Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Notebooky zářná budoucnost nečeká, u smartphonů poroste jen střední třída

Zásadní problém vidím v prasení notebooků, procesory i GPU jsou BGA, často i RAM, výrobci rádi používají pofidérní SSD, hrozné chlazení, hrozné klávesnice a tak podobně.

Někteří jako Dell se rozhodli prasit i business sféru.

Odebrat dokovací konektor, který nahradí USB-C může opravdu jen.....Dell. I Lenovo zanechalo legacy style dokování, prostě proto, že je to spolehlivé a funkční řešení. Bohužel USB-C dokovací stanice jsou často totální bazmeky, v podstatě krabička s USB hubem a uvnitř bydlí od DisplayLinku USB based audio, ethernet, video a další USB hub na porty. Takže vám to vyžere další IPčko na ten dok, je třeba řešit polofunkční DisplayLink drivery a různé bugy.

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě?

Nehledě na dementní moderní trendy, že to musí být malé, lehké, tenké, bez portů, kůl, free a in.

Ve výsledku se vyrábí bullshit zařízení jako třeba XPS 15, nemá to trackpoint, dokovací konektor, ethernet. Má to příšernou klávesnici, touchpad, minimum portů a hrozné chlazení.

Ve výsledku se nedivím, že ntb neporostou.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Co me uplne fascinuje, jsou tzv. clickpady. Tj touchpady na kterych jsou tlacitka mysi pod snimacem polohy. Obvykle po 2 minutach prace s timhle "zarizenim" mam chut najit nejblizsiho zastupce vyrobce toho NTB a otrepat mu ho o hlavu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je megaprasárna, Lenovo tohle u generace Haswell udělalo u ThinkPadů stylem, že celý clickpad má tlačítka od trackpointu i touchpadu, na základně feedbacku to další generace nemají.

Já osobně zastávám názor, že mi jakýkoliv touchpad nevadí, pokud je vypnutý. TrackPoint master race.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dtto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak si dobre pamätám tak business rada Latitude od Dell -u má klasický dokovací konektor, Dell má veľa rád a dá sa tam vybrať nie si odkázaný len na radu XPS.
A práve Lenovo je u mňa kráľ sprasenia ako HW tak SW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To už je dnes historie, protože i Dell se vydal cestou dokování přes USB-C - Thunderbolt, odstranění tlačítek touchpadu i poinstricku (trackpointu) a kastrování kláves. U Latitude 7480 sice zachoval tlačítkový touchpad i poinstick (trackpoint), ale pokračuje v kastrování klávesnice (už chybí Home, End ...), kterou započal s modelem E7470 (poslední 74xx s E-Dock). Vysloveně zoufalý počin a budoucí trend demonstrujde Precision 5520, taktéž pro jistotu bez dokovacího konektoru a aby vypadal "hustě", tak rovnou chybí tlačítka a poinstick.

USB-C/Thunderbolt se od počátku prezentovalo jako univerzální řešení. Bohužel s tímto typem doku ale nefunguje zapínací tlačítko na doku. Neradostná situace panuje i s připojenými monitory, které jsou vybavené funkčním KVM. Pro někoho, kdo má doma Nec PA271W s DSP je samozřejmé jen zacvaknout notebook do dockovací stanice a jedním kouzelným kliknutím přepnout monitor i periférie mezi pracovní stanící a notebookem. S USB-C/Thunderbolt na eleganci můžete zapomenout.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasné že aj Dell to má tak ale stále má rady aj s klasickým dokom, pre mňa je dok cez USB neschodné nakoľko používam Linux a tam to nieje funkčné ani trochu.
Sám mám staručký Dell Latitude E7400 s klasickým dokom, s trackpitom + touchpadom so samostatnými tlačítkami. Kým bude fungvať tak nemením, na nenáročnú prácu stále postačuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Este raz, to je minulost! Officialne sa uz s E-Dockom u Dellu do buducna nepocita. To co existuje, uz len dobieha .... v podstate musim suhlasit s Dogom vsetci to za posledne roky zacali vyrazne zosierat nedavno som mal v ruke neEckovy latitude, to bolo tak vykradnute, ze fuj klasicky power button nesvieti po zapnuti, kontrolky ziadne, clovek zacal tusit ze to zapol, az ked sa rozsvietil displej. To toto je ta cesta ktorou chce Michael Dell ist ??? To to moze cele hodit do smeti ... Toto mrzacenie ma fakt serie ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ježíši odstranit Home a End a co dali místo toho?

