Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč používat Linux ?

Tedy nevím, ale ty hlavní body proč přejít na Linux platí zároveň i pro Windows. Snad jen o bodu "bez virů a spywaru" by se dal rozjet flame, já sám si myslím že je to nesmysl. Jinak ostatní body nejsou žádné výhody Linuxu, to zase někde pěkně zpackal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bigboban:
"to zase někde pěkně zpackal" - tomu sa hovori marketing nie zpackanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,snad jeste "Pro všechny zdarma "...
 
Shaquille

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, flame ;)

Moderni OS, budiz, kdyz zavru obe oci, da se to rict i o widlich.

Bez viru a spyware, antivirak pouzivam prilezitostne, FW vubec, spywer ani viry nemam (mluvim o widlich). Je to o debilovi za klavesnici. Druha vec je, ze pod vidlema to pravdepodobne zrusi celej system, pod Linuxem max data danyho vola.

Zcela ovladatelny, tady neni o cem debatovat, v linuxu root = Buh a kdyz prikaze, tak se stane. Tohle ve widlich proste nefunguje (viz hlaska "aplikaci nelze ukoncit ..." kdyz chci neco jako admin sestrelit). Narozdil od vidli naprosto prehledna a snadno udrzovatelna konfigurace v textovych souborech.

Office, je v obem, ale ta cena ...
Aplikace totez.

Variabilita, stejny system lze pouzivat jako stanici a jako server. Nejsou zadne rozdily (maximalne ve vhodne konfiguraci). To ve widlich opet nelze.

Viceuzivatelsky a viceulohovy, tohle widle neumi VUBEC! (pokud tedy v pripade prvnim nebudem mluvit o server verzich). Na widlich nemuze pracovat zaroven vic lidi. Navic widle proste neumi zajistit ruzumne beh (tim myslim tak aby to skutecne fungovalo a ne ze bezi to na popredi a napozadi ceka) vice uloh.

Vzdalena sprava, na ssh mi bohate staci GPRS, na spravovani widli v grafice ne. Jo, ja vim, existujou reseni = dalsi $ navic.

Podpora + dokumentace, by mela byt u obeho, bohuzel (dik ?) mam nejake ty osobni zkusenosti s podporou widli, takze to s klidem nazvu "podporou" ("a mate ten pocitac zaply ?", "mate tu mys zapojenou ?"). U linuxu mi vetsinou poradi google, nebo nekdo v konferencich na netu.

Cestina, tady jedno mensi - pro Linux, ne vsechno cesky umi (nektery veci maj problem i bezet v cz prostredi), ale na druhou stranu, muzu nekomu zaplatit (at uz penezi nebo v naturaliich) aby to pro me pocestil. To u SW pro widle vetsinou nehrozi. Navic hledat na netu reseni pokud je chybova hlaska v cestine je podstatne horsi.

Zdarma bych nebral moc jako argument ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malá chybka.
office rozhodně nejsou součástí windows, musí se dokoupit a to za dost nemalý peníz. (tedy pokud někdo nepovažuje WordPad za MS Office)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám do toho, přátelé, moc kecat, ale asi jste to špatně pochopili. Ten web je o tom, říci běžnýmu Frantovi uživatelovi, že existuje Linux (což teda on ví), ale hlavně, že je takovej a makovej a že se ho vůbec nemusí bát. Jak sám autor webu na root.cz tvrdí, největším problémem Linuxu je jeho rozmanitost. Je tolik distribucí a všechny vypadaj na pohled jinak. Tohle by měl opravdu "Běžný Franta Uživatel" zjistit až později, až do toho bude trochu vidět. Pak si může vybírat mezi tímhle a tímhle. Nejdřív by se ale měl dozvědět, co od toho vlastně může čekat.
Osobně jsem rád, že takový web vznikl. A osobně nestraním ani jednomu systému. Vzato kolem a kolem znám výhody i nevýhody obou a oba (Win i Lin) mají něco do sebe, oba jsou svým způsobem zajímavé. A v obou se dá najít něco, co uživateli nebude vyhovovat. Tvrzení, že to, co uživateli u Linuxu nevyhovuje, si může narozdíl od Win sám předělat, je sice hezké, ale zcestné. Uživatel nerovná se programátor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT:
Ano, take to vydim takto. Web je to rozhodne uzitecny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vidim... to je ale trapas. Priste to po sobe urcite prectu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je asi nezavislý pohled jako toto: http://www.microsoft.com/cze/fakta/default.mspx

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by newbies pomohl spíš stručný seznam výhod a NEvýhod tohoto operačního systému. K tomu ještě srovnání s mainstreamovými OS, jelikož se předpokládá, že BFU neznají pořádně ani ty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT:
Me zkusenosti s BFU:
Kdyz reknu klikni na to ci ono .. ja uz ani nepremyslim ale clovek co to nezna premysli cim mam kliknout kterym tlacitkem a kolikrat a ze kdyz ve win klikne 2x (on nevi jestli jednou ale logicky jsem rekl pouze jednou ) ale pomalu tak se nestane nic nebo premisti ikonu nebo prejmenuje nazev nebo vyvolaji nabidku atd atd
 
