupit, viz treba Vega).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně jsou v ČR nedostupné RX 570/580, takže si lidé musí pořídit GTX 1060. Je to lodní dopravou? Těžbou Ethera? O karty není zájem? Výrobci podcenili výrobu? Špatná výtěžnost? Něco jiného?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Všechny ty karty těží kryptoměny... Je teď opět takový kryptoboom... protože Bitcoin i Etherum překonávají další milníky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna vcera jsem jednomu znamemu koukal na CZC na RX580 a fakt nedostupna. Vybiral mezi GTX1060/6 a RX580, priklanel se spis k Polarisu, takze koupi Pascala, ach jo ta AMD. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, kde je reálný problém.

1) nedostatek GPU přímo od AMD
2) výrobci karet podcenili zájem o RX 5xx
3) vyprodaly se zásoby a doprava lodí s novými kartami trvá dlouho
4) všechno vykoupili těžaři
5) eshopy a dodavatelé se málo zásobili, protože nvidia best a AMD nikdo nechce přece

Co z toho to je?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

3) to určitě ne, nejsou u žádného výrobce, a hlavně, v případě relativně drahých, ale relativně zároveň malých a lehkých věcí není problém letecká doprava.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uplne stejny jako konec 2013 a zacatek 2014... tezari zase topej grafikama (uz vite proc je venku takovy vedro?) :o)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem ti odpověděl, tak co pořád spekuluješ? Prodáváme zákazníkům 570/580 po 4, 8 kusech a klidně i víc. Co přijde z distribuce, vykryje objednávky a nic volné nezůstane. Je to podpultovka... Tím, jak se o Bitcoinu začalo opět dost psát (protože jeho hodnota vyskočila až na 2700$) tak se opět rozjela těžební horečka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já měl zato, že BTC se už reálně pomocí PC HW těžit nedá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já taky nepsal, že se těží BTC. ;) Ale BTC je měna, o které se nejvíc mluví. Reálně se dají těžit Ethereum, Monero, Zcash a další alternativní měny..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Netezi se primo BTC. Je trillion dalsich radobycoinu co se tezit na grafice vyplati. Vetsina z nich je smenitelna na BTC. System zasel tak daleko ze jsou mining pooly, ktery minerum davaji tezit aktualne nejvydelecnejsi coin a vyplaceji jim primo BTC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je videt, ze se intel i pres veskerou dosavadni snahu stale muze ucit "marketingu" treba od nVidie nebo Applu. Stacilo, aby tu sedivku nejak vhodne pojmenovali, rekli ze ma specialni slozeni (pripadne do ni pridali nejaky modry pigment) a voala - intel extreme core i9 founder edition mohla byt na svete :-)
- je to sice nadsazka, ale vazne by si takovyhle kiksy u intelu mohlo ostetrit: pokud uz tedy chtej kastrovat vlastni top produkt (pastou sedivkou), tak by to mohli aspon "marketingove" okecat. - Takhle jen vyvolaji smich nebo vztek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jako neco ve stylu, přidame modry pigment a z lidi udelame uplne totalni idioty? :D No nevim, to by asi neprošlo. Intel neni Apple. Jejich produkty nejsou náboženství ale nějakej pitomej kus křemíku, jehož výkon lze přesně změřit. Je v podstatě jedno jak cool design to bude mít, protože ve finále to zavřu do krabice... Takže jestli mi šumák jestli Intel nebo AMD. :-) Naopak, mile rád podpořím menší konkurenci a to mám Intel rád.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže koupíte CPU od VIA?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud příjde na trh se něčím, co bude schopný konkurovat Ryzenu R5 a i5, klidně... :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> Jako neco ve stylu, přidame modry pigment a z lidi udelame uplne totalni idioty? :D No nevim, to by asi neprošlo.