Apropos notebook bych si už nekoupil a nekoupím, to co je dneska na trhu to jsou totální spotřebácký hn-u-sy. Pájené procesory a paměti, no fuj. To už si raději osadím HPC krabičku, kterou si můžu přenášet do práce a zpět a jednoduše vyměňovat komponenty podle vývoje technologií..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, v něčem máš pravdu, v něčem ne. USB-C opravdu není optimální, ale myslím, že se to vychytá, za tu myšlenku to stojí. Standardní konektor, otevřené řešení.

Ale hlavní bod - těžko odsuzovat někoho, že vyrábí například tenký notebook prakticky bez portů. No a co? Ať si každý vyrábí co chce. Pokud by zákazník nebyl blb, ovce nebo obojí, tak by si to prostě nekoupil a zůstalo by to v propališti dějin - jako třeba kalhoty do zvonu nebo Windows na telefonech. Ale pokud to zákazníci takto chtějí, což dokazují tím, že to koupí, tak prostě jenom výrobce šikovně našel díru na trhu a v podstatě dělá svou práci dobře.

Pokud se mi něco nelíbí, tak si to prostě nekupuju a hotovo. Pokud používám otevřená řešení, tak je mi jedno, jestli mám produkt od IBM nebo od nějakého zelináře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo jenže tohle zavání kartelem. Zařízení s více porty se už skoro nedá koupit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim teda, spis to kurvej vyrobci notebooku, aby to bylo tenke a podobne, uz to tu rozebral Much Doge.

Jinak spouta lidi to ma tak, ze bude si koupi domu desktop PC nebo notebook, oboji si konkuruje. Jini lide naopak delaji rozhodnuti mezi notebookem a tabletem, takze i tady je otazka, pro co se ty lidi rozhodnou. Notebook to ma podle me dobre, je konkurencni ve dvou ruznych pristupech.

Naopak neznam cloveka, ktery by se rozhodoval mezi desktop PC a tabletem.

Osobne to mam tak, ze domu mam herni desktop PC, na chalupu mam notebook stredni tridy (okolo 25K) a vylozene jako mobilni zarizeni pouzivam smartphone.
Takze ja treba s timto pristupem vubec neuvazuju o tabletu.

Samozrejme jsou pristupy ruzne. Rodice maji desktop PC jako takovy hlavni domaci pocitac pres ktery prehravaji filmy (pripojene k TV), jinak u nej doma vetsinou sedi sestra, ktera notebook a tablet odmita. Tata ma notebook a mamka zase neda dopustit na tablet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U ultralehkých levných notebooků vidím jako zásadní problém nerozšiřitelný kapacitně nedostačující systémový disk. Drtivá většina je 32 GB. Nestačí. Vím, že v cenách nad 20 000 už je to jiné, ale ne každý je ochotný dát tolik peněz jen za blbý notebook.

Jinak souhlasím s trendem příšerných klávesnic. Zejména jsem si všiml ořezávání velikosti kurzorových a funkčních kláves, a to i u velkých 15 palcových modelů. A dělají to s oblibou skoro všichni jako HP např. Musím zaklepat, že ASUS ani tak ne - jedni z mála, co ještě jakžtakž umí navrhnout notebook normálně. A hlavně, zdroj dělají prakticky jako kostičku do zásuvky, ne jak např. HP: jaký je přínost malého zdroje, který je stejně jako zastara přilepen na šňůře a vláčí se s ní po zemi a sbírá špínu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono pokud potrebujes vykon, tak potrebujes desktop, ale treba otec ma notas za 14K momentalne kvuli propadu koruny stoji 16K. Ma to i3-U procesor, Intel grafiku, klasicky 500GB disk a 17" displej, pro tatu na internet a sem tam nejaky film idealni. Na klavesnici si nestezuje.
Neni to ale vyuziti na cesty, tam chapu, ze mohou ti lide zacit davat prednost tabletum a chromakum.

