Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Poptávka po grafických kartách je katastroficky nízká

Nojo, že se vůbec diví, řekl bych, že bude hůř. Asi by zase měli AMD+nvidia pro zákazníky něco udělat, co by přimělo lidi k upgradu a ne přinést v nové generaci v tom lepším případě +20% výkonu oproti předcházejícím generacím, v tom horším pak jen pouhou recyklaci staré řady. Chtělo by to konkurenci jak víno, ale vzhledem k tomu, co bylo psáno z pohledu vývojáře ovladačů, je to utopie.
PS: v posledním kvartálu 2007 se uvedlo a prodávalo několik zajímavých grafik (HD3850, HD3870, 8800GT), což se o dnešním stavu říci nedá.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale jistě, že se bude něco dělat. Vývojová studia trošku pokriplí a deoptimalizují enginy a najednou budou nové karty potřeba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zvlastni jak pokles poptavky je vniman negativne, zatimco neoliberalni staly rust poptavky, nabidky, stim spojeneho odpadu a plytvani je vniman pozitivne. Negativni je uhel pohledu.
Tahle situace ma plno pricin a zkratka a dobre neni cenove ani vykonnostne k upgradu duvod.
Nvidia na ukor vykonu zvysuje efektivitu v pomeru k TDP, ale pro mnoho lidi par desitek usporenych vatu neprinasi dostatecny impuls k mnohatisicove investici (casto s velmi obdobnym vykonem). Navic nove API jasne ukazuji, ze upgrade je mozny provest softwarove a tedy zadarmo pro spotrebitele! A ze tenhle vykonovy narust muze byt i vyssi nez vymena HW v soucasne dobe.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

„Zvlastni jak pokles poptavky je vniman negativne, zatimco neoliberalni staly rust poptavky, nabidky, stim spojeneho odpadu a plytvani je vniman pozitivne.“

To je pochopitelné.
Z pohledu daného odvětví je pokles poptávky jednoznačně negativní.
U výrobců je to jasné (když nic neprodají, zkrachují) a pro zákazníky nižší poptávka znamená nižší nabídku a méně investic do daného odvětví.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

No když se na to podíváte kolem a kolem tak nejen grafiky jsou na vině...:

1. další na vině jsou konzole a jejich výkon, který zabíjí PC svéru. Ať si budeme povídat co chceme tak hlavním důvodem k upgrade bývaly hry, které Vás nutily mít více paměti, lepší procesor a hlavně také výkonější grafiku. Dnes díky starým konzolím, ale i novým a jejich výkonu stačí i slabší sestavy a to na pěkně dlouho. Prostě upgrade už není takovou nutností a jede Vám prakticky vše.

2. no a v neposlední řadě jde o hry samotné... už to není to co bývalo... dnes většinou dostanete
- lineární blbost, kterou jak bylo ukázáno jde dohrát i za 5 minut.
- Další kapitolou jsou online hry, které aby měly co nejvíc hráčů se nesnaží mít vysoké nároky na HW. Občas to podle toho i vypadá.
- no a nakonec bych vyzdvihl alfa hry... čili nedokončené hry, které se bezoštyšně prodávají... (DAYZ, LIFE IS FEUDAL...) o jejich kvalitě a zpracování radši ani nemluvit... z těchto her mě nejvíce baví 7 DAYS TO DIE.
Kde jsou ty časy kdy hry byly zábavné ne tak lineární (skryté místnosti s bonusy, člověk musel i hledat kudy dál, atd...). Nehotovou hru si nikdo nedovolil vydat. Tvůrci si byli tak jistí, že vypouštěli hratelná dema aby nalákali kupce. jednou z posledních her, keteré se fakt povedly byla hra PORTAL, PORTAL2.

Čili není ani moc důvodů kupovat si novou lepší grafiku...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No však už taky výrobci grafik pěkně dlouho nic nového nevydali. To jako někdo čekal že několikrát přejmenovanou zatuchlou smradlavou mrtvolu budou prodávat úspěšně další rok ? Trochu troll ne ? :-D. Nehledě na nový trend co nastolila Nvidia že si nechává za nižší střední platit jak za vyšší třídu, tim to dorazila.

Osobně si myslim že na 1200p s R290 vydržím další tři roky, pokud se teda zázračně neobjeví 4K monitor s freesync do 15k a k tomu grafika co utáhne gamesky v rozumných FPS za rozumné prachy

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

S timhle se da jen souhlasit.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Moje rec, vlastne z toho clanku v sobe pocituji jistou miru zadostiucineni. Neboli dobre jim tak.. uz nekolik let je bezna taktika, ze graficke karty do dvou tisic jsou akorat tak ruzne osekane pasti na neznajici zakazniky, a dostacujici graficke karty jsou az od 3 tisic... .. A byla jenom otazka casu, kdy toto prestane fungovat..
Kdyz to vezmu jako rodic, ktery je ochoten dat decku darek v cene 5 tisic, tak to zakonite stejne nakonec vyhraje mobilni telefon...
Jako sorry, ale lowendove karty kolem tisice nejsou potreba vubec nakupovat, protoze to same zvladne grafika v procesoru. Karty v cene 2 tisic maji vykon neodpovidajici cene. Karty v cene 3 tisic teprve stoji za uvahu, nicmene za tuto cenu se da jiz poridit low end 4jadrovy mobil...
.
Takze az bude karta se stejnym vykonem jako 750ti stat 2 tisice, pak klidne udelam upgrade detem do pocitacu (coz v mem pripade znamena 3pc ), ale do te doby jim dal stacit 8800GT.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A low-end čtyřjádrovej mobil je děcku na co, na hovno když ne na nic? Aby na tom 4 hodiny hrálo než dojde baterka a pak bude celej zbytek dne nedostupný? To je fakt „telefon“ jak prase. Máte mu dát normální telefon s výdrží od dvou týdnů na horu, to je telefon. A za 5k jich koupíte klidně několik.

