Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prodeje iPhonů klesly o 10 milionů, finančně jde o největší propad za 13 let

10 milionum lidi se otevreli oci a prozreli

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neprozřeli. Stále jsou to IOvce, které by produkty Applu chtěly. Jen na ně už nikdy nenašetří. Chudoba se šíří mezi stále větší počet lidí. Včetně bohatých zemí.

Hlad ve světě není proto, že bychom nedokázali nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi vám uniká realita ve většině vyspělého světa. 200 Euro/ USD za telefon je prostě drobný výdaj, srovnatelný s rodinou večeří v lepší restauraci. Jeden večer versus 3-4 roky používání telefonu. Kolik jsou za tu dobu náklady jeho provoz? Když nechci závazek od operátora, tak se za cenu toho telefonu týden potápím v Egyptě. A to neřeším značku telefonu, za tu stejnou cenu totiž koupíte i konkurenční výrobky. Prostě někde se žije aby se lidé prošetřili ke sračkám místo potravin (nebo cokoliv jiného). Jinde se zase vydělávají normální peníze, aby si člověk ten život užil. S Apple to nijak nesouvisí, zase tak moc nevybočuje z cenové hladiny jiných. Když se tedy nehoníte za tím nejlevnějším co je k mání.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

200 Euro za rodinou večeři v trochu lepší restauraci? Tak možná ve Švýcarsku v michellinské hvězdě. A zbytek je taky od reality. Předřečník má pravdu. Západní střední vrstva mizí a tudíž mizí i procento iOvcí ochotných utratit značnou část mzdy za placku s mobilní ksichtoknihou. A zbohatlíci to nevykompenzují. To by musel Apple chrlit "nový model" co 3 měsíce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Německu, Itálii, Rakousku, Řecku, UK je to 200 Euro za rodinnou večeři normální, to mluvím z vlastní zkušenosti. Možná to je tím, že rodina je pro mě 5 lidí. Stejně tak je úsměvné jak v době konjunktury, prosperity a růstu platů mizí střední třída. Takže podle vás když v Německu je průměrný plat cca 4000 Euro měsíčně, a ten člověk má zaplatit 200 Euro za nový iPhone nebo Galaxi či něco podobného, tak se bude kroutit a měsíc se pak musí jíst suchý chleba? To pak z piva za 4 Eura musí mít přímo kopřivku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám něco po západní evropě naježděno, takže vím, že rodinná večeře (to jsou vždy 2 dospělí, dvě děti, dnešní průměrná rodina v Evropě nedá ani ty dvě celé děti) v trochu lepší restauraci (ne však Michelinská) vyjde na 80-120 Euro. 200 Euro, to už jsou opravdu Michelinky a v drahých oblastech (typicky Švýcarsko).
více viz. http://www.viamichelin.com/web/Restaurants/Restaurants-Switzerland

Nový iphone nestojí 200 Euro. Stojí 800 Euro. Samozřejmě je možné jej dostat v rámci tarifu. Americký jsem už zdůraznil. Tak nyní přidám německý T-mobile. Na 12 měsíců volací flat, datových 6GB (to je takový použitelný průměr), cena je 40 Euro na dřevo a každý měsíc 68 euro. To v zemi (německo), kde medián průměrného čistého příjmu klesl z 3700 Euro (2012) roku 2000 na 2250 Euro (2012) roku 2014 vcelku značná měsíční částka. Samozřejmě, stále to je zlomek jejich čistého příjmu ve srovnání s naší situací, ale mizení střední třídy se děje.
To že průměry nepadají takovým fofrem bude dáno tím, že o co zchudne střední vrstva (a přesune se do chudé) o to zbohatne ta bohatá (ekonomiky se totiž nepropadají, je se mění participace na bohatství v těchto zemích).

PS: Pivo stojí 4 eura leda v lepších restauracích. A ono obecně přepočítávat spotřební elektroniku na restaurace je ošemetné. Zatímco nedotovaný iphone stojí v ČR a Německu přibližně stejně, Pivo v obchodech prakticky taky. Tak pivo v restauracích má poměr 3:1. Služby jsou na Západě dražší prostě proto, že služba je ekvivalent samodomo a kdyby u nás služby stály jako v Říši, tak do restaurace nepůjdeme ani jednou ročně, protože nikdo soudnej nedá 1/10 rodinných příjmů za véču. Oni to moc nědělají ani skopčáci. Proto například polední menu přes týden vyjde běžně do 10 Euro vč. toho piva i v lepších restauracích, což vyjde v přepočtu na kupní sílu v Německu ještě levnějši než u nás.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí si v Německu nebo UK, či USA kupuje iPhone nebo Samsung, ..... ke svému tarifu od operátora a cena začíná na 199 Euro/ USD. Stačí když si to zjistíte na webu. OK, tak večeře není 200 Euro, ale 160-170 Euro, omlouvám se za nepřesnost. V přepočtu 95 Euro jsem minulý týden platil na večeři ku příležitosti narozenin své dcery, v normální brněnské hospodě, kde výborně vaří. Pravda včetně synovi přítelkyně a jejího přítele. A to jsou u nás sakra nižší ceny než třeba v Německu nebo Řecku.