Jedinne co povazuju jako zoufale, jsou notasy pod 10K, tam proste vyrobci setri na vsem, ale tohle je spis problem lidi, kteri si to kupuji. Kazdy si muze priplatit nebo jit radeji do levneho repasu, pokud nemam na novy poradny notas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvedom si jednu vec väčšina ľudí tie klávesnice nepotrebuje alebo používa v minimálnej miere. Kto to potrebuje alebo ho notebook živý kúpi si kvalitnejší a vybavenejší notebook. To je to isté ako keby si na profesionálnu prácu kúpil hobby náradie, dá sa ale len do určitej miery.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To by musel nějaký existovat. U všeho na trhu se najdou zásadní nedostatky a vybrat si dnes notebook, bez drastických ústupků, není možné. Nezáleží na ceně, za 30, za 60, za 100 ... výsledek je nula. Nejsou, pracovní notebook vyhynul.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Ani HP, Lenovo, Dell nemají nic, co by šlo použít, i kdyby za to člověk chtěl dát 100k.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě záleží na tom, jestli si dáváš splnitelné cíle. Pokud chceš 14" do kila a půl s výdrží 20 hodin a 1080Ti, tak tě opravdu neuspokojí nic. Já jsem chtěl 14", IPS FHD, výdrž tak 4 hodiny a okolo dvou kilo a jsem za 20k úplně v pohodě, dokonce je překvapivě tichý a mám zvlášť SSD a HDD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by stačil analogon Thinkpadu nejvyšší řady z roku 2003-5, s profesionální klávesnicí na psaní všemi deseti a programování, ne pro účetního (takže bez numerického bloku, díky kterému před displejem sedíš vyoseně ke straně). Klávesnice je můj hlavní požadavek - místo ní mají všechny dnešní zmršeniny jakousi podivnou věc s tlačítky (chiclet "klávesnice"). Možná to dobře vypadá v prospektech, ale blbě se na tom píše.

S track-pointem (klitorisem) s mechanickými klapkami, s IPS FHD nebo lepším displejem, alespoň s 4-jádrem a 16-32GB RAM, raději s IGPU bez externí grafiky a s větší výdrží na baterku, s výměnnými bateriemi a možností přídavné baterky do DVD slotu případně spodní velké baterie. Se sběrnicovým konektorem na dokinu (ne USB-C).

Bytelná konstrukce do 3kg, s klávesnicí odolnou proti polití a poblití. S dobrým chlazením, aby to v letních teplotách na 100%-ní zatížení procesoru nepotřebovalo chladící podložku.

Jsou to tak přemrštěné požadavky? Nic takového není. Místo IGPU bych snesl i nějakou slabou Nvidia Quatro dedikovanou grafiku, pokud by nabídla nějaké plusy - třeba plné 10-bitové/kanál barvy a CUDA/OpenCL akcelerace.

Dnes by to mohlo při 45W procesoru mít i 8-mi jádro, ale nemá. Také by konečně někdo mohl začít dělat tyhle přenosné workstation s mobilními Xeony a ECC RAMkou. Ale to jsou už maximalistické požadavky.

