Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První obrázek GPU Fiji s HBM potvrzuje jádro o ~550 mm²

Nechci byt neuctivy, ale o cem je tento clanek? Takze jadro ma 500 nebo 800 nebo 30 nebo 13040mm2, co z toho plyne? K cemu je ten udaj tak dulezity aby nad nim bylo treba spekulovat dopredu?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

o cem? co o tom jak bude vypadat prvni chip implementovany na Si interposer s 3d pametma hbm? dve uplne novy technologie zachyceny na jednom obrazku ti je malo? taky nechci bejt neuctivej ale kdyz vidim jaky diskuse jsou pod apple nesmyslama a jaky pd zpravama o technologickych zajimavostech tak to o necem vypovida.. ze tam je i vypocet plochy? ho preskoc kdyz te nezajima.. nebo to preskoc cely - z nadpisu je jasny o cem clanek je.. nechci aby se tu kvuli kritikum prestalo psat o technologickych novinkach a zustal z toho jen dalsi apple web

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze tohle nema zadnou informacni hodnotu. Ano vsichni vime ze HBM cipy jsou male, vsichni vime ze usetri misto. Opravdu je ale treba spekulovat o tom jaky ma chip rozmer? Nejlepsi je jeste rezolutni oznameni ze 2 redakce to udelaly rozhodne spatne, a ta spravna metoda je tahle, ale teda taky neda spravny vysledek.

To ze diskuze pod Apple kravinama jsou jake jsou nema smysl vytahovat. Ale prave u technologickych zajimavosti ocekavam jinou kvalitu, nez tenhle bulvarni styl.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

podla velkosti mozes odhadnut cenu, lebo cena za waffer je znama a teda 550mm2 jadro nemoze byt v ziadnom pripade lacne... Tiez vies odhadnut vytaznost, lebo cim vacsie jadro tym mensia vytaznost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kromě ceny a výtěžnosti je z plochy jádra možné odhadnout i výkon, který díky značnému nárůstu plochy chipu bude bezpochyby BRUTÁLNÍ a zcela zdrtí veškerou konkurenci . :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

<i>výkon, který díky značnému nárůstu plochy chipu bude bezpochyby BRUTÁLNÍ a zcela zdrtí veškerou konkurenci . :-)</i>

Už Hawaii mělo potenciál porazit nejlepší čipy od nVidie (a porazilo je v ledasčem, naposledy R9 290X to natřela Titanu X v draw callech), takže Fiji by mělo ukázat nVidiotům, jak vypadá inovace :)
Jinak mám za to, že i kdyby AMD něco HODNĚ pokazila, tak prvenství s HBM ramkama jí nikdo nevezme. A hlavně - Fiji už je připravená na HBM2, takže... bude stačit vyměnit ramky, jakmile budou HBM2 masově dostupné, a zase bude nějaký výkon navíc.

Jinak pokud grafika s 4096bit wide busem nezamete s Titanem X, tak je něco špatně :))))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Současné grafiky nejsou limitované propustností sběrnice, tak proč by rozšíření sběrnice mělo výkonu Fiji jakkoli prospět nebo pomoci v porážce Titanu X? Fiji není nijak ambiciózní projekt, jde o testovací platformu na HBM, která zároveň funguje jako stop-gap produkt. Přehnaná očekávání nejsou na místě.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Super to uz zacina byt zajimavejsi. Ale to je presne ta prace kterou bych ocekaval od novinare.Tzn ziskat informaci, uvest ji do kontextu, a pak udelat nejaky zaver. (Tento clanek je, ziskat informaci, potahat si triko nad konkurenci, a ukoncit clanek bez nejakeho zaveru)

Protoze jinak staci extrapolovat ceny minulych generaci top modelu a dostanu se k cene nove karty i bez velikosti cipu nebo vyteznosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak je lepší se držet v očekáváních při zemi. Jde o poslední 28nm GPU produkt se všemi výhodami i nedostatky...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

z hlediska výrobní technologie to je samozřejmě pravda, ale z hlediska technologie návrhu je to IMHO relativně převratná věc. Samozřejmě je na místě se ptát, nakolik chce AMD ukázat karty, protože nyní má nezanedbatelný náskok v implementaci HBM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.