Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Problém s USB 3.1 prý prodraží základní desky pro AMD Zen

Ale dejte už pokoj s těmi cinty o "neodolatelných cenách" apod. Když AMD prodává celou dobu za minimální marži, což je mimochodem jejich věc, tak je to v pohodě, ale jakmile se má Intel dohodnout s dodavateli, kterým nabídne vlastně to samé, tj. ceny s minimální marží, tak je to hned problém. Opravdu by mě zajímalo, co by se stalo, kdyby se Intel "zbláznil" a začal prodávat CPU za ceny nižší než konkurence, tj. za ještě nižší marži než AMD. Téměř bych se vsadil, že by měl hned na krku kdejaký regulační úřad. Jak k k tomu má potom zákazník rozumět, když by mu bránili nakoupit za výhodnou cenu? Prostě je to slušně postavené na hlavu a proto mě opravdu vadí takové tendenční žvásty, jaké jsou v článku. :-/

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Třetina příjmů ASMedia pochází od AMD za USB 3.1 řadiče, David Ježek léta páně 2015

http://diit.cz/clanek/tretina-prijmu-asmedia-pochazi-od-amd-za-usb-31-ra...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No to taky intel dělal, s prodejem atomu do tabletů a to taky nebylo přeci dobře :) http://diit.cz/clanek/intel-atom-pro-tablety-strategie

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Prodej atomů pod výrobními náklady ukončil Intel, protože na tom nevydělával. Škoda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád se ale dají sehnat za dobrou cenu, třeba cherry trail s win10+android 5.1 za 76 eur z EU skladu gearbestu ;) http://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_298397.html?wid=3 Nebo za 80 eur s wuxga screenem, pokud by někoho na osmi palcích bavilo lovit neviditelný pixely http://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_343663.html?wid=3

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toho chuwiho mám, koupen v čr za 2700 bez dph v době, kdy stál na aliexpressu nějakých 110 dolarů :) je to pěknej šmejd, znovu bych nic takového nekoupil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2700 Kc bez DPH u nas = 110 USD bez DPH u Aliho.

Tudiz po procleni a zaplaceni DPH by to vyslo stejne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale koupeno v alfacompu a se zarukou 2 roky ;) a nemusel jsem 3 týdny čekat na dodání a navíc to bylo koupeno na firmu, na ali mi účtenku nevystaví :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem ho měl. Umřel mi asi po půl hodině používání... prostě zničehonic artefakty na obrazovce, restart, podruhé už jen vypnutí a smrt. No, alespoň to beru jako poučení, že na tom pořekadle o levných věcech opravdu něco bude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To mě zas ten krám funguje docela dobře a ani nehřeje a vydrří relativně dlouho. Ale displej hnedka poškrabaný, dotyk funguje divně,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D

přečti si po sobě cos napsal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V článku je naznačena kauza, kdy Intel pomocí své finanční síly a nekalých obchodních praktik připravil AMD o velkou část trhu a tím pádem o velké zisky - což se před soudem také prokázalo a AMD dostalo odškodné. Bohužel pravděpodobně to odškodné byl jen zlomek toho o co AMD přišlo.
A nešlo o prodej za nízkou marži..

Nebýt toho, vše mohlo být jinak, mohli jsme mít funkční (funkčnější) konkurenci a tím pádem i nižší ceny a lepší CPUčka.

Ale v dnešní době to bez podvodů a zákeřností už holt nejde, ať už se jedná o Intel či Apple (Steve Jobs) a mnoho dalších..

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by je neprodaval pod vyrobnimi naklady a nepodminovat ceny tim ze prestanou brat konkurencni cpu tak proti tomu nikdo ani necekne.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Intel mel problem s tim, ze nedodaval prodejcum za nizsi marzi, ale daval jim slevu, kdyz NEBUDOU prodavat AMD, ale POUZE Intel. Aktivne branil konkurenci.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě jste nepochopil na co autor článku naráží. Nejde o ceny produktů Intel jako takové. Jde o to že Intel ty slevy podmiňoval tím že výrobci nesměli dělat PC na platformě AMD, což je jiná úroveň soutěžení i když to se již nedá ani soutěžením nazvat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Klasika, AMD neumí dělat chipsety a ani ti kdo je dělali pro ně to nedokázali pořádně, proto takovou platformu nikdo nechce, vždyť i nvidia chipsety, které byly super dostaly klacek pod nohy od AMD. Dodnes si lidé myslí, že nvidia chipsety jsou špatné, ale pravdou to není.

