Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Specifikace Fury Nano potvrzeny, nese plně aktivní Fiji GPU

Konecne karta do meho HTPC ... Skoda ze jen musim jit prodat ledvinu :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to skutecne tak, ze nese plne aktivni GPU, jenom se mizive lisi par MHz na cipu, tak koupe Fury X pote postrada uplne smysl, Fury Nano za nizsi cenu s tym ze jeste mene sezere a navic nemusim nutne uzivat vodnika jako v pripade modelu X je krasna to vec, Fury Nano bude proste to idealni karticka na upgrade pro toho kto vlastni Nehalem/SandyBridge, nataktuje ho, prihodi dalsi RAM a doda k tomu Nano, nasledne ma s prehledem vystarano na dalsich 5 let.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

o nano jsem uvazoval - taky jsem to tak videl jenze ted se proslycha ze levnejsi nebude.. takze spis nema smysl nano.. jestli za ni budou chtit 650 doalru jako za fury x nebo jeste vic, nikdo si to nekoupi.. horsi vykon horsi chladic horsi oc..
tech par lidi s mini-itx skrinkama co jsou ochotny dat za grafiku dvacet litru jim prodeje neudelaji.. porad doufam ze to nebude pravda.. jestli jo tak je nano, kera mela bejt nejzajimavejsi ze vsech verzi fury, ten nejvetsi fail

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi ne hele. Nano tak vysoko jako X nedostaneš protože by jsi musel měnit chlazení + nano má méně napájecích fází na VRM, tzn při OC s velkym odběrem ti hrozí odpálení kaksády. Jinak vystaráno na 5 let je, to je jako kyby jsi řekl že dnes jsi v poodě s Radeonem 5850. Příští rok má přijít 16nm greenland řada od AMD, marketing tomu říká GCN 1.4, ale proslíchá se že tam budou velký změny v architektuře, bude se to dost lišit od stré GCN. Co to v praxi znamená? Asi to co se stalo VLIW kartám po nástupu GCN, prostě odapdne SW support, AMD se bude soustředit na novou architekturu a Fury nám pěkně rychle zastará. Tzn jako dobrej tah do budoucna bych jej vůbec neviděl. Tah do bucoudna je karta která přináší novou architekturu, tzn bude mít dlouhej support a dlouho vydrží, naposledy to u AMD byla 7970/7950, tzn pokud chceš koupit future kartu, počkej na 16nm a kup Greenland nebo Pascala od NV. Koupí fury by jsi udělal děsnou chybu, koupil by jsi kartu staré již odcházející generace.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl bych tak kritickej k Fury Nano. Pokud je cenove rozumne nastavena, tak to bude na aktualnim trhu nejzajimavejsi graficka karta. Podpora AMD neodpadne, protoze ma GCN1 v konzolich a drivery pro Xbox a Windows podle vseho sdileji velkou cast kodu. S pouzitim Windows 10 na XBone bude ten rozdil nejspis jeste mensi.

Pristi generace na novem procesu urcite bude o dost lepsi, ale az za 8-10 mesicu. Navic to nejde uplne srovnavat s TeraScale, kde se diky VLIW dela velka cast optimalizaci a prace primo v driverech a chip je proti GCN "jen" drticka cisel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jistěže cena je to hlavní, ale už vidim jak tohle GPU, plně aktivní, AMD prodává za rozumnou cenu. Stačí se podívat na ceny fury a Fury X a můžeš odhadnout kam to padne. AMD to směřuje jako exklusivní produkt, ne jako produkt pod Fury.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Cena podle bude hodne zalezet na tom jak se ve skutecnosti prodava Fury a Fury X a to vazne nedokazu posoudit. Jesti se tedka neco bude v AMD hlidat, tak je to naplneni distribucnich skladu :-D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

<i>Pristi generace na novem procesu urcite bude o dost lepsi, ale az za 8-10 mesicu.</i>

No... ale opravdu a zcela jistě přijde za 8-10 měsíců nová generace? Nechci znít jako pesimista, škarohlíd či negativista od kosti, nicméně bych si dovolil opatrně upozornit na to, že co bude za téměř rok, neví nikdo. Ani předpověď počasí na 3 dny dopředu nevychází...

