Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Příběh Firefox OS

Akože tváriť sa že neúspech FirefoxOS je to, že prišiel v čase Android boomu mierne povedané blbosť. Ten systém je nedorobený a ak to porovnám s Meegom neergomický a pomalý. Aj Symbian bol lepší systém. A to ho nejdem porovnávať s Androidom, na ktorého nemá už len kvôli množstvu aplikácií.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi to story na urovni narku o tom, ze OS/2 byl supr system, ale bohuzel Windows to diky piratskemu rozsireni vyhral...

Nevim, podle mne hlavni problem je uzavrenost HW chipu - to vidim u ruznych klonu PI, ktere sice maji papirove vykon na rozdavani, ale kvalitni Armbian image aby clovek pohledal....

Brzo mi ma z Ali prijit android box s s905 - tak se tesim, az budu portovat na linux.. podle navodu z netu by to melo jit diky zdrojum od Odroid .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S origo s905 nebo s RK3229? Můžeš dát link? Dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budu postupovat podle tohoto navodu:

https://forum.armbian.com/index.php?/topic/2419-armbian-for-amlogic-s905...

a objednal jsem toto:

https://www.aliexpress.com/item/Max-2GB-RAM-16GB-ROM-NEXBOX-A95X-Smart-A...

tak uvidim. Rad bych z toho udelal NAS jako nahradu za PI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takova "drobnost", jestli se tesis na 'az budu portovat na linux' tak je dobre si ujasnit, ze portovat znamena neco jineho nez kdyz uz naportovanej system pouze nainstalujes/rozbalis na microSD kartu ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale jasne, nejsem zadny profesional, takze v mem pripade opravdu slo jen a jen o zapnuti moznosti bootovat z SD karty a na tu najit funkcni image systemu....
Nicmene potvrzuji, ze to opravdu funguje, takze za mne spokojenost..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

on existuje "Android Box s (Amlogic)S905" kterej by mel (Rockchip)RK3229? :-D

ja samozrejme vim, ze jsou desitky ruznych Android Boxu s CPU ruznych modelu od ruznych vyrobcu, ale tezko muze byt neco jako "PC s Intel CPU co ma AMD CPU" ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne ze bych vedel co je S905 nebo RK3229, ale pripomel bych ze na druhou stranu muze byt PC s Intel CPU a AMD GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to modelove oznaceni ARM procesoru, S905 je spolecnosti Amlogic, RK3229 je od spolecnosti Rockchip... u ARM plati ze to vyrabi spousta vyrobcu a dela ruzne (low, middle, highend) verze a po nejakem casovem useku zas dalsi radu novejsi generace...

"PC s Intel CPU a AMD GPU" byt muze, stejne tak "PC s Intel CPU a Intel GPU a AMD (nebo NVIDIA) GPU" je pravda, ale o to nejde, dam ti jinej priklad:

milka2: koupil sem si PC s Intel CPU i5-2520
kecal: a je to s original "Intel CPU i5-2520 nebo s "AMD CPU A6 6310"?

;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OS/2 ale byl technicky opravdu mnohem lepsi nez Windows, nerikam duvod proc Windows vyhralo nad OS/2, ale rozhodne to nebyla jeho vetsi kvalita...
mam zkusenosti se stovkama stanic na kterych OS/2 bezelo a delal se prechod na Windows95, do te doby stabilni stanice a spokojeni uzivatele meli naproste nestabilni, pomale, nelogicke s multitaskingem si nerozumejici Microsofti systemy...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jaký byl důvod přecházet na W95? MS Office?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neco jako "politicko-uplatkovej", rozhodne neslo o technickou potrebu... v OS/2 byla nativni podpora pro Win32 aplikace a pouzival se Word2 a Word6, po prechodu na Windows95 se pouzival opet Word2 a Word6...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OS/2 Warp 3.0 běhal neskutečně rychle a jeho premptivní multitasking byl proti tomu co předváděl MS s tragickými Windows 3.1 / 95 nebo Apple MacOS, něco naprosto fantastického. Bohužel Warp 4.0 přišel dost pozdě, proti Windows 95 byl náročnější na výkon a mířil spíš proti Windows NT 4.0, ale to je segment mimo běžný spotřebitelský trh a na to IBM dojelo, nepochopili, že doba se změnila, důležitá je uživatelská základna a tu mělo OS/2 malou, omezenou jen na byznys oblast, z běžných uživatelů znalo OS/2 jen pár nadšenců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád věřím, že tím třetím vzadu se stanou Windows. Ti ostatní jsou slabší než MS, takže mají ještě menší šance, ale klidně je podpořím. Teorie o nutné široké softwarové základně potřebné pro úspěch OS, je přestřelená. Odečtu si neoriginální a stupidní hry, aplikace na rozvoz pizzy apod. ptákoviny a zbyde mně počet aplikací pro mobilní windowsy vydělený deseti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Software je nutny, bez toho nema zadny OS sanci. Kdyby nebyli v Microsoftu ..., ale to jsou jen kdyby. :-/