Takže Zen bude tak v roce 2018 když to vůbec vyladí, lol.

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní době, kdy většina chipsetu je integrována do CPU není vaše poznámka moc na místě.

V roce 2018 bude další super serverovy AMD CPU 48jádro/96 vláken na 7nm, codename Starship .

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2018 se teprve dostane Zen mezi lidi. Takova fantasticka prohlaseni tady byli.. staci se podivat na tom, jak se AMD dari plnit roadmapy :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

2 roky jsou dlouhá doba, roadmapa na tak dlouhou dobu ukazuje co by mohlo být, kdyby vše vyšlo na 100%. Buhví jestli GF v roce 2017/8 bude mít 7nm proces vyladěný dost dobře pro výrobu velkých serverových chipů. Intel na tom není s plněním roadmap o moc lépe než AMD.

Už letos ale AMD plánuje začít prodávat 32jádra.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pocet jader neznamena vyssi vykon. 16 jadrovy Opteron je asi tak stejne vykonny jako dvoujadrova I3.

On totiz 32 jadrovy procesor ma zasadni problem - nesmi mit TDP 2000W.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

"16 jadrovy Opteron je asi tak stejne vykonny jako dvoujadrova I3."

Aneb jak v diskusi poznat magora. :D (Tedy ne že byste v tomto fóru nebyl již profláklý...)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD by plnilo, ale TSMC byla slibotechna a pořád odkládala a odkládala. Kolik čipů měla AMD i nVidia vydat, jenže stačí jeden klíčový dodavatel co neplní sliby a celé se to zbortí...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Číst neumíš, hejtovat jo. Ten čipset nedělá AMD, ale Asmedia a je O.K. Je pohodě a funkční už nejmíň tři měsíce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia chipsety byly spatne a s tradicne nekvalitnima nvidia ovladacema. Byla velka uleva, kdyz sem upgradoval a poridil desku s amd chipsetem.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tomu ale sám nevěříte, je to přesně naopak :)

Kvalitní ovladače má totiž jen nvidia.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Vy zase věříte moc nVidia marketingu a PR kecům, musíte si to vyzkoušet taky v praxi. Ne jen opakovat, co nVidia prohlašuje.
Osobně taky nevzpomínám na nForce čipsety v dobrým...
S AMD i Intel jsem poté už problémy neměl. I když teď mě začal zlobit Intel, takže nejspíš vyzkouším ZEN, pokud testy ukáží, že za to stojí.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

