Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Qualcomm představil Snapdragon Wear 2100, ARM čip pro hodinky

Ctyrjadrovy vic jak gigahertzovy procesor a GPU akcelerator na zobrazeni textove notifikace nebo BMP obrazku + zpetna vazba typu ano/ne (jelikoz nic jineho ty "hodinky" stejne nikdy umet nebudou), proc ne?:o) Tak ono to dava smysl, kdyz tam zas pobezi nejaky javovy bastloid ..... pravda, stejnou funkci by zastalo par set az tisic radku zdrojoveho kodu firmwaru pro nejake hradlove pole na 1MHz a bliblizne milionkrat mensi spotrebou .... ale je fakt, ze by si pak "clovek"/"ipsacni demon" nemohl nahrat do hodinek tututu a onanovat pred kamarady ve skole, ze ma nejake vetsi cislo, vic GHz, vic jader nebo vic GB a podobne:o) Myslite nekdo, ze se jeste vrati svet vyroby HW do normalu a objevi se na trhu skutecne chytre hodinky, ktere vydrzi minimalne mesice a budou delat jen to, co se od nich zada (a opravdu nahravat do hodinek na lagroidu s puldenni vydrzi nejake emulatory dooma nebo halflajfu .... asi jsem staromodni, ale tohle fakt od chytrych hodinek necekam .....)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano i nie. Ten SoC ma trochu prestrelene parametre aj ked otazne je co sa bude dat za rok cez hodinky ovladat a tak isto kde bude ten SoC nastaveny. Nemusia to byt len hodinky ale aj ine zariadenia kde uz mozno ten vykon bude vyuzitelnejsie.
Ale realita je ze pri smartwatch SoC vecsinou nieje ten co zere najviac z baterky. To byva display a pripadne senzory/komunikacia (gps, bluetooth,wifi, ked tam narvu este aj 3g/lte, kompas atd.)
Ten SoC vecsinu casu aj tak nic nerobi a prebudi sa akurat ked dojde nejaka sprava alebo uzivatel nieco zacne smrdlat na hodinkach.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Furt nejak nechapu, proc by nekdo mel chtit instalovat aplikace do hodinek (OMG!). Proste chytre hodinky maji byt defacto externi displej telefonu ... samostatne se od nich ceka, ze budou mit funkce jako budik, pripominky, stopky ..... no a teda samozrejme zobrazeni casu:o) Nejake jednoduche programovatelne rozhrani, DSPcko a vydrz roky .... klidne at si je tam displej, vzdyt stare digitalky mely taky displej, ten display byl zaply nekolik let bez problemu. Kdo potrebuje barevny displej? Ale klidne at si tam je .... at je tam klasicke LCD, ale at je pasivni s kontrastnim pozadim a moznosti prisviceni .... usporne BT dnes vydrzi na prijmu taky temer nekonecne dlouho .... ty hodinky prece nic nebudou vysilat, pobezi naprostou vetsinu pasivne a jenom obcas navazou spojeni kdyz neco prijde. Z technickeho hlediska to problem neni. Displej je samozrejme picovina, kdyz tam daji treba OLED, to je samozrejme smutne .... vyresil to peble, kteri tam dali eink a vysrali se na nejake lagroidy, ktere zerou nejvic. Ale stejne tam dali nejakou klasickou mrdku misto nejakeho firmwaru. Problem je, ze lidem uz se dnes nechce pracovat a vomrdavaji vsecko posranym androidem, javou, protoze je to tristne jednoduche, ale zadny um v tom neni ..... v minulosti telefony (obcas i obstojne) bezely na nejakem firmwaru, hry, upominky, budiky a 70g telefon vydrzel mesic na prijmu s GSM .... kuwadoPC! <b>Jak je mozne, ze dnes nejsou schopni vyrobit naramkovou verzi nokie 101, ktera ma upominky, hry, kalendar, stopky, budik, hodinky vsechno co by clovek mohl od hodinek cekat .... a navic ma mesicni vydrz a to je tam SIMkarta a je furt na prijmu!!!! Zadne bluetooth, regulerni zrave GSM .... a DOPC! Ten telefon je dokonce daleko lehci nez doPCene apple watch, ktere umi uplne hovno a vydrzi necely den!!! Jak je tohle mozne? Proc nekdo neveme HW nokie 101 za 500Kc, nevyhazi z toho GSM, neda tam misto toho bluetooth, neupravi FW pro zobrazovani notifikaci, neda to do jineho pouzdra s paskem na ruku a neprodava to za 10 tisic .... lidi by jim rvali ruce hned z kloubu! Ale dnes uz na to "vyvojari" serou .... hodi tam nejakou mrdku s armem, daji do toho nejak android a konec .... vydelaji na tom par susnu a jdou vymyslet dalsi picovinu .....</b>

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu ty mínusy :D To je asi od lidí co si uvědomili že mají na ruce totální kravinu a ne hodinky :D

Za mě stejný názor. Hodinky mají být jen další display telefonu, nic víc a nic míň.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

mínusy dostává BTJ za formu než za obsah.

