Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Provoz PC bez grafiky, když PC bez grafiky nenaběhne: II. část

Nešlo by to celé vyřešit nějakou starou PCI grafikou? Předpokládám, že by neměla velkou spotřebu, takže i zapojená by se moc nepromítla.
Navíc nebyl by problém ji změřit spotřebu. V desce, kde funguje finta č. 1 (uspání) by se uspala s normální PCI-e kartou, ta se pak vyndala a změřila spotřeba. Pak by se PC spustil s PCI kartou a rozdíl = spotřeba PC karty. To by se pak dalo odečítat od výsledků sestav tam, kde grafika jednoduše vyjmout nejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednodušší mi opravdu přijde na těch pár chvil kartu prostě vyrvat ;).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to provozuju pri mereni ja az na to ze neresim tu spotrebu te 1M PCI grafiky ktera si vezme max 1W kterej je u techto typu meraku spis chybova tolerance. Driv jsem to delal s ISA VGA jenze uz nejsou sloty.

Jinak za chodu jsem flashoval bios, kdyz na nej jeste byla patice, klidne i z uplne jine desky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle metodu jsem také několikrát úspěšně použil. Obávám se však, že další desku, do které by šel strčit tenhle šváblík, tady nemám a nebude ji nejspíše mít ani uživatelů, který si tohle případně koupí ;).
A s těma PCI grafikama - za chvilku nebudou ani PCI sloty - a PCI Express grafiky (i do PCIe ×1) už zanedbatelnou spotřebu nemají.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není snad PCI-e přímo na hotswap hardwarově navržena? Takže není chyba toto praktikovat, chyba je že to wokna nerozdejchaly B-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je a není. Záleží, zda je to implementováno. V serverových čipsetech to bývá, v desktopových jsem to ještě nepotkal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že na desktopoch to oficiálne podporované nie je, ale neoficiálne to funguje, resp. komponenty sú navrhnuté tak, že minimálne im to neublíži. Asi ako s diskami - oficiálne sú hotswap iba SATA disky, ale pokiaľ vytiahneš PATA disk, tiež sa nič nestane. Mne sa tak raz podarilo omylom počas behu PC odpojiť od zdroja systémový PATA disk. Pravdu povediac, mierne ma oblial studený pot, keď som ho zapojil, pustil PC a ten nenaskočil... Potom som resetoval BIOS jumperom na doske a všetko bežalo bez problémov...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ježiši Kriste!!!!!!
Ježkovy Oči!!!!!!

Ale co nechť činí čeho chtějí...:)))))))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No – je to masakr, dodneška mne mrzí, že jsem nenatočil, když mi z ničeho nic chytl SATA napájecí konektor a PC shořelo – skoro.
Musím se ale vyjádřit k tomuto:
Jak je sakra možné, že bez grafiky funguje Remote Desktop ??? No to snad ne ? Tolikrát jsem se vztekal, když jsem měl na stole PC s poškozenou grafikou a zaboha jsem to nemohl rozject. Nebo když jsem do PC vrazil svoji grafárnu a pak měl moje PC úplně k nepoužití. Furt jsem nedokázal pochopit, k čemu je potřeba grafika pro vzdálenou konzoli a ještě dnes to víc nechápu, když vidím na videu, že OPRAVDU POTŘEBA NENÍ…
Úplně to vidím: stáhnu „Gaemon tools“ nainstaluju virtuální grafiku, vypnu, vytáhnu HW grafiku, zapnu a jednu přes VNC :-D .
@WIFT: díky za odvahu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za silně oppožděnou reakci, nezaznamenal jsem tento příspěvek dříve. Nicméně k věci:

Je "Remote Desktop" a "Remote Desktop". Ten, o kterém je řeč v článku (RDP), skutečně grafiku nepotřebuje, protože na vzdálenou plochu "nekopíruje obsah toho, co ta grafika zobrazuje", ale veškerou plochu, okna, ikony, všechno vytváří skutečně jakoby ve "virtuálním prostředí" a posílá to pak ke vzdálenému PC. Můžeš si všimnout, že když se připojíš vzdáleně na plochu Windows přes "připojení ke vzdálené ploše", tak se původní plocha přímo na tom PC "zamkne" a grafika zobrazuje něco jiného, než co se zobrazuje na vzdálené ploše. Teoreticky se lze k jednomu PC připojit i vícekrát a pod různými uživateli a na každé té vzdálené ploše mít něco jiného, prakticky je to záměrně omezeno kvůli licencím (jinak by bylo možné, aby na jednom PC s Windows pracovalo třeba deset lidí - takto to ale funguje na serverech, kde na to použití "per user" licence nainstalovány jsou).

Naproti tomu VNC (a třeba i někdejší PC Anywhere) grafiku potřebuje, protože fyzicky dělá "screenshoty" toho, co je na obrazovce a posílá to do vzdálené plochy (přesněji řečeno posílá rozdíly mezi posledním a předchozím snímkem, aby furt neposílal celou obrazovku, slabší linky by to neutáhly ani při patřičné kompresi obrazových dat).

Takže ten tvůj "Gaemon tools" už ve skutečnosti existuje a je to přímo implementováno ve Windows. Od Vista výše lze dokonce využívat i hardwarovou akceleraci grafiky právě toho PC, z něhož se na vzdálenou plochu připojuji. Takže i pokud vzdálené PC nebude mít vůbec grafiku, můžu při vzdáleném připojení na něj používat Aero, přehrávat filmy a používat ne zrovna moc náročné 3D aplikace (hry bych neriskoval, protože už budou mít velké nároky na přenos dat především do grafiky a on je ještě pořád dost velký rozdíl mezi Gbitovou LAN a PCI Express ×16 2.0 ;-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.