Jen chci rict ze ty se na to jako vic nez uzivatel divas jinak. Pro tebe jsou vsechny pohyby vsechny ukoly jasne. (kliknuti mysi jen priklad) Pro nekoho je to ale velice problematicke protoze je to jina architektura a tak musi zacinat uplne jako novorozene .. nemuzes rict bez tam ... musis se nejdriv naucit chodit Tobe uz to neprijde a nad tim vubec nikdo neuvazuje ale "probehne" tolik operaci nez udelas uplne nejakou zakladni vec.
To s tou mysi je jen priklad ze nekomu je to jasne staci rict nazev programu a ty ho spustit pro nekoho to je cela rada ukonu aby to udelal spravne.
Linux - samotny nic neni teda je to nejdulezitejsi ale melo by se alespon zacatecnikum rict co je to linux a rozdil mezi GNU/Linux
Prvni veta ktera mi strelila do oka je "Linux je moderní operační systém (OS), jehož ovládání je stejně přívětivé jako u jiných systémů a který obsahuje velké množství ovladačů pro nejrůznější standardizovaný hardware" To je prece blbost linus je jadro OS nikoli samotny OS. Mi to nevadi protoze vim o cem je rec.
Stejne jako se rika Hacker je clovek co nabourava do cizich systemu aby skodil a ziskal informace pro zneuziti .... - taky naprosty nesmysl. Jestli nekde zacit tak od zacatku.
Male shrnuti
1. Moderni OS.
a) linux jako samotny neni OS ( BFU vidi OS jako Windows cili uz i s malovanim a OS bran jako system se ktermy muzu v nejakem stadiu pracovat) Linux jako takovy prece nema zadnou grafickou nastavbu coz pro BFU muze byt sok.
b) moderni - dnes castou pouzivane slovo stejne jako digitalni. Vsechno je digitalni vsechno je moderni pritom se jedna jen o to aby cloveka zaujalo zadna velka zmena tam neni i kdyz vylepseni jde videt.
2. Viry atd 
Viry nejsou ale viry jsou nic jineho nez programy a v linuxu nejsou ? Kdyz budu pracovat jako root jako ze lidi ze zacatku tak pracuji tak maji kompletni nadvladu nad systemem a to je horsi nez virus. Nevi co delaji a "virus" muzeme nazvat program nebo prikaz ktery spustime at uz vedome nebo ne. Nekteri se bavili tim ze poradili kamaradu jak urychlit praci s PC kdyz napisou format c : do prikazoveho radku. Pokud budou pracovat jako user tak plno veci nespusti a nemuzou napachat skody. Nismene takove problemy jako u Win tam nejsou.
Aktualizace jsou dostupne ale kdyz se na ne vykaslu a nebudu na to brat ohled tak si nejaky dobrak bude za chvili tukat na dvere a dostavat se dovnitr aby se podival. Scan je provaden kazdou chvili a bez zabezpeceni ktere je v linuxu fakt hodne dobre to nepujde zase to ale pro nastaveni yzaduje znalost.
 
3. Ovladatelnost
Kam by odesila citlive informace a proc ? Ovladatelnost ( shell ) by rekl ze je docela slozita ale je to mocny nastroj. ANo je to jen polovicni pravda vyzaduje znalost a architekturu systemu. Zase kde je A: kde je C: .... 
4 Office
Prvni zminka o distrubuci. S tim by se snad dalo souhlasit kdyz zavru oko
5. mnozstvi aplikaci
Ano nekdy az moc produktu pro jeden ucel.
6.7.8. Variabilni vice uzivatelsky vzdalena sprava
9 Podpora dokumentace.
Hlavne si najit odbornika nejlepe pro svou distribuci
Dokumentace . no ta je pekna bez ni se obejit oravdu neda.
10. cestina
Jak se to veme cestina ano ale ...
11. Cena
Nekdo si plete FREE= ZDARMA .. ale FREE = Svobodny nikde neni napsano ze je zdarma
Snad uz to plati u minimum distribuci. Debian je na tomhle nejlip asi.
 
Celkove neni Linux pro kazdeho kdo chce prijit a PC okamzite vyuzivat tak jako auto kde se lije benzin o nic se nestarat je problem a ne kazdy ma na to cas a proto tu existuje komercni sfera ktera by to mela udelat za vas. Ze to neni jak ma byt je jasne problemu je hodne. Neni to jen ze PC pak ulehcuje praci on Vam to neda jen tak .
Kdyz chci postavit dum a chci ho navrhnout mam 2 moznosti zajdu do firmy tam mi ukazou i jake si mam koupit pribory aby mi to ladilo a o vse se postaraji. Delat si plany sam jako architekt ktery to dela v te ci one firme a ucit se kresleni a s programem zabere nejaky cas a vysledek nebude asi nijak vabny. Nic neni idelani a taky na to clovek ne vzdy ma cas jelikoz musi taky chodit do prace.....
 