Ale stejně mi není jasné, proč když si někdo vystačí s Pebble, co ho vede k tomu, že musí prudit v každé diskusi o tom, jak se výrobci snaží nacpat do hodinek více funkcí ...

Vsadím se, že před 10 rokama byli na internetu podobné diskuse na téma hloupý vs chytrý telefon, k čemu je v telefonu dobrý velký, barevný displej, ... a jak to dopadlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protoze pebble, ikdyz to stran displeje uz skoro zvladli, tak tam opet nasadili klasicky velky procesor a velky operacni system, <b>aby sis mohl prohlizet internet (coz na hodinkach s rozlisenim 100x100, dava zcela jiste smysl) a tak se opet dostali na stale zcela tristni jeden tyden pouziti</b> ... navic design je jak z doby socialismu, spis jak fitness tracker nez hodinky, pritom daleko lepsich fitness trackeru jsou mraky a mraky (garmin, suunto, vzdyt i microsoft uz ma tracker, ktery se nastesti nesnazi tvarit jako hodinky). Navic jen podpora androidu a iphonu z toho dela celkem neuniverzalni zarizeni, nemluvim jen o evidentnich windows, ale hadam, ze i clovek se starym telefonem by rad videl caller ID a odmitnout hovor na hodinkach, synchronizovat udalosti, budik atd ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jediné čo ja od chytrých hodiniek potrebujem, je aby vibrovali keď mi zvoní telefón. všetko ostatné mi pripadá ako riešenie neexistujúceho problému.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Čoveče ... viděl jsi někdy Pebble?

Procesor jede na 80Mhz (u nových verzí o něco víc), displej není e-ink a operační systém není "velký". S rozlišením jsi také dost podstřelil. Design by sice šel určitě vylepšit, ale za Time Steel se stydět nemusím.

Starý telefon ... to je sporné. Funguji s Galaxy2. Na rozdíl od různých jiných výrobců, kteří chtějí BTLE bezpodmínečně.

https://www.reddit.com/r/pebble/wiki/tech_specs

Jen s nepodporou windows máš pravdu.

A mě osobně tam chybí jen senzor tepu srdce ... To by měli vylepšit, aby to dokázalo nahradit i ty specializované fitness trackery.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal s tou nokiou 101 .... ted vysel clanek o IoT pripojenych k netu s malou baterkou a vydrzi 10 let ..... technologie tu proste je .... jenom zjevne chybi nejaka vule najmout nekoho, kdo udela poradny SW a snazi se jit jen cestou nejmensiho odporu .... ja tak nejak stale doufam, ze <b>chytre hodinky</b> jeste prijdou, respektive nekdy nekdo nejake vyrobi, protoze "vec", ktera vydrzi tyden nabita nebo jen smesnych 18hodin, to proste nema s hodinkama nic spolecneho a se slovem "chytry" uz vubec ne .... bohuzel tyhle pociny v podobe nekolikajadrovych procesoru, udajne urcene pro "chytre hodinky", me tak nejak berou iluze ... hodinky nikdy nebudou pocitac, ani smartphone, i smartphone je houby pocitac a i jednoduchy web je na tom opruz .... donedavna tu nebyly ani vicejadrove procesory pro plnotucne pocitace a dnes tu jsou ctyrjadrove pro hodinky .... https://www.youtube.com/watch?v=HIWHMb3JxmE

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel musím dát za pravdu BTJ a ne vám a pokud jde o to jak dopadly smartphony, tak to je tragédie největší. Před pár lety ještě Jobs řekl, že iPhone nikdy nebude mít displej větší jak tuším 4,3" nebo 4,7". Nejsem si teď jistý. Argumentoval tím, že to je maximální uhlopříčka, při které se pohodlně drží jednou rukou a tou stejnou rukou je krásně ovladatelný. A jak to vypadá pár let po jeho smrti? I z iPhonu jsou pádla vhodná místo lopatek zaoceánskýho parníku a ohýbání iPhonu v přední kapse kalhot řeší Apple výrokem, že telefon nepatří do kapsy u kalhot.
Pokud jde o konkurenci, Windows Phone jsem zatím viděl jen z rychlíku tak nemůžu hodnotit, ale pokud nechcete chytat nerva a snažit se telefonem přehodit střechu AZ toweru, chce to minimálně čtyřjádro kolem 1,3GHz, 2GB RAM a 8GB interní paměti. A to i na telefonování, mapy, IDOS, messenger a web. Navíc aspoň 4Ah akumulátor aby to vydrželo 2-4 dny. Sorry ale takový parametry bych čekal u kapesní herní konzole a ne kapesního komunikátoru. >5" displeje jsou standardem už prakticky u všech platforem a při tom na něco tak velkýho už to chce obě ruce a pořádný kapsy. A pokud někam jdete v obleku, tak už to chce na mobil raději kufřík, protože ve společenských kalhotách to pádlo vypadá v kapse fakt hrozně.
Takže i když se našlo využití pro chytrý telefony, nemění to nic na tom že software je odfláknutej, zbytečně komplexní a hardware šíleně výkonný.

