Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Quanta žaluje AMD kvůli údajně vadným čipsetům s grafikou

Tohle je aspoň závažná věc a je třeba ji vyřešit narozdíl od žalob, které podal například Apple kvůli patentování tvaru tabletu :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jojo, tak závažná, že si na to vzpomeneme 5 let po té co se prodal poslední notebook s tím chipsetem :-( Kámoš notebook s X1250 (HP) měl, dosud to funguje a že by se mu to vařilo? nene.....
prachy, o nic jiného jim nejde. Neumí udělat kvalitní notebook a pak hledaj jiného viníka který by jim vysypal chechtáky. Jen aby se to neobrátilo a nezažalovali je z AMD že jim kazí pověst.... :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No notebooků s tímto, a obecně AMD chipsety odešlo ohromné množství. V tomto případě půjde podle mého o párováný southbridge ixp460, který odcházel čip jako takový - u nás se tejčastěji objevoval v aceru aspire 3100, ale stejnou závadu jsem viděl na noteboocích snad všech výrobců s tímto io. Na nových chipsetech je zase častý problém ani ne tak s vlastním chipem, ale zřejmě s materiálem BGA kuliček a jejích teplotním namáhání - ty závady jsou příliš časté na to, aby to byla náhoda. A zase - napříč výrobci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

PS: quanta vyrábí kde co - některé typy HP, Aceru, i Asusu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ono to nebylo jen AMD. Celkově chipsety v ntb. od roku 2004 do roku 2011 :-D hodně odcházejí, když neodejde chipset (intel, nvidia, amd je to fuk odcházejí +/- stejně), tak odejde grafika na desce. Důvod je prostě, měká šasí a špatné chlazení- výsledek je, že se postupem času čipy uvolní, nikoli zničí a na výrobci čipu vůbec nezáleží. Pod rukou mi MB od ntb. prošlo opravdu hodně a po opětovném přepájení čipu ntb v 90 % případech začal zase fungovat. Problém je prostě u výrobce ntb. volí měkou šasi, takže MB se pak kroutí a ještě se extrémně zahřívá, což napomáhá krystalizaci pájky. Osobně si myslím, že je to prosté standartní "kurvítko". Stává se to u všech ntb v rozmezí 2-3 let používání, některé kusy vydrží déle, např. lenovo nebo dell tímto neduhem skoro vůbec netrpí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krystalizaci způsobuje hlavně absence olova (děkujeme EU).
Jinak, intel chipy mají poruchovost výrazně nižší - typuju od boku poměr tak 1/10. Kromě pár případů opravdu chybného návrhu - např. HP nx6110. S tím reflow mám zkušenosti dosti špatné, je to oprava na chvíli. Když jsme se snažili zjistit proč - občas se na pady chipu udělá vrstva oxidace a k doblému slití už nedojde. Okem to vidět není.
Třeba příklad toho dellu - M1500. Jistě mi dáte za pravdu - dobré provedení. Nikdy jsem neviděl, že by tam byl problém s čímkoliv od intelu, ale problém byl vždy grafika, a to nejen defekt vlastního chipu, ale i spojů pod ním.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To univerzalnim kurvitko zvane zakaz olova v pajce byl naprosto genialni napad ... na tom se da vytriskat penez ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

hurá černé písmo. Ještě podtrhnout odkazy i v textu a ne jen v tom prvním tučném odstavci (nebo použít odlišnější barvu než tmavěmodrou) a je to skoro bezchybnaté :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vylepšit by to chtělo ještě výrazně...a tak aspoň něco pro začátek.
Ale co je ještě dost blbé je to že neexistuje nějaký board pro komunikaci o webu a s redakcí, takto se plevelí diskuze k článkům...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, to je samé prý a údajně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje staré Fujitsu Amilo s Radeonem Xpress X1200 ještě pořád funguje :D Sice to je RS690M chipset s dual-core Turionem64 2GHz i tak se hoši z Fujitsu rozhodli pro malinký měděný chladič s jednou heatpipe co obslouží Turiona i chipset... Díky tomu se dostanu klidně na 80°C v zátěži.

Navíc to vypadá že se opravdu snaží nahrabat na úkor AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.