Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC přichází o další objednávky, Qualcomm a Mediatek preferují UMC

... nemohu se ubranit jiste iracionalni, skodolibe radosti pri vyvoji poslednich mesicu okolo tchaj-wanskeho slibomatu :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem docela rád, že TSMC ztrácí zákazníky, prakticky to znamená, že bude muset jít s cenou dolů. I když TSMC jsou naši firemní zákazníci a vezmou si od nás pár elektronových mikroskopů ročně. Ale to Samsung taky a ve větším množství.
Nicméně to ve mně evokuje jiné téma... před pár měsíci se tu pár individuí (hnízdo a podobní) ohánělo, jak nVidia už u TSMC vyrábí 16nm technologií, a že v tuto dobu (Q2) už bude dávno vyrábět seriově. Měli "zaručené" zprávy, že AMD bude zase nejmíň o kvartál pozadu :o)))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Problem s nekterymi lidmi je premira fantazie. Nvidia skutecne u tsmc 16nm vyrabela a vyrabi, o tom svedci jej tiskove zpravy. Zbytek textu je tvuj vymysl, vcetne nesmyslnych zaveru samotneho tydiitu. Ani jedno mne zde neprekvapuje.

"Based on conversations with management at Nvidia’s Analyst Day as well as Nvidia’s recent 10-K, we believe Nvidia now uses Samsung as a foundry supplier in addition to TSMC. We also believe there is a potential for Nvidia to use Intel as a foundry. While we continue to believe that TSMC has the majority of Nvidia’s wafers for CY2015 and probably CY2016 as well."

"However, for the time being Nvidia remains committed to TSMC and will in all likelihood use the Taiwanese foundry’s 16FF and 16FF+ nodes for future products over the next two year."

http://www.fudzilla.com/news/37357-nvidia-reportedly-spreading-orders-be...

Par lidi si tu totiz predstavuje vyrobu komplexnich cipu jako peceni chleba, kde si muzu z mesice na mesic menit smluvni pekarnu jak se mi zlibi. BFU nedochazi, ze se jedna o projekty a smlouvy na roky dopredu.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

A součástí smluv bývá i jak se bude postupovat, pokud některá strana nebude schopna (ochotna) dodržet svůj závazek. Pokud smlouvu nVidia neformulovala tak, že v příštím tisíciletí obdrží pár čipů vyrobených na sub 20nm procesu, tak je docela možné, že má možnost od TSMC v poklidu vycouvat.

Po pravdě pochybuji, že s pověstí TSMC jejich zákazníci nemyslí na záložní plán už dlouho dopředu. Pro nVidii by byla neskutečná rána, kdyby AMD mělo k dispozici funkční proces u Global founries a TSMC by si výrobu odložila o další rok. Možná není jednoduché předělat návrh čipu na jiný výrobní proces, ale možné důsledky, pokud to neudělají, nejsou zrovna přívětivé.

(je otázka, zda ale grafické čipy bude vůbec možno u GloFa vyrábět, jestli bude jeho proces pro tak topivou věc vhodný)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, neco bude nvidia delat i u Samsungu, ale nikdo nemuze myslet vazne, ze Samsung i s partnery ma kapacity na to, aby prevzal majoritni podil produkce nvidie, nehlede k tomu, ze samotny prechod high complex produktu k jinemu vyrobci je +1-2 roky na pripravu, tedy z hlediska zpozdeni pesky jako za vozem. Nejake ty detske spekulace co tsmc nebude nebo bude schopno a podobne, ponecham na redaktorech s firemni kristalovou kouli. Moje je v servisu od te doby, co mi predpovedela posledni sportku, po prudkem narazu do steny.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

2 roky mozna trva navrh kompletne noveho cipu na zcela novem vyrobnim procesu, ale uprava stavajiciho na jiny vyrobni process zabere mozna 6 mesicu, u jednoduzsich cipu i znatelne mene.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Navrh cipu (komplexity gpu), pokud si jako cip predstavujes placku i architekturu, trva 4-6 let od koncepce po vyrobek. 2 roky trva jen ta fyzicka placka. 6 mesicu je +- ok na zmenu interconnect metalizacni vrstvy na hotovem kremiku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sorry, ale tomuhle nemohu odolat:
"Nvidia skutecne u tsmc 16nm vyrabela a vyrabi, o tom svedci jej tiskove zpravy"

to jako myslis vazne?
Tiskove zpravy jakekoliv firmy (tim spis firmy zname svymi problemy s pravdomluvnosti) snad o necem skutecne svedci?! - To je tvrzeni na te same urovni, jako kdyz Putin rekne, ze na Krymu rusti vojaci nejsou, tak to svedci o tom, ze tam opravdu nejsou ? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to beres takhle je dalsi debata zbytecna. Mimochodem, Putin nemohl nikdy rict, ze na _Krymu_ nejsou rusti vojaci, kdyz je tam jejich klicova zakladna s cca 20ti tisici vojaky, od odtrzeni Ukrajiny z byvaleho sovetskeho svazu. Co se tyce te pravdomluvnosti, dovolim si takove vetsi rypnuti
http://www.svethardware.cz/amd-bude-celit-zalobe-ohledne-podvodu-s-cenny...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

