Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prototyp Pascalu používá HBM, finální model s HBM2 bude „předpovídat počasí“

Jsem schválně koukl na web a praví, že současný superpočítač má 213 teraflops (a že jsou dva). Kolik to bude mít v těch Pascalech?

Nicknamed “Tide,” the supercomputer in Reston, Va., and its Orlando-based backup named “Gyre,” are operating with 213 teraflops (TF).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Propaganda byla hezká, ale AMD už má na HBM ramkách reálně dostupné produkty delší dobu :) A právě ve výpočetním výkonu AMDnVidii drtí... tak nevím nevím, jak to hodlají zvrátit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V profi sfére alebo v Superpočítačoch?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No a? Pozri sa na vysledok, ani HBM nezarucilo vykon navyse a Fiji je na tom stale horsie ako konkurencia. Nevyhody su v pociatkoch HBM zrejme a zatial sa z technologie neda vytazit to, co sa od nej ocakava, plus samozrejme nevyhody plynuce z narocnosti vyroby a ceny. Realne sa predpoklada, ze keby bolo Fiji sparovane s klasickymi GDDR5 tak je to vykonovo to iste. Vyhodou je len mensi priestor. HBM2 budu uz inde. Inac koncept 3D pamati tu existuje strasne dlho, to iste aj interposer, to nie su "vydobytky" AMD, len AMD to sklbilo v pamatiach pre grafiky.

A kde AMD drti nVidiu? V com konkretne? V TOP500 superpocitacoch mas len ubohe tri kusy od AMD aj to jeden ako sponzoring. Ak sme pri spotrebitelskych profi tak FirePro vie zaujat, ale troskota na podpore. A v hernom segmente aj AMD osekalo DP, zaujimave, ze osek v DP komentovali demagogovia pri nVidii ako zmyslov zbaveni a pri AMD mlcia:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

---------------------------- ---------------------------- ----------------------------
Ehm .... noooo ... k poslednemu odstavcu:

1) je vseobecne zname, ze AMD GPU totalne drtia Nvidiu v tazeni crypto-coinov a drtenie je minimalne 2-nasobne !!!

2) V BOINC vypoctoch detto:

https://einstein.phys.uwm.edu/results.php?hostid=12126689 (pozor, cochvila sa prehlad taskov vyprazdni)

Binary Radio Pulsar Search (Parkes PMPS XT) v1.52 (BRP6-opencl-ati) za 4400 BOINC kreditov pocitala sucha AMD R7 370tka (1024 SP na 1 GHz) na cca 7200 sekund.

https://einstein.phys.uwm.edu/results.php?hostid=12004444

Binary Radio Pulsar Search (Parkes PMPS XT) v1.57 (BRP6-Beta-cuda55) za 4400 BOINC kreditov pocitala NVIDIA GeForce GTX TITAN X (4 GiB) cca 6600 sekund.

Nenechajme sa pomylit verziou taskov 1.52 vs. 1.57, narocnost je totozna (napr. aj pri verzii 1.50). Dolezity je druh tasku "Parkes PMPS XT", lebo je aj iny typ tasku Binary Radio Pulsar Search presna za 1000 BOINC kreditov.

TAKZE: to je jakoze Titan X v GPGPU vypoctoch (tazenie crypto-coinov, BOINC a istotne aj ine) akoze iba o 20% vykonnejsi jak sucha trapna R7 370tka? Alebo jak mam tomu rozumet?

NEKDE UDELALI SUODRUZI z nVIDIE CHYBU !!!!!!!!!!!!! Len nevim ci v hardveri alebo v softveri.
---------------------------- ---------------------------- ----------------------------

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm nikde? Každej HW je jinej a každýmu sedne jinej typ výpočtů. Dodnes existujou určité cuda věci co třeba běhaj nejlépe na Fermi. AMD karty jsou obecně výpočetně fajn ale je to Nvidia co prodá x krát tolik a x krát drašších výpočetních karet, je to Nvidia co staví superpočítače, je to Nvidia co má frontu předobjednávek na Pascal-based tesly ještě než vůbec jde na trh. Nvidia to umí prodat protože u svejch profi produktů má patřičnej support, ten AMD nemá a na tom jim hasne celá nabídka. Instituce typu oak-rigde asi moc ze židle nezvedne že Pepíček si doma na Radeonu natěžil více bitcoinů když je to tak tupej a malej typ vůpočtu že jej zvládaj lépe PGA než GPU.

Konkurencí výpočetních karet NV se ihmo spíš než AMD čipy stávaj Intely, Xeony PHI a Xeony s PGA co teď přijdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkurencí výpočetních karet NV su stale vypocetni karty AMD.

Larrabee/Phi tretej/stvrtej generaciea mali/maju zalostny vykon uz v case svojho projektovania (prve Larrabee tusim 2 TFLOPS v SP a 1 TFLOPS a DP, ked uz vtedy existovali herne grafiky s 2 TFLOPS v SP a vypocetne karty s 1 TFLOPS v DP). Alebo ma Phi teraz 9-10 TFLPOS v SP? Ked pride dualne Fury, tak to bude minimalne 15-16 TFLOPS.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Larrabee ani nemělo za cíl někoho lákat "teoretickou" výpočetní silou, ale hlavně x86 architekturou. Všestrannost a všeobecná znalost, co ta architektura umí, to je jeho devizou.

Když se vrátím k BOINC, tak ukazovat, že některé výpočty jdou na AMD řádově lépe, je naprosto zavádějící, protože jiné jdou zase řádově lépe na nVidii. (a nemluvě o tom, že většina projektů ani nebyla zprovozněna pro obě platformy, takže nelze udělat kompletní statistiku, kdo má tedy celkově většího pindíka)

Ale samozřejmě, GCN má ve výpočetní sféře veliký potenciál - ostatně bylo také navrhnuto s ohledem na zvýšení výkonu ve výpočtech oproti VLIW architektuře. Jenže světe div se, AMD má v HPC naprosto zanedbatelný odbyt. AMD si nevytvořilo žádný softwarový ekosystém a nikdo nechce kupovat skvělé karty, na kterých ale nic nerozběhá, nebo vlastně nemá co rozběhat. (naštěstí si to AMD uvědomilo a snaží se Boltzmannem s tím něco provést)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

k cemu je vypocetni vykon kdys ho neumej vyuzit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.