Mnohem lepší pro ně bude za těch pět litrů ukázat jim zbraně a vysvětlit jak s nima zacházet tak od věku, kdy je uzvednou, o něco pozděj s nimi začít chodit i střílet a nejpozděj v deseti pořídit vlastní vzduchovku. A tak dále, pistole, dlouhé. To budou v nadcházející době potřebovat mnohem víc, než mobilní sračky, co je navíc ještě budou šmírovat. Ale s ohledem na průměrnou populaci z nich budou nejspíš další ovce co se příště nechaj postřílet zatímco pomahači budou čekat venku, aby kolem nich obkreslili čáru.

U grafik jsou taky fixní náklady, víme. Deska, výroba, balení, distribuce, marketing atd. Navíc kurvení koruny, a tak nyní i low-end nejde pod tisícovku. Starší low-end co je skladech se dá koupit okolo osmi set.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Detem jsem k vanocum koupil LG fino - za 3500,- , ano ma jen 4GB mista, ale to resim link2sd. Rekl bych ze baterka i vykon jsou OK, a pripadny deficit baterie se da resit pomoci powerbank.... Ale urcite se nechci hadat, nicmene kazda rodina ma nejaky rozpocet, kdyz musite kazdou castku vynasobit krat tri potomky, tak je pak kazdy litr rozdilu v cene znat...
.
Co se tyka zbrani - mno - jaka je doopravdy sance, ze by jim znalost zbrani pomohla? Kdyz se podivam poslednich 100 let zpatky, na Mnichov, na 1968, tak mi neprijde, ze by Cechum povinna vojenska sluzba nejak pomohla.. Zato do nich cpu anglictinu - ta se hodi pro mir, i pro pripad emigrace.
.
a posledni vec - grafiky - pokud tu mame na trhu ruzne 64bitove graficke karty s 2 GB ram (a i vice), tak si myslim, ze je neco v neporadku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přezásobeno .... Já už nakoupil GTX750 a to mi nenuceně "dožívá" GTX560Ti , HD6870 a HD7870 ... navíc cena za jednu současnou konzoli úspěšně vrhá stín na smysl další investice do diskrétní grafiky pro PC .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nehledě na to, že u herní konzole je aspoň nějaká naděje že hra pro ni bude opravdu optimalizována, což u PC šmejdů nehrozí absolutně.

+1
-73
-1
Je komentář přínosný?

myslis te 720p 30fps optimalizace ?

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

720p budiž ale 30fps? .... Myslíš , že válendové tatíky , malé děti a natož maminy od plotny vzrušuje vyšší FPS ?
Asi ne - stejně jako mne . Pokud se obraz pocitově "netrhá" tak je vše v nejlepším pořádku . Freesync /Gsync a UHD budou mít v tomto segmentu vždy vyšší prioritu před pocitovou rezervou FPS . Oculus a virtuální realita by mohly nastolit nové pořádky ovšem ... opravdu bude virtuální helma součástí každé domácnosti ? Tomu sám nevěříte.
Takže ano optimalizace už je tématem dneška i když ve výsledku máte jen 30fps - viz hlavní benefity Maxwellu , který by právě bez berliček v podobě delta komprese a adaptabilního taktování byl hodnocen podstatně tvrděj.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

UHD v segmentu konzoli ? Tos me rozesmal.... jestli si spravne pamatuji - opravte me jestli se mylim - tak puvodni zpravy o nynejsi generaci konzoli mluvili o FullHD, a dnesni realita je 720p-900p pri 30fps.... pri tomhle vyvoji, muzes mluvit o stesti kdyz pristi generace bude zvladat FullHD pri 30 fps... ze UHD, lol...

A k tomu 30fps - na youtube lze najit 60fps videa s objekty pohybujici ruznymi fps, samozrejme <= 60. Ano, 30 fps je fajn treba pro Civilizaci, Tetris, pripadne Angry Birds, coz klidne muze byt i vetsina zakazniku konzoli. Ale pohadky o tom jak 30fps "netrha" u akcnich titulu, na nas prosim nezkousej, tomu uz nikdo neveri. Takze ano obavam se, ze nemale procento tech, co hraji akcni hry, vyssi fps "vzrusuje", a na konzoli se vytoto...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Ale pohadky o tom jak 30fps "netrha" u akcnich titulu, na nas prosim nezkousej, tomu uz nikdo neveri.“

Když si vzpomenu, jak jsem úplně v pohodě hrával střílečky a RPG na 16-20 fps (i 9, ale to už fakt nešlo) předtím, než jsem začal číst průpovídky o tom, že 30 fps* je nehratelné… :-D

(-: Ale tak to bylo dřív, tehdá byly ještě poctivé FPS, ne jako dneska :-)