Jak už někdo napsal, profi třída notesů zmizela.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže jde vlastně jen o tu klávesnici. To je dost subjektivní záležitost, na dnešních se psát dá, navíc tam kde dokuju, tam mám stejně externí. Ostatní má několik výrobců splněno s tím, že je v tom nepřeberně kombinací grafik a dalšího harampádí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jen o tu klávesnici"? Produkce a konzumace obsahu tvoří protipól použití. Z větší části souhlasím s předřečníkem, protože klávesnice a polohovací zařízení např.: Thinkpad T400 byla téměř dokonalá a nechybělo jí prakticky nic (spory Ctrl vs Fn). Všechny funkční klávesy s uskupením do bloků, pro snadnou hmatovou odezvu a nebylo potřeba žádné přihlouplé podsvícení, protože desetiprsťák se orientoval po hmatu a nepotřeboval čumět do klávesnice (+ ThinkLight). Sledovat aktivitu, zapnuto/vypnuto bylo možné díky notifikaci na tělě - diody, které někteří konzervativní výrobci stále používají (Fujitsu), aniž byste musel otevírat víko. Jasně, připojíš klávesnici, ale až budeš potřebovat někde v terénu (třeba u souseda na domě nastavovat anténu), tak bys mohl něco vyřešit magickou klávesou SysRQ, Home, End ... ale tu už tam najdeš a protože některé systémy jsou háklivé na scan codes a nemůžeš do nich jen tak zasahovat, tak budeš sušit hubu a z brašny dolovat klávesnici.

Pro někoho maličkosti, ale starého psa novým kouskům nenaučíš. Pohodlné funkční ... a že to nevyhrávalo ceny za desing? Nemuselo, prostě to fungovalo jak mělo a funkčnost byla na prvním místě. Apple bych sem netahal, kdo někdy psal na klávesnici z doby PowerBook, ten by jim dnešní dizajnovku omlátil o hlavu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já reagoval čistě na chiclet a že "se na tom blbě píše", což chápu jako výtku k mechanice. Obecně ntb klávesnice nebyly nikdy žádnej zázrak, takže to beru jako kompromisní věc. To že nejsou Fx klávesy v blocích, je hovadina za kterou by si nějakej kreativec zasloužil nakopat, se šipkama se taky vymejšlej neskutečný kraviny na druhou stranu jsem s ntb ohledně scan kódů nikdy neměl problém, prostě dělá co má.

Ale celkově prostě nemůžu říct, že neexistuje pracovní ntb, protože to nemá mezery mezi Fx, je to zkrátka jedna z milionu věcí. Buď jsem většinu času na docku a pak mám stejně externí, nebo jsem na ntb a pak si na to zvyknu. Já jsem na tý externí asi 99% mýho produktivního času, takže to je zkrátka poslední věc na kterou u ntb hledim (s tim že num blok je nutnost :-) )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě většinu pracovního času se snažím notebook držet v PR/DS, ale protože notebook musí splňovat vysoký stupeň mobility, měl by být vybaven plnohodnotnou klávesnicí (numerický blok odmítám, stačí zástupný blok, který měla většina slušných klávesnic automaticky - PadLock). Bylo by fajn, ale mezi běžné věci patří aplikovat patch na 20 - 30 let starý unixový systém, své dílo napsané pro konkrétní rozvodný systém (větrné farmy, přečerpávací stanice, apod.), závody lodních modelářů s úpravou řídícího systému si často říkají o osobní návštěvu notebooku v místě potřeby. Procestoval se mnou svět. Nevysvětlíte mi, proč se funkcionalita musí vytrácet. Desing se musí podřídit účelu, nikoliv účel desingu.

Stojím na okraji, chtěl bych i COM port, ale musel jsem se smířit s tím, že budu mít brašnu plnou převodníku, ale nesnesu další kleštění portů (mizí SC, SD, RJ45 ... wireless je prý IN) apod. Na druhou stranu je mi úplně jedno IPS, stačí mi TN panel s dobrou čitelností a maximálním jasem, protože slunce je prevít a pozorovací úhly stejně omezí filtr. Na své toulky po světě se zrcadlovkou stačí Nec PA271W :-)
Lifebook E743 (v lednu skončil servis) s Lifebook E746 (současný) jsou "identické" notebooky, žádný jiný nesplní požadavky, ale i tak jde o kompromis. Jestli je lepší? Ani omylem, zdechlina i7-6600U nemůže soupeřit s i7-3540M, ale protože vypršel cestovní servis (bez možnosti rozšířit), muselo se modernizovat na ULV chcípáka. Jediné co mě těší je kapacita RAM (2x16GB).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale blbost, notebookové klávesnice jsou perfektní. Mám Thinkpad L - takže žádné extra dělo - a klávesnice je mechanicky naprosto super. Pokud by někdo vyráběl stejnou klávesnici pro desktop, hned ji beru. A ne takovou tu, co vypadá jako notebooková, ale vyglajdá se za dva měsíce.

