Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Je Vega FE „Fiji Edition“? Herní výkon tomu napovídá, profesionální ne [anketa]

to spíš asi bude všechno, po letech masáže přišli se shrinkem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyby mezi nima nebyl Polaris, tak by tomu vtipu snad i nekdo veril

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu jedinnou vec, proc tam aktivovali ten herni rezim, kdyz je vsechno stejne vypnute. Kdyby to vydali jako ciste profi kartu s treba docasne deaktivovanym hernim rezimem, tak by nikdo ani necek. Takhle docela lituju lidi, ktery to zakoupili, jakoze se zahrajou na vysnene grafice jako prvni a ted jim zbydou oci pro plac. :-/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lze počítat s tím, že nové ovladače pr oRX Vega přinesou ekvivalentní nárůst výkonu i pro Vega FE

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

o to víc by měli být zákazníci "profi" produktu naštvaní

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

proc? vykon v profi softwaru je ok.. hele, podivej se na fora, kde o tom cilovka debatuje.. nastvany jsou tak na dostupnost, protoze 16gb grafika s profi driverama za tuhle cenu je neco, o cem si u nVidie muzes nechat jenom zdat.. ze z toho maj lidi jako ty mindraky je jim celkem u prdele.. (:

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

1. Vega FE nemá profesionální drivery, to mají FirePro. Profi drivery = certifikace.
2. Využití má být i game development, tady to dost pokulhává.

Tak jak tak když si kupuju produkt za 1000 dolarů, čekám že bude plně funkční ne že možná někdy, něco bude lepší a na tom v "profi" sféře záleží nejvíce - spolehlivost.

Navíc stále to bylo podáváno tak, nechcete čekat na Vega RX? Nevadí, nebude to nejlepší poměr cena/výkon ale na hraní to bude dobré... A Vega obecně je prezentována jako karta smooth 4k experience... no nevím, nevím.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

tak hlavne o tom, co jsou profi drivery, nerozhodujes ty (:

''Nevadí, nebude to nejlepší poměr cena/výkon ale na hraní to bude dobré...''

dalsi tvoje fantazie.. hned na uveden FE bylo receno, ze komu jde o hry, ma si pockat..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A co jsou to ty "profesionální" ovladače? Ovladače co mají "certifikaci" pro nějaký software - to ti poradil jako kdo?

Nesmíš zapomínat že je spousta "profesionálního" tj. ne herního nasazení. Pro některé aplikace je Vega FE vynikající karta pro jiné vhodná není. Nemůžeš házet všechny "profesionální" aplikace do jednoho pytle.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Koukněte se na ty programy cotestovali kde byla Vega rychlejší. To jsou profi OpenGL aplikace na které dost platěj profi OGL drivery. To je ihmo jedinej důvod proč Vega vyhrála. Kdyby jí otestovali v gaming driveru uff...

Ve stejnejch programech kdyby jste porovnali třeba Herní profi Hawaii vs herní 390X (nebo Geforce vs Quadro), tak rozdíl bude stejnej, protože optimalizace v profi driverech, které herní Fury nemá. Herní vega bude o 5-10% lepší na taktech, jestli z ní vytahnou více je jen otázka.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou ale aplikace (=oblasti nasazení) které vyžadují velké množství paměti a tam Vega FE exceluje poměrem cena/výkon.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Certifikované ovladače je jednou z přidaných hodnot profesionálních karet, Vega takové nemá, viz:
http://support.amd.com/en-us/download/workstation/certified

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě jsou. Ale Vega FE míří trochu do jiného segmentu trhu, takže to není zase tak podstatné. A hlavně když zatím nebyli schopni zprovoznit nové funkce v ovladačích, tak certifikace je to poslední co je trápí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Třeba proto, že produkt chtějí mít funkčně komplet (tj. následně nic nepřidávat)?
Tohle BTW na hraní určeno není, teda ne "takové to domácí paření" - spíše na to, že si vývojář tu hru prostě spustí. A tam je celkem téměř jedno, jestli to dá 60 FPS nebo 120.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@Redmax: Buď jsou v RTG totálně neschopní a pod Koduriho vedením vyrobili horší čip než Fiji, nebo je ten čip lepší. Nicméně v tom případě jejich strategie postrádá jakoukoliv logiku, jde li to počínání vůbec nazvat strategií a nikoliv neřízeným chaosem. Zpusob jakým sami poškozují image vlastních produktů jde nad lidské chápání.