Majoritní problém zde vidím ve výrobci toho 16nm procesu, v TSMC. Tato firma má již historii příliš optimistických předpovědí (spíše podvodů na akcionáře) a často ohlašuje termíny, které jsou příliš nerealistické a následně jsou několikrát přeloženy a odloženy.
Ostatně i technologicky vyspělejší Intel s mnohonásobně vyššími prostředky na vývoj a výrobní nasazení nových technologií svou roadmapu, co se týče výrobních procesů, opakovaně upravoval (ne-li přímo falšoval), aby se nerozcházela s nepříjemnou realitou opakovaných a opakovaných zpoždění.

Tedy víra, že za 8 - 10 měsíců (tedy vlastně za rok) budeme mít něco nového, co navíc bude výrazně (a nikoliv pouze inkrementálně, jak to předvádí už roky Intel) lepší, stojí a padá na tvrzení firmy, která je známá svým přeháněním pro zákazníky a akcionáře.

Musím ještě vůbec dokončit tuto myšlenku do důsledku, aby bylo každému jasné, kam tím mířím, nebo bych tím jen urážel inteligenci čtenáře?

Musím sklutečně připomínat, že tvrzení lháře se nedá věřit a že nemáme nikde ani záruku, že se tento technologický skok TSMC vůbec podaří, natož abychom toto přání, jenž je otcem myšlenky, zahrnuli do svých kalkulací o tom, že za rok bude Fury Nano nahrazeno něčím výrazně lepším.

Také existuje reálná možnost, že např. TSMC vybouchne a nedokáže to a nebudeme mít ani za rok a půl nic nového. Je to nereálné? Ne, je to zhruba stejně reálné, jako že budeme mít za vlastně rok něco výrazně lepšího.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

TSMC uz nema 16FF v rezimu rizikove vyroby, takze jim od tape-outu bezi cas a ve smlouve bude kolik chipu, od kdy, do kdy a za jake penize. Pri neplneni budou platit penale. Mozna maji blbou povest, ale idioti to vazne nejsou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, a vy víte, co je ve smlouvě mezi TSMC a AMD / nVidií? Že byste se podělil o nějaké ty detaily... nebo co kdybyste rovnou leaknul celý ten dokument na WiKiLeaks, ne?

Abychom se přiučili, jak takové smlouvy vlastně vypadají a co obsahují...

Protože zpráva TSMC se dá také chápat jako vzkaz akcionářům / investorům / burze - Hej! Přesto, že jsme kecali už mockrát, tak teď nám věří AMD i nVidia, takže nám koukejte věřit také a kupte kupte kupte si naše akcie! My máme smlouvy s nVidiou i AMD, takže naše akcie mají cenu a budeme mít super odbyt a zisky!

...

O tom, že jaksi stále nemají vyrobeno nic použitelného, taktně pomlčí a je to, že?

Že Vy tak zoufale chcete věřit tomu, že "bude líp" ... pardon, že TSMC tentokrát nekecá, nepřehání a monumentální technologický pokrok, který dal pěkně "pokouřit" i Intelu, zvládne v termínu, že pro Vás fakta vlastně nic nezmanenají?

...

A i když to "tak nějak zvládne", co bude poté, až se TŘEBA ukáže, že daný proces má leakage jak střelená svině a nikdo, mimo extrémních LN2 overclockerů, z toho nebude právě nadšený, protože energetická efektivita půjde do kytek a při běžném chlazení nebude overclock nic moc?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Este by som to doplnil zo strany trendu predaja grafickych kariet. Ak by sa aj cely proces vydaril, tak:
- pri klesajucich predajoch diskretnych grafickych kariet (Low/Mid),
- pri sucasne stupajucich (high),
- pri sucasne rastucej cene vseobecne diskretnych grafik,
- pri sucasnemu technologickemu obmedzeniu procesu (14-16nm je/bude zatial jediny najnizsi a potencialne financne akceptovatelny vyrobny proces)
Tak AMD/nVidia vydaju graficku kartu, tak namiesanu, ze bude o 5-30% vykonnejsia a pritom este o 20-100$ drahsia ako prave teraz aktualne najnovsie modely; modelov vydaju tak 2-3 a ostatok len preznacia (AMD mozno aktualizuje nejake drobnosti v uspore energie), doplnia DX12.1 API.

Ved oni chcu vydat lepsi model aj o rok, dva, tri, styri... na tom istom procese, takze nech ten dotycny necaka, ze dostane nabuduci rok "zlate jablko".