Podobně touchpad. Je to sice clickpad, ale nikdy jsem s ním nekliknul - není to potřeba - a mechanické klávesy má. Naopak je veliký, což je super a dřív to nebylo. Kdyby byl špatný, můžu se přeučit na trackpoint, ale k tomu jsem se nikdy nedonutil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě třeba HP ZBook 15 G3 nijak neuráží, na práci dobré, na hry nejsem náročný, takže zvládne v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"U ultralehkých levných notebooků vidím jako zásadní problém nerozšiřitelný kapacitně nedostačující systémový disk. Drtivá většina je 32 GB."

Tak za to myslím můžete poděkovat Microsoftu. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Gartner - chybných předpovědí partner?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož výrobci jsou zřejmě nepoučitelní a úpěnlivě touží krachnout, nezbývá než se podle toho chovat.

Osobně používám X220, poslední ne mnoho zmršený strojek, jako cestovní záznamník případně terminál (VPN, RDP, VNC, SSH, TeamViewer, komunikace) nebo laciné netbooky 11" od Aceru (se skvělým rozložením klávesnice) s dualcore AMD C60, které jsem splašil ve více kusech z jednoho bankovního výprodeje. To mi jako cestovní terminál stačí a navíc to nemá v procesoru breberky typu ME, ani v síťovce (možná jen v disku :-) ). Stojí to pár korun a když s tím někde fláknu, nemusím bědovat.

V práci i doma pak PC jen jako terminál (s několika monitory) na servery v serverovně nebo doma ve sklepě. Mám v tom i Teradici kartu (PCoIP řešení), takže bych přes to mohl i hrát gamesy (což nehraji) nebo se vrtat v 3D věcech, fyzicky na serverech. Jinak jedu přes VDI, kde si naklikám jader kolik chci a hotovo.

Jelikož tedy notesy používám jen tako terminály, nemusím se otravovat s žádným zmršeným dokováním, synchronizacemi a podobnými blbostmi.

Dohnali mě k tomu všemu výrobci, protože nejsou schopni udělat pořádnou notebookovou 15-17" pracovní stanici, která by nebyla generace od generace čím dál více vykurvená, schopná dokování, ani pořádný workstation desktop s rozumnou pamětí, 10-16-ti jádry a tichým chodem, aby to všechno nestálo raketu.

Takže pro mě za mě, ať si výrobci dají clickpad třeba na spodek notesu nebo nalepovací na zadek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taktéž mi tak připadá, že klasické "pracovní" notebooky vymřely. Bohužel jediné jejich náhrady, které mě napadají, jsou "herní" notebooky - člověk tím většinou získá portově slušně vybavený PC, USB-C nebo Thunderbolt pro docky, matný displej, ok klávesnici, odolnější tělo, ale dostane k tomu i onu zbytečnou, něco žeroucí, něco stojící grafickou kartu.