 
Jinak stranky dobre jen jim neco chybi .. Ja vim CDR za to nemuze ale na tohle kdyz neco doporucuju nebo upozornuju by mohlo byt upozorneni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> morph:
Svým způsobem souhlasím, ale tohle je právě to, co na BFU nemůžeš hned vysypat, když chceš linux propagovat. Na to musí BFU přijít časem sám a zjistit, že to je na tom to krásný. Do tý doby je třeba jej brát jako BFU (zkratkou BFU teď opravdu myslím Běžnýho Frantu Uživatele, nikoli původní, byť dost příbuzný význam).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Morph:
no neda mi to , musim zareagovat.
1) server je vicemen urcen pro BFU, na tom se snad (aspon trochu) shodnem a podle me, pokud nekdo duma nad tim, jestli "kliknout" znamena levym nebo pravym tlacitkem mysi, tak nad tim duma v linuxu stejne jako ve windows
2) linux a linuxova distribuce jsou dva rozdilne pojmy, ale pro BFU to zkratka musi byt jen "linux", jinak jim vneses do hlavy zbytecnej zmatek.
3) ovladani Windows imho neni o nic privetivejsi nez treba kde/gnome (ano, blackbox apod je jine cofee). spousta veci, kter v linuchu dou jednoduse se ve win dela drevnim zpusobem a totez plati i naopak
4) ano pres shell a konfiguraky se v linuxu da udelat vse, ale pro BFU existuji i graficke nadstavby (viz mandriva/suse/fedora)
5) mnozstvi aplikaci - imho stejny problem jako ve win, musis si najit tu vhodnou, nikdo prece netvrdi, ze nejlepsi office balik pro win je ten od ms, ja osobne k plne spokojenosti pouzivam ooo
6) plest si free a zdarma - tohle tema je zaklad pro flame, kterej nechci rozvijet, nicmene kdyz muzes mit zdarma vsechny "zname" distribuce, jako debian, mandriva, fedora, gentoo, slackware, ubuntu a hromady dalsich, tak si urcite vyberes a nemusis si zrovna kupovat nejaky plny suse apod (mimoto je nyni free i solaris, ze :-) a nezapomenme na BSD systemy)
7) ja osobne jsem si overil ze BFU zpusobem se da naistalovat fedora/redhat i mandrake, sice to nejake zkusenosti predpoklada, ale to koneckoncu i instalace woken (drivery, directx atd)
nic dalsiho me zatim nenapada

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

J: "Viceuzivatelsky a viceulohovy, tohle widle neumi VUBEC!" Poněkud demagogie, Win2000/XP zvládají více uživatelů celkem OK, a víceúlohové, tak Win zvládají preemptivní multitasking, a pokud budu mít jednoprocesorový (tj. jeden jednojádrový procesor) počítač tak nikdy nedocílím toho aby mi dvě úlohy běžely opravdu současně, vždycky to bude jen tak vypadat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno ja jsem mnel linux 1x v zivote a to jsem to instaloval tipu next ...next , ale po instalaci jsem tam nemohl instalovat sitovou wi-fi kartu a nejak to dat do jadra promne je spanelska vesnice tak ze kdyby instalovani komponent bylo o neco lechci a jednodusi tak by to bylo super ale takhle abych hrabal v jadru kde co mam este napsat .... jinak cool az na to ze skoda ze na linux vic her neni tech novych typu C&C a podobne aspon jsem to nevydel nemyslim strilecky typu quake a spol ale stratgie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, pekne, pekne. Skoda jen ze se nikdy nedozvim vysledek. Tedy, zda to bude:

A) Klapne to a diky tomuto webu se mirne zvetsi poptavka (tedy trh prace) pro lidi co investovali posledni roky do prace s Linuxem a ted o ne nikdo nema zajem (logicky - i velkou enterprise instalaci na linuxu zvladne ridit jeden geek, druheho uz si tam nepusti a ostatne by to po nem ani nedokazal pochopit. Nebo to tak neni?)

B) Podari se takto nasrat a popudit jeste vice Frantu BFU proti Linuxu, protoze na to skoci, zkusi to (a nezvladnou), zadaji to svemu IT (ten to nezvladne a Frantovi BFU ZASE nebude nic fungovat jako kdyz to zkousel sam) a nakonec si na to mozna nekoho najmou (bude to stat tezke prachy, "specialista" nakonec zmizi, prestane zvedat telefony a nikdo uz ho nenajde, nikdo po nem nedokaze pochopit, jak to vlastne myslel).

Vazeni. Jediny zpusob je to lidi naucit postupne a rozhodne nejde o lidi, ktere zaujme takovyto web. A jeste jeden postreh (netykajici se tohoto webu, ale alternativ obecne) - neni vhodne pro podporu zajemcu udelat diskusni forum, tam jim pak nadavat a vest flame a nakonec je vykopnout a jejich prispevky smazat. Nestalo se mne, ale uz jsem osobne videl. Takhle se nepresvedcuje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lok Technologies, a San Jose, Calif.-based maker of networking gear, started out using Linux in its equipment but switched to OpenBSD four years ago after company founder Simon Lok, who holds a doctorate in computer science, took a close look at the Linux source code. "You know what I found? Right in the kernel, in the heart of the operating system, I found a developer's comment that said, 'Does this belong here?' "Lok says. "What kind of confidence does that inspire? Right then I knew it was time to switch."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WIFT :
Jo jo a ted je otazka co jeste takovemu uzivateli rict. Treba to ze Linux jako takovy zadny OS neni. Kdyz se budu seznamovat s jinym autem tak cekam neco podobneho ( Cekam ze to bude vypadat trochu jinak ) ale necekam ze to bude jen kostra ktera sice neco umi ale jeste to neni cela ta distribuce.
 