Stačí trochu zabrouzdat na Youtube, kde fanoušci obhajují Intel tím, že je to přece Intel a s tím se nemůže nic měřit. Zvláštní je, že někteří z nich navíc trvají na grafice jen od AMD :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A čo to je vlastne za sivú sračku ? Mne to pripomína tmel na lepenie panelov. A ak použijete ten pribalený "super" chladič tak po 2 rokoch priemerná teplota CPU ešte stúpne o 7-8 stupňov.
Mám takú skúsenosť, že ak ten humus oškrabete a nedáte tam pastu žiadnu, aj tak teplota klesne najmenej o 15 stupňov.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano - to je známé, že pokud se pasta nadávkuje blbě, má přesně opačný efekt a lepší je i nemít tam vůbec žádnou... ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Mne to pripomína tmel na lepenie panelov."
Tomu se rikalo medvedi hovno a po 40 letech to na panelacich stale "tece" takze by to mozna bylo lepsi nez ta sedivka :) hlavne ale levnejsi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bol by som opatrny s prehlaseniami, ze aj 18-jadro za 2000$ ma pod IHS pastu. Nikto ho nevidel, a je mozne, ze HCC Skylaky-X budu opat letovane. Ale samozrejme je smutne, ze u LCC Skylake-X procakov sa Intel uchylil k tomuto kroku, za tie prachy by predsa len clovek ocakaval, ze doma nebude musiet robit DIY projekty, aby procak uchladil najlepsie, ako je mozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom se začínám děsit, jakýpak zlepšováky mají připravený pro mainstream a lowend... :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Teplovodivé polštářky (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Bývaly i zajímavější materiály. Dříve se tím lepily pasivy přímo na GPU nebo čipsety, říkalo se tomu „žvejkačka“. Takové tuhé, lepkavé, šlo to hodně těžko dolů… Když bylo třeba chladič utrhnout, měl člověk obavy, že to půjde i s čipem.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Teplovodivá podložka... to se používá dodnes a v "klientech" se to dává mezi RAMky (aby je to ochlazovalo). Dobrá věc - pokud se používá s rozumem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď asi myslíme každý něco trochu jiného. Nemluvím o tomto:
http://www.ulbrich-sk.sk/chemical-technical-products/slv/DiaTherm_web_br...

Ale o něčem beztvarém, co spíš mělo podobu a konzistenci napůl zatuhlého lepidla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná tohle? http://vgamuseum.info/images/zaatharen/ati/9xxx/9800LE_GPU.jpg

Strašně špatně se to sundavá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na starších deskách se lepil pasiv k chipsetu takovou oboustrannou průhlednou lepící jakoby izolepou. Po několikaletém "uzrání" bylo nedestruktivní sundání docela oříšek :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chladič VRM, ale i malé pasivy pro paměťové čipy se lepí i dnes, během výměny nekvalitního chlazení od výrobců. Vezmete chladiče (VRM se hledá dost obtížně), popadnete osvědčené lepidlo Arctic TG-003 a lepíte. Stabilně přenáší teploty několik let, drží jako přikované (tzn. obtížně se sundavá), bohužel celé lepení trvá několik hodin, protože usychá velmi pomalu. Z vlastní zkušenosti 8 - 12 hodin s lehkým zatěžkáním karty. Ovšem, sebelepší chladiče výrobců nedosahují takové účinnosti, teplot a hluku, jako právě Accelero Xtreme, Mono, LP7, apod. Vyplatí se to. TG-003 mám lepené i pasivní chladiče na mikropočítačích v závodní lodi. Drží, drží a drží.

https://www.arctic.ac/eu_en/tg-003.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tu mám nějaké prehistorické dvousložkové od zalmana. Bylo rychlé a drží do dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak technicky by to tak velký rozdíl být nemusel. Přeci jen mají ty rocesory i větší plochu křemíku takže přenos tepla na IHS bude větší. Myslím že stejně jako u i7 to budou mít dobře spočítané, že ta plocha šedivky dokáže přenést cca o 10W víc, než bude potřeba za standardních provozních podmínek.
Mimochodem už po dvou letech jsem si u 4790K všimnul, že není schopná uchladit dvě jádra při plném loadu ničím, leda to polejvat dusíkem. Pravda, ten procesor nejel v běžné uživatelské zátěži (jak to Intel myslí...cca 1% provozního času ve full loadu? - berte jen jako spekulaci, ale nedivil bych se, dělá se to i jinde).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Přeci jen mají ty rocesory i větší plochu křemíku takže přenos tepla na IHS bude větší. ''

to moc ne.. plocha je vetsi jenze tdp taky.. spis to vidim naopak.. u ctyrjader skoro pul cipu byla integrovana grafika ktera se vetsinou flaka, takze muze odvadet teplo na ihs.. tady jsou jenom jadra, takze teplo musi jit primo..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz vim proc intel dela tak velky (plochou gpu vs cpu) grafiky v procesoru. Kvuli paste sedivce je to tam jako chladic nebo tepelny rozvadec :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo sakra na grafiku jsem zapoměl. No jsem na to zvědavej. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Architektura Ivy Bridge v konstrukci čipů nahradila původní planární konstrukci, s kolmým vektorem na plochu, novým řešením uspořádání, tzv. Tri-Gate. Většina plochy se nachází ve vertikální podobě s normálovým vektorem ležícím v rovině samotného čipu. Dalším doprovodným dějem, jsou vyšší proudy na menší ploše čipu. Výsledkem byla značná úspora, menší čipy a větší termodynamická ruleta, která se projevovala akumulací tepla v oblastech TG, protože pasta chránící křemík nedokázala efektivně přenést odpadní teplo na tepelný rozvaděč (heatspreader). V praxi rozdíl 20 - 30°C. To není málo, naneštěstí ještě pasta nebyla natolik kvalitní, aby dokázala podávat stabilní výkon a velmi rychle ztrácela svou vodivost. Navíc pasty bylo poměrně hodně, v tomto případě kombinace konstrukce, vrstvy, proudů, .... nekvality, kombinovala rychlou degradaci vodivosti a akumulaci tepla. Jádro se ochlazovalo velmi pomalu a nedokonale. Řešením bylo delidnout IHS a na čip dostat kvalitnější pastu (např.: kvalitní a nevodivou Noctua NT-H1), nebo rovnou "tekutý kov" Coollaboratory Liquid Pro.