nforce vo svojej dobe bolo to najlepsie co bolo na trhu. Pre AMD nic ine nemalo zmysel, a pre Intel ich v obave zablokoval intel, ked im nedal licenciu na core v 2006. Pred nforce bol pre K7 na koni VIA s chipsetmi KT*** a boli velmi na pikacu. Dodnes mam Asus M2N-E kupeny na prelome 2006/2007 funguje bez problemov a boli tam osadene: 3000+, x2 4200+, x2 5800+BE, x4 640, phenomII 280, x2 6000+ a aktualne phenom1 9550. 7 procesorov za 9 rokov! Ukaz mi nejaku aktualnu dosku co to dokaze, hlavne ked pol roka na to ako som kupil B85pro gamer sa yebliny v inteli rozhodli, ze skylake uz nebude kompatibilny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Verim osobni zkusenost. Nvidia chipset sem mel v primarnim pocitaci 5.5 roku. Nvidia mela po hw strance v chipsetu na tehdejsi dobu spickovy zvukovy cip... ale jejich ovladace k nemu byly vsechno jen ne bezproblemovy. V nasledujici generaci chipsetu ho radsi vypustili. Nvidia mela hw firewall v chipsetu, to byl jeste vetsi fail nez ten zvukovy chip. To snad nikdy ani funkcni ovladace nedostalo. Opet to co bylo v jedny generaci se slavou uvedeno v dalsi v tichosti zmizelo. No a pak tu byl ten posledni hrebicek do rakve, kdyz odmitli pro tehdy jeste prodavany chipsety udelat ovladace pro windows vista. Jedinny vyrobce chipsetu, co tehdy nemel ovladace pro chipset urceny pro x86-64 procesory. Nakonec sice zmenili nazor, ale s tim co vydali byla halda problemu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JJ já měl také desku s NV chipsetem. Pravda je že já jsem problémy nepozoroval, Ale kamarád je měl na denním pořádku. Tehdá to byla zřejmě loterie jaký hardware se na desce sešel. Někomu to chodilo docela dobře a jiný brečel jako želva. To byla doba kdy hodně lidí na AMD zanevřelo a přitom se o ten průser postarala NV.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nesuhlasim! Napriklad v 2004-5? som na nforce4 s939 robil dva servre s opteron 144 a fungovali bez najmensieho problemu. Ak nieco blblo, mal reklamovat dosku. Po odkupeni ATI som uz bral do AMD zostav chipsety ATI, ale dovtedy nforce2,3,4,5 bez najmensieho problemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahhh, nvidia chipsety, za mě jen dobře, že vzdali jejich výrobu :) Diskové řadiče stály za starou belu - zajímavé, že to začalo už u IDE a u SATA to pokračovalo. Naštěstí IDE bylo prostě jen "pomalejší", nforce1 se snad ani moc nepoužívalo a nerozšířilo, to až nforce2 kvůli dual-channelu a overclockingu se docela rozšířilo. Jediný, co bylo na nforce 1/2 dobrý, byla zvukovka (kdo nechtěl soundblaster a náhodou mu to fungovalo) a integrovaná grafika (z hlediska kompatibility s hrami). Jinak minus za problémový firewall, diskové řadiče a obecně byl ještě u nf2 problém s tím, že nějaké "části" konfigurace se asi flashovaly do biosu, nikoliv do CMOSky. Protože při ukládání se občas stalo, že konfigurace (hlavně paměti a northbridge) trvala "dlouho" a pak už deska nenaběhla. Byla nutná výměna biosu, případně hotflash, hodně desek a uživatelů na to dojelo :) Zejména K7nDelta2 nebo tak nějak se jmenovaly osazené desky od MSI. Tehdy jsem NF2 vyměnil za sis748 a spokojenost největší - problém SiSu byl jen v tom, že existoval prakticky na 2 deskách (ecs/pcchips a pak gigabyte) a protože to bylo levné, veřejnost tomu nevěřila, jinak z hlediska výkonu se po vyladění memory controlleru vyrovnal na FSB200 i nforce2 s dual channelem. Obecně jsem na socketuA vystřídal, co se dalo (KT133, KT133A, KM266, KT333, KT400, NF2, SiS748) a nejmíň spokojený jsem byl s nforce.
Tak jsem si říkal, že podruhé do stejné řeky nevstoupím, ale za čas jsem u A64 vyměnil K8T800 za nforce3, právě kvůli agp/pci locku a overclocku athlonu a to byla opět chyba. Kvalita SATA řadiče nebyla o moc lepší (ale mě s WD chodilo OK), navíc ale nvidia měla problém kompatibility sama se sebou. Měl jsem k tomu AGPčkovou NV6800 (nativní NV40) a od jisté doby s aktualizací driverů chodila divně. Tedy na první pohled ok, jen jednou za čas obraz škubnul, jako když hrabe z HDD (ale nehrabalo) a to v pravidelných intervalech. Nvidia už tehdy klasicky mlžila, ačkoliv na forech se to řešilo dlouho, zajímavé, že OpenGL bylo OK, dělalo to jen v D3D. Takže jasný problém někde mezi driverem chipsetu (AGP) a drivery grafik (forceware). Nakonec to potichu bylo opraveno v době, kdy už AGP nebylo dávno moderní a hlavně už jsem jel na pci-e spokojeně na jiné platformě. Hřebíčkem do rakve byla pak vlastně už jen support ve Win Vista a novějších, ale já nforce naštěstí opustil ještě za dob XPček :)
Prakticky nejlepší chipset, kompatibilní, netopící a univerzální, co nvidia "stvořila" byl vlastně nvidia M1695 :) http://www.nvidia.com/page/uli_m1695.html Jenže to koupili ALi/ULi, přebrandovali a pak zničili :( Takže nvidia chipsety never more. To, že nejsou schopni vyladit produkt ani s jejich výrobky o něčem svědčilo. A ještě, že AMD začalo dělat pro AM2 zase svoje chipsety, jinaky by to zle dopadlo. A to neříkm jako hater nvidie, shodou okolností používám nvidia grafiku, ale řeším spíš cenu/výkon/vlastnosti, než že bych geforce nějak preferoval.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem desku s AMD761 (Abit KG7-R) - v té době jediný spolehlivý a funkční čipset, narozdíl od VIA shitsetu.