Neni dobre rikat vse ( nikdy tolik informaci najednou clovek ani neni schopny pobrat ) a navic to pak udela zmatek v hlave ale mirne na to cloveka pripravit aby od toho neodesel driv nez zacal.
 
Je to ale pro kazdeho jina uroven a kazdy k tomu muze prijit jinak . V zadnem pripade by nechchtel rikat takhle by to melo byt. Je to jen muj pohled na vec. Tu cestu a doprovod k cili si kazdy voli sam.
David Ježek:
to jsem rad ze to nekomu neda a musi reagovat ;)
1) urcite ze server urcen pro BFU se shodnem. Kliknuti mysi jsem jen uvadel ze my to delame automaticky ale pro nekoho je to problem pro tebe je jasne ze drzis rovnovahu ze chodis tim ze davas jednu a pak druhou nohu dopredu a pritom jeste v tele probiha dalsi ukony ale ty uz jdou automaticky. Ovsem male dite tohle nevi musi se to naucit. Ano bude dumat stejne ale rekneme ze Windows jsou vice intuitivni nez Linux. Cili se musis ucit od zacatku trochu vic nez na windows. Priklad s mysi je jen o to aby si clovek uvedomil ze ne vsechno je samosebou. Pro nekoho jsou veci jasne a logicke a zacatecnik nevi tyhle souvislosti. 
2) Je to rozdilne a proto zminka ze Linux je neco jineho je dulezita a nikoho nezasype vedomosti staci jedna veta na vysvetleni. Nevim proc by se to melo rikat jinak. Stejne tak rozlisujem sekac na maso a sekeru. Je to neco jineho a taky to neslucujem.
3) KDE a GNOME jasne neni to nic sloziteho ale taky hodne lidi je zmatenych a hledaji funkce tam kde na ne jsou zvykli u Win. Navic kdyz se novacek trefi treba do GNOME tak ten co pouziva KDE mu hned presne nerekne kde to ma. Lide jsou fakt takovi ze staci posunout ikonu jinde nebo to trochu jinak pocestit a uz je problem. Prvni co clovek na PC dela je zabava a nejlepe pres jedno tlacitko a je to jen o tom to odklikat.Nebo pust to ci ono .. ja reknu ze to nejde.. aha a jakou mas distribuci ? xyz aha tak to nevim sorry. Tohle jsou odpovedi lidi co plivaji na Win. Kazdy haji tu svou distribuci v kazde se to dela trochu jinak rozdilne balicky atd... Nejsou univerzalni rady pro konkretni situace. Tohle jsou me zacatky tak jsem rikal jen linux a postupem casu jsem pochopil mozna to slo i rychleji. Potreboval jsem rady a ty sly od ruznych distribici a ti lide nevedeli jak mi maji poradit - pro BFU demotivujici
pozn. jj plati to i obracene co je pro win nemozne tady to jde jena basen ale zalezi jestli to ten clovvek potrebuje to je to co by si mel uvedomit co na tom bude delat. Ne vzdy si koupis osobni auto na tezbu dreva a ne vzdy s tatrou (nakladni) jezdis na dovolenou pod stan. Otazka vyuziti OS.
4) ne vse nastavis pres grafickou nastavbu musis vedet jak se pohybovat co chces udelat pres co jak ne vzdy tam je. misis doinstalovat a uz zacinaji prvni problemy.
5) souhlasim .. kdyz se ale zeptas na co na GNU/Linux jako nahradu za photoshop 99% lidi ti rekne Gimp ale pokud se zeptas na nejaky jiny SW tak budes mit 99 ruznych nastroju. Kdyz se budes ptat na ty same nastroje pod Win dostanes nekolik stejnych produktu coz se na GNU/Linux rict neda - ne vzdy.
6) Zadny flame jsou to 2 odlisne pojmy. FREE je svobodny .. Richard Stallman chodi po svete a vysvetluje ze FREE neni zdarma ale svobodny. Dava si s tim docela praci. Snad vis kdo to je ;) Jinak jsi presne rekl jak mam vedet jestli to mam jako zacatecnik tahat pres net( ne kazdy ma na to linku) a nebo podlehnout "makretingu " kteri rika ze ta instalace bude jeste jednodussi nemusim to nikde hledat atd atd. Vzij se do BFU a rekni si zaplatim za media a nejakou tu knizku ci manual a mam to komplet. Jen jde o pojmy ne o tech "par korun i kdyz nektere distribuce uz nejsou jen par korun. Navic ctu "Linux není MS Windows zdarma
Základy Linuxu jsou zcela jiné, než je tomu např. u MS Windows. Linux se vyvinul jako systém unixového typu a proto je jeho ovládání a chování v některých směrech odlišné, než jak jste mohli být zvyklí v MS Windows. Podstatou samotného systému je ale jeho možnost přizpůsobení, a to jak vzhledem, tak chováním. Jak může též vypadat Linux přizpůsobený pro uživatele MS Windows, si můžete prohlédnout např. u komerčně prodávané distribuce Linspire.
Jak mam tedy jako zacatecnik vedet proc si nekoupit plny SUSE kde jsou veci ktere by jinak musel shanet atd. Nevim.
7) Ano u urcite distribuce zvladnes instalaci i clovek co umi jen klikat dalsi dalsi. Nektere veci ovsem musi nastavit aby behaly a po instalaci se nebizi otazka co dal chci strihat video chci to ci ono a zacina to zajimave. Ostatne jak rika :
"new @ 213.235.189.198 - dnes, 12. července 2005, 14:13
mno ja jsem mnel linux 1x v zivote a to jsem to instaloval tipu next ...next , ale po instalaci jsem tam nemohl instalovat sitovou wi-fi kartu a nejak to dat do jadra promne je spanelska vesnice tak ze kdyby instalovani komponent bylo o neco lechci a jednodusi tak by to bylo super ale takhle abych hrabal v jadru kde co mam este napsat .... "
Nekdy se k tobe lide zacnou chovat cti manual hledej ale nemas u toho cas sedet x hodin jako oni a po par neuspesich se na to vykasles protoze pro tebe neni pomer (cas venovany tematu : vysledku) vyhovujici.
Dik za nazor a sorry za chyby ;) pisu jak drak a pisu to dlouho protoze delam jeste x dalsich veci :(  Snad to pujde prelustit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Joker: A zkousel si nekdy tech "vic uzivatelu" ? Asi ne, jelikoz bys jinak vedel, ze na NEserverove verzi NEMUZE ZAROVEN pracovat vice uzivatelu. Zkus to, povol si vzdalenou plochu v XP, prihlas se vzdalene a pak lokalne. Ono je to dokonce tak "Yntelygentni", ze kdyz se lokalne priloguje user, tak to odstreli (bez varovani) vdalene prihlasenyho admina. Ano, muze jich byt vice zaroven prihlaseno a mohou "bezet" jejich aplikace, ale nemohou pracovat zaroven.