Jinak trochu zauvažujte, z čeho vychází pojem střední třída, není to matematický pojem? Tudíž střední třída určitě nezaniká a vzhledem k životní úrovni ve vyspělejších zemích EU se mají sakra dobře. Prostě místní populace se dívá na své mizerné příjmy, za které dobrovolně pracují a snaží se přenést své myšlení na jinou populaci.

Je to přesně jak píšete, jsou tam úplně jiné poměry a ceny. Prostě lidská práce je drahá, u nás drahé telefony jsou obyčejné spotřební zboží. V Německu nikoho neohromíte iPhone 6S nebo Galaxi 7, prostě věc, to si lidé nekupují aby byly IN.

Ale tím vás nepřesvědčuji aby jste měnil názory, nebo se netěšil jak ti západáci zbankrotují a začnou k nám emigrovat za lepším.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne "střední třída" opravdu NENÍ matematický pojem. A protože nemáš ponětí o čem je debata, tak to je to poslední co ti k tomu napíši.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

to jenom na naše české poměry (a jiné postsovětské země) je ten iPhone drahý.

v USA si iPhone mohou pořídit i průměrní zaměstnanci McDonaldu za svůj 1-2 denní plat (dostanou jej za pár šupů i k tomu nejlevnějšímu tarifu).
To samé platí i pro vyspělé západní země jako je Anglie, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za 1-2 denní plat po dobu 24 měsíců (a jen za telefon, viz Verizon například), k libovolnému tarifu. Takže cancy. Jo a dokonce koukám, že ani s nejvyšším flat tarifem verizonu za bratru 100USD/měsíc sleva ani hov.no! Takže cancy na druhou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Apple vydava aktualizace na nejvyssi verzi OS i na 5 vice let stara zarizeni.

Po kolika mesicich s tim konci takovy Samsung? Nekdy to nejsou ani dva roky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) nevydává, do tří let máš obvykle utrum, nyní je podpora iPhone 4s výjimka potvrzující pravidlo
2) U androidu to není zdaleka třeba. Apple totiž nutí svou politikou výrobce aplikací podporovat jen nejnovější verzi iOs, takže v momentě kdy tvůj telefon už nedostane aktualizaci, tak končíš se smartphonem a začíná ti život s telefonem. Zatímco drtivá většina aplikací na play store ti fungují na androidu z roku 2010 (2.3). Jinak ťamťung má podporu průměrnou (vlajkové lodi 3 roky). Ovšem pokud hledáme opravdu prvotřídní podporu, pak hledejme u Sony, u nich se můžou všichni učit.
3) Podpora nejnovějších OS je také záležitost nadčasovosti HW. Přece jenom provozovat Android 6.0 na telefonech s Antutu ~10k je opruz. Nicméně narozdíl od shnilého jablka to možné je. Na většinu solidních typů hlavních výrobců jsou totiž legacy mody od třetích stran. od doby, co začalo shnilé jablíčko šifrovat iOs na HW klíče telefonu, to na iphonech možné není. A také je fakt, že podpora iOs 9 na 4s a 5 je spíše formalita. Výkonnostní odskok 5s,6 a 6s je obrovský a aplikace/hry tomu odpovídají.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně plácáte.

1. Odstavují se telefony, kterých HW na nový iOS nestačí. Takže to běží různě, podle toho jak skákaly verzi ARMů v telefonech. 4S ještě jakž takž stačí na plně šifrovaný provoz iOS9, tak je podporován, 4 už ne a tak z podpory vypadl.

2. Většina aplikací má podporu skrze mnoho verzí iOS, takže rozhodně není nutnost mít ten nejnovější. Pravda, jsou aplikace co vyžadují nejnovější fičury posledního iOS, ale jsou to výjimky. Ostatně autoři aplikací by byli sami proti sobě. Drtivá větčina aplikací podporuje iOS 6 nebo 7 - 9 což pokrývá i hodně "historická" zařízení. Takže toto je úplně stejné jako na Androidu.