- evidentne jsi mimo realitu: Putin popiral, ze by na Krymu byli rusti vojaci nepocitaje ty, co byli dle smlouvy s Ukrajinou na sve namorni zakladne - ale tve vyjadreni k teto veci mi naprosto staci, abych si udelal o tobe obrazek (ono, popravde i veskera tva predchozii vystoupeni tady na serveru jsou vic nez dostacujici)
- hezke, ze davas odkaz na "zlou amd" (nad nezavislym zdrojem svet hw se jen muzu usmivat) - ale ja jsem obecen ucinil poznamku, ze povazovat tiskova prohalseni jakakoliv firmy a vubec kohokoliv povazovat za dukaz je stupidni (asi jako verit, ze muj novy praci prasek spotrebuje o148% mene vody a moji zubni patu doporuceje8 z deseti zubaru) ... Tiskova prohlaseni nejsou nic jineho nez-li PR - tj. nemusi a casto nesouvisi s fakty (a shodou okolnosti obe firmy - jak tsmc, tak predevsim nVidia maji za sebou dlouhou historii lzivych prohlaseni) - vubec jsem nepsal o jejich jinych podezrelych cinnostech na hrane zakona
- ale souhlasim s uvodem - debata s tebou je zbytecna

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil mezi nami dvema je, ze ja se drzim overitelnych faktu, zatimco ty umis akorat kopat do hrace.
- K tomu Putinovi, asi tezko to muze popirat, kdyz sam tvrdi, ze tam ten kontingent "zdvorilych panu v zelenem" poslal :)
http://leva-net.webnode.cz/products/krym-cesta-domu-dokumentarni-film-an...
- zdrojem je verejne dostupna zaloba, ehw to jen prelozil, tak se klidne usmivej sam sobe
http://www.kitguru.net/components/apu-components/anton-shilov/amd-faces-...
- jen ty priciny, ze...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Obaja putina a ukrajinu nechajte tak, chodievam casto na ukrajinu, zijem par km od hranice.... pravdu sa dozvieme az casom, momentalne je taka dezinformacna vojna a taka propaganda, ze nikto u nas uz ani nevie ze vocogo, ale jedno je iste, nieje to tak ako si myslime... Svet sa zmieta v problemoch, ako hlavne zapadna europa a amerika a aj rusko a obe strany maju zaujem na takomto niecom, nieje to zasluha jednej strany cisto, no problem na ukrajine nezacal Krimom ale este skor, majdanom, na to sa zabuda, media vam budu tlacit stale do hlavy, ze vojna na ukrajine sa zacala anexiou krimu, co je nepravda.......... napisal by som viac, ale nieje to web o politike :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych sem vic rozhodne nepsal. Je na kazdem, kolik set hodin stravi cetbou vsech zdroju na toto tema, a nic mensiho relevantni obraz teto tragedie nepoda.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A čím sa začala vojna na Ukrajine?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zeby protestami na majdane, ktore prerastli do ozbrojenej revolucie? Ukrajina je strasne skorumpovana, vladna moc vidi iba prachy a ukrajincov ozobracuje, jedna polovica ukrajiny by chcela do EU, druha do ruska.... nikto nechce byt na ukrajine aka je a aka bola, skorumpovana, zla... dalsia vec je, ze ukrajina ma velke nerastne a ine bohatstvo a je nestabilna, a to sa hodilo svetovým mocipanom a tak si spravili na ukrajine zábavku, kopec vojakov a techniky sa prevetra, spravia vojnu, chaos a potom sa porozdeluje, porozdava, poprivatizuje,co bude komu treba... :D klasicky priklad exportu demokracie...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