Pokud jde o hodinky... Dokud nebudou mít chytrý hodinky výdrž na jedno nabití aspoň rok, je to pro mě zcela mimo zájem a raději budu ovládat auto mobilem a na zápěstí mít klasický hodinky ve kterých vyměním malou knoflíkovou baterii jednou za pár let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K tomu WP reknu jen to, ze android jsem pouzival cirka 2+ let a ted jsem to vymenil za WP a pouzivam uz taky zhruba 2+ let a nevratil bych se ani za nic .... doma v supliku mam 5 androidich telefonu, ktere se bohuzel nedaji pouzit poradne ani jako IP kamera (nektery nefocusuje, jiny neautorunuje, treti nejede na pozadi ..... mimochodem stejny soft, ale jiny telefon s jinym androidem). A na svoji stare L720, kterou jsem pred pul rokem vymenil za vlajkovou 930ku, mam nejnovejsi WM10 (ty jsou samozrejme na hovno, ale jen to zkousim) a na WP8.1 je to skvely telefon, ktery bezel i po dvou letech bez reinstalu jak z praku. Takze neni treba zvysovat jadra nebo pameti, bohate staci pouzitelny operacni system .... v mobilu se to da jeste prezit, clovek si zvykl nabijet, ale v hodinkach se ta situace s OS musi razantne zmenit k firmwaru, protoze hodinky clovek nebude prece nabijet jeste casteji nez mobil OMG!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"při použití 14nm či 16nm FinFET by byl čip příliš malý pro napojení na okolí, o chystaných 10nm FinFET procesech Samsung a TSMC ani nemluvě). I při použití 28nm procesu má pouzdro čipu velikost pouze 10×10 mm."

Mozna by autor me zdrzet tehle hloupejch komentaru. Velikost cipu samotnyho nijak nesouvisi s napojenim na okoli. To zavisi na pouzdre cipu, ktery muze bejt treba 10x vetsi nez cip samotnej. Krom toho 10x10 mm je pro hodinky porad jeste docela dost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vyrábal som si vlastný GPSlogger (kvôli turistike). GPS modul, microSD karta kde sa ukladá priamo GPX súbor, micro USB (len nabíjanie), akcelerometer, 2 LEDky, OLED displej, teplomer. Celé toto aj s fontom som zmestil do Atmel ATMEGA328P-AU - 32kB flash pamäte a 2kB SRAM.
Tým som chcel povedať, že tiež nerozumiem prečo treba dať do hodiniek 4-jadrové CPU a GPU :)

http://s21.postimg.org/9dk35rsev/IMG_20150305_113127.jpg
http://s7.postimg.org/xttup2ea3/DSCF9740.jpg

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To by chtělo aby někdo se schopnostma jako vy zkusil štěstí na kickstarteru nebo jiným crowdfundingu. Proč si dělat takový věci jen pro sebe, když se určitě najdou lidi, který by to oslovilo. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Narodil sa mi syn, tak nemám toľko času :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Škoda. Tak snad až povyroste. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Tiež nerozumiem prečo treba dať do hodiniek 4-jadrové CPU a GPU :) "
Já vám to vysvětlím. Pokud děláte něco tak jednoduchého nemáte problém ten FW napsat, pokud budete dělat složitější věc, budete jí potřebovat dělat v několika modelech, každý rok přijít s vylepšením zjistíte, že FW dosahuje takové složitosti, že jej nejste schopen udržovat a rozvíjet. Zkrátka jakmile počet programátorů FW stoupne nad počet , který se vejde k jednomu stolu je tu problém. Problém, který se zpravidla řeší nějakým tým operačním systémem.
Programuji v C a popravdě, už na jednoduchých ARM CortexM procesorech je nějaký RTX na místě v okamžiku kdy tam máte displej, TCP/IP komunikaci a BT.
Pak je zde druhá rovina a to v čem psát aplikační programy pro ten celý bazmek.
Javu povazuji za neskutečné zvěrstvo , ale narovinu, kolik lidí je schopno napsat třeba pro Windows aplikaci v C nebo C++? Moc jich není, ona je to děsná pakárna Hello world v C pro DOS nebo konzoli napíše a pochopí i cvičená opce za 2 minuti. To samé pro Windows s voláním Win32 nebo i MFC je o několik řádů více řádků kódu o složitosti nemluvě. Proto MS vymyslel C# z počátku se i to líbilo, ale nepochopil jsme proč k tomu není překladač do nativního kódu, pakrnu .NET raději nebudu rozebírat.
Suma sumárum, i když programuji v C a FW jsou můj svět, chápu, že od jisté míry složitosti se tento koncept nedá použít. Nesnáším Javu ale chápu, proč vznikal, méně proč tak blbě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S tým sa samozrejme dá len súhlasiť!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někteří lidé navrhovali psát pro takovéhle věci software v Lua. Třeba Fuxoft s tím zašel docela daleko. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.