Proste chci rict, ze MS jsou idioti, vzdyt by stacilo udelat UWP modul na spousteni androidich aplikaci, neco podobneho maji v SailfishOS, takze to nemuze byt ta slozite, ze by si s tim nedokazal poradit MS, a razem je Win10M v patach Androidu.
Jiste ty androidi aplikace by byly diky tomu pomale, ale to vubec nevadi. Na lagdroidu to stejne laguje, takze jsou uzivatele zvykly. Jenze kdyby to byl jen modul, tak by to nezpomalovalo cely OS, uzivatele i vyvojari by si na nej postupne zvykli a sve aplikace prevedli pod UWP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sailfish to má od tretej strany, preto to nefunguje na telefńoch mimo podporovaných Jollou. Čo je veľká škoda, lebo Intex nechcem je to riadny šmeijd a od Jolly sa nič už kúpiť nedá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už se ta Android podpora neoficiálně dostala na Nexus 4 a 5 :-) A letos se snad dočkáme Xperií se Sailfishem s Android podporou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už se ta Android podpora neoficiálně dostala na Nexus 4 a 5 :-) A letos se snad dočkáme Xperií se Sailfishem s Android podporou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To som nevedel, mám kvôli tomu Nexus 5 a bez tej podpory sa mi veľmi stým hrať nechcelo, máš niekde link ako na to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://talk.maemo.org/showthread.php?t=98800

Původně se to diskuzní vlákno založilo pro Nexus 4, ale pak se to rozvinulo a někdo to dostal i na Nexus 5 a dával to i ke stažení. Stačí se tím prohrabat. Já to používám na Nexus 4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem, nevieš ako je to teraz keď cyanogenmod skončil a na nástupcovi je len najnovšia verzia ,dajú sa niekde stiahnuť staršie ovládače aby som mohol nainštalovať sailfish 2.x.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba tady je ke stažení Sailfish pro Nexus 5 a je tam k němu ke stažení i potřebná verze CM http://talk.maemo.org/showthread.php?t=96932

Něco bude možná i tady
https://forum.xda-developers.com/google-nexus-5/development/rom-sailfish...

Pro Nexus 5 co vím, tak je více portů Sailfishe, jeden využívá CM 11, druhý CM 12.1 a v přípravě je port využívající CM 13. Liší se funkčností a bugy (hlavně tuším problémy s BT a se spotřebou baterie).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem, toto som zatiaľ vždy len preletel, tak si to konečne poriadne prečítam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podporu Android app sem neresil, nicmene na Nexus 5 s MultiROM mam SailfishOS2 na kterej sem udelal systemove upgrade z SailfishOS1 posazenem na CM11

https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris/Install_SailfishO...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto som to mal aj ja len som nevedel že to ide povýšiť na Sailfish 2.x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

někomu laguje telefon a jinýmu zase mozek - a to je podstatně horší .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Redmarx vzdyt by stacilo udelat UWP modul na spousteni androidich aplikaci, neco podobneho maji v SailfishOS, takze to nemuze byt ta slozite

ze nemuze byt neco slozite protoze to maji v SailfishOS?
1. myslis ze SailfishOS pisou amateri co maji jen sny jako ty?
2. SailfishOS na danem HW bezi nad libhybris mezivrstvu, pod ni je Linux jadro a binarni ovladace, oboje puvodne primo pro Android, tim to maji logicky usnadnene...
https://wiki.merproject.org/wiki/Adaptations/libhybris