3. Tady teda plácáte nevím podle jakých zkušeností. Procesory ARM v jablkách rozhodně lze považovat za ty nejvýkonnější kousky ve své době. Jak různé komponenty jablek bývají spíše konzervativní (někdo může považovat IPS displej oproti OLED dokonce za zastaralý), tak CPU, WiFi a úložiště bývají parametry špičce. 4S je pravda už poněkud lenivý, ale tomu uškodil výkonově už iOS7, od té doby se to nehorší nijak zlomově. 5 je použitelný normálně, nedrhne, všechno na něm chodí, na pohled není od 5S pozorovatelný rozdíl (pokud někdo nehraje hry nebo něco výkonově náročnějšího - ano na hry to není, ale je to jako hrát nejnovější hry na Pentiu 4 s 5 let starou grafikou, prostě HW několik generací zpět to nedá).

Jesti má někdo rád Apple nebo Android nebo Windows phone, každého věc, ale vaše dojmy jsou poněkud pokřivené haterstvím (to vám neberu, vaše věc, i když jakékoliv haterství nechápu).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1) nonsense, odstavují tak jak potřebují valit velké prodeje.
2) Nic takového. Toto mají většinou jen banky, které jsou ochotné nést náklady na x licencí (kde x je počet podporovaných generálních verzí OS, podporuje-li někdo ios 6 až 9, pak platí tu roční licenci 4x). U androidu je licence jen jedna (nezávisle na verzi) a dokonce je stále support pro verze v pravdě historické (apple dává support vývojářům jen o jednu generaci zpět).
3) Grbou se aplikaci i jako je navigace a to na iphone 5, odskok 5s a vyšších je opravdu velký, do té doby byly ty procesory sice výkonné v jednom vláknu, ale dvoujádro nemělo prostě potenciál do budoucna.

Haterství se ve mně urodilo, když jsem se stal obětí Applu, kdy ta svině típla 3G dva roky po uvedení, během jedno roku jsem tak ze smartphonu (byť tehdy levného, dal jsem za něj 6 tisíc celkem díky dotacím) měl jen telefon. Zároveň jsem pochopil jaká zrada je kupování legálních aplikací na této platformě (tam jsem applu a vývojářům nakapal dalších cca 200 liber).

Na truc jsem s tím jablkem vydržel až do loňska a koupil si pak androida za 3000Kč. Čubku už žádnému výrobci (ani androidímu) dělat nebudu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1) nesouhlasím, ale myslet si to můžete. :-)
2) tak jsem se schválně podíval do Appstore mezi top hity a mezi požadavky převládá "od iOS 7.0 (7.1)", často je to od 8.1 a jen jedna měla od iOS9 a jedna od iOS6 (neproklikával jsem vše, opravdu namátkově asi 10 kusů). Nikdy jsem neslyšel o tom, že by se licence do Appstore vztahovala na konkrétní verzi iOS. Přijde upgrade systému a všechny aplikace jsou rázem na nové verzi. I když už vývojář neexistuje a aplikace se 5 let nevyvíjí. Nicméně vývojář nejsem, docela rád bych četl názor někoho kdo app dělá.
3) tak jistě, pokud nechcete vývoj, musíte si vzít dumbphone. Smartphony ještě nějaký čas budou procházet překotným vývojem. Poslední jednojádro byl 3G, 3GS už byl dvoujádro. Mezi 5 a 5S fakt není velký rozdíl, i když ten druhý má podstatně vyšší výkon. Mezi 4S a 5 je obrovský rozdíl patrný na první pohled. Nicméně i ten 4S je použitelný, má sice líné odezvy na otevření aplikací a málo RAM, ale jak to jednou jede, tak to jede slušně. Nemá LTE, takže to je velký hendikep.

3G byl podporávan po 3 verze systému (2 - 4), to jsou minimálně 3 roky + ještě minimálně rok poté byla pohodvá dostupnost aplikací. Holt to byl telefon s jednojádrem na 400 MHz a 128 MB RAM, s prudkým vývojem ARMů bylo jasné, že brzy nárokům bujícího OS přestane zcela vyhovovat. Mám dva kolegy co jej stále používají, takže na druhou stranu je to solidní držák, i když nové aplikace už na něj skutečně nejsou - nicméně ty staré dříve nakoupené stále fungují.