* ono i to číslo postupně roste, nejdřív bylo plynulé 24+ fps, pak že 30 je plynulé a dneska už 30 je málo… Možná se ještě dožiju průpovídek, že 60 fps je pro akční hru nehratelné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky tak :) Vlastne co me tak bude v budoucnu snad zajimat je nastupce gtx750 tzn. nizsi spotreba a vyssi vykon. Pokud neprepalej cenu,tak bych o tom uvazoval. Jinak me graficke karty uz naprosto nezajimaji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna o cene bych u konzoli moc nemluvil, sice HW vyjde levneji ale na SW se to prodrazi.
Hry pro konzole sou a) drazsi a b) s pristi generaci si je uz nezahrajete.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nemohl by pokles prodeju diskretnich grafickych karet NAHODOU souviset i s tim, ze stale vice procesoru ma stale lepsi grafiku integrovanou? :-)

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

presne toto som siel napisat... :) Na predaji diskretnych grafik sa zacinaju prejavovat relativne silne integrovane grafiky, ked vdaka konzolam sa poslednych 5-6 rokov nepohli hw naroky dopredu. Prvou hrou, ktoru sa nedalo spustit na legendarnych nv8800 bol crysis3 zo zaciatku 2013 a aj odvtedy je len par dx11 only hier. Ak by tieto neprisli, na vsetko ostatne by mi stacil nv260GTX z roku 2009. Menil som ju minule leto skoro po 5 rokoch... kupil som radeon280 a na dalsich par rokov mam vystarane.
zhrnutie: ti co potrebovali koli dx11 menit, uz zmenili a tieto karty menit dalej netreba. Stratil sa cely trh "vymenenych VGA" ostava len trh novych pc...

edit: 5 rokov predtym: radeon9600pro (2004 farcry1), radeon9800"nepamatam_co", nv 6600GT agp, nv7600GTpcie, nv9600GT pcie, nv260GTX (2009) Ale vtedy malo nove grafiky zmysel kupovat, dnes nie...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

No, asi tak. Já tedy nakonec ty prodeje asi podpořím, protože s integrovaným intelem jsem sice spokojený, ale nepřipojím do něj třetí monitor.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

I intel od novejsich IGP podporuje 3 monitory, staci mit desku s 3mi vystupy.
http://www.intel.com/support/graphics/sb/CS-033714.htm

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No... vážne ti neviem, ako isto zopár superlacných "HTPC" či kancelárskych grafík s ešte DDR3 pameťami to "zarezalo" a voľba padla na APU ale inak akokoľvek výkonné APU nemá čo ponúknuť 95% hráčom...
...osobne neviem o nikom kto by si nakoniec nekúpil na hranie novú grafiku ale nové APU, dosku aj RAMky...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

To je sice fakt. Ale este v casoch C2D si musel kupit aspon low end grafiku, ked si chcel DVI. Na doskach to nebolo bezne. Dalsia vec je upadok hrania na PC poznam ludi, ktory momentalna stravia viac casu hranim na mobile ako na PC a to aj v case ked moze vyuzit PC. A nejaky vplyv maju mozno aj ludia ako ja. Hravam uz minimalne a hry ktore si obcas zahram utiahne aj A6.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, na PC žádný úpadek hraní není. Ročně vycházejí stovky her a objem peněz se neustále zvyšuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to neni blbost, PC herni trh stagnuje a ciste PC her vychazi minimum a casto jen pokud jsou zaplacene predem nejakou kampani, objem penez se tam zvysuje celkem malo oproti prave mobilnimu hernimu prumyslu, a nemalo nanem parazituji dnes mnohem financne silnejsi konzole ;) mladsi lide dnes po PC casto nemaji duvod koukat, a bud konci u notebooku, nebo i jen tabletu

z pohledu penez ktere se ve hrach toci je to mobilni segment, ...konzole, a pak teprve PC trh ;)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Lži, spekulace a domněnky :) "A report just released by John Peddie Research (JPR) claims that the PC gaming market will tip $21.5B this year and grow to over $23B in 2017." - Forbes. Mladší lidé to je co ? Cca 70% hráčů má nad 18 let. Mobilní hraní je už z podstaty konkurentem spíše konzolím. Atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak k tem lzim, tady mas odkazy primo na JPR, psal jsem ze PC herni trh stagnuje a objem penez se tam zvysuje jen pozvolna http://jonpeddie.com/publications/pc_gaming_hardware_market_report/ aneb to co ty citujes, tak tu je primo od JPD za roky 2013 az co predpokladaji do2017 a jak vidno psal jsem pravdu, zadnej raketovej rust tam neni ;)

a jdeme dal, psal jsem ze na nem parazituji dnes silnejsi konzole http://jonpeddie.com/publications/console-gaming-hardware-market-study/ a jak vidno, za rok 2015 kdy PC vykazuje neco pod $22 bilionu maji konzole necelich $37 bilionu, takze kde lzu?

a zavrsime to mobilnim segmentem, stale od JPD, http://www.jonpeddie.com/download/media/slides/JPR_Slides_from_GDC_Press... kde mobilni segment v podobe telefonu a tabletu ma stejny podil jako PC trh co se objemu zakoupeneho HW tyce, a u mobilniho hrani maji krasnou vetisku "Consumers are spending so much time—and money—playing games on
smartphones and tablets that Newzoo, a video game research firm, has had to raise
its 2014 global revenue forecast from $21.7 billion to $25 billion. The new total is a
43% increase over mobile game revenues recorded for 2013."