Měl jsem nF2 (MSI K7N2-Delta R) - vcelku funkční, až na obecné problémy s IDE/SATA. Dodnes mám v práci desku s nF4, to byla a je hrůza hrůzoucí.

S ATI/AMD čipsety od RS480 (Xpress200) to už byla funkčně balada.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

I ta VIA byla proti Nvidii naprosto v pohodě. Jediný skutečně problémový VIA čipset byl KT133.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vy ste tu snad z inej paralelnej dimenzie kuwa. keby som to nepredaval, tak nepisem, ale via som mal ohromne mnozstvo reklamacii, nvidia ziadne resp malo. Ale skor ziadne si nevspominam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Reklamace jsou spíš dané konstrukcí desky, ne čipsetem, to by se po reklamaci závada neodstranila. Vzhledem k tomu, že VIA používali všichni levní výrobci, není se čemu divit, ale neukazuje to na čipset.
Nvidia byla pověstná problémy s disky, obzvlášť v kombinaci se Seagate, které se odpojovaly. Také ovladače byly ze začátku dost nestabilní, firewall asi nefungoval nikdy a i samotná síťovka blbla při delších transferech. Přidaný Intel to řešil....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

alenotaaaaaaaak... nvidia nemala problem s diskami, problem mal maxtor s nvidiou a to hlavne nforce4. Maxtor nezvladol prechod na SATA a pred krachom ho "zachranil" citaj odkupil seagate. Firewall nikto nikdy ani nepouzival, takze salam parky, ovladace boli uplne OK. Sietovka neblbla, ako pisem som mal 2 servre na nforce4 a 9 rokov mam dosku s nforce5.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak, to nebyly jen Maxtory. Dělalo to i s řadami od Seagate a dokonce i Hitachi. Ostatně stačí stále zadat na net nforce4 a Seagate a sledovat odkazy. Prostě se SATA II byly problémy. VIA je měla taky, na starších deskách byl zastaralý southbridge, který uměl jen SATA I. Ten disk ani nedetekoval, ale nekurvil data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v kniznici server na databazu vypozicanych knih som nasadzoval nforce4 asus uz nepamatam presny model, opteron 144 a 2x seagate do mirroru. Preco sa tie problemy neprejavili? Naopak si jasne vspominam, ze problemove boli maxtor disky a presne vtedy som presiel na seagate. Ja som velmi konzervativny clovek, a ked mam nieco odskusane ze to funguje, tak to pouzivam - maxtory som pouzival od prvych 7200rpm diskov neviem ci to boli 20 alebo 40GB dakedy okolo roku 2000. Iba maxtory. Po vydani nforce4 som presiel na seagate a potom ako sa mi 2013 po 3 rokoch a 2 mesiacoch pokazil 2TB seagete som presiel na WD black.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná se neprojevily proto, že Seagate po čase vydala nový firmware a začala s ním dodávat nové disky. Pro žádný jiný čipset ale tato úprava nebyla potřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k7n2 deltaR som mal 2, jedna sa pokazila (vtedy som presiel na Asus) jedna bola OK. Kym ale aj ta prva isla, tak isla ok, vratane pretaktovania 2000+ 1666MHz na 2090MHz. Abit som mal tiez (vtedy som presiel na MSI), skurvili sa a preto zanikli. BX daco chipset, kde sli taktovat prve celerony bez L2 a neskor celeronA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už sme si zvykli, že pán Ježek má básnického ducha. Ani dnes nesklamal.

Nejedná sa o žiaden čipset na základnej doske.
AMD u procesorov ZEN integrovalo USB 3.1 kontrolér (navrhnutý ASMedia) priamo do procesora a niektorí výrobcovia základných dosiek vraj reportujú problém s poklesom rýchlosti pri dlhšej vzdialenosti "drátov" od pätice procesora k niektorým vzdialenejším USB konektorom (napríklad k USB headerom pre front-panel v pravom dolnom rohu dosky). Vraj musia potom na ceste k týmto konektorom použiť opakovače, v niektorých prípadoch to nemôžu vôbec použiť a vraj musia radšej dať samostatný čip kontroléra pripojeného na PCIe, a to im vraj predražuje dosky o pár $.
ASMedia vyhlásili, že ich riešenie prešlo potrebnou certifikáciou. AMD vyhlásilo, že nebude komentovať "customer-specific" návrhy základných dosiek.