Sám mám teď jako pracovní notebook Acer Aspire V17 Nitro - nemít grafiku a DVD mechaniku, tak bych si asi neměl na co ztěžovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já teď vybírám notebook pro přítelkyni a spíš jsem mile překvapen, že některé dnes prodávané kusy ještě nejsou tak "optimalizované", jak jsem čekal. Přemítám nad Acer Aspire F 15 (F5-573G-52ET) a rozhodně jsem nečekal, že dnes ještě bude mít odnimatelnou baterii. Taky dva disky SSD + klasický HDD mě mile překvapily. To jsem už považoval za historii. :-)
Co mi vadí, že nemohu najít nějakou objektivnější recenzi. Dnes se za recenzi považuje výčet parametrů na webu prodejce. A to rozhodně neberu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ma taky zmrsenou klavesnici (sipky, power na druhe strane), Ethernet uprostred boku (aby kabel lepe zavazel), touchpad bez tlacitek a patrne jen 2 pouzitelna USB, neb ty vlevo jsou tesne u sebe. A pristup k vycisteni chlazeni je taky otazkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík za info - názor. Moje priorita je procesor i5 a dva disky. Z tohoto požadavku vyšel uvedený notebook jako nejlevnější. Přítelkyně je psavec, takže její svět jsou hlavně textové editory, popřípadě internet. Což znamená, že výkonově bude stačit. Otázkou je, jestli má smysl za lepší klávesnici připlatit. Tohle je za 20 tisíc, ale další podobné už rychle šplhají přes 25. S tím čištěním je to dost velký otazník. Jediné, co jsem se dočetl, že tyhle kusy se v zátěži dost přehřívají. Ale nic podrobnějšího nevím, takže ještě váhám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade je nejdulezitejsi, zda bude ta klavesnice vyhovovat prave ji. Ale kdyz clovek dela na jednom stroji, da se zvyknout na lecos. Horsi je, kdyz clovek strida vice klavesnic, to je pak na zblazneni. Jestli je psavec, tak penize za lepsi klavesnici jsou ty nejlepe utracene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo odnímatelná baterie, to člověk využije párkrat do roka, když běžný notebook vydrží 6 hodin. To je příliš malý bonus, když mínusy se stále rozrůstají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odnímatelnou baterii člověk využije 1x až 2x za celou dobu života notebooku. A to ve chvíli, kdy baterie odejde a lze ji poměrně snadno vyměnit za novou. A to je dost velký bonus. Alespoň podle mě. Ale jak jsem psal už v úvodu, nečekal jsem, že jsou dnes ještě takové věci možné. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znamy kdysi nosil 3 baterie po 3 hodinach, takze to muze mit vyuziti i jinak. Ale takovych lidi asi moc neni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo pro výměnu za nabitou, větší cestovní, zatímco energii obstará sekundární baterie v multibay. Fujistu Lifebook E používá stále tu stejnou sekundární baterii (6cell 28Wh 2,600mAh) a není problém použít starší, z vysloužilého modelu. Nebo tam šoupnout projektor, který v tom funguje taky :-)

Proč se tahat s vetší a těžší baterií denně do práce, když není výdrž úplně potřeba a všude jsou zásuvky? Stačí lehčí a na dlouhé cesty si nasadit větší primární baterii a přidat sekundární baterii v multibay. Svého času uměl i Dell Latitude E64xx, dnes prakticky jen Fujitsu a Panasonic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1x nebo 2x to si rád seženu tu baterii v eshopu a v rámci vyčištění notebooku si ji vyměním svépomocí. Anebo, mám-li obě ruce levý anebo jsem líný konzument, si zajdu do servisu. Není vůbec žádný důvod si chladit v lednici náhradní baterku, abych ji pak použil 1x nebo 2x na nějakém treku v létě. To si za ty peníze raději pořídím univerzální powerbanku, kterou můžu využít častěji, u jiných zařizení (mobil, tablet, výkonná svítilna atd.atd.)... Mám s tím vlastní zkušenosti.

A ano u notebooku, který jsem dřív používal, jsem měl velkou 6-článkovou a malou 3-článkovou baterku, právě na to nošení do práce, jak někdo píše. Situací kdy jsem použil tu 6-článkovou bylo pomálu, dodnes ji mám v lednici, takže bude v dobrý kondici zato mininotebook už slouží doma jen jako úsporný síťový miniserver, protože má gigovou síťovku, pcie slot a další vychytávky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevnucuji, konstatuji.