Jak jina vysvětlit uvedení karty s přepínáním pro game mod, když tento přepínač nemá na výkon žádný vliv ?? Proč tedy radši nedrželi hubu a neřekli, že Vega FE je jen pro profi aplikace …. ?? Ne oni ještě sami řeknou, že ten herní ovladač je aktuální....facepalm

Stejně nepochopitelný je termín uvedení FE. Pokud jsou už za jeden jediný měsíc schopni uvést kartu se „správnými drivery“(viz. termín launche Vegy RX), proč neuvedli i samotnou Vegu FE edition o měsíc později ? Při tom dlouhém čekání a několikrát odsunutém uvedení Vegy by to už nehrálo žádnou roli a alespoň by si AMD po otestování Vegy FE odbornými IT magazíny neutrhlo takovou ostudu……

Něco podobného v bledě modrém už tady bylo při uvádění Polarisu, před rokem celý svět v lednu obletěly fotky kde AMD srovnávalo spotřebu dvou stejných počítačů, v jednom byla karta Nvidie a v druhém nový Polaris. Vzhledem k tomu, že ze strany Nvidie bylo ohledně herních Pascalů poměrně ticho po pěšině, všude se mluvilo o tom, že má AMD s čipy Polaris náskok a díky onomu srovnání to vypadalo na skutečně povedený produkt. Jak to potom dopadlo víme všichni….. Nvidia uvedla GTX1060 dřív než AMD a ani nemusela řešit zvýšený odběr přes PCI-E.

Jestli tohle má být nějaká strategie, tak v tom případě asi celá RTG divize jede na nějakých houbičkách nebo na něčem ještě tvrdším. Nemůžu ši pomoct, ale od té doby co tam tomu šéfuje ten Ind, tak je to s AMD grafikáma spíše horší než lepší.

Pro AMD to bude sakra nevýhodnej deal, prodávat drahý 500mm2 čip s HBM2 a interposerem za cenu nižší než mainstreamový GP104 s GDDR5X/GDDR5.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo byl v Indii, tak to zase takove prekvapeni neni ;) Nic ve zlym, ale je to skoda a opravdu to AMD nejde k duhu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodilo by se ještě zmínit o několika drobnostech:
1) Gaming režim nic nedělá (nemění se výkon ani her ani profi aplikaci při jeho přepnutí)
2) Při pokusu o přetaktování jádra se sníží frekvence HMB a nejde s tím až do restartu nic dělat
3) Mnohé aplikace se nepodařilo zcela zprovoznit (třeba Blender i přes aktivní zapojení vývojářů Blenderu)
4) Zabugovanost GUI ovladačů
5) Problémy se stabilitou (zátuhy počítače s rozpadnutým obrazem)

Snad je vše způsobeno nevyladěnými ovladači. takže zůstává otázka proč AMD vydala kartu s ovladačem v takovém stavu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1. O tom jsem už psal.
2. Záleží, čím se taktuje.
3. Čeká se na nové ovladače, tam se nic jiného vymyslet nedá.
4. O tom nevím.
5. Ad 3.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc autorovi docela unikla.

GamerNexus explicitně neříkal na jakých taktech jim běžely testy Vega FE, obecně tvrdili že jim to jelo chvílemi téměř těch 1600MHz co uvádí AMD. PC Perspective 1440MHz jako stabilní minima.

Pokud tedy vezmeme známější fakt - minima z PcPer, 1050MHz je o 37% nižší frekvence, navíc i HBM dle GameNexusu byly podtaktovány společně s jádrem. Tzn výsledky defaultní Vegy by měly být kolem těch 37% vyšší, alek tomu chybí tak o 10%.... Co tím tedy básních chce říci, že výkon Vegy zcela evidentně neškáluje příliš dobře s vyšší frekvencí.

Pokud by se ten čip taktnul, bude přínos velice malý

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

bud blbe ctes nebo blbe prekladas, protoze co tu pises nema v tech clankach opodstatneni..

