Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm představil 24jádrový ARM, chce prorazit do serverů

Čistě z zvědavosti - je z místních diskutujících někdo, kdo by měl pro takový server využití, upřednostnil by jej před x86 (za jakou nákupní cenu?) a proč?

Nemyslím tady ten prototyp, ale kdyby to třeba za dva roky prodávali jako běžný server přes běžné distribuční kanály.

Já osobně teda ne, náš produkt je aktuálně jen pro x86 - což je ten menší problém - když to běželo na Itaniu a AS/400, tak nějaký arm nás nemá čím překvapit :-) - ale hlavně celkem závisí na singlethread výkonu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jako server bych to nevyuzil, ale na jine pouziti ano, ale museli by to nabizet jako set zakladni desky s patici a procesoru, tento rok budem jisty ARm zkouset pro nase ucely a pokud se osvedci a bude ve finale levnejsi nez varianta s Intelim CPU (deska + 4/8 CPU cca 12 tisic bez dph - zbytek je stejnej) tak proc ne ze, trosku se ale bojim ze tyhle ARM budou predrazene a cena nebude to cim by chteli bojovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi nejake cloudove webove aplikacie, kde ani tak nejde o vykon ako o latenciu (napr google docs a podobne veci). Ale to by sa muselo otestovat. Myslim, ze v porovnani s rychlymi xeonmi (a pri nahodnej distribucii requestov) by sa to ani neprejavilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nad určitý počet jader přináší naivní paralelizace dokonce zpomalení. Záleží na SW. Někdy je ten počet 12, někdy 3, ale pro 16+ jádrové bestie musí být klíčové části systémů navrženy. Především aby se neudusil v bottlenecku koherentní cache.
Takové jádro pro náš systém právě připravuji, naštěstí bez bagáže zpětné kompatibility, spíš protože je to má úchylka než že bychom měli okamžité komerční využití, a spíš v naději, že jednou někdy výpočetní výkon 24 jádrového ARMu vyjde levněji (nákupně i provozně) než ekvivalentní výkon vytaktovaného x86 čtyřjádra od Intelu.
Zatím to u dobře napsaného SW vyjde levněji (nákupně) u některých AMD, kde to ale časem vždy dožene Intel v nákladech na vyšší spotřebu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

(mělo patřit pod xvasek)

Pokud by platilo, že CPU a infrastruktura okolo bude mít malý rozměr, by se u nás využití našlo velké, neb appky máme připravené na běch na "malých" CPU. Osobně v tomto vidím lepší směr vývoje (efektivnější využití zdrojů, v obecné rovině)... Lépe se bude škálovat něco jako malej "blade" server, než velká nenažraná svině. Jenže, to by se musely snažit a udělat to rozumně, tj. nervat nikde 230AC, ale pěkně 48V (resp. rozumen rozptyl, aby záloha jela přímo z baterek bez dalších DC-DC, jako bežně při 48V sajtech), rozumné šasí, neblbnout se šíleným backplane (rozuměj, drahým) atp. Něco mi ale říká, že to jako obvykle dopadne tak, že se budou snažit konkurovat "klasickému" pojetí serveru a tak nemaj na Intel a jeho propustnost nejmenší šanci. Takže za více pěnez bude ještě míň muziky (o: Podobná koncenpce je mi velice sypatická, i s ohledem na energii, škálovatelnost, ... Pořád je lepší mít 100 "mini strojů" kde když mi nějakej odejde, je mi to vcelku putna, než mít 10 nadupanců, kde výpadek bude daleko víc znát... Jenže, oni místo toho aby šlo redundancí na úrovni jednotlivých JEDNODUCHÝCH blades budou dělat redunatní zdrojů a bůch ví čeho, zabijou to drahým šaším, šílenou komunikaci po backplane. A aby byla jistota, tak ostatní komponenty na tom SoC budou výkonově tak pro 4 jádra... A tak nám ostane opět jen jedna volba :)

