Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přijde náhrada levného Pentia G3258 či ne?

Sám jsem tohle CPU koupil asi za 1800Kč do miniPC sestavy na LAN party. Přidal jsem k němu DDR3-1866MHz CL10 paměti (2x4G) a stařičký Radeon HD7850 2GB.

No a to CPU zase tak úžasné není, napětí jsem musel ohulit na 1,26V abych z toho vytáhnul 4,2GHz stabilně. Paměti kempí na 1600MHz, nemá to AVX, AES-NI a tak podobně.

Když se nad tím zpětně zamyslím, měl jsem vzít nějakou použitou i5 a zamknout max Turbo. Navíc hry co využijí aspoň 2 jádra to celkem ohulí a celý stroj se zapotí, protože prostě 2 jádra. I takové World of Tanks ohulí obě jádra.

Neříkám, že to je špatné budget CPU, ale pořád je asi výhodnější vzít bazarovou i5-2500K/3570K a OC třeba na 4,6GHz a je to.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to jako vzdy o dobrem kusu. Ja mel v ruce dva. Jednomu predchozi majitel sundal heatspreader a dal tam "tekuty kov". Ten sel na 4,3GHz bez zvednuti napeti, po zvednuti dal maximalne 4,5GHz a to uz slusne hral. Druhy neni nijak upravovany a da 4,5GHz bez zvednuti.

Na 1155 budes tezko shanet nejakou lepsi desku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

G3258 nemá letovaný IHS. G3258 vyšla k události 20. výtočí pentií a nevidím důvod proč by měli vydávat jeho nástupce(k 22. výročí?). Ten procesor šel ve všech 3 kusech co jsem měl v ruce přetočit bez hrábnutí na cokoliv jiného než na násobič na 4GHz. Taky ve své době šlo takhle taktovat na základovce za necelých 1400,- Své lidi si to našlo a nemělo cenu kupovat i3 za téměř dvojnásobek (za předpokladu OC toho pentia). Pro vstup do her a pro svižnou kancelář to bylo slušný v porovnání s cenou. Sám ho mám v "NASu" s virtualizací kde jsem potřeboval co nejvyšší výkon v singlethread za co nejnižší cenu. Občas na něm běží i encoding do HEVC i několik dní v kuse. Drží, jede, netopí, nic nepadá. Takže to zase tak špatnej kup nebyl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jenže je instrukčně ořezaný a nad ty 4GHz to sice jde, ale je to celkem voser, nebo mám špatný kus.

navíc updatem mikrokódu Intel zaříznul točení na non-Z97 deskách, thx Obama.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já jich postavil asi 8-12 (přesné číslo už asi nezjistím), taktovatelnost jak který (dobré byly ty úplně první, pak to šlo IMHO trochu k šípku), důležité bylo prkno - muselo být v rámci láce taky kvalitní (kupovat k tomu desku za 2+ litry se Z97 nemá moc smysl).

Osvědčily se mi Asusí H81 s DigiVRM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to taktoval na Asrock H81M-HDS takže žádná raketa ani renomovaná značka. :) Je pravda že jsem většinu těch pentií kupoval v rozmezí 2 měsíců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemas, To CPU stalo za prd i pri vyssim oc jak 4GHz. Na hry uplne knicemu,
ty propady o proti i3 na 3,4GHz byli az 30%.
Za me CPU vhodne na kancelar ale nevim no, zas tak vyhodne to nebylo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Instrukčně ořezaný. By mě zajímalo kolik real-life software používá AVX. Mimo to HEVC mě nic nenapadá. Office, Libreoffice, Firefox, starší hry?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemelo smysl kupovat I3?

Aplikace vyzadujici 4 jadra pri spusteni udela co? I3 ta 4 jadra ma i kdyz virtualni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A které to prosím jsou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak jo, některé hry už 4 jádra když ne vyžadují, tak alespoň jedou lépe a radostněji. Na druhou stranu je IMHO G3258 jako laciný základ domácí složeniny z omšelých komponent (GPU, PSU, LCD, case, atp.) určený na hraní pro děti, případně jako kancelářský soustruh docela OK. Junior si teda nestěžuje, má v tom HD6770 a paří na tom PvZ GW a Rocket League plus obligátní MC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já ho taky neberu jako bůh ví co, ale základ pro vstup do 3D her. Přecijen nic ti nenabídne takový výkon v singlethread za takový prachy a stále je spousta graficky náročných moderních her které na procesoru nijak zásadně nebazírují a jestli budu mít max FPS 60 nebo 120 je mi u takového PC u zadele. Stejně má většina her FPS cap způsobený právě tím, že JEDNOMU jádru dojde dech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by proboha jediná alternativa od AMD mělo být zrovna FX??? FX-8300 je jiný segment trhu, výkonnější a dražší. Přímým konkurentem tohodle Pentia byl 28nm FM2 Athlon x4 860, který jsem dával do dvou sestav jako alternativu tohodle pentia. K relativně levnému pentiu byl na OC oficiálně potřeba drahý Z chipset, cena tohodle komba (CPU, deska) už tak krásná nebyla, to jste opomenul zmínit. Athlon nabízel ve vícevláknových apkách lepší výkon, levnou desku. Buď neOC se krásně podvoltoval včetně chipsetu, protože default měl fakt vražedný anebo se naopak krásně přetočil a to jak bez, tak s mírnou změnou voltáže (podle toho kam až jste chtěli zajít).
Ale to někdo, kdo uvažuje pouze o Intelu očividně nechápe. Linux and Intel forever

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To FX ber jako příklad. Zvolil jsem jej záměrně kvůli vyššímu počtu CPU jader než má cokoli pro FM2. I já když jsem kupoval toho celera G1840 jsem koukal na AMD APU, ale tam jsem byl prostě v součtu na horším poměru výkon/cena. Nyní jsou věci jinak. Mě rozhodně nemůžeš označit za fanouška Intelu, já dycky spíš kopal za AMD, protože jsem Intel považoval za předraženej už v dobách 486 a to platí souvisle a nepřetržitě dodnes. Výjimkou byly ale tyhle levný celery a fakt, že na Linux v té době nebylo AMD GCN to nejvhodnější, nemluvě o tom, že už jsem měl GTX750Ti doma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

za tu poslední větu se omlouvám, jsem přehnal. Přiznám se, že nevím jaká je přesně situace na Linuxu, takže to může dávat smysl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná ještě lepší by byl X4 845.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD oficialne predstavilo zen
http://www.amd.com/en-us/innovations/software-technologies/zen-cpu

Radeji dalsi clanek s 0 informacni hodnotou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"poctivě přiletovaným heatspreaderem"

Ale kdeže. Známí jej sundal a byla tam shit pasta prej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen noticka. I v době celkem nedávné jsem "vyzbrojil" internetové domácí mašiny známých procáky z "odpadu" (mašiny vyhozené do dvora TS) typu E6750, E6850, Q8400 ect. Když to těm lidem stačí (a to i na občasné hraní her DO roku 2012/2013), z výkonu G3258 (a to i nepřetaktovaného) by jistě nebyli nešťastní ...a jistě, museli by investovat litr navíc do desky od někoho typu Asrock...
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-G3258-vs-Intel-Core2-Duo-E6850

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.