O víkendovém počasí s hladinou rovnou jako zrcadlo jsem dodělával finální plavební zkoušku bitevní lodi Tirpitz (obsahuje sonar, palebný systém, řízení, přenos obrazu a plavebních parametrů). Přijedete s kombíkem a vozíkem, postavíš anténu, nafoukneš "kdyby něco člun" a začneš se připravovat. Ve dvou je to práce na dvě hodiny, další hodinu zabere natankovat loď, připravit 4 baterie + 2 záložní, udělat kontrolní testy mikropočítačů (spojení, ovládání, řízení, nastavení ovládání věží ...), otestovat čelní sonar, obě kamery, dálkoměr a další snímače (teploty uvnitř trupu, napětí, stav paliva, ...) - 12 let modelářské práce, patentová přihláška k EPÚ a stále není hotovo. Velmi jsem ocenil svůj 10 hodinový setup (primární a sekundární baterie), dokázaly zásobovat energií celých 12 hodin plus nějaká ta minuta navíc (s přestávkami, samozřejmě). Hodně slušný výsledek a prakticky s každým závodem - příprava, zkouška, přenastavení, ... mi musí vydržet celý závodní den. Pro někoho může být vyměnitelná i sekundární baterie žádoucí.

P.S.: Kdyby měl někdo zájem o modelářství, výměnu zkušeností a výlet, budu mít o víkendu jedno místo volné (přespání v soukromé chatě) - odjezd v pátek v podvečer z Prahy. Pomocné ruce se hodí a budu zkoušet věže na soukromém rybníku. Ideální by byl člověk schopný řídit dron (potápeč/stromolezec).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co říkáte na nové notebooky od Fujitsu? Konkrétně řada U7xx jako pracovní stroje. Hodně se mi líbí U757. Většina věcí jak má být. Dobré rozložení klávesnice (včetně neo*ebaných kurzorových kláves, které nejsou v řadě), dokovatelný, snadně vyměnitelné komponenty, numerický blok (vyžaduju u 15 palcového notebooku) a i kvalita se zdá dobrá. Štvou mě na tom jediné 2 věci. Učkové procesory, ale chápu, že je to kvůli mobilitě, ale i tak mě to štve. A pak cena. Ta rozhodně není nejnižší, ale tady se asi opravdu platí za právo na koupi vyhynulého zvířete. Bohužel nevým co jsou tam za komponenty. Kdyby to prodávali jako barbone, tak bych do toho šel, ale když dáte 50.000 za notebook, tak už nechcete platit dalších 15K za dodatečné komponenty. A ty levnější varianty mají slebé procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledních 15 let jedu (jedeme) Fujitsu (Siemens) a nelze říci křivého slova (Lifebook E/U/Celsius). Konkrétně s U757 zkušenosti chybí, starší řada U745 vás asi zajímat nebude a nově nakoupené Lifebook U727 stále nejsou tak úplně zavedené (čti neprověřené dlouhodobým užíváním). Víceméně jsou to ty stejné stroje, které fungují a neoslní/neurazí svým vzhledem. Přesedláte ze starého a víte, že jste zase na starém dobrém Fujitsu. Veškeré nastavení, funkce, vlastnosti atd. zůstávají při starém. Prostě velice konzervativní notebook, kvůli kterému si nemusíte kupovat znovu Port Replicator/DS.

Zatím jsem slyšel jen chválu. Pokud byste chtěl bližší informace o disku M.2 PCIe NVMe 256GB SED/OPAL, mohu vás ujistit, že se jedná do disk Samsung (SM951) s upraveným firmware pro centrální řízení (vč. šifrování) a správu koncových bodů. Vždy dostane mlc disk, bez omezení po celou dobu životnosti a pokročilou statistikou (extended smart).

P.S.: Nepřehřívají se, teploty se drží v rozsahu 40 - 48°C. Na možnosti konfigurace (to jest udělat si seznam a oslovit prodejce - pokaždé dostane slevu a něco k tomu) se můžete podívat:

http://configurator.fujitsu-shop.pl/en/lifebooks/lifebook_u727/S26391-K4...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, notebook mám Lenovo už asi čtyři roky, a neplánuji měnit. Kdyžtak naběhnu sem https://www.vymena-displeje.cz/ a nakoupím nějakej ten náhradní díl na svůj ThinkPad (je tam k dispozici snad všechno), ale jinak jsem maximálně spokojenej. Nevidím důvod proč upgradovat, dokud se něco fakt extra nehne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.