a s TSMC to souvisí jak ?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To je odpoved na tralalakovu otazku, ano s TSMC to nema nic a ani s tymto webom... ale je slusne odpovedat na otazku...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Asi sme už zabudli ako prebehla !nežná! revolúcia v 1989. Na rozdiel od ex-ukrajinskej vládnej kliky, ktorá takmer donohy zdrhla do RF na nás čechoslovákov neposielali komunisti obrnené transportéry a stovky policajtov takmer týždeň čo týždeň. Radšej to vzdali a "odovzdali" moc.
Žiadna 1/2 Ukrajiny nechcela do EÚ a 1/2 do RF, minuloročné jarné prezidentské a jesenné parlamentné voľby sú toho dôkazom.
Čo sa týka obrovskej korupcie tak s tým súhlasím. Pokiaľ sa nezbavia monopolov oligarchov ruského typu tak sa nikdy nikde nepohnú t.j. videli sme do 02/2014 ako fungoval vyše 20 rokov export ruskej putino-demokracie na Ukrajine. Horšie ako komunisti, ako som vyššie napísal, tí aspoň vedeli kedy sa sťiahnúť resp. pretransformovať.
Čo sa týka mojej otázky. Tak vojna sa začala obsadením Krymu ruskými vojenskými jednotkami a polovojenskými jednotkami GRU, ktorým velil príslušník GRU Strelkov alias Girkin, ktoré prekročili dislokovanú základňu v Sevastopole, pričom túto tzv. hybridnú vojnu následne vyviezli aj do Doneckej a Luhanskej oblasti s oveľa strašnejšími dôsledkami, ktoré pretrvávajú dodnes.

Sorry za OT.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Voja bola uz pred obsadenim Krymu, to je fakt...., inak suhlasim...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Pokiaľ sa nezbavia monopolov oligarchov ruského typu"
nechci ti kazit iluze o zlém Rusku a nejzlejší oligarchii, ale ukrajinští oligarchové mají soukromé armády, dotáhli to mnohem dál než v Rusku, takže bych nemluvil o ruském typu, ale o ukrajinském

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na zaciatku bol plan. A jedna z jeho casti bola tato objednavka, aby po vojenskom prevrate mali pripravene firmy na rychle konanie:
9. Septembra 2013 Objednavka americkej administrativy o renovaciu skoly v Sevastopole (Krym) celkovym zamerom vybudovat komplex pre inzinierov US Navy a vojenske jednotky: https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=2bb691b61c59be3a681...
Pokial vies, tak v Kryme ma Rusko svoju zakladnu na zaklade zmluv o pocte max 20 000 vojakov. A jedine co umoznovalo zrusit tuto zmluvu bol vojensky konflikt/prevrat.

A (nasilnym/vojenskym) prevratom bol Majdan, ktoreho priebeh vysvetluje toto video: https://www.youtube.com/watch?v=p7HrJbqYFVQ

Az potom sa rozhodli Rusi konat a dali si urobit prieskum o zmyslani ludi na Kryme - ci im vyhlasene Referendum bude potvrdene. Prekvapivo sa ludia vyjadrili jednoznacne za. Takemuto vysledku sa moze Slovensko a Cesko len smutne prizerat. Vojakov pouzili hlavne na zabranenie toho sialenstva, co sa konalo v Kyjeve a v roznych mestach (co nam/vam v TV vobec neukazovali!). Viditelne to niektorych este stale stve, kedze americanom padol plan A) urobit si vlastnu zakladnu na Kryme hned po zruseni tej ruskej.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Trosku prikraslene a napisane bulvarne... TSMC hlavne nestiha, je vytazena na maximum a stavia nove vyrobne kapacity..... to, ze dopyt prevysuje ponuku ma za nasledok, ze vyrobcovia hladaju aj ine moznosti na vyrobu, dopyt je velky a tak sa ujde vela zakazok aj inym, ktory tiez pri tom rastu rastu.... ale neznamena to, ze TSMC ma menej zakazok, to nie.... TSMC nestiha vyrabat....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím a môžem potvrdiť.
Dopyt dlhodobo prevyšuje ponuku a ako sa povie "kde iní končia, ďalší začínajú".
Ja som naopak z objektívnych dôvodov a v podstate aj subjektívnych rád, že sa tak stalo... :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

TSMC na Q4 earnings call vysloveně uvedla, že 20nm kapacita není plně využitá a že sériová 16nm výroba byla odložena. Nové továrny staví, ale to neznamená, že by jejím aktuálním problémem byl nedostatek kapacit. Jejím problémem je, že 20nm proces příliš výrobců neoslovil (o tom se vědělo už loni na podzim: http://diit.cz/clanek/20nm-soc-bude-minimum ) a 16nm má problémy technologické, nikoli kapacitní. Co se týká starších procesů, pro 28nm výrobu v tuto chvíli TSMC žádnou továrnu nestaví, ale předpokládá, že se tento proces bude využívat ještě dlouho, takže zvažuje výstavbu továrny v Číně, kde je levnější pracovní síla - v současnosti už 28nm mají i menší výrobci, kteří jsou levnější než TSMC a to musí společnost řešit. Na konferenci navíc CEO zmínil, že problémy s nedostatkem kapacit oproti předešlým kvartálům poklesly... Tak komu mám věřit? ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.