Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První plně funkční zakřivený full-frame snímač mají francouzští vědci

Sice to bude ostřit lépe, ale jen pro jednu ohniskovou vzdálenost, tu která odpovídá poloměru zakřivení. Takže pro telefony dobrý, pro zoomy a přístroje s výměnnými objektivy k ničemu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K ničemu je silné slovo, asi se dá tvrdit, že se zahnutým čipem bude snazší korigovat vady objektivů, než s rovným. Zakřivení bude muset být navrženo pro příslušnou registrovou vzdálenost dané řady skel (typu bajonetu). Jestli ovšem kvůli tomu někdo bude dělat nové řady objektivů, to se neodvažuji předpovídat. Nějaký nový výrobce bezrcadlovek z Číny klidně. Ostatně Nikon pracuje na nové řadě bezzrcadlovek, co my víme, jestli s něčím takovým už nepočítá?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Zakřivený, či spíše zaoblený snímač ....." ???
A není to spíše než zaoblený..., přesněji - kulový(!) tvar? Nebo dokonce část paraboly!? (jen malá její část - výšeč ve středu té paraboly, kde se tato část zprvu jen jeví jako kulový tvar neb více a stále strměji se zakřivuje až dále na krajích, což ale vzhledem k malé ohniskové vzdálenosti poslední zadní čočky objektivu od snímače, není potřeba tak hluboká parabola.)
Jenže ohnisková vzdálenost objektivů je různá, u zoomů dokonce planule proměnná a tak je jen jediný konkrétní rádiu prohnutí zase jen kompromisem :-(

Já si nechám patentovat nápad - veletenký snímač na pružné folii, co se bude deformovat (ale jak čím???) dle aktuálního ohniska objektivu ;-)
(deformace zrcadla ke korekcím atmosféry a teplotní dilatace již používaj moderní velké zrcadlové dalekohledy namířené ze Země do Vesmíru :-) )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je primarne mireno pro astronomii - v teleskopu pak neni potreba zbytecne tezka korekcni optika a ve vesmiru to bude mit prinos jeste vetsi. Druhotne pouziti je pro strojove videni, takze specialni instlace. Na spotrebitelsky segment zapomente.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli Sony dělá čipy pro astronomii, ale už má v tomto směru také pár patentů a zkoumá možnosti co nejsnazší a nejlevnější výroby zakřivených čipů.

Že by byly určitě v začátcích drahé, o tom není pochyb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Patenty ale nesouvisi s tim, ze neco firma chce vyrabet, kde to zijete :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotřebitelský segment je bez šance bez ohledu na výrobní náklady. Před možná deseti lety jsem se v jedné foto-diskuzi podivoval, proč v tomto směru neprobíhá nějaký vývoj, jak by to zjednodušilo optiku. Tehdy by to ještě mohlo mít smysl, protože většina optiky z portfolia výrobců zrcadlovek vycházela z návrhů původně vyvinutých pro kinofilm a obměna teprve začínala. Dnes už prakticky všichni výrobci svoji nabídku obměnili, někteří i dvakrát, takže všichni fotografové mají nakoupenou moderní výbavu pro planární snímače. Ta jim patrně vydrží velmi dlouho, protože výrobci (až na speciální modely) pozvolna končí s megapixel war.

Situace je taková, že i kdyby někdo našel způsob, jak zakřivené snímače vyrábět levně a implementoval jej do nějakého těla, nebude si ho nikdo kupovat, protože na to není optika. A optiku nikdo nebude vyvíjet, protože majitelů těl bude tak málo, že na ní nebude odbyt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Připomíná mi to situaci Kodaku, který to viděl podobně s problémem film vs. snímač.
Navíc - pokud by takový systém měl vhodné parametry (bude lehký a bude kreslit jak nic jiného), pro cílovou skupinu (v příkladu krajináře) nebude těch 20 tisíc za základní set překážka. Paralela - o Fuji nebylo kolem modelu S4 slyšet, prodeje digitálů bych tipoval někam blízko k nule. Dneska má několik zavedených řad. Nováček s prohnutým systémem (nebo klidně Sigma) si na trhu místo najde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono to nebude lépe kreslit, „jen“ to zjednoduší optiku. Z hlediska nákladů pro fotografa není smysl v tom přecházet na nový systém proto, že optika pro něj je levnější než byla ta, kterou již má. Objektivy by mohly být menší a lehčí - jenže to nabízejí třeba i APS-C systémy. Fotografů, kteří trvají na výhodách full-framu a zároveň by byli ochotni platit velkou přirážku za prohnutý snímač kvůli menší optice, zase tolik nebude. Já to prostě vidím tak, že optimální okamžik k prosazení v DSLR se prošvihl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Drahe, cool, umoznuje mensi optiku ... cilovka je jasna: produkt bude nasazen v iPhone 8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nneni pravda, ze je to pro jedno ohnisko, zakriveny chip mely a mozan jeste maji digitalni dalkomery LEICA ... duvod je jasny, filmu to nevadilo, kdyz mus to svitilo krive, nebot film ma 3 vrstvy barev pod sebou, zatimco snimaci to vadi extremne a s kratkou vzdalenosti skla od chipu to delalo problemy prave se starymi skly.

U novych sekl to nema vubec zadny vyznam, u mobilu ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam není zakřivený čip, ale mikročočky navržené tak, aby kompenzovaly šikmý dopad paprsků mimo střed obrazu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.