2new: Vetsina games funguje bez vetsich problemu (cedega).

Jinak k tomu jeste snad tolik, ze zakladni problem lidi je, ze cekaji vse zdarma. Kdyz je zdarma system, tak se to musi zadarmo (samo) nainstalovat, zadarmo se to musi (samo) nastavit, .... .
A ted nasleduje problem. Prijde BFU, naklika si (taky zadarmo, co si budem nalhavat) widle. Neco mu nefunguje => de za sousedovic synem, ten mu tam neco za pivo doinstaluje. To ovsem funguje do chvile, kdy mu to pivo prestane stacit a kdy ho zacne neskutecne srat, ze ten "neschopnej blbec od vedle" neustale otravuje a chtel by support 24/7 zadara.

Potiz je v tom, ze se najde jinej trouba, kterej se o ten komp bude starat, tak rikajic z povinosti (pribuznej). Ten casem dojde k tomu, ze tam da tucnaka, ale pak nasleduje obligatni:
"nefunguje mi internet"
"co nefunguje ?"
"nevim, proste tu neni internet"
... (po minulych zkusenostech bali vercajk a razi k pribuznemu)
"dyk je vse OK, vidis ?"
"nj, ale neni tam takovy to modry e"
... (nasleduje nekolik pokusu BFUoidnimu pribuznymu vysvetlit, ze mu tam misto e da trebas pulitr, ze je to fuk)

Pribeh konci tak, ze si BFU prinese nejaky SW (kravinu) od znameho, a nutne to potrebuje zprovoznit. Je mu jedno ze ma v systenmu totez, jen jinak vypadajiciho "on rikal ze si tam mam dat tohle, ze je to uplne nejlepsi a nejuzasnejsi a on tomu rozumi, on je odbornik".

... zde BFU roznasi pomluvy "on je uplne neschopnej, se mi v tom rejpal a od ty doby nic nefunguje" a nas pribuzny si hleda bydleni o 100km dal aby mel duvod prestat servisovat dany stroj.

Temhle lidem je z 90% sumak, ze maj system plnej spyware, viru, ... . Dokud to jde spustit a funguji jejich oblibene miny/karty je to OK.

A proto, napiste nekdo konecne poradne destrukcniho cerva ;) (nejlip aby explodoval monitor, zastrelila je placka z mechaniky, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2morph: Jasne, co se tejce dotazu, nekdy te lidi poslou do haje, jenze ono je to spojeno velmi casto se zakladni lidskou slusnosti. Kdyz se na neco ptam, tak si v prvni rade musim uvedomit, ze JA jsem ten, kdo neco chce a nikdo mi neni povinen radit.
Osobne se mi nestalo, ze by me nekdo odbyl, na druhou stranu, ptam se velmi zridka. Vetsinu problemu resim predevsim tak, ze hledam a ctu dokumentaci. Trebas i 2-3 dny. Teprve pak se ptam.
Spousta BFU posle dotaz s arogatnim podtonem stylu "tak se ukazte frajeri, koukejte mi poradit, jinak budu vsude rikat, jak ten vas system stoji za ...". Navic se velmi casto ptaji na veci, ktere by nasli behem 10s po precteni FAQ.
Jako sorry, ale dotaz typu "sorry, ja vim ze to tu nekde je, ale nemam cas to hledat, jak se nastavi IP adresa sitovky ?" Si nic jinyho nez odkaz do prislusnych mezi nezaslouzi (a v idealnim pripade okamzity zakaz pristupu na 4um ci do konference).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*** tohle neni pokus o FLAME, osobne pouzivam Win, Linux i FreeBSD a nikomu necpu ktery OS je nej ***