Zdroj: techpowerup.com

Ako vidno, podstata informácie je trochu odlišná od tej horeuvedenej Ježkoviny (aj ten obrázok ASMedia čipu je potom tak trochu mimo súvislosť).

Seriózny novinár si overí fakty u minimálne 2 zdrojov a keď nesedia, tak u 3 a viac. Pánu Ježkovi stačia povrchné špekulácie na DigiTimes. A potom je z toho super debata v diskusii. Zábavné. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

http://www.cnews.cz/sites/default/files/pictures/novinky/2015/05kveten/s...

(omlouvám se za link ke konkurenci) Na schématu NENÍ žádný USB3.1 řadič uvnitř Zenu, jen USB3.0. Naopak je vidět, že USB3.1 je řešen pomocí můstku typu SB, připojeném na PCIe linku procesoru.

.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny zahranicni zdroje mluvi o tom, ze USB 3.1 radic stejne jako kompletni chipset je soucasti procesoru. Na zakladni desce nema byt proto zadny chipset.

Co se tyce problemu, tak se holt nedaji USB porty na druhy konec zakladni desky nez je procesor ale nekam bliz k CPU, no. Pripadne se prida dalsi radic na desku a da se tam 2x tolik USB 3.1 portu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

'' Vsechny zahranicni zdroje''

tenhle argument mam nejradsi.. staci jeden link, co tvrdi neco jinyho, a je odstrelenej ((:

http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2016/06/AMD-AM4-Motherboard-W...

co je ten chip s AMD logem vpravo od socketu? zeby southbridge? procpa asi amd dava southbridge na desku s am4 socketem? nebylo by to krapet zbytecny, kdyby byl integrovanej i v cpu? ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

do AM4 pojdu aj APU postavene na K11, keby to bolo ako pises, tak by to nefungovalo. Radic 3,1 bude na doske.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pán Ježek nečerpá informace z relevantních zdrojů, natož aby si je ověřoval. Impuls/inspirace k napsání článku vychází téměř vždy z prohlídnutého (nechci radeji psat precteného) článků jiných serverů (zejmena root.cz, linuxexpres.cz a jiných známých CZ webů zabývající se tím, o čem pak pán Ježek na diit píše). Odkaz na původní "zdroj" tam dává jen na oko, ověřování informací, zvlášť když problematice plně nerozumí, nemůžete požadovat.
Zajímalo by mě jestli na webech, ze kterých cerpa, blokuje reklamy (když se na diit/cdr tak vehementne busil do hrude aby se neblokovalo) a jestli na rootu je alespon "podporovatelem", kdyz ho jejich clanky zivi :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Problém to je, protože ze SB "Promontory" leze jen PCIe 2.0 4x (2 linky 3.0) na který to musí navěsit. Pak už to můžou pověsit jen na 4x 3.0 linky z CPU, ale tam by se to pralo se sekundární grafikou nebo SSD kartou atd. viz. to schéma postnutý výše kolegou. U Intelu i ze SB lezou pokud je libo 4 linky 3.0 (doufám).

Otázka je, kolik linek bude mít Zen, jestli 32 (nebo 40?) jak Kaby Lake tak tam už je to relativně šumák, když odmyslím sli/crossfire 2x 16 linek.
*USB 3.1 gen1 má víc jak resp. jednu linku (10Mbit vs 8Mbit linka). USB 3.1 gen2 už potřebuje až 4 ideálně (2,5 nebo 3 alokovat nejde). Nechce se mi to hledat, snad nekecám a nepřičítají k tomu balast protokolu, pak by to bylo co linka, to USB 3.1 gen1. Záleží, jak to kdo zřejmě kde osere, tady se to holt osere. Pak totiž přijde nějakej chytrolín se škatulkou M.2 NVMe USB 3.1 gen2, uvnitř Samsung SM951 a udělá mu to u AMD :( ...jeden GigaByte místo 2,5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to s tim poctem PCIe linek obecne ostuda. Proste to MUSELI narvat do procesoru a ted se divi, ze se jim nedostava linek ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soud má prohlásit, že se žaloba proti pokutě zamítá a hotovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.