Osobně by se mi líbilo:

- "pasivní" hotswap šasí, kde nebude víceméně nic krom rozvodu napájení atp. (hlavně žadný services, management a další tuna blbostí), maximálně integrovanej 1G switch pro 1 ETH port
- 48V
- na bladu 1-2 CPU s 1-2ma diskama a RAM
- nějaký servis/debug IO (hlavně to nervat na šasí a neudělat z toho drahej moloch)
- vyladěný na nejlepší výkon/spotřeba (co nejmenší emise tepla)
- dohled/komunikaci si řešit po svém na úrovni softu
- 2x 1G ETH (1 klidně integrovanej na šasí)
- prostě jednoduchost na Debianu :)

Prostě to postavit na škálovaní "server side" věcí a nesnažit se konkurovat propustností a neudělat z toho molocha. Když na to jsou připravený appky (komunikačně, ale i velikostně), tak by rack plnej tohodle natřel prdel racku xeonům s přehledem, nejen výkonem ale i spotřebou. Bohužel, věšina app na tohle není připravená a oni ten HW stejně zmrší, třeba tím, že tam daj 24 a narvou tam 1 paměťovej řadič s debilní propustností (nebylo by to poprvé :). Tím tu koncepci v podstatě zabijou...

R.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Toto by nemel byt problem vyvinout. Jakou cenu a vykon (jadra*freq) na blade si predstavujes? Jaky by mel byt pocet modulu/jader v prepoctu na 1U? Otazka je ale.. jste schopnej odebrat zajimave mnozstvi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to beru, ale co bys (byste i ostatní) s tím konkrétně dělali? My dodáváme ERP řešení, většinou se dnes u menších dodávek vezme jeden server za cca 60 000Kč - jednosocketový čtyřjádrový Xeon, na něj vmware, Windows server (ten není podmínkou, ale pro vzdálené plochy se hodí, používá se taky pro EDI, pokud jej někdo chce), druhý linux server se samotným systémem (RHEL / SLES / Debian) a většinou se to v pohodě vejde do 1U všechno. Větší instalace jsou většinou na vmware cluster s diskovým polem - kvůli redundanci všeho, někde jsou vícesocketové stroje kvůli výkonu. Víceméně jsou pro nás ty Xeony úplně optimální, zákazník si tam může rozjet ještě další menší servery, nebo nám naopak rovnou udělá virtuál ve své infrastruktuře, zvládneme takto i stovky současně pracujících uživatelů.

Nicméně pokud bych se podíval i na ty úplně nejmenší instalace, tak bych jim tam stejně arm nedal. x86 stojí pakatel, dá se sehnat server i okolo 15 000, na desktopových komponentách, který bude mít mnohem vyšší výkon, navíc se sice náš server v této konfiguraci většinou dost fláká, ale hardware se dá vytížit dalšími servery. Za kolik by prodávali tu sestavu s armem? Za desítku? To sotva...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte informácie o tom, aký je veľký? Alebo aspoň aký zdroj je použitý na tom obrázku? (kvôli orientačnej spotrebe)

Ide o to že na to, že má "len" 24 jadier vyzerá ako slušný macek a pri tom, na akom je procese vychádza že by mohlo byť na každé jadro použitých dosť tranzistorov.

Pridajme si k tomu to, že Intel svoje jadrá skôr zmenšuje ako zväčšuje a že do serverov dáva tiež podobne šialené počty jadier takže nakoniec by sme (pri troche šťastia) mohli porovnať ARM a X86 jadrá podobnej velikosti v podobných aplikáciách....

...čo by bolo určite veľmi zaujímavé, nemyslíte? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ARM tvrdí, že jeho A72 se na 14nm vejdou čtyři na plochu jako jedno jádro Broadwell

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím, že udělají něco, co by Intel neuměl. Navíc s (ne)kompatibilitou platformy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.