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows se na mobilech bohužel brzy stanou leda vzpomínkou. Nadella je dokonale zabil. Tím, že zrušil výrobu Lumií, zahájil spirálu sestupu k nule. Nejsou mobily, nejsou zákazníci, nejsou aplikace, není nic. Přitom ten systém splňuje mnohé ideály, o kterých se v článku píše - slušný výkon i na slabém hardwaru, čisté prostředí... Jenže je mu to k ničemu. Těch několik typů přístrojů, které se vyrábějí, po vydání rychle končí ve výprodejích. Představa, že se na to vrhnou podniky, je naprosto pitomá, a i kdyby tomu tak jednou bylo, nebudou to mobily pro masový trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme je Nadella odpovedny, ale nezabil to jen on, ale Microsoft svou nabubrelosti. Zabil by to totiz asi kazdej reditel Microsoftu, a to proto, ze Microsoft je tak velka a suverenni spolecnost, opravnene suverenni, vzdyt jejich Windows a Office porad na desktopu vladnou, ze nedokazi odlisit, ze na mobilech jsou nuly!!!
Mobily zcela jasne ovlada Apple a Google a oni tomu nedokazali prizpusobit nabidku, mysleli si uplne hloupe, ze kvuli tomu, ze tohle jsou WINDOWS, se k nim vsichni okamzite zacnou hrnout, ale jak vime, to se nestalo.
Co je uplne tragicky, ze to v Microsoftu nechapou do dneska. Pro Win10M nejsou zadne aplikace a at jsem sebevic nespokojenej s Androidem, tak aplikace, ktere potrebuju na Win10M nejsou a proto na ne neprejdu a muzou byt sebelepsi. U nas v praci se Lumie pouzivaji jako sluzebni founy a zamestnanci neustale tlaci na vedeni IT oddeleni, ktere to spachalo, ze to nechteji a ze chteji Android.

Pritom microsofti platforma UWP, jakoliv nesmyslne tlacena na desktopu, dava na mobilech smysl a technologicky jsou Win10M asi tak 10 let v naskoku pred Androidem. Jenze dokud nebudou aplikace a dokud nebudou telefony, tak muze byt Win10M sebelepsi, ale uzivatele neprijdou.

Dneska je situace jasna, zpristupnit aplikace z Androidu i pod Win10M skrz nejaky emulator a udelat ustupky vyrobcum telefonu, aby Win10M nasadili jako treba alternativni system. Pokud najde Microsoft k takovemu kroku odvahu, verim, ze jeste neni na mobilech zatracen a ze si k nemu zakaznici cestu najdou, ale zaroven tomu, ze to jsou schopni v MS realisticky zhodnotit a podle toho jednat, neverim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Co je uplne tragicky, ze to v Microsoftu nechapou do dneska. Pro Win10M nejsou zadne aplikace (…)“

Ehm, jste nepostřehl, že Windows telefony skončily?

Přecházet na Windows Phone dneska dává asi podobný smysl jako přecházet na Symbian. Maximálně se u Windows dá doufat v nějaký restart v budoucnu.

A snažit se vyvíjet aplikace pro de facto neexistující platformu taky nemá moc smysl.
Jak je to přísloví: „Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni, sesedni.“

MS se tím neřídil a dlouho zkoušel mrtvého koně různě postrkovat, ale nakonec už stejně nezbylo než sesednout.

„(…) platforma UWP, jakoliv nesmyslne tlacena na desktopu (…)“

Jenže kam jinam ji MS má tlačit?
Tu myšlenku univerzálních aplikací dost zabíjí fakt, že mobilní platforma MS přestala existovat… Takže z toho jsou „univerzální“ aplikace pro desktop.

„Dneska je situace jasna, zpristupnit aplikace z Androidu i pod Win10M skrz nejaky emulator“

O to se taky snažili, jenže se to nepovedlo zařídit s přijatelným úbytkem výkonu a nakonec to vzdali.

Další otázka je, proč si kupovat Windows telefon abych na něm spouštěl Android aplikace v emulátoru, když si můžu rovnou koupit Android a spouštět ty samé aplikace rychleji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Další otázka je, proč si kupovat Windows telefon abych na něm spouštěl Android aplikace v emulátoru, když si můžu rovnou koupit Android a spouštět ty samé aplikace rychleji."

Protoze na lagdroidu se seka uplne vsechno vcetne aplikace pro telefonovani. Takhle by se sekaly jen nutne aplikace, ktere bych pouzivat musel, ktere na Win platforme nejsou ale potrebuju je.