2WIFT:

v podstate s Tebou souhlasim az na Tvuj nazor na OS a VIRY:

Osobne si myslim, ze linux je OS, ze existuje velke mnozstvi distribuci a "verzi" je vec jina. V predchozim (o nekolik drive) prispevku pletes pojem jadro a OS postaveny okolo tohoto jadra. Rozhodne neni pravda, ze linux je jen jadro.
Je sice pravda, ze linux nema jako takovy zadne graficke uzivatelske rozhrani, ale to neni duvod tvrdit, ze to neni OS. To ze windows maji jako standartni graficke uziv. prostredi je jen vlastnost. Stejne jako linux totiz maji svoje jadro a kolem postaveny OS a na nem dalsi vrstvy az po tu posledni - graficke rozhrani.
U linuxu je to uplne stejne - jadro, kolem OS a pak standartni text rozhrani...no a kdo chce tak si prida i graficke rozhrani (KDE, GNOME....)
Napsal jsem to hodne zjednodusene, pac me nebavi moc datlovat, ale pokud se chces na toto tema podivat podrobneji staci zaGooglit na tema "struktura operacnich systemu"

Pak by sis mel take zjistit, jak presne se definuje pojem "pocitacovy" virus, rozhodne nestaci specifikace, ze je to nejaky program. V definici figuruji takove vlastnosti jako: moznost sireni, samovolneho rozmnozovani at uz kopirovanim sebe sama nebo prez vazbu na nejake jine programy....atd. A tohle rozhodne Tvoje tvrzeni nesplnuje. To ze si nekdo sam spusti program, ktery treba smaze adresar se neda nazvat virem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud bude mít Linux tak neuživatelskou instalaci a dokud si bude muset uživatel shánět ovladače pro všechen hardware, tak do té doby nebude Linux nijak zásadně rozšířen. Jenom jednou jsem se nechal ukacat a instaloval jsem Linux, po instalaci to skončilo v černé obrazovce s dotazem na jakési heslo, které jsme nikde nezadávali. Ať jsem tam napsal cokoliv, vždy to bylo špatně. Ani v návodu co k tomu měl ten uživatel, který si to koupil v Globusu, nebylo vysvětleno co to po nás chce a jak se přes to dostat. Nezbylo než to zformátovat a zbohem Linuxi. To Windows nainstaluje i malé dítě a povede se to vždy spustit ihned.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Drak de Prasopes:
To asi nebylo na mě, co? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Trashman:
Té zajímavý, jako BFU jsem samotnou instalaci Linuxu vždy považoval za to nejjednodušší ;-). Vždycky byl pro mě pak problém vyrobit tam třeba nějakýho dalšího usera, neřku-li hodit tam nějaký ovladač, třeba od grafiky, který bude rychlejší než ten výchozí, co snad používá jen VESA módy a název grafické karty vytáhl nějakými standardními příkazy odněkud z jejího BIOSu ;-).
Co to vlastně bylo za Linux, že se choval takhle zajímavě? BTW - doufám, že jsi prodejci takový produkt bez řádného návodu omlátil o hlavu :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne takovouto diskuzi jsem pod uvedenym clankem ocekaval. Zastanci Linuxu budou propagovat svuj nazor a zastanci Woken zase svuj, vcetne tech co se jim Linux nikdy nepovedlo nainstalovat :-(. Pratele, na webu o kterem je tu rec, jsem nenasel jedine porovnani s Woknama, tak proc se do toho poustite? Kdo potrebuje bezpecnost a stara se o IT, tak si urcite na serverech instaluje to co povazuje za dobre a zbytek lidi, jako jsem treba ja, si nainstaluje to co mu bude vyhovovat. Vzhledem k tomu, ze si kupuji a hraji hodne her, tak si nikdy nenainstaluji Linux a nebudu zkouset, ze mi hra nepobezi. Proste tak to je. Neni dobre srovnavat tyto produkty podle toho, jak komu vyhovuje. Delam v oblasti telekomunikace a vim o cem mluvim. Taky mi nekdo muze tvrdit, ze nejlepsi ustredna je Goldstar, nebo Siemens a ja mu na nich najdu tolik veci, ktere jsou spatne, nebo lepe zpracovane na systemu Avaya, nebo Alcatel a budeme se pretahovat.
Proste, kazdy at si udela svuj nazor a ti, co maji porad potrebu nekomu neco vnucovat a vyvracet druhy produkt, tak at se na me nezlobi, ale na me dojem neudelali.
Midloch

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

J:
 