Dost pochybuji, že by Intel nacpal pastu i do modelu Xeon a Core i7/9 budou kupovat po kusech. Samozřejmě letovaný procesor zachovává kvalitnější přenos mezí jádrem a IHS, ale především je bezproblémový. Na druhou stranu, nadšenci si budou schopni poradit, delidnou procesor a aplikovat vlastní pastu a problém odstranit. Problémy, záruka, ale alespoň nějaké řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zprasit vic jak 1000€ procesory sedivym hovnem(s prominutim) chce dost osobní odvahy.

Lide ktery chteli sahnout po vicjadernem Intel-u velmi dobre vedeli proc(pájení), ted jednoduse nesahnou a radsi zvoli ThreadRipper protoze pajka k IHS je proste pajka.

Uz ted ma to sedive hovno problem uchladit ctyrjaderny Core i7-7700K ktery throttluje, co to bude delat se 110W ctyrjádrem 7740K, 140W vosmjadrem, nerikajic o 10 a 14 a 165W 18 jadru to si ani nechci predstavit. Kdyz vicejaderny "procesor" Intel, bud jedine trida Xeon nebo sahnout po ThreadRipper-u.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tímto u mně Intel definitivně skončil. Nejen že před lety tržní silou monopolu protlačil BGA patice, ale dneska dotáhnul "kur/kazítka" do naprosté dokonalosti. Ale úplně první kazítko byla vlastně už řada procesorů Atom, což taky před nedávnem dotáhnul do dokonalosti (umírající Atomy v NASech atd.).

Opět se ukázalo, že moc a monopol korumpuje!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kurv*tko tam dáme vždy. Bez ohľadu na to, akú má výrobok predajnú cenu. Intel ovečky kúpia.
Pre neznalych - zly odvod tepla sposobuje prudke vychylky teplot. Tie maju za nasledok tepelnu roztaznost. Ta neprospieva RoHS letovanym spojom a urcite neposobi priaznivo ani na nanostrukturu vnutri CPU. Myslim ze CPU (za beznych okolnosti) najviac skodi zvysene napatie (pri pretaktovani) a prudke tepelne zmeny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Este jedna otazka - preco to neriesia ako na grafikach ? Namiesto IHS pouziju podlozku okolo cipu. Tepelnu odvod je priamejsi a cip sa neposkodi odstiepenim rohu (ako na niektorych starych athlonoch).
Ale asi viem preco - keby pasta nebola po celom povrchu cipu tak by sa mohol CPU poskodit (prehrievanie na niektorych miestach).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm díky no-Xi. Takže pasta šedivka. Vlastně mě to nepřekvapilo. Ale v takovém případě se na to dívám tak, že Intel žádné nové procesory nemá. A topení si můžu koupit u Ptáčka lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-O husty. Ale polovina zde diskutujicich jsou zjevne vetsi odbornici :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že zdejší odborníci s tím článkem nejsou v rozporu, že? Tady se jaksi nebavíme o malých čtyřjádrových čipech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu snahu vyrobce na procak davat heatspreader. Ja pamatuju doby athlonu bez HS kdy kremik se dotykal primo chladice mezi tim byla pasta a bylo to velice efektivni. To ze to obcas nejaka lopata posrala a ulomila na kremiku roh, to je proste smula no. Me se to treba nestalo nikdy a to sem par sestav s AMD poskladal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak jestli bude Intel takto pokracovat, tak se vyresi moje dilema, jestli jako pristi cpu zvolit nastupce ryzenu, nebo hedt intel :-) u 6700k jsem jsem se presvedcil, ze intel s pastou uz nikdy.
Btw to je takovej problem tu pastu nahradit necim lepsim? Nebo do ni aspon neco primichat... Mno nic, tak jedine posilat cpu Michalovi do Ostravy, nebo objednavat primo u nej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.