a jen pripominam, v mobilnim ani jinem segmentu neni zahrnuty svet Apple, ktery si tato cisla chrani, pritom je celkem znamo ze hry na iOS vydelavaji mnohanasobne vice nez hry na Androidu, u nasi hry je to cca 3:1 ;) a neni tam zapocteno to, co se vydela na reklame, cos u Androidu i iOS bude neskutecna suma, hra kde ja mam podil a delam pro ni urcitou grafiku ma rocni prijem jen z reklamy $0.6 milionu, a to mame jen smesnych 11 milionu stazeni a ne nijak zvklast aktivni zakladnu hracu, takze nechci ani radsi vedet jaky sileny penize musi mit treba EA z her jako RealRacing3 kde je prez 80 milionu aktivnich instalaci, ja odhaduju ze jen tahle jedna jedina gamesa jim mesicne da 150-250 tisic dolaru jen na reklame ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„zopár superlacných "HTPC" či kancelárskych grafík s ešte DDR3 pameťami to "zarezalo" a voľba padla na APU ale inak akokoľvek výkonné APU nemá čo ponúknuť 95% hráčom“

Nicméně dokáže konkurovat low-end diskrétním grafikám, které tvoří drtivou většinu prodejů.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Integrovana grafika se porad jeste neda nazvat herni (i kdyz na to hrani v omezenych detailech casto staci). Ale duvod k omezeni prodeje samostatnych grafik to zcela jiste je. Intel by mohl vypravet, ma koneckoncu nejvetsi podil na trhu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Propad prodejů? Neni co kupovat! Já jsem v loni v září koupil 970tku ale to jen proto že jsem dostal dobráč za starej Titan a ona má +- takovej výkon a stála skoro 1/3... tehdy... na launchday... od té doby nám o 1/4 zdražila protože kur dolaru letí nahoru (Euro a dolar už jsou si nebezpečně blízko, tzn v celé evropě se teď grafiky fakt moc kupovat nebudou) a kurz koruny dolu.

Ale i jiní lidé. Když máte přetaktovanou aspoň GTX780 či ňákého Hawaii based Radeona, nemáte na co upgradovat, už hodně dlouho. A pokud někdo neprahne po top high endu a velkym framerate v 1440p a dále, tak dodnes může také klidně jet na GK104 či Tahiti based kartách. A to už jsou světe div se přes 3 roky staré karty, a jsou dodnes aktuální, dodnes se pod jinym jméněm prodávaj.

Pc trh je prostě zasycenej a prodávat se bude jen to co stojí zakoupi. Pokud uvedete produkt A a celej PC trh jej nakoupí, po 2 letech budou tržby stále stejného produktu A opravdu mizivé.

Prostě neni novej HW co by stál za to, obměňujou jen ti co už musej a doteď to neudělali, nebo ti kterejm něco odešlo a nemaj na výběr. V CPU těžká stagnace co Intel vydal sandyho a AMD přestalo bejt konkurenceschopné, a v GPU už se nám to taky těžce zpomaluje.

Končíme prostě s křemíkem, jemnější čipy už nejsou cenově výhodné + maj problémy s výrobou + u CPU hrozí interní přehřejvání a dosahování horších taktů, je tu konec, teď přijde 14nm a to je finish. Intel má ve svejch radmapách do 7nm a to ještě ani nevíme pro které produkty, prostě konec křemíku, dál už pšenka nepokvete, teď se musí vymyslet něco komplet nového/jiného.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Udeřil jste hřebíček na hlavičku - díky manipulacím ECB s hodnotou eura Evropa přestala kupovat zboží za dolary - tedy to, co nepotřebuje právě teď. Například počítače. A Evropa není právě malý trh.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

to nebude jen evropou

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych, že 3 největší odběratelé kvalitní PC elektroniky jsou: USA, Evropa, Ruska.
(pak je tu ještě Čína a podobné země, ale tam nekupují zrovna náš high-end, ale spíš jejich levný čínský šrot :D )

Rusko má problémy kvůli sankcím (kurz jejich měny se nevyvíjí dobře) a Euro se taky nevyvíjí dobře, kvůli machinacím ECB.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

muzes ten srot jmenovat? porad to budou VGA s cipy AMD neboi Nvidie, jina moznost proste u dedikovanych VGA proste neni (to promile ostatnich nema smysl resit)

Asie, Indie a Japonsko budou myslim velice vyznamne a s Evropou si v prodejich asi nezadaji

jen pro zajimavost vis kde se poradaji nejvetsi PC herni turnaje sveta? a kde dokonce existuji TV kanaly zamerene jen ja PC hrani? ....Jizni Korea

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

^ starý troll opět útočí.

k vašim "argumentům":
Japonsko? špatný příklad, tam právě normální PC hry moc nefrčí a tak se nedá předpokládat, že u nich bude velký odběr high-end hardwaru. Japonci většinou na PC hrajou jenom tzv. "dating" hry (Nevíte,co to je? vygooglujte si "visual novel"), normální hry hrajou převážně jenom na konzolích.

Indie? Vetšina lidí tam žije na hranici chudoby (dle našich evropských standartů), takže to není zas až tak velký odběratel PC komponentů, jak by se na první pohled mohlo zdát.

