Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm dodává vzorky 48jádrového ARM CPU pro servery vyráběného 10nm FinFET

Zajimavy fakt: Vzorky Falkoru nebo neceho velmi podobneho nejspis kolovaly svetem uz v roce 2015, protoze na jedne z lonskych podzimnich nebo mozna letosnich zimnich Linux konferenci prednasel jeden clovek o tom, jak snad pul roku debugoval SPECj Java benchmark na zatim neuvedenem serverovem ARMv8 CPU s hodne jadry. Mam dokonce dojem, ze dokonce zminoval 32 az 64 jader - nejspis aby neuvadel presne 48.

Bug zpusobovaly chybejici memory bariery v Java VM. Je to docela rozsireny problem, kdyz se komplexni paralelni kod plny optimalizaci portuje z x86 na architektury s volnejsimi pravidly razeni pametovych operaci jako je ARM nebo POWER. Proto je mimochodem zasadni rozdil mezi plne podporovanou architekturou a architekturou pro kterou je mozne zkompilovat binarku aplikace. V prvnim pripade nekdo (snad) doplnil/opravil podstatne casti kodu a nasledne poradne otestoval binarky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odlišný paměťový model je zcela zjevně nutné respektovat úpravou kompilátoru. V případě in-process kompilace dvojnásob. Zdaleka nejde jen o optimalizace; i bez jakýchkoli optimalizací je třeba přesně vědět, jak korektně ošetřit situaci typu "teď jsem vygeneroval kousek binárního kódu a chci do něj rovnou skočit".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Zbytecne jsem zduraznil, ze jde o optimalizovany kod, jako kdyby to byla podminka pro vznik podobnych problemu. Ty muzou vzniknout i bez jedine optimalizace pro nejakou platformu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Donedávna musela v C/C++ s odlišným paměťovým modelem počítat aplikace, resp. její zdrojový kód. Před pár lety (s 15 letým zpoždením oproti javě :-( ) došlo návrhářům standardu C++, že je lepší programátory nezatěžovat rozdíly mezi paměťovými modely různých architektur a zahrnuli to do C++11.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to vám nepomůže u in-process kompilátorů... Tedy pokud ne"outsourcujete" generování kódu do kompilátoru C/C++, jako to dělá třeba Gambit-C nebo GCL.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v PC pořád jen trapárny jako Raspberry Pi s polovičním výkonem než mobil....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Raspberry Pi není PC. Je to počítač se zcela jiným zaměřením. To, že se na něm dá spustit i linux nebo Win10 a aplikace známé z PC, je jen taková zajímavost, třešnička na dortu. Ale to myslím všichni víme ...
Takže ano, Raspberry Pi je mizerné PC. Ale jinak dobrý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro mírně upravený linux primárně bez grafického prostředí to snad bylo naplánováno od začátku, ne?
Nebo na jaký systém to podle vás bylo určeno, když linux je třešnička na dortu?

Na jednoduché věci posloužilo už předtím Arduino, raspberry je přece jenom výkonově jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bingo. Je to určeno na embedded zařízení, na které Arduino a podobní nestačí. Dobrá, s tím Linuxem jsem to formuloval nešťastně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybi to podstatne - cena.
Nakonec dokazu si predstavit, ze Qualcomm zacne razantne konkurovat Intelu i v desktopu, jakmile budou venku ty ohlasene Windows pro Qualcomm ARM, ktere budou umet emulovat kod pro spousteni win32 aplikaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle a desktop se spolu moc neprotíná - servery možná jo, ale na desktop to má moc vláken a malý single thread výkon

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To asi ne, ale myslel jsem to obecne, Snapdragon 835 bude myslim 8 jadro a zacne to konkurovat desktopovym Atomum, dovedu si predstavit, ze v dnesni dobe multivlaknovych aplikaci by nejake 12ti jadro se muze svym zamerenim priblizovat k alternative sestav s core i3. Samozrejme vykonne desktopy s i5, i7 a Xeonem asi hned tak nikdo nedozene.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A v single-threadu to naklepe i Pentium IV, takže vlastně zbytečný křáp.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to Pentium 4 to naklepe hlavne spotrebou, 200W versus 20W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na *současný* desktop. Na ten budoucí, psaný v Rustu a podobných jazycích, to bude mnohem lepší. Zvláště třeba v noteboocích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ze niekto ukaze medzi dvoma prstami kus kremiku a povie ze to ma 48 jadier este nic neznamena. UZ sme tu mali aj kartonove modely na predvadzacke, ehm :-). O tom ako bude ARM valcovat intel v serveroch, aj ked asi nie v high end a vykonnom nasadeni, pocuvame uz niekolko rokov.
Az tu bude nejaky konkretny model co sa da osadit do racku a napchat do toho disky/pamet, pripojit to na siet a poriadne obenchmarkovat a porovnat s x86 potom to mozno bude zaujimave. Teda podla vysledkov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a jak to dopadlo. Z toho testu od tragicky az po biedne. Celkovo to testovane serverove SoC so 48 jadrami nic moc a co sa tyka spotreby, s ktoru sa stale ohanaju zastancovia ARMov dopadlo priam tragicky. Porovnatelne testovane intel xeony mali polovicne alebo 2/3 TDP oproti testovanemu SoC a realna spotreba pri zatazi bola este horsia (pre SoC) a to tie intely boli iba 12/16 jadrove a v pohode konkurovali tomu ARMu. Uz jedine cim by to mohl vyhra je len cena ale podla tej recenzie ani ta nebola nejaka kulervouci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.