Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je pro vás Data Tresor Disc příliš malý? Brzy bude Blu-ray verze

Podstatná informace, po všem tom nekritickém nadšení nad DTD, že LG striktně odmítají pálit na Data Tresor Disky. A přitom v dřívější recenzi se to ještě povedlo. http://diit.cz/clanek/palime-data-tresor-disc-v-blu-ray-mechanice-a-pod-...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Trošku to upřesním: Pálit na DTD odmítají ty LG vypalovačky, které mají na sobě logo informující uživatele, že umí pálit M-DISC.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

S tím vypalováním mě to zajímá - znamená to, že M-Disc vypálím jen na certifikované vypalovačce LG (zní mi to jako blbost, ale nedá mi to nezeptat se)?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, takže do LG pouze Mdisky a do ostatních pouze DTD, pokud to správně chápu. Doufám že se aspoň neofrňují nad čtením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle článku DTD do čehokoli, kromě LG certifikovaných pro M-Disk (viz http://www.datatresordisc.eu/produkty/podporovane-mechaniky.html - tady nějaké LG jsou).

Spíš by mě zajímalo, co udělá ten BD M-Disc v mém Lite-On-u - půjde zapsat? Tipoval bych, že půjde, neb mu bude výrobce placky bude šumafuk, ale článek mě mírně zviklal.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nepůjde. Jestli maj Millenniata smlouvu s LG na exkluzivní podpoře M-DISCu, tak může mít M-DISC klidně nějaký typ identifikace, který neumožní vypalování na jiných mechanikách. Tedy že podle identifikace to třeba pro běžnou mechaniku vůbec nemusí vypadat jako vypalovatelné médium. Ale nezkoušel jsem to, o tom, že se u nás dají M-DISCy sehnat, jsem se dozvěděl teprve nedávno (právě v souvislosti s tvorbou DTD testů, když jsem se jen tak orientačně koukal, jaké dnes Northern Star nabízí vypalovačky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy nechápu, čím ta exkluzivita může být komukoli prospěšná. Mdisky by kupovali pouze uživatelé LG, LG zas úmyslně nepodporuje levnější variantu, a uživatel se obojímu vyhne obloukem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro ilustraci - před pár dny jsem DTD pálil na LG GH24NS. Logo M-Disk na sobě nemá, mezi podporovanými nebyla, potíže žádné, detekováno korektně, vypáleno korektně, verifikováno i čitelné jinde bez potíží. Měření jsem neprováděl, nemám vhodný SW (nebo je snad něco pro Linux?).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

QPxTool (http://qpxtool.sourceforge.net/), ale LG mechaniky nepodporujú testovanie kvality. Potrebuješ ideálne nejaký starší Benq (DW-1620 až 1650) alebo prakticky akýkoľvek LiteOn vrátane niektorých OEM klonov.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Do LG mechanik se dal stáhnout upravený firmware - konkrétně na 4160 a 4163B jsem ho používal.

Na DTD jsem vypaloval na LG H30N a poté otestoval v LiteOn iHAS124 B s modikovaným fw AL0S v KProbe. Podle všeho té LG DTD média nechutnají ovšem není to první případ (jim sedí podle mých zkušeností Ricoy/Riteky a pak klasika Taio Yudeny). Ta LiteOnka žere prakticky všecko krom pivních tácků ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nie, technicky nie je problém M-Disc médiá používať aj na ostatných mechanikách (http://goughlui.com/?p=743), problémom môže byť len nulová podpora ich MID kódu v iných, ako LG mechanikách.
Tým pádom sa použije generická stratégia zápisu pre nepodporované MIDy a výsledok s veľkou pravdepodobnosťou bude menej než optimálny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja mam LG mechaniku s logom M-DISC a DTD na nej idu normalne vypalovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle by mě opravdu zajímalo aby to bylo trochu rozvedeno. Jestli je princip obého stejný, pak - aby šel DTD nebo MDBR vypalovat - musí vypalovačka disponovat o fousek silnější výkonem, než je obvyklé a běžné. Proto taky na stránkách DTD byl seznam těch kompatibilních (a schválně jsem si jednou takovou pořídil - paradoxně od LG :-). Znamená to tedy (a s jakou šancí), že vypalovačka DVD/BR, disponující dostatečně výkoným laserem (byť "tím druhým" pro DVD), bude schopná vypálit i MDBR? Nebo uvedou opět seznam kompatibilních zařízení (hm, asi ne, pokud mají nějakou perverzní dohodu s LG)?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, podle mě, jestli to mají ošetřené nějakou smlouvou, může mít klidně M-DISC identifikaci, která neumožní vypálení běžnou mechanikou. Musel by někdo hacknout firmware takové mechaniky a povolit na to médium zapisovat. A imho Northern Star to nebude, když pro Millenniata dělá ty M-DISCy ;). Ale jistě budou vědět, co to obnáší. Tam bude taky dána nějaká mlčenlivost. Můžu se na to ale zkusit zeptat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud do toho budete ochoten - a z hlediska zajímavosti pro uveřejnění na diit.cz mít možnost to činit jako součást práce - dále rýpat a dokonce z toho vylezou nějaké (zveřejnitelné :-) výsledky, budu Vám zavázán. Díky předem

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nie, zápis na DTD alebo M-Disc zvládne v podstatne akákoľvek mechanika, jedinou otázkou je podpora ich MID kódov vo firmware.
Vybaviť slušnú fw podporu bude ale v súčasnej dobe obrovský problém, celý trh optických mechaník už prakticky odumiera a výrobcovia asi nebudú javiť extra záujem, hlavne, ak za oboma typmi médií stoja z ich pohľadu mikrofirmy so skoro nulovým trhovým podielom.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, neni lepsi pouzit (v zasifrovane podobe samozrejme) treba Amazon? Vyjde to levneji a myslim, ze data jsou precejen ve vetsim bezpeci nez na jakekoliv placce doma...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si ne zcela souhlasit, protože data na službě typu Amazon jsou dostupná pouze a jen tehdy, pokud předpokládáme situaci umožňující fungování a dostupnost poměrně složité komunikační infrastruktury, jejíž běh a údržba nejsou samozřejmé a na které se specializuje docela velké množství prostředků lidských (časových) i materiálních. I když to funguje a klidně může fungovat i nadále, nikde není psáno že tomu tak bude, ať už z důvodu typu civilizační apokalypsy, nebo z důvodu třeba toho, že USA si nadiktují, že všechno co se ukládá do nějakých služeb musí být dešifrovatelné a rozpoznatelné, jinak bude smazáno.
Pravda, pro "údržbu" disku doma jsem nucen vynakládat prostředky lidské i materiální rovněž (aby mi to někdo neukradl, aby mi tu placku dítě nerozsedlo, aby to manželka nepřejela magnet... no dobře u DTD asi ne ;-) ale asi tušíte jak to myslím), ale řekl bych, že to jsou prostředky sice větší než bych musel JÁ vynaložit pro ten Amazon, ale v celku nesrovnatelně menší, než kolik jich musí bt přítomno, abych měl ta data bezpečně dostupná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.