Pretoze trend pomeru integrovanej vs diskretnej je dost jasny:
O co lacnejsia a vykonnejsia je integrovana graficka karta,
o to drahsia je diskretna grafika (mid-high)
a samozrejme o to menej modelov grafik (mid) je ponukanych.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je tam jeden detail. Zatímco "až 1050 MHz" může u 275W Fury znamenat průměrných 1050 MHz, u 175W Fury Nano může "až 1000 MHz" znamenat průměrných 850 MHz. Zjistěte si, jak funguje PowerTune a co to znamená pro výkon karty.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětleno dobře, jen jedna věc nesedí - nebude to průměrných 1050 MHz, protože u AMD je tento údaj maximem, který není překonáván. Takže pro Fury X to je: většinou 1050 MHz / vzácně méně / nikdy víc. Pro Nano: většinou x00 MHz, občas méně, občas víc, vzácně 1000 MHz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, právě že mně u té Fury X držely takty stabilně na 1050 MHz (aspoň v tom, co jsem zkoušel).

V tomto případě je to totiž 1050 MHz + nějaká rezerva, není to nastavené tak, že se to při nadprůměrné zátěži podtaktovává. Čili nejde výš, ale taky nemusí jít níž, tím pádem to těch průměrných 1050 může být.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ehh...ten slide ukazuje, že karta má maximální takt 1000MHz a Fury X má 1050Mhz. To znamená jen to,že zatím co X tam s vodou běžela skoro pořát, Nano si tam šáhne jen příležitostně. Na nějakém slide jsem viděl, že Nano je cca o 10% nad 390X. Takže Nano běžně poběží na takových 800-850MHz.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Stach říkal v diskuzi dneska že bude za 16K kč. Nevím jestli to leaknul a zná real cenu nebo jen tak kecá. Pokud ji ale zná a získal ji přepočtem, tak naši překupníci to budou mít v obchodem za 18K. Já osobně tipuju těch 18K, aby to bylo dražší než Fury ne-X, (jinak by ne-X nebyla moc prodejná) a zase aby to nebylo dražší než X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravděpodobné, že už zná cenu (Jirka taky :)). Jestli ji zná, je pravděpodobné, že ji přepočítal obvyklým Radeonovým kurzem kurz dolaru × dolarová cena. S překupníky české ceny proti zahraničním nemají moc co dělat, oni musejí platit DPH (resp. my musíme platit DPH) a americké ceny jsou vždy uváděné bez DPH.

BTW, kde ji prokecl? Já vidím, že napsal jen, že kdo má na grafiku za šestnáct, má lepší monitor. To je jen "o cenové kategorii highend", ne o tom, kolik ta karta bude opravdu stát. A pak už teda jen ta snová představa, že kdyby AMD mohlo ty karty prodávat za 400 dolarů, tak nám to prostě za těch 400 dolarů prodá (z toho vyplývá jen to, že bude dražší než 400 dolarů), ale bohužel to nejde, protože je těch karet nedostatek? . Jo aha, vlastně už asi ten konstrukt chápu, vypadá to, že je nedostatek komponent, tudíž těch karet nelze vyrobit dost na to, aby se mohly prodávat ve velkém a být levnější, a tudíž musí být drahé. :) Šikula.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

<i>vypadá to, že je nedostatek komponent, tudíž těch karet nelze vyrobit dost na to, aby se mohly prodávat ve velkém a být levnější, a tudíž musí být drahé</i>

Na druhou stranu si AMD nemůže dovolit nasadit moc vysokou cenu, protože potřebuje co? Potřebuje prodeje. Karta dle mého názoru vypadá, že je vyrobená tak, aby se dala prodávat levně, pod cenou Fury. Moc těch komponentů to nemá, takže...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těmi komponentami (limitujícími dostupnost) je jistě myšleno něco, co limitovalo dostupnost už u Fury X. Tzn. HBM, interposer a podobně. Těchto komponent je na Nano stejný počet jako na Fury X.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ech, nano oficialne stoji 649$

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Alebo ako si AMD zarezalo skvely produkt. Neverim tomu, ze naklady su vyssie ako nejakych 350-400 dolarov, ak by to dali za 550, tak maju hit a mizne ako teple rozky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.