"Asie"? Nevím, proč to používáte jako samostatný pojem, když už jsme zvlášť zmínili ty nejdůležitější státy: Japonsko, Čína, Indie, Jižní Korea. Většina ostatních států už nejsou z hlediska globálního trhu tak významné.

jediné v čem má váš hloupý troll koment pravdu je Jižní Korea. Ale J.Korea má cca 50mil obyvatel a z toho kolik lidi tam může aktivně hrát PC hry? To číslo určitě nebude dost velké, aby mohlo zachránit celosvětové tržby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mylis sa, v Japonsku sa konzoly predavaju mizerne. japonsko a Cina ficia na mobilnych platformach (tam sa rata aj 3DS a Vita). v Korei este PC market existuje.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Netreba to hadzat len na jeden faktor:

1/ ubohy pokrok sposobeny problematickym prechodom na nizsi proces vyroby, ak by nebolo co optimalizovat tak je situacia priam zufala

2/ cenova politika, ked su ceny same o sebe premrstene oproti minulosti

3/ spominane okriplenie kurzu v europe a rusku

To vsetko dava dokopy smrtely kokteil - sa cudujem ze pokles nie je este vecsi!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli zrovna Rusko. Rusko je z hlediska objemu dovozu na úrovni Itálie, o poměru k celému EU ani nemluvě. A ta níže vzpomínaná chudá Indie má objem dovozu o polovinu vyšší než Rusko nebo Itálie.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

trechu jste v clanku zapomneli na ten nejdulezitejsi duvod, proc lidi uz nekupuji graficke karty a to, ze uz nejsou potreba diky iGPU a APU. Doba, kdy se ke kazdemu kancelarskemu pocitaci musela dokupovat i grafarna jsou nastesti uz nenavratne pryc

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No... iGPU a APU tu niesú rok ani dva, a nič podobné sa ešte nestalo, toto je "Takový mezikvartálový propad nemá historické obdoby."

Naviac, po nedávnach správach ako má AMD plné sklady APUčiek resp. aj distrubútory... tak to ti vážne nemám pocit žeby zato mohli integrované grafiky...

A btw., každému kancelárskemu PC netreba PCI grafiku už roky rokúce, v práci neraz narazím na 7-8-9 ročné PC ktoré veselo frčí na grafike na doske... ...Core procesoery už tiež nejaký ten rok majú inegrovanú grafiku...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Zoufalé prodeje? To se dalo čekat, když je zoufalá nabídka! GTX750 se na FHD (které je tu už od 2008) zadýchává, GTX960 je předražené 128bit ořezávátko aka 8600 (fuj), GTX970 pískání + aféra, GTX980 za tu cenu byste ve své době koupili třikrát 9800GTX+ (kartu stejné třídy) a AMD se ještě neprobralo ze zimního spánku.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

tak zase pozor... AMD sa prebralo uz davno, len im to nikto (TSMC,GF) nevedel vyrobit, tak museli spet na 28nm)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

slabe konzoly + stale lepsie integrovane grafiky (pred 10 rokmi skoro kazde pc malo diskretnu grafiku, teraz len hardcore hraci)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Presne, s prichodem novych konzol se zadny vetsi zlepseni nekonalo, stale ty hry zvladnou stavajici grafiky a nove tak nejsou potreba. Jo kdyby konzole mely hardware dvojnasobne vykonnejsi tak by mohly zvladat jak 1080p tak 60fps a v PC by to musely logicky zvladat o hodne vykonnejsi grafiky.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nebude 4k monitor a něco co ho rozumně rozjede dohromady pod 20k tak nic neměním. Což je minimálně 2 roky čekačka.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co myslíš rozumě ? Hry ve 4k ? Anebo zpracováni fotek, videa ? Pro to druhé jsou už dnes rozumné volby jako :
https://www.alza.sk/sapphire-r7-250-boost-d520226.htm
nebo
https://www.alza.sk/zotac-geforce-gtx750-1gb-ddr5-zone-edition-d2147878.htm
a 4k IPS monitor za 15k taky koupíš. Tak v čem je problém ?

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ano měl jsem na mysli hry ve 4k tak při 60+ FPS v poměru rozdělení cen 13k za GK 7k za monitor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozno 8 GB Radeon 390X s HBM pamatami ktorym sa prave pokusaju (apon trocha) spristupnit hranie v UHD. Alebo potom Pascaly od nVidie, ale na tie si pockas.
UHD monitory za 7 tisic asi este nie, to mas pravdu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já čekám na 16nm nebo 14nm GPU a s tím související větší počet tranzistorů velikost čipu trochu nižší spotřeba a teplota. Za mě pokud na tom nebude 12+ miliard tranzistoru tak upgradovat a vyhazovat starej Titan se 7 mil. nebudu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, ono uz 3+ let preslapujeme na 28nm, takze se neni cemu divit, ze vyrobcum dochazeji kralici, kterych muzou vytahovat z klobouka... a zatim to bohuzel nevypada na nejake zlepseni v dohledne dobe...

Musim se priznat, ze jsem podporil na kickstarteru Stainless, na novej Carmageddon jsem se docela tesil... a pak jsem zjistil, ze ti chytraci udelali v roce 2014 single-threaded hru... asi si nevsimli, ze single thread vykon poslednich 5 let stoupl mozna o 20%, a dalsich 5 let nebude mozna ani o tolik... takze na mem AMD to jede 25-30 fps, na forech ctu, ze na i7 (pretaktovanem na ~4.5ghz) to jede 60-70 fps... 60 fps, ve FullHD, v 2015, na masine za 40 litru .... nevim jestli je Stainless ojedinely pripad, nebo i ostatni vyrobci her zamrzli v roce 2005, ale rozhodne si novej HW kvuli jejich amaterismu kupovat nehodlam...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mám čtyři roky starý high-end laptop a pořád je to výkonnostní špička a bez problémů si sním zahrají všechny hry, které mě zajímají. Až na hry přestane stačit, pořídím si SteamBox, protože na práci mi bude ten laptop stačit dokud neumře, nebo nepříjde skutečná revoluce místo evoluce.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

...ono občas jde dokonce místo evoluce o regresi, když nVidia vydává 3,5G kartu za 4G a dokriplí ji paměťovou sběrnici, jen aby mohla adresovat hlemýždím tempem 0,5G ramky... Plus k tomu pánové tak okriplí napájecí sestavu, že to píská.