Letos spis koncem roku by MS mel predstavit novy Surface s Windowsama, bud to bude tablet asi nebo phone, kazdopadne v pripade uspechu jednoho se da ocekavat druhe. Snad by to melo jet na Snapdragonu 835, taky je otazka, jestli to nezabijou cenou, cokoli v cene produktu od Apple nedava smysl, protoze uz si rovnou muzu koupit Apple a ten si nechci koupit prave kvuli vysoke cene.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je spíš zajímavý to, že Android je na x86 lépe použitelnej než Windows na ARMu. Takže mně chybí Intel Atom s windows mobile, ve kterým poběží virtualizovaně Android. Vím o čem mluvím, sám jsem obdaroval tabletem s Android 5.1 a Intel Atom X3 Sofia - je to výkonově ten nejhorší Intel (ale super konektivita a přesný GPS) a přesto to nějak tak jde (pro důchodce). Bohužel mi neříká pane, tak ho nemůžu flashnout nebo tak, nehledě na to, že nevím, jestli je čím. Teď v tom pokračuje onen Spreadtrum z nedávné bleskovky, takže aspoň tato větev neumřela.

http://www.techpinas.com/2015/10/intel-atom-x3-sofia-c3230rk-vs-intel.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tobe opravdu laguje ten mozek, jak psal nekdo nahore... pokud mas lowend telefon v cene slusne vecere pro dva na kterem mas sprasenej system s hromadou vyrobcem pridanejch rezidentnich sr&cek, tak se nemuzes divit ze ti to laguje, kdyz bys poridil neco normalniho, od normalniho vyrobce, nejlepe s cistym Androidem, tak ti nic nelaguje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

....technologicky jsou Win10M asi tak 10 let v naskoku pred Androidem....

DIKY!!! :-D :-D :-D :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

on se spletl, chtel napsat 10let pozadu za Androidem, ale nejenom tim, i za WindowsMobile<=6.5, napr. tim ze nepodporuji Multitasking, fanousci Microsoftu to hajej tim ze to na telefonu nepotrebujou, pritom to jsou casto ti stejni fanousci Microsoftu co se pred 10lety smali PalmOS ze ten multitasking neumi a ze proto pouzivaji WindowsMobile<=6.5...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NE, nic jsem nespletl, nedelej ze me idiota.

Ten debilni lagdroid je 10 let za cimkoli.

lagdroid: orezane jadro linuxu, ktere umi spustit jedinou vec a tou je orezanou javovskou virtualni masinu a na te bezi graficke prostredi a aplikace.

To je naprostej vysmech uplne vsemu, takhle doprasenej nejpouzivanejsi OS na svete.

Naproti tomu Win10M je klasicky Windows pro ARM nad kterym je vystavene klasicke prostredi, ktere spousti UWP aplikace. Proto je to proti Androidu tak malo narocne na hardware a nelaguje to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

idiota ze sebe delas sam...

Android nema orezane jadro Linuxu, jednak Linux=Jadro, druhak neni orezane, krome podpory jineho HW
dal Aplikace nemusi byt javove, ale i NDK coz jsou nativni C/C++ aplikace...
a umoznuje zaroven beh vicero programu...

Naproti tomu Windows10Mobile jsou orezane Windows10 kde je mimojine odriznuta podpora Win32 aplikaci (ktere by bylo pouzitelne pri behu na x86 CPU) a napr. HP odrizle Win32 pak simuluje tim ze zprovoznil cloudovou farmu na kterou ma virtualy co umoznujou beh Win32 a v Windows10Mobile to pak vzdalne z toho na telefonu pousti, jak "genialni" reseni :-D

Zaroven Windows10Mobile NEpodporujou multitasking, tedy beh vice programu najednou, ale pouzivaji podobnou techniku jako v minulem stoleti PalmOS, tedy ulozeni aktivity pri odchodu z programu a ukonceni programu, pri naslednem "navratu"(=znovu pusteni) se nacte ulozena aktivita a tvari se ze jakoze to stale bezelo ;)
u Androidu jde ale o realnej preemtivni multitasking, kde je ale naiv moznost omezit pocetu soucastne bezicich programu, pripadne primo zakazani (takze se to chova stejne dementne jako Windows10Mobile, ze bezi vzdy jen 1 aplikace)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam sen!
Jednou bych chtel napsat vlastni mobilni operacni system. Mam to i dost dobre promysleny, bude to spoustet vlastni nativni aplikace, budu mit vlastni Store, ale budu tam mit i modul, ktery bude umet spoustet androidi aplikace a modul, ktery bude emulovat klasicke win32 aplikace, vypada to opravdu dobre.
Brani tomu vsemu jen jedna vec, jsem bidny programator. Ne ze bych neumel programovat vubec, v Delphi uz jsem napsal nejednu utilitu, ale OS to je trochu jina liga a zcela nad me schopnosti.