Ty mě znás viď?:-) Já jen, že v tvém popisu se dokonale vidím. Moje skoromanželka má otce a bráchu, obaj maj doma PC a oba s tím uměj tak, že jim radí můj pětiletej syn. Mno a já jim "bohužel" ty PC "dobrovolně" udržuju ve fnkčním stavu. A přesně jak říkaš, nejradši bych se odstěhoval někam hooodně daleko abych měl pokoj.
Přesně jak popisuješ, když to nastvím a dám do pořádku, tak tam můžu druhej den znovu. Když tam zapnu FW tak je to otravuje, když ho nastavím a někdy narazej, že něco nejde, protože to nebylo povolený sem debil, protože sousedovi to přece funguje normálně. Navíc si furt kupujou CDčka v hypermarketech za 100,- Kč kde je třeba 100 her a vysvětlit jim, že ne všechny sou plný hry je nadlidskej úkon a neschopnej debil sem zase já.
 
A to je jen příklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows je typicky uzivatelskej system obsahujici vsechno, co BFU potrebuje s minimalnima pozadavkama na spravu a nastavovani, zatimco Linux je system vylozene pro odborniky, kde BFU neudela se stejnym usilim prakticky nic. Kdo tvrdi, ze je linux jednoduchej a intuitivni, tak asi nikdy poradne nevidel Windowsy. Mimo jine se cimdal vic odborniku, ktery mimochodem v nicem jinym nez linuxu prakticky nedelaj, shoduje, ze linux prave kvuli tomu, ze je delanej z kousku nezavisle spoustou lidi, je priserne neorganizovanej, neefektivni a neprehlednej system. Osobne pouzivam prevazne Win, a linux a dalsi unixove systemy jen s pouzitim shellu vzdalene pres putty ssh nebo podobny zalezitosti, kdyz potrebuju provyst nejakou specialitu. Ale GUI a organizovanost linuxu? Ne dekuji:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako clovek, ktery zna jak Widle tak *NIXy, nezatracuju ani jedno ani druhe. Jsem toho nazoru, ze oba maji neco do sebe. Ve firme kde delam je to ze zastopenim obou produktu asi tak:

Domena: Widle2k3
SQL server: Widle2k Datacenter
Mail: RedHat 9
Firewall+proxy: HW v kombinaci s RedHat 9
FilleServery 6x: RedHat 9
Stanice 215x: Windle2k - XP
Terminaly 3x: Fedora 2

Je jasne videt ze *NIX je vyuzivany na vicemene ucelove aplikace a Widle kraluji v oblasti Profi serveru a klietsky stanic, ovsem je take treba vzit vpotaz politiku HW firem M$ rulezz + zvyky uzivatelu a lidi kteri rozhoduji o nakupu SW (Admin jen doporucuje prachy davaj jini :( ).

Situace je ale jina v oblasti malych a strednich firem popripade neziskovych organizaci kolem siti (WiFi etc.) Kde se 90% serveru a sluzeb resi vyhradne za pomoci *NIXu. Ovsem na poli beznych uzivatu opet vede M$.

Pevne verim, ze tento web venovany *NIXu bude mit uspech a postupne by se mohl stat vyhledavanym stratovacim portalem pro zacatecniky i pokrocile .... *NIXare :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drak de Prasopes:

myslim ze tohle Wift nerikal.
Dobre definuj OS jadro kernel.  Ja rozlisuji jadro OS a OS jako takovy nikoli jen hlavni cast. BFU to nerozlisuje a proto kdyz tak mluvit o GNU/Linux ci rikat rovnou distribuci makovou tvarohovou atd ...
OS nemusi mit nutne graficke rozhrani. To ze to maji jednotlive distribuce nebo Win je jen pro BFU protoze t nepracuji v prikazove radce.
Ehm jak to tak ctu tak ty definujes OS  jako vse kolem jadra ? cili vcetne nebo bez ?
Jinak by googloval ne strukturu ale architekturu. (detail)
Co se tyce pojmu virus:
Ano mas pravdu ale to co jsi vyjmenoval ( sireni roznmnozovani,..) by treba mohl rict jako vlastnosti programu. Pro jeste lepsi pochopeni by spis rikal cervici nez virus.
Nejde mi ani tak o to ja to pochopim i kdyz reknes virus cerv nebo trojan - BFU rekne jen vir. Gnu/Linux Linux OS jadro kernel ... vsechno pro me ok ale kdyz se to nekdo uci tak at je to spravny nazev. Jinak pro me kdyz reknes to ci ono v kontextu uz si nejak zjistim o co jde tady mi jde o BFU.
Midloch :
najdi v mem prispevku nejakou zaujatost pro nejaky OS.
Navic GNU/Linux a Win nemuzes porovnavat. Vyuziti a silu jednotlivych OS vydim nekde jinde. Cili ani tak moc nesouperi ale zalezi na tom co od OS cekas. NAvic ja dojem a nekoho nekam nutit  ?... to je to co mi chybi nejmin. Je to otazka priorit lidi co chcou sedet za tou klavesnici a tezko nekomu vnutim jeden ci druhy system kdyz chce delat to ci ono.
HejtmaMa :
souhlas s ovladanim jednotlivych OS az na ty odborniky neni to jen pro odborniky. Napsat dokument a vytisknout nebude tak hodne slozite + postu. (pocitam ze tisk nekdo uz zvladl nainstalovat) Ostatni je problem. I tu instalaci najdu na papire v 6 bodech pro Win takze prumerny clovek by s tim mit problemy nemusel a kdyz se nahodou nechytne v unixu tak je problem a nejakou intuitivni cestou se stejnym usilim nemam sanci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2Trashman: Nejakej duvod, PROC by si mel uzivatel system instalovat ? Jasne, u widli je to pro BFU zcela bezna procedura, mam znameho, ktery widle instaluje min 5x do mesice, ja je kupodivu mam nainstalovane uz min 2 roky. A to si taky hraju a instaluju vsemozny ptakoviny. Jen si to narozdil od BFU umim uklidit.
Uzivatelska instalace je proste zasadni omyl, uzivatel (pokud pouziva skutecny OS) se NIKDY s instalaci systemu NESETKA, jelikoz se mu proste za zadnych okolnosti nepodari system sejmout (a ma ho tam od sveho dodavatele HW).
Jop, az tu bude nekdo pyskovat, ze si nekupuje celej komp, tak predpokadam, ze pokud umi nekdo slozit HW, umi stejne tak slozit i SW (pripadne ma nekoho na oboji).
Takze ano, pokud ti nekdo linux nainstaluje, je daleko uzivatelsky privetivejsi nez widle, jelikoz ti uctive nedovoli sejmout system. To povazuju z pohledu BFU za naprosto giganticke plus, jelikoz se nemusi bat "co se zase podela, kdyz zkusim co dela tohle".

