Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm představil 5G modem s rychlostí 5x vyšší než 4G

Dosah ale preci musi bejt tragickej. K cemu to teda bude? Neco jako patentovana placena nahrada zaruseneho free wifi? Vyhlidky dost na ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne nato to je určené. Náhrada 4G a wifi v jednom. Fungovať to bude najmä vo veľkých mestách (New york, Tokyo, Seoul) kde je vysielač na každej križovatke.

Ak chceš vedieť viac tak si pozri ich stránky, majú k tomu aj kopu videí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo takovou infrastrukturu postaví, zaplatí a čím to bude propojené?
Ale co, v zemi, kde typický FUP by byl touto rychlostí vyčerpán za 640ms...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak o těchto 640 mluvil Gates ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě to napadlo. Na druhou stranu, na dveře klepe 802.11ad, což by mohlo řešit problém v interiéru. Takže by to mohlo za pár let skončit podobně, jako je to dneska: mobilní operátoři budou poskytovat placené 5G náhodným kolemjdoucím ve veřejném prostoru, ale u sebe doma si člověk rozsvítí 802.11ad - které neprojde zdmi, takže se teoreticky sousedi nebudou navzájem rušit, ale taky to už nedosvítí z obýváku do ložnice a do kuchyně :-/ Takže AD-only pokrytí po bytě bude znamenat roztahat po bytě CAT6 a PoE... Taky mě napadá, že 802.11ad už nebude transportovatelné po koaxu, takže nejspíš zářič antény bude integrovaný na plošáku s celým APčkem... tyjo... lambda = 5 mm, tzn. půlvlna 2.5 mm... to jsem zvědav na konstrukce antén :-) Pár mikropásků na plošáku a vyřízeno.

No vždyť to říkám:

http://images.dailytech.com/nimage/Wilocity_QCA9007WBD_Card_Reference_Wi...

Aha moment, to vypadá spíš jak nějaká výhybka, je tam i konektor, ještě menší než U.FL... žeby ty dva "měsíčky" byly čtvrtvlnné zkraty v napájení pro anténu? Divočinaaaa...

http://images.dailytech.com/nimage/Tensorcom_Chip_Package_Wide.jpg

Tady to vypadá jako čtyři yaginy vedle sebe :-)

Zdroj:

http://www.dailytech.com/Samsung+Develops+80211+AD+WiFi+But+Will+it+be+S...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ctyri CO vedle sebe? Jo aha ono je to ypsilon a ne v.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Cat6a kabely jsem roztahal už dávno, bo v tom rušení mi často padal ip streaming - halt HD případně 4k ze satelitu je poněkud náročnější (a není příjemný když se mi rozkostičkuje film třeba uprostřed akční scény). Bohužel to furt neřeší tablet, do kterých už eth přípojky jaksi nedávaj a i to usb omezili na jedno. Tady zlepšení není na obzoru, páč 5G tohle určitě pro místní síť nevyřeší a jiné možnosti rychlého přenosu jaksi nejsou na obzoru (snad 5GHz, můj AP to nepodporuje, ale jako dočasné řešení by to mohlo fungovat v místnosti). U tabletu by v budoucnosti možná pomohl ten signál přes LED žárovky v místnosti, kdyby ale výrobci chtěli :D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je hezké, že někdo vymýšlí modemy, ale fyzikální realita je v eteru, tedy nemožnosti nafukovat frekvence na kterých to běží , frekvencích, které zaprasí již desítka zařízení v jedné lokalitě a tím mýdlo končí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to da logiku, samozrejme to jsou uplni debilove, co cpou sileny prachy do vyvoje nesmyslu, co nenajdou zadne prakticke uplatneni.
A idioty nenapadne ani takto jednoducha vec...
Zkus jim zavolat, mozna jim usetris jeste par miliard vyhozenych oknem, radi to na tvou radu zastavej a usetrej...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kromě svých ujetých představ něco k věci máte? Nicméně očekávat znalosti základních fyzikálních zákonů od někoho kdo si představuje, že vývoj takové kraviny jakým je modem stoji miliardy je asi nereálné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co podle tebe pak neni kravina? Modem je mozna nejslozitejsi chip v mobilu - musi podporovat spoustu generaci pripojeni, sifrovani obrovskou rychlosti, kazda generace ma stovky ruznych mensich features, cele to musi byt brutalne optimalizovane kvuli baterce a stabilni. Modem ma v sobe svuje vlastni dost vykonne nekolikajadrove CPU a i cena modemu je dost vysoka vzhledem k cene telefonu. Ostatni soucastky v telefonu jsou o rad jednodussi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5G je marketingovej nazev, kterej nerika nic o tom, pres co za 5 let pobezej telefonni hovory a data. Telekomunikacni standardy vydava 3GPP a ta jeste zadnej standard pro 5G nevydala. Takze to, co se dnes uznacuje jako 5G sou ve skutecnosti pouze kandidati na vstup do rodiny 5G standardu. A i prijeti do rodiny 5G standardu jeste neznamena, ze je mobily budou podporovat. Napriklad do 4G standardu patri krome LTE-A i Mobile Wimax. LTE-A porad jeste nepodporujou vsechny mobily a Mobile Wimax u nas snad zadnej. Vetsina dnesnich "4G" mobilu umi jen LTE, ktery nesplnuje vsechny podminky stanoveny podminkama 4G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bude se k tomu používat nějaká mini satelitní anténa? :D

Zajdu za roh a mám po signálu takže ať žije staré dobré Edge (například v metru kromě trasy na Motol furt normálka).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.