No a u Mozilly to bylo stejne, respektive jeste horsi, protoze oni ten Firefox OS zdaleka tak nepromysleli jako to mam vymyslene ja. Jenze ocekaval snad nekdo neco jineho, kdyz neumeji ani naprogramovat webovy prohlizec, vzdyt se ten jejich smejd neda pouzivat.
(Doporucuju vam Pale Moon, presel jsem na nej a je to vlastne Firefox, akorat je dodelany do pouzitelneho stavu, fakt bomba.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To možná není až takovej problém - myslím nějakej první nástřel spustit něco voknovytýho na téměř holým hardwaru pod LLVM, třeba v Pythonu - taky je to mimo moji level. Mimochodem z Firefox OS myslím "zbyl" jazyk Rust. Ale kdo by se s tím dělal, Don Quijote? Ale tak sny nás pohání, že.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

az to naprogramujes ( :-D ) a dostanes na 20 zarizeni v 30 zemich a pak ti to tvuj investor/manager po$ere tak se teprve vrat ze si mel sen, zatim jen trollis jak trotl ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilny OS, ktory z principu musi byt univerzalny, teda poskytovat rozne typy sluzieb jednotlivym aplikaciam cez rozne api a v pripade mobilov je to kopec fakt rozdielneho hw a senzorov, stavat nad webom a js je tazka utopia a co ma este viac zaraza ze poniektory furt za tym nariekaju. Pokial by mal ten telefon ambicie nahradit akurat tak rozne dumb telefony a mat aplikacie tak na ich urovni tak prosim ale patlat hocico narocnejsie na mobil pod webom je cista uchylaren. To ze na desktope je kopec prebytocneho vykonu a dnes je moda vsetko drbat na web neznamena ze tovnako ekonomicke a efektivne to bude aj na mobiloch kde hned prvym obmedzenim je spotreba a tym aj trvali vykon. Ze dnesne SoC dokazu kratkodobo sa nataktovat na 2-3GHz je sice pekne ale trvalo tak niesu schopne ist jednak koli tepelnym obmedzeniam a aj spotrebe. Staci sa pozriet ako tragicky to patla Andrdoid. Az teraz Android 7 ma celkom slusny power management. Neobmedzuje nejak kruto aplikacie a uzivatela a dokaze z toho telefonu vytiahnut vacsiu vydrz nez pod Androidom 6 a kolko rokov to trvalo ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by mobilní OS musel být univerzální?

Podle mě i zařízení, které by žádné nativní aplikace nemělo, jen webový prohlížeč, by si našlo svou cílovou skupinu.
Sice by to asi nezabilo Android, ale místo na trhu by to mít mohlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, webovy prohlizec a navigace by stacilo dost lidem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Proč by mobilní OS musel být univerzální?"

Vzdyt ti to tam pise.

Bud ti staci dumbfoun, dobre tak dumbfoun s prohlizecem nejake Series 30+ nebo chces miniaturni pocitac, ktery vyuzivas pro vsechno mozne a ne jen pro telefon, sms (a prohlizec) a potom tam potrebujes univerzalni OS ve stylu desktopu (spise notebooku nebo snad i tabletu) akorat mas malou obrazovku, takze pripojis treba na televizi, pokud to zrovna nedela jen funkci telefonu.

A tady je problem, ze univerzalitu (minimalne vykonovou) postrada Android, natoz webovy FirefoxOS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A tady je problem, ze univerzalitu (minimalne vykonovou) postrada Android"

To je bizarní tvrzení. Tvrdíte tedy, že výkon Androidu se liší od výkonu ostatních operačních systémů o větší než konstantní (O(1)) faktor?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne a proto je firefoxOS tam kde je!
vase neschopnost vnimat realitu je az omracujici :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší mobileOS byl WindowsCE, možná nějak přežívá, tam by to všechno šlo, navigace a prohlížeč... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.