Kde je alespoň ta evoluce?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak evoluce to je, kdyz i ta "dokriplena" karta porazi konkurenci s 512bit sbernici....

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Ke všem již jmenovaným faktorům jako konzole, pomalý cyklus obměny produktového portfolia, kanibalizace GPU na procesorech, aktuální měnový a ekonomický vývoj atd. můžeme přidat ještě jeden fenomén. A to nedostatečné využití potenciálu OPENCL a dalších technologií schopných zpřístupnit extrémní výkon GPU pro běžnější úlohy (rozuměj ne jen hry). Obě firmy se zkrátka na běžný zákaznický segment doslova vys..ly. Intel nevyjímaje. Netrknul je ani GPU mining, který ukázal jak smysluplné využití dokáže pohnout tržbami. Po téhle lekci s GPU miningem ještě měli šanci na marketingovou transformaci výkonné herní karty na výkonný koprocesor za který stojí za to vysolit balík. Nic takového se nestalo. Takže výrobcům chcípá herní kůň a zákazníci jsou odkázáni na CPU výpočty se zoufalým výkonem. Jeden příklad za všechny: rychlost enkodování X265 naprosto nutného pro UHD video. Výrobcům přeji kompletní výměnu (nejen) managementu marketinkových oddělení a světlejší zítřky :-).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

njn... von si každej doma deně stříhne dvě videa do H.265, aby to pro něj mělo cenu, a na noc pustí počítání bitcoinů.
Sám chcete víc víc víc OpenCL, ale nenapadne vás jiné rozumné využití než ten mining a video (na co to proboha počítat přes GPGPU, když to líp zvládne a efektivněji specializovaný obvod v GPU v uspokojivé kvalitě). O miningu nemluvě, to na grafikách zajímá tak někoho, kdo má elektriku "za paušál". Kdyby to bylo tak jednoduché a mělo to znamenat tak gigantické nárůsty výkonu oproti CPU, tak se to dávno běžně používá. Až tak blbí ti vývojáři snad zase nejsou.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Každý jistě ne. A v tom to je. Stavět odbyt na jedné zranitelné skupině zákazníků se evidentně neosvědčilo. Uvedl jsem příklady využití a ne vyčerpávající výčet. Nato je PC obecně příliž univerzální. A potřeby každého uživatele jiné. Vývojáři blbí nejsou, pokud si přečtete příspěvek pečlivě tak spíláno je marketingu. Technologie se používají dlouho v korporátní sféře. Jen Vám je za cenu zaplatitelnou ještě v tomto životě nikdo neprodá. Protože jste obyčejný maloobchodní user a ne třeba Sony Pictures. Mimochodem, která karta má pode Vás ten specializovaný obvod (HW encoder) H265, HEVC a to ve slušné kvalitě?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyvojari blbi nejsou, akorat 1) vyuzit uplne vsude to nelze (i kdyz ty dva pouziti zdaleka nejsou jedine), ale i 2) muzou delat jen to, co jim vyrobci svym SW umozni. Nvidie se na OpenCL totalne vys**** a tlaci svoji Cudu, AMD zas jednak ma nekvalitni ovladace, jednak nekvalitni opencl implementaci.... jsou vlastne jedini kdo opencl jeste tlaci, takze standard de facto neni standard. A na intelGPU ma OpenCL mozna stejny vykon jako intel CPU + AVX/SSE. Takze vyvojar si muze vybrat, natlaci spoustu penez/casu do opencl i cudy, nebo se na obe vytoto a pouzije nejakou existujici knihovnu nad CPU...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

GPU se na enkodéry videa moc nehodí. Neudělá to vyšší kvalitu než vcelku malý hardwarový enkodér typu ASIC a naopak to sežere hrozně elektřiny. GPGPU encoding přes opencl/cuda je víceméně slepá ulička.

