Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přichází Microsoft .NET Core 1.0 s podporou od Red Hatu

Tak konec sveta se blizi. Uz je na Linuxu Skype i .Net => Skynet se skoro tady.

Pripravte si zasobu konzerv, balene vody, zbrane a velmi hluboky sklep.
A jak uvidime Arnolda, tak ho hned zastrelte, nebo jeste lepe vhodte do zhaveno zeleza.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že u nás poslední, co Arnold uslyší, bude „Hele Dežo, to je kovu!“ ;-)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

GNU/Linux skoro odjakživa absorboval schopnost spouštět kód odjinud jako houba, i binární, viz třeba kernel personalities. Takže tohle není nijak překvapivé.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, ze .Net je na Linuxu uz 11 let, tak by to fakt nemelo nikoho prekvapovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Par upresneni, Xamarin nieje ani tak dolezity koli portovaniu .NETu (teda skor casti) teda Mona na Linux ale pre podporu .NETu na mobilnych OS - iOS a Android.
Je fajn ze MS postupne uvolnuje .NET aj pre ine platformy ale toto nadsenie mi pride dost predcasne. V zasade to nieje zatial ziaden zlom. To co vydali je podstatne hlavne pre servery, vdaka ASP.NET ale podstatna cast .NETu je aj v desktope a tam je otazne ci sa niecoho dockame, kedze .NET je silne naviazany na WinForms a WPF kde momentalne rozumna nahrada na OSX a Linuxe neexistuje. Ono este to moze cele dost zamiesat UWP ktory sa snazi MS natlacit ako buducu jedinu cestu a nepriamo naznacuje ze .NET je minulost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je velký rozdíl mezi serverem a desktopem, na serveru WPF, WinForm a nebo UWP není třeba. M$ portuje svoje serverové .NET ASP a datové technologie M$SQL na Linux. M$ má Azure, naco mít jako produkt serverové wokna, které mají podíl na trhu a ještě budou tříštit jeho business? Má uzavřené partnerství s RH a svoje zdroje přehodí na tvorbu a údržbu služeb Azure a servery+OS do něj budou dodávat za hubičku třetí strany jako třeba RH. Sám taky ohlašuje, že W10 je poslední svého druhu, tzn. v budoucnu už bude jedno na jakém OS pojede UWP(runtime prostředí), lidé budou platit za služby distribuované z Azure do zařízení, takže proto ten store + UWP a soupeření se Steam. M$ pochopil, že válku na poli OS nemůže vyhrát, tak se snaží dělat business tak, aby profitoval na všech relevatních OS.
Jedna poznámka na okraj - UWP mi nápadně připomíná WINE, ale možná je to jenom můj dojem.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To ze nechapete pisanemu slovu je Vas problem.
Takze znovu "To co vydali je podstatne hlavne pre servery, vdaka ASP.NET ale podstatna cast .NETu je aj v desktope". Jasne pisem ze momentalne sa to vydanie tyka hlavne serverov ale netreba zabudat ze na windowse ma .NET dost velky podiel aj v aplikaciach. Zatial som nepozeral na kolko je Core porovnatelne/nahradza .NET framework ale predpokladam ze to nebude uplne 1:1. Takze existujuce systemy aj tak sa nebudu dat rozbehnut na niecom inom ako Windows. Malokto bude teraz portovat nejaky firemny system z .NETu a MSSQL na Core a este neodladenu SQL pre Linux len pretoze to je vonku. A ty co strasne moc zurivo chceli .NET na Linuxovom serveri tak tu uz nejaky ten piatok je Mono (iste oproti MS .NETu je to nic moc ale aspon nieco).
Dost pochybujem ze Windows 10 su posledny samostatne vydany OS od MS ale tak necham sa prekvapit. MS toho nakecal uz dost a zrovna tomuto ich basneniu moc neverim.
Neviem aku vojnu na poli OS mate na mysli ale na desktope akosi nema MS s kym bojovat uz viac ako dekadu, jedine tak sam zo sebou co ho aj patricne serie (uzivatelia sa nechcu vzdat funkcnych win7 a zaplatit za nove win10). Co sa tyka serverov tam je to rozne a dnes pri serverovych vecsine serverovych rieseniach (teda nie studentska php stranka) OS az taky podstatny nieje, teda z hladiska ceny a podsatne su poziadavky systemu co bude bezat na danom servery.
UWP bude asi skor fail ako uspech pokial sa MS hodne nepoucil, co historia ukazuje ze MS sa moc poucit nechce, a technicky bude fest narocne aby zvladli prave tu multiplatformovost (ani nie tak zhladiska API ako skor GUI).
Ano to ze Vam UWP pripomina WINE je fakt len Vas dojem. UWP je niekde uplne inde.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že jste taky neporozuměl písanému slovu od magnezara...

Jde o to, že M$ evidentně chápe, že z OS (Woken) se neuživí. Že je jedničkou na desktopech je sice pravda, ale k čemu je to dobré, když polovina uživatelů to má nelegálně, tedy bez placení. To také podporuje fakt, že W10 jsou pro držitele licencí předchozích systémů zdarma (tzn. píšete blbosti, když tvrdíte, že se uživatelé nechtějí vzdát W7 a _zaplatit_ W10 -- mají-li W7, nebudou nic platit).

Jediný logický důvod, proč dávají aktualizaci W10 zadarmo je že, že si díky nim namastí kapsu někde jinde než šlo u W7. A cloud je teď kouzelné hiphip slovíčko. Mít všechno "předplacené na síti" znamená, že počítač bude už jen tenkým klientem.

Díky tomu si velmi dobře ohlídají, kdo jim co pirátí, protože to budou hlídat na serveru, kde klient ochranu těžko obejde... A aby to vypadalo, že to má i něco pro uživatele, tak "výhoda" bude v tom, že ty aplikace půjde pouštět kdekoliv, bez ohledu na místo a železo. A že tahle multiplatformnost je potřeba je dáno tím, že M$ totálně zaspal na telefonech a tabletech. Tam si potřebuje znovu vydobýt místo. Jenže přes OS je to drahé a neefektivní. Přes cloudové služby je to o dost snažší a univerzálnější řešení...

.NET je vstupenka. Způsob, jak svými technologiemi infiltrovat svět linuxových serverů a androidích tabletů a telefonů. Jako bonus k tomu přidají i OSX, kam doteď marně zkoušeli proniknout...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Trochu mimo mísu, ale kdy konečně bude VBA pod MS Office podporovat plně Unicode na úrovni práce s fyzickými soubory? Vlastně kvůli tomu jsem musel před lety volat z Accessu externí aplikace vytvořené pod .NET! A to ani nemluvím o nekompatibilitě mezi 32 a 64 bitovými Windows. Jeden velký binec, co by si zasloužil pořádně protřídit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

VBA? Už asi nikdy

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.