S nakupováním aplikací to nějak nechápu. Na Androidu je to jinak? Kupování aplikací je vždycky zrada, přijdou Win 10, něco vás ve vaší staré aplikaci zlobí a vydavatel vás vyzve k upgrade k bezchybné verzi za pouhých 40táců (ne nedělám si legraci, třeba i jen rok starý soft to může dělat).

Android vám rozmlouvat nebudu, já s ním problém nemám, ale obávám se, že s nákupy aplikací a podporou systému v roce 2019 (za 3 roky) také nepochodíte. Pokud bylo cílem promárně ušetřit za HW, tak to rozhodně vyhovuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Poslední jednojádro byl 3G, 3GS už byl dvoujádro."

iPhone 3GS i iPhone 4 je SingleCore, první DualCore byl iPhone 4S.

"S nakupováním aplikací to nějak nechápu. Na Androidu je to jinak?"

S kupováním softu na iOS je to tak, že na každé prdnutí potřebujete placenou aplikaci, kdežto na Androidu si lze velice snadno vybrat z free verzí a ještě jich je na výběr vždy několik. Mít iPad nebo iPhone znamená okamžitě zahučet další 2000Kč do appek, jejichž plnohodnotné substity na Androidu jsou dostupné zcela zdarma, a to i pro staré telefony jako Sony Xperia Arc S se SingleCore SoC a Android GingerBread. Kdežto na iPhone 4 už toho dnes moc nenainstalujete, protože většina nových appek v AppStore vyžaduje novější API.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidská blbost je prý nekonečná, ale počet lidí je naštěstí konečný a tak té americké reklamace jednou museli dojit ovce.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Apple zacina ztracet dech. Cook a stavajici vedeni proset nejsou takovi strelci jako byl Jobs a i kdyz ridi nejbohatsi firmu na svete, tak asi moc optimalizuji na cenu. Druhy problem konkretne u iPhonu je jeho vyrobni objem. Dovoluje to Apple vyrabet kvalitni telefony levne, prodavat draze a jeste si diktovat podminky u dodavatelu, ale ma to i negativni stranku.
Kvuli mamutimu objemu vyroby nemuzou pouzivat uplne nejnovejsi technologie s omezenou vyrobni kapacitou. Vsadim se, ze Apple uz nejakou domu mlsne koukal na IGZO, QDot nebo OLED, ale vypada to, ze teprve letos vymeni IPS LCD za neco lepsiho. To same muze byt pripad objektivu. Mozna nebyl ani tak problem v tom sehnat lepsi a drazsi objektiv pro 6S, ale sehnat spolehliveho dodavatele co zvladne milionove objemy mesicne.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska trendu se mi to nezdá jako nějaká extrémnější odchylka (když se člověk koukne na graf), to se uvidí až tak po roce. I když mezi kvartály je to určitě nejsilnější propad, z hlediska trendu je to pořád růst. Ještě se uvidí co udělá iPhone SE s třetím kvartálem, jestli někdo čekal na nový 4" telefén s jablkem na zádech, tak zrovna v propadovém čtvrtletí byl docela důvod pro odklady nákupu. Obecně mě spíše překvapuje, že se stále daří(ilo) zachovávat růstový trend, někde to prostě skončit musí.

http://www.statista.com/statistics/263401/global-apple-iphone-sales-sinc...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na nasycenost trhu narazili všichni, tudíž Apple se to vyhnout nemohlo. A myslím že jako u jiných produktů, se doba obměny ještě prodlouží. Obdivuhodné je na tom něco jiného, zisk. Firma co prodá 51 M telefonů za kvartál má skoro 90% zisku z celého odvětví. Tudíž není podstatné, že jiní prodávají tuny jiných telefonů, na co jim to je, když většinou podnikají ve ztrátě. To není na dlouhou perspektivu. A k tomu je třeba přičíst velký zisk z jejich ekosystému, navázaného na ty Apple zařízení. To ostatní výrobci nemají, tam jim schází podobný zdroj živin.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybuji, že se trh saturuje, to prostě jinak nejde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ostatní na telefonech také vydělávají, jestli jsou někteří účetně ve ztrátě není důležité, celkově HOLDINGy v zisku jsou, a jestli nabízí levně hardware a vydělávají na službách, je to jejich strategie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, kam se to pohne, zatím jdou opačnou cestou, než šel Jobs,. On eliminoval obrovský počet modelů na pár, resp. jeden základní, který se snažil dělat pořádně. V současné době se to začíná silně množit. Tím, že přihodili SE verzi, která je ještě v několika barvách, se zase dostáváme do docela velkého počtu modelů. Možná chce zaujmout širší okruh lidí, ale otázkou je, jak moc to je rozumné.
Zdar Max