Je teda pravda, že MCW pracuje na OpenCL akceleraci pro x265, která by snad nemusela být vyloženě zbytečná jako ten lookahead v x264, ale stejně od toho moc nečekám. Dost bych se divil, kdyby to nějak změnilo současnou situaci, kdy 1) když chci kvalitu, musím to dělat přes CPU 2) když chci rychlost, vyjdou nejlíp ASIC jako je Quick Sync a spol. 3) GPGPU když potřebujete přitápět a nevadí vám platit to v elektřině.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, v dobách kdy nestíhá procesor je HW ASIC fajn myšlenka. Když PC sotva dokázalo bez trhání přehrát MPEG2 pořídil jsem si na grabování tuner s HW encoderem. Jenže.. příšerný obslužný SW to zabil a nebýt třetí strany (za další licenční poplatek), tak by dodnes ve slotu ta karta nebyla. (Stále je to jistota žádných nevynechaných snímků:-). Otázka kolem poptávky po GK se týká masovosti. Na jedné straně je tu armáda cvakačů a pořizovačů videí z dovolených s kamerami - čím víc pix tím víc Adidas... a cool. Nová generace telefonů a tabletů s HW dekodováním 4k. A stříhat si to pro babičky a tetičky budou kde? Intel nový HW encoder ještě ani neoznámil. Přídavnou kartu a dedikovaným encoderem si koupí opravdu jen nadšenec. Vzniká tu jistá poptávková mezera. Technologie a standardy jsou, jen výrobci cudně k masám mlčí. Trochu škoda, že počin Khronosu ohledně SPIR-V a OPENCL 2.1 zůstal českými pcmagy nepovšimnut. Čtenáři mohli dostat alespoň šanci mít se na co těšit. Hodinu dvacet dlouhá prezentace zde https://youtu.be/qKbtrVEhaw8 .Zvláště, když se na poli HW dlouho nic moc neděje. Pokud si mám zavěštit, tak se přece jen nových produktů i v téhle oblasti dočkáme někdy kolem počátku 2016. Penetrace 4k elektroniky už bude na takové urovni, že nebude možné dál situaci ignorovat. K CPU - na 10 jádrovém XEONU v kvalitním profilu je výkon cca 3fps/s. A to je na železe za víc než 100 tis. O Intelu jsem se zmínil, O ASIC také. Spotřebu na pár hodin domácích videí asi řešit nebudu. Desetikoruny.
K x264 po pár letech celkem fajn GPGPU funguje a je užitečná. Třeba v Powerdirectoru. Na obstarožním AMD se díky tomu dá se starší AMD GK celkem slušně exportovat. A u děcek na pískovišti studiovou kvalitu exportu doma nikdo neřeší. Stejně to tak dopadne s X265, jen to ještě chvilku potrvá:-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Co ten export v Powerdirectoru dělá?
Se samotným encodingem (x264) to určitě nemá prakticky nic společného, protože na to má x264* jenom ten opencl-lookahead, který je ale vysoce podružný - jeho akcelerací na grafice nic nezískáte, dneska už je ten kód rychlejší prakticky na všech CPU. Nejspíš máte na mysli akceleraci nějakých filtrů, ale to už není součást enkodéru a je to úplně jiná záležitost. Na filtrování (pokud nejde o něco komplexnějšího samozřejmě) je GPGPU poměrně OK.

Jinak ona IMHO není nutnost mít enkódování do HEVC hned teď jenom kvůli 4K a kvůli tomu, že je ten nový formát na světě. Úroveň enkodérů není nic moc (ty hardwarové asi budou obszvlášť hnus), takže když to člověk prožene x264 nebo případně i tím enkodérem v Quick Sync, tak nic hrozného nedělá.

* Pokud jste teda nenapsal omylem "x264" (=enkodér) místo "H.264" (=formát obecně). To je pak jiná no. Jak dalece je dostupná opencl/cuda implementace na shaderech v GPU u jiných enkodérů než je x264 nevím, protože to jde úplně mimo moji parketu (kvalitativně nevyhovujou).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jsem měl na mysli H264/HEVC. To že x265 je označení implementace konkrétného encoderu jsem zanedbal. Ale polepším se.. Věřím, že snad většina diskutujících pochopila kontext. Jinak když jsme u tématu encoderů, osobně používám knihovnu x265 přes QT frontend Hybrid. S kvalitou něčeho jiného je to fakt bída. Rychlost 1-2fps. Zjistit něco od výrobců jako je Vanguard nebo Mainconcept, Strongene je peklo. Typicky info na vyžádání s dodáním firmy, webu a dalších údajů. Třeba Vám jako redaktorovi pcmagu budou ochotni ještě něco sdělit, ale koncovému zákazníkovi.. Nenašel jsem nikde ani kvalitativní ani rychlostní porovnání, skoro by to stálo za článek. Nevím jak by byl čtený, ale originální určitě.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No, jestli se o to zajímáte, tak [údajně] by x265 z enkodérů HEVC měl být nejlepší, takže s tím ostatním asi netřeba ztrácet čas. To je informace stará cca 3 měsíce IIRC, od jednoho člověka, co ty enkodéry zkouší pro (velkou, i když ne youtube) streamovací službu. Ty ostatní jsou už prej vyložená bída. Na 4K streamování jim to ale ještě koncem roku pořád vycházelo líp přes x264. Nevím pravda, jak kvalitní/pomalé presety zhruba používají.

Jinak ty firmy jdou řekl bych po větších zakázkách. AFAIK s nima obvykle musíte i podepsat i NDA, abyste nepublikovali testy jejich softwaru, což o něčem asi svědčí :/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jsem měl na mysli H264/HEVC. To že x265 je označení implementace konkrétného encoderu jsem zanedbal. Ale polepším se.. Věřím, že snad většina diskutujících pochopila kontext. Jinak když jsme u tématu encoderů, osobně používám knihovnu x265 přes QT frontend Hybrid. S kvalitou něčeho jiného je to fakt bída. Rychlost 1-2fps. Zjistit něco od výrobců jako je Vanguard nebo Mainconcept, Strongene je peklo. Typicky info na vyžádání s dodáním firmy, webu a dalších údajů. Třeba Vám jako redaktorovi pcmagu budou ochotni ještě něco sdělit, ale koncovému zákazníkovi.. Nenašel jsem nikde ani kvalitativní ani rychlostní porovnání, skoro by to stálo za článek. Nevím jak by byl čtený, ale originální určitě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"GPU se na enkodéry videa moc nehodí"

A rikal jsem snad nekde, ze se hodi ? Rikal jsem vubec neco o enkoderech ? nerikal... Takze netusim proc mi to vykladate, me je jasne ze ASIC jsou daleko lepsi pro video. Samozrejme, pokud ho mate, ze ano... a pokud vubec existuje ASIC pro dany kodek.