'' HBM dle GameNexusu byly podtaktovány společně s jádrem ''

z clanku:
'' As for memory, we’re clocked at 500MHz on the Fury X (stock) and still keeping 945MHz on Vega: FE. ''

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Článek jsem neviděl čerpám z více zdrojů, koukal jsem včera video ke kterému je článek kde na začátku mluví o tom že aniž by cokoli změnili s pamětí, tak se jejich takt snížil. O něčem podobném mluvili i PcPerspective v posledním podcastu. Tedy že se jejich takt snižuje "automaticky" s taktem čipu. Ale pointa zůstává - 10% navýšení taktů = cca 6.6% výkonu navíc

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

'' HBM dle GameNexusu byly podtaktovány společně s jádrem ''

'' Článek jsem neviděl ''

covece tak ty tu nejdriv neco citujes a nakonec z tebe vyleze, zes to ani necet.. jesli te za ten amd-hate nekdo plati, tak tu praci solidne flakas.. ((:

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

nečetl jsem článek na GamerNexus ale viděl video které jejich článek provází - https://www.youtube.com/watch?v=0l6Uc5kBrxY

a tady podcast PcPerspective

https://www.youtube.com/watch?v=2NWKWaz-vsU

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

HBM u Fiji taky nejde precizně taktovat. Mezi jádrem a paměťma je dělička. Je jedno co ti ukazuje přetaktovací program, skutečnost je jinde a je jen málo programů kteý to ukazujou přesně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Herni RX Vega je natolik opradena tajemstvim ze mi to pripomina cekani na Half-Life 3.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mně spíše duo Mr. Jekyll & Mr. Hyde. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže buď je tam nějaká chyba která neumožnuje jejich aktivaci - to by byl hard fail, nebo ta lepší věc že prostě jsou Radeony na druhý koleji, zvlášť ty herní a všechny zdroje jdou na RyZen, takže na ovladače zůstalo pár lidí kteří se v tom plácají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"takže na ovladače zůstalo pár lidí kteří se v tom plácají."

takhle to fakt nefunguje. To není one man show kde jeden dělá vše a musí své kapacity sdílet pro víc projektů. Od CPU divize sice očekávají víc než od té GPU, ale pořád tam je velký obchodní potenciál, který v AMD určitě nepodceňují. Problém je že pokud něco není dobré, tak to zázrakem lepší neuděláš, stejně tak ne vše jde urychlit tím že přidáš lidi. Když řekneš tohle je projekt na 100MD, tak to neznamená že když na to dnes pošlu 100 lidí tak zítra bude hotovo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bude HW fail, pak budou pravděpodobně dvě revize čipů, na jednéž z nich ty nové funkce pofrčí a na druhéž ne (to budou ty FE).

Nebo to nepoběží na ničem, protože novou revizi vydají až později jako nový model.

Nebo to je SW záležitost a herní Vega přijde s úplně jiným výkonem - a nyní se můžeme pohádat o to, s jak velkým výkonnostním nárůstem. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

FE jako karta pro hry je hodne rozpacity produkt. Doufejme, ze je to otazka vyladeni..at uz ovladacu nebo nove revize. Kazdopadne si myslim, ze pokud jsou schopni za mesic vydat "doladenejsi" RX produkt, tak na FE ten "game" nemeli minimalne zprovoznovat a rict, ze je to karta zatim jen na profi nasazeni. Takhle je to hodne rozpacite.
Pruser bude, pokud RX verze nepredvede opravdu zlepseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odmítám se hádat o tom coby, kdyby, stačí konstatování že to co je na trhu teď je kus hw, který byl tak hypovaný ze strany výrobce, ale absolutně nesplnil očekávání. Ať je to vlastnost produktu, chyba sw nebo hw není podstatné, podstatné je to co zákazník dostane a to není žádná sláva.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A proč je tedy zákazníci vůbec kupují? Pro některé specifické aplikace s OpenCL je Vega FE opravdové požehnání.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem slyšel, tak zase takové terno Vega není, samozřejmě ve výpočtech a větší testování OpenCL se odkládá do doby, než budou adekvátní ovladače. Očekávání od spojení architektury Vega a HBM2 v edici FE se čekalo poměrně více, než vlastně nabízí. Myslím, že na fóru PCTuningu o vlastnostech Vega FE a OpenCL byla krátká debata řešící podporu nástrojů a funkcí.

Posun k lepšímu se udál v podpoře a výkonech OpenGL, problém, který se s Radeony táhne celé roky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale není to karta na hry. To, že někdo od toho očekává herní výkon je jeho problém, ne karty. Vypadá to, že prostě chtěli vydat první Vegu stůj co stůj, neměli vůbec drivery a tak vypínali vše, jen aby ro fungovalo, přijde mi že nikdy nikdo ještě neuvolnil kartu s tak nedodělanými drivery. Z toho plyne, že se po dodělání driverů jde očekávat větší, než 10% přínosy, může to být klidně 30-40% což už zadničku Nvidii natrhne