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nekolik barev okoukali u Steva a jeho Imacu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

SEcko nestalo Apple skoro nic z pohledu vyroby, protoze ho muzou montoval na linkach co by jinak rusili po vyrobe 5 a 5S.

https://d3nevzfk7ii3be.cloudfront.net/igi/KRTSR6kG5KHVL1Dt.huge - Je to efektivne stejny telefon s lepsimi dily.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu výroby to stojí furt stejně, šváby pak dokonce mají nové. Na čem dost ušetřili je modifikace výrobních linek kde se vyrábí tělo, to rozhodně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A nemůže to být prostě jen nasyceností trhu v kombinaci s delší (fyzickou i morální) životností? Když se podívám u nás v práci, tak telefony s Androidem tak tak dožijí konce záruční lhůty, iPhony mají uživatelé obvykle 2 až 3 krát déle.
Já tedy řeším jiný problém - mám letité BlackBerry a nevím, co si koupím, až odejde do věčných lovišť. Zvykl jsem si na HW qwertz klávesnici a moc se mi nechce se jí vzdát. S BlackBerry je to nyní dost nahnuté, taky je možné, že za pár let ani nebude existovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nemají jej déle, spíše naopak. Nebo si fakt myslíš, že je na světě miliarda iovcí?

Drtivá většina iOvcí se drží generačního cyklu Applu, tedy 2 roky (designové iOvce kupují při změně designu, technoidní iOvce při změně vnitřností). Nicméně fakt je, že majitelé vlajkových lodí velkých výrobců androidích telefonů dodržují jejich cyklus taky. Což je velmi často rok i méně.

I mezi uživateli androidu jsou idioti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já vycházím z toho, co vidím v práci. Třeba teď měníme iPhone 4 (uvedení na trh 2010) a Samsungy S5 (uvedení na trh 2014) a to ty iPhone si lidi ještě dost odkupují (pravda, za hubičku), ty Samsungy téměř vůbec.

Ano, hodně lidí se drží cyklu výrobce, jenže zatímco 2 roky starý mobil s Androidem je hůře prodejný (a 6 letý už vůbec), 6 leté iPhone 4 se v bazarech stále ještě dají koupit. Takže když si někdo po 2 letech koupí nový iPhone, tak ten starý ještě pořád za slušnou cenu prodá do bazaru, náklady na výměnu tak nejsou tak vysoké (případně ho posune dál v rámci rodiny).

Jenže jak se z mobilů stává čím dál více spotřební elektronika (uživatelé se stále méně zajímají o výkon procesoru nebo velikost paměti, stejně jako je nezajímají u rádia, televize), tak se tenhle cyklus stále prodlužuje (stále více uživatelů nemá pocit, že jejich dosavadní mobil je zastaralý - ostatně to samé zažilo Apple už u počítačů, na trhu již byly Pentia a uživatelé stále ještě používali řadu 68K s výkonem někde mezi 386 a 486kou, dle frekvence čipu), což vede ke snížení odbytu (cílová skupina téměř neroste a kdo už mobil má, nebude si kupovat nový, když starý ještě dostačuje).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nechápu na tom jednu věc ... jaktože není dostupný iphone SE? Týden jej mám pro někoho objednaný a stále jej Apple není schopen dodat. Ještě chvíli mého remcání a ten co po mě toho iPhona chtěl, tak si vezme nějakého Androida.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moment, ty by jsi chtěl rychlou dostupnost u telefonu, na kterém má Apple "jen" 150% marži (namísto obvyklých 300%)?! Tsssss.... :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je sposobene tym (mam to zistene od SK providera z menezerskych kruov), ze Apple prioritne shipuje zaujimavym zakaznikom z vacsich ekonomik a do Ciny. Pokial im niekde vznikne vacsi dopyt, tak jednoducho zastavia dodavku napriklad do Ceska a Slovenska a tie kusy poslu Nemcurom.
My si potom musime pockat na dalsiu dodavku pre nasich operatorov.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je hrozné, tak oni teď za čtvrletí vydělají jen...kolik, deset miliard dolarů za telefony místo dvanácti? Prosím nerušit, roním za ně slzu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde, někdo musel poslat hezkých pár ovcí na porážku.
A teď není komu stříhat vlnu!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.