Ja jsem rikal, ze

1) na rozdil od pana Adamse, ktery zna jen mining a enkodovani videa, si myslim ze existuji (znam minimalne dva) dalsi smysluplne vyuziti pro OpenCL (pro ne obrovske, ale presto ne uplne malinke skupiny lidi), a

2) vyvojari jsou limitovani vyrobci HW, coz bohuzel nekdy zahrnuje i politiku...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako Mantle se stalo východiskem pro Vulcan (nová generace OPENGL), tak OPENCL je východiskem pro SPIR-V, https://www.khronos.org/spir. Jedná se o standartizaci a NVIDII nakonec nic jiného nezbude. Mimochodem v minulosti úspěšně využívaná CUDA je nahrazována v novějších verzích pluginů pro software OPENCL verzí. Například Powerdirector od Cyberlinku vyžaduje v posledních verzích ruční hack pokud chcete místo OPENCL akcelerace používat starší knihovny CUDA. CPU + AVX/SSE a jejich použití jsou popsány přesně v odkazovaném dokumentu https://software.intel.com/sites/default/files/white_paper_real-time_HEV.... OPENCL implementace k stávajícím instrukčním sadám ovšem výkon ještě min. zdvojnásobí. http://www.businesswire.com/news/home/20140904005279/en/Vanguard-Video-D... .Z praktického hlediska 4k domácí videokamery, 4k televizory a zkuste si s dnešním hardware sestříhat a vyrenderovat video z dovolené 2015. Ale nebudu se dále přít. Pokud máte pravdu a grafické karty se k ničemu jinému než k hraní nehodí, pak nebude než začít nové kolo propouštění.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

K tomu powerdirectoru. Skutecnost je takova, ze nvidia odstranila z ovladacu NVCUVENC dll, tedy donedavna dost masivne pouzivany nastroj na encoding vide pres CUDA. Ucinila tak ve prospech nove technologie NVENC, ktera nepouziva shader jednotky jako CUDA, ale hw encoder, stejne jako amd VCE nebo intel QS encoder. NVENC je nekolikanasobne rychlejsi nez CUDA/opencl encoder a pritom kvalitnejsi. Bohuzel starsi softy bez podpory si musi pomoci rucnim dohranim dll do windows. V zadnem pripade neplati, ze by se od hw kodeku prechazelo na opencl. Naopak je snaha plne prejit na hw koder a to jak u nvidie tak u intelu. Jenze treba 4k video umi encodovat hw jen maxwell, pokud se nemylim (VCE podporu deklarovalo, ale neni ovladacich dostupna), takze napriklad Powerdirector pro 4k musi pouzivat sw/opencl, aby to fungovalo vsude.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za upřesnění. Ve finále mi šlo v téhle diskusi jen poukázat i na jiné motivy ke koupi než jen ten herní. A na to, že se komunikačně firmy snad až příliž soustředili na herní komunitu a nevytvářeli i v jiných skupinách zákazníků pocit, že jejich výrobek musejí mít. NVENC, VCE, QS nebo standardy Khronosu, vše je dobré a nechť mezi sebou soupeří (tedy pokud to nedopadne jako mezi Betacamem a VHS:-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč ta neustálá snaha vytahovat do všech témat o PC tablety a smartphony.
Situace je poměrně jednoduchá. Každý desktopový a mobilní CPU od Intelu má v sobě grafickou část. Ta s každou generací jde výkonem stále výše a výše. Podobně v každém APU od AMD je grafická část. Když pominu FX řadu, která je prodejem minoritní a serverové procesory, tak si dnes prakticky nekoupíte PC nebo NTB bez integrované grafiky.
V roce 2007 byla integrovaná grafika dobrá leda tak na rozsvícení monitoru v kanceláři. Dnes dokáže plně nahradit dedikované grafické karty až do cenové kategorie cca. 2500Kč. Běžný uživatel tedy dnes nemá už takovou potřebu kupovat si samostatnou grafiku, když mu ta integrovaná stačí. A které grafické karty se prodávaly asi nejvíce? No nejvíce se prodával lowend a nižší mainstream. Tedy ty řady, které vystrnadila integrovaná grafika v CPU.
Druhý problém je situace desktopových grafických karet. Výrobní proces u TSMC se poslední 3 roky zasekl na 28nm a tak zákonitě není moc co vymýšlet. Výkonné grafické čipy jsou velké a topí. Velká část lidí tak prostě čeká na novou generaci, která přinese podobný výkon s nižší spotřebou.
Třetí problém je konec těžby cryptoměn, kde se přešlo na ASIC.
Prostě pokud z trhu odstraníte nejlevnější grafiky, které se prodávaly v největších počtech a vývoj mainstreamu a highendu se díky problémům s výrobním procesem zasekne pakticky na mrtvém bodě, tak nemůžete čekat, že lidi budou grafiky kupovat jak vzteklí. Prostě není důvod v současné chvíli kupovat to, co je na trhu k dispozici.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A potom, co mne kamaradi zatahli do Ingresu, tak se v nasi rodine cas straveny doma u PC take hodne ztencil ... (a motivace k upgradu se tim padem tez zmensila)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.