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problem karty to neni, ale problem AMD ano. Vydavat nedodelanou kartu (at uz z jakehokoliv duvodu) u ktere bylo od zacatku jasne, ze se to bude na hry testovat a hry na tom explicitne umoznovat dokonce i hracim modem, je fakt diletantstvi. Prijde mi, jako by cely release te karty delal nekdo, kdo nema paru jak to ma udelat. Z pohledu dopadu na produkt a jeho jmeno..naprosty fail.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak ostře neodsoudil. Vezmeme-li to střízlivě: Podle všeho to má AMD dobře spočítáno - prodává i tyhle FE karty, tudíž zákazníky zřejmě má, a každý týden prodejů navíc se počítá, a to zejména s ohledem na cash-flow AMD. Kartu vydali jako neherní (a to s naprosto jasnou zprávou při uvedení) se zřetelně velmi defenzivním setupem (frekvence RAM), která je pro určení, pro které byla vydána, plně funkční. Že se systematičtí AMDhaters jako JirkaK rozhodnou podle toho měřit výkon herní Vegy, to bylo jasné předem, nicméně je to totéž, jako bychom na základě herního výkonu Quadra grafik usuzovali na výkon těch herních.

Nechci tvrdit, že to nemohli udělat v AMD lépe, je taky možné, že se naplní černé scénáře a herní Vega nebude o moc lepší (tomu už ale moc nevěřím, že by jen zopakovali výkon Fury), nicméně při střízlivém pohledu na věc prostě herní Vega uvedena ještě nebyla. Paradoxně lidi co to nesledují tím ještě zasaženi nejsou (protože nesledují marginální trh (polo)profi grafik), a lidi co to naopak sledují, si jednoduše počkají, protože je zřejmé, že orchestr ještě není vyladěn. Zůstává tak jen kopec nejistoty a poštěkávání "znalců z PCT," kteří už dopředu na 100% vědí, že to bude další průšvih AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tim se da souhlasit co pises :) Na druhou stranu, AMD si to zbytecne komplikuje takovymi nedodelky samo. Ze si ta karta najde sve kupce v ne-hernim nasazani, to je mozne a AMD to preji.
Stejne mi to prijde ale skoda. To ze deklarovali, ze to neni herni karta je pravda, ale kazdy tak nejak stejne ceka, ze je...
Tak jak udelali z meho pohledu povedeny launch Ryzenu, tak tohle povedene neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že grafická divize neměla dobrý launch téměř nikdy, jenže s několika málo výjimkami v dávnější době stále jen dotahují, a to se wow-efektu dosahuje dost blbě.

Oproti tomu Ryzen přinesl novou kvalitu, která zastínila prakticky všechny produkty konkurence - buď výkonem, nebo cenou. A to se to pak launchuje jedna radost. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasně u AMD už jsme tak zvyklí na zpackané (a to je eufemismus) launche nových grafik, že to vlastně ani nevadí, protože cca za dva roky ty GPU konečně získají výkon, který měly mít při launchi.... facepalm. Hlavně si počkejte !

Poslední launch GPU který se povedl už od začátku bylo uvední Tahiti. Výkon nad top GPU Nvidie už v den uvedení na trh, žádné pohádky o vypnutých feauturách v čipu a podobné nesmysly, prostě výkon který tam měl být.
Od té doby to jde s AMD co se GPU týče spíše z kopce, ještě jakž takž povedná byla Hawaii, které kromě spotřeby moc nebylo co vytknout, ale dál tragédie.... Nemastná a neslaná Tonga, propadák Fiji, přehypovaný Polaris a naposled Vega FE, která se herním výkonem sotva dotahuje i na částečně deaktivovaný čip GP104 (GTX 1070).

Celé to uvádění Vega FE je poměrně dost tragické, nesmyslné srovnání s Titanem, pochybný gaming mode který nemá žádný vliv na nic, sliby o rychlejší RX verzi a poměrně zoufalá vějička v podobě nevyladěných herních driverů jsou už jen pomyslnou třešničkou na dortu neschopnosti RTG divize a Koduriho. AMD má jediné štěstí, že udala nějaké čipy do konzolí, protože jinak by mohli rovnou RTG divizi zavřít.

CPU divize měla při uvádění Ryzenu také svoje mouchy, ale proti tomu co předvádí Koduri s Vegou je to slabý odvárek, obzvláště s přihlédnutím k faktu, že Ryzen je narozdíl od Vegy opravu povedený produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak AMD nemá říkat že to je i na hraní a nemá tam dávat herní režim. Tak jak to prezentují, tak to taky lidé budou přijímat.