2Nyny: Ne, urcite te neznam ;) (i kdyz jeden nikdy nevi ...), ale mam jiste osobni zkusenosti. Ze stejneho duvodu jen velmi neochotne skladam PC znamym a pribuznym, jelikoz za par korun co mi za to daj by pak chteli dozivotni hotline zdarma.

2HejtmaMa: Nemas pravdu, rekni mi co obsahuji windows ? Ja tedy o zadnem prilozenem SW nevim, ale trebas mas nejakou slesl edici. Zajimave je, ze v pripade Linuxu je instalace ovladacu tak nejak soucasti celkove instalace. Na widle se musi instalaovat az nasledne. Mimochodem, linux lze nainstalit uz zaplatovany, jelikoz lze testnou zda neni na netu novejsi verze daneho SW. To widle nikdy umet nebudou, paac pri instalaci nefunguje sit. Stejne tak muzu uz v prubehu instalace zkouknou v druhem (a dalsich) okne co jak nastavit atd, pripadne zkouknou, kde zase co vyhodili do povetri ;).

Jeste jedna zkusenost, tzv. "uzivatelska instalace" (aneb klikani next next ...) je zasadni chyba (a to i pro BFU). Udelal jsem si mensi pokus. Vzal jsem svou mati (obetovala se jako pokusny kralik ;) ), a s malou pomoci (neumi en) nainstalovala bez problemu Gentoo, navic ji to vcelku zaujalo a dokoce se zacla ptat proc a nac se instaluje zrovna to ci ono. Ono totiz kupodivu staci postupovat podle navodu a u kazdeho podu si precist hlavne poznamku "pokud potrebujete". Instalace systemem next nainstaluje tuny veci, ktere nikdy nebudu potrebovat.

Pro rejpaly, pouzivam samo oboje, ale z meho pohledu je Linux jednoznacne lepsi system.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja sam sem Linux zkousel. Njedriv LiveDanix, pak Mandrake a nakonec SuSE. Docela se mi to libilo, ale par veci mi vadilo. Napriklad vyber veci pri instalaci, proste nevim co je na co a co budu nebo nebudu potrebovat. Taky se mi nelibilo, ze neco bylo CZ a neco ne, to mi vadilo fakt hodne. Dal mi vadilo, ze kdyz treba pouzivam ICQ, tak proste nevim jakej program na tohle pouzivat pro LINUX. Ale to vsechno bych prekonal, co ovsem vidim jako zasadni problem je to, ze sem nenasel zadnej kvalitni ucetni SW pro Linux, coz je pro me problem. Takze sem nakonec nahodil zase WinXP. Taky by me zajimalo, zda je nejaka nahrada pro Linux za MS Outlook 2003, protoze to je program, kterej pouzivam neustale.
 
Jinak musim rict, ze i kdyz sem videl linux poprve, tak sem nemel problem najit co jsem chtel nebo nebo neco nastavit. Libilo se mi, ze uz po instalaci ma clovek spousty programu, i kdyz nektery nic moc.
 
To je muj osobni nazor, Linux je dobrej, ale pro cloveka co to vidi poprve jeden velkej zmatek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prave, to je presne ta next next instalace. Neco se ti naistali a ty najednou nevis co a proc to po tobe chce ... . Nainstal si Gentoo, to fakt zvladne i BFU obeznameny se psanim na klavenici a anglictinou (starsi verze navodu je i cz).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, I will not fix your computer!
http://www.thinkgeek.com/tshirts/frustrations/388b/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.