Že vydají něco se špatnou SW podporou je opět problém výrobce. Proč dává na trh nekompletní produkt, to je vztyčený prostředníček na zákazníky, kteří platí poměrně dost.

A drivery vážně nepřinesou 30-40% reálně to může být tak do 10%, při hodně optimistickém pohledu 15%.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale splnil veskera ocekavani, respektive veskera avizovana ocekavani. Tak tu prestan trollit, ze Vega FE mela byt neco jineho. Ja to treba moc nesledoval, ale stejne by me ani ve snu nenapadlo, ze FE bude neco s hernim vykonem. Ale trochu mam obavy, ze RX Vega na tom nebude o moc jinak, alespon prvni kusy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Čtu všude trošku něco jiného.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to spis videl tak, ze ctes jen to, co cist chces, takze ti z diskuzi logicky utkvi v hlave jen ty prispevky, se kteryma se ztotoznujes. Takze ono se sice "vsude" mozna pise, co tvrdis, pac v diskuzich na "vsude" jsou taky amd haters, posmevacci a trolove, ale taky se tam pise pravda, kterou selektivne ignorujes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prostě se nedaří, tak začneme asi panikařit... žéáno. Zatím vydali traktor, takže se jako milovník okruhového sportu držím zpět... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

když dojde při okruhovém sportu k nehodě, tak i traktor může být k užitku

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To stále nemění nic na faktu, že majitele dotyčného traktoru zajímá spíš, kolik takovej drobek utáhne, než zrychlení z 0 - 100.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celé se mi to zdá nějaké podivné. Vyznívá to jakoby architektura Vega stála na tom, vzít čip založený na starší(v tomto případě Fiji) a obalit ji bloky/featurami navíc s tím, že se dají vypnout, zvýšit takty a tadá..NOVÁ architektura je na světě? Fajn..to bych očekával v případě CGN1 -> CGN 1.1, ale ne CGN 3 -> CGN 4. Major/minor verze by měly zákazníkovi přece napovědět o jaký rozsah změn jde. Major většinou mění celý produkt(tady architekturu) od základů a nejsou zpětně kompatibilní. Jestli je pravda to co se píše tak nevím co divizi Radeonu v posledních letech dělali..seděli ve skladu a přelepovali označení 480 na 580?? :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by Major verze neměly být zpětně kompatibilní? Vezmi si třeba takové Win32 API.

Pokud to nenabourá celý systém a nepředstavuje to značnou nevýhodou tak je zpětná kompatibilita naopak vysoce žádoucí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu. Špatná volba slova. Místo nejsou by mělo byt "nemusi". Nicmene nekompatibilita je u major častý jev.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a) Fail Edition
b) brat GamerNexus akokolvek vazne po tom fiasku z Ryzenom chce hodne dobru davku debility

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane boze, hlavne at to vydani RX Vega uz neodlozi a at uz to konecne dodelaji a vydaji, jinak se tech clanku na tema spekulaci o GK od AMD nezbavime. :-)

Samozrejme vim, ze 2 mesice po vydani budou jeste vychazet glorifikacni clanky nebo pripadne zduvodnujici clanky, proc to nedopadlo respektive, ze je vse OK a tak jak melo. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

je necti, kdyz te nezajimaj.. (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, co člověka jako ty nutí tě ty články číst a ještě psát komentáře? Musíš mít hodně smutný a prázdný život. Skus někdy vylézt ze svojí "jeskyně" ven mezi skutečné lidi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě, co člověka jako ty nutí tě ty moje komentáře číst a ještě psát další komentáře? Musíš mít hodně smutný a prázdný život. Skus někdy vylézt ze svojí "jeskyně" ven mezi skutečné lidi.

:-)

Povedlo se? :-) Ja prave si tu s vama rad pisu. Mezi skutecne lidi samozrejme chodim, ale nebavi me televize ani politika, tady je to mnohem vetsi zabava. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. I kdyby měla FuryVE :) jen zvýšený takt proti FuryX, stále je to cca +50% výkonu. Nevim jak Vám, ale v kombinaci s freesync mi to bude celkem stačit. Nedávno jsem dočasně přesedlal z FuryX na GTX1060 a ...já už to snad ani neumim nastavit aby se obraz buď netrhal, nebo neškubal(fps pod refresh monitoru, adaptive v-sync byla úplná tragédie). :/ Nemluvě o tom, že je FS kladivo na debilně naprogramovaný hry s FPS lockem a nezvládnutým nastavením monitoru (ingame).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.