Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony řad R9 280, 285 a 290 budou levnější

Co neste, co říkáš na to, že bude vyýkonnější grafika od AMD skoro o půlku levnější než méně výkonný od nvidia? Že by "delší, ale za to horší cesta"? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A opravdu si myslis, ze je dobra zprava to, ze AMD si dal snizuje hrubou marzi, kdyz uz tak ji ma malou? To, co se dnes muze zdat jako skvela zprava pro kupujici, se muze v budoucnu nepekne vymstit, napr. na nedostatku financi pro dalsi vyvoj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopen. To byla jen narážka na Nesta ;) samozřejmě to nemusí být dobrá zpráva, ale jestli chcou nějak vyklidit sklady, tak jim nic jiného nezbývá :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, ale sklady se cisti pred prichodem nove generace, coz se momentalne AMD netyka - pul roku je celkem dlouha doba...toto opravu spis vypada na reakci na uvednei karet konkurence.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kde bereš informaci, že má AMD na grafikách "tak malou" marži? R9 290 / R9 290X je na trhu téměř rok a stávající sleva je vůbec první, k níž za ten rok došlo. R9 280X - výprodej skladových zásob, R9 285 - sleva nejosekanější varianty čipu doplněné 2 GB paměti. Vzhledem k tomu, že téměř 90 % prodejů AMD grafik se děje v segmentu pod $200, kterého se žádná z výrazněji zlevněných karet netýká, to nijak zdrcující ekonomické dopady mít nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kde? V jejich financnich vysledcich - (celkova) hruba marze, pohybujici se kolem 35% ma do zdrave hodnoty cca 10% daleko...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale mluvíme o grafikách, ne o celkové marži, do které se započítávají 4 roky staré procesory. Btw. než Nvidia v roce 2008 snížila ceny GTX 260 a GTX 280, chlubila se, že má na nich úžasnou 40% marži. Pokud takové číslo bylo natolik dobré, že stálo za zveřejnění, může být 35 % jen těžko "tak moc nízká" marže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale uplne jedno, jak stare CPU maji - nebo ty snad mas k dispozici udaje o hrube marzi na GPU? Myslim, ze ne...

A kazdy, kdo v HW businessu dela, ti rekne, ze zdrava hruba marze na HW je od 45% nahoru.

Btw. proc do toho tahas nVidii, ja o ni nic nepsal... :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Procesory jsi do diskuse zatáhl sám, když se začal ohánět celkovou průměrnou marží. Ta totiž procesory zahrnuje. Jinými slovy přiznáváš, že nemáš tušení, jakou marži má AMD na grafikách, ale jsi schopný tvrdit, že je příliš malá, aniž bys pro to měl jakékoli podklady a ještě se o tuto svoji "pravdu" budeš hádat :-)

"A kazdy, kdo v HW businessu dela, ti rekne…"
"Anonymní autorita - Klam se odvolává na nepojmenovaný, ale údajně dobře informovaný zdroj. Elegantní způsob šíření smyšlených faktů (faktoidů)." - Wikipedia

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Uplne stejne, jako ty nemas tuseni, jaka ta marze ve skutecnosti je...ale mas naprosto jasno v tom, ze mala neni... :-)

Smyslena fakta? Ja narozdil od tebe v te branzi delam, takze moje informacni zdroje nejsou omezeny pouze na to, co kde vyctu na NETu. A delam v tom vic nez 20 let. ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ukaž pdfko faktury kde uvidíme nákupku a spočteme si marži sami, nebo nekvákej nesmysly.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nest se chechta: nvidia donutila masivne slevnit amd. Ceho se jeste dockame :)
Co se tyce tvych chorobnych predstav, Miso, staci se podivat na ceny (soucasne i ty projektovane) GTX970 a R290/290X, a posledni recenzi na ehw. R290X (bude za 10500,-) v uber o 0.5% prumer nad 970 (9500,-), R290 10% pod (bude za 8000).
Toliko "rychlejsi za pulku" - veskere informace, ktere tenhle tvuj dalsi virtualni ucet generuje, maji presne tuhle informacni hodnotu. Je az nudne snadne to overit...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

ty nám jseš ale vtipálek... Jednou pro tebe v mantle 20% výkonu navíc nic neznamená, ale když je levnější karta o 10% pomalejší (na ehw je výkonnější nvidia, všude jinde amd, to je divné...), tak je to problém... krom toho jako obvykle, recenze mluví trošku jinak než ty... Smutné :( ale jo, máš samozřejmě jako vždy pravdu :-)) jinak s cenou, to jsou doporučené mo ceny :) teď začíná u nás 290x za 12000 (alfacomp/ts bohemia), po slevě to bude klidně i 9500 :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak se na to "vsude jinde" podivame, pane "levnejsi za pulku".

Anandtech R290 118% R290X 122% 970 123% 980 135%
Tomshw 970 prumerne o 1% rychlejsi nez R290X uber mode
Techpowerup 970 prumerne o 0-10% rychlejsi nez R290x dle rozliseni

K te cene 290x: 399 x 22 *1.2 = 10500 bez marze obchodu
Na czc zacina r290x na 12700,-
...takze 10k5 je kdyz ne optimisticky, tak pozitivne realisticky :) predpoklad

A propos, vsimas si, ze si neustale jenom vymyslis, a jeste k tomu hloupe? Ono ty cisla nemuzes jen tak okecavat, kdyz se vali vsude po netu, vis?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

k te tve cene 549*20=11 000 + dph= cca 13200, takže podle tvé logiky by to obchody prodávali a prodělávali by na tom. Chápeš že těch 549 či 399usd je doporučená koncová cena, respektive koncová cena na amazonu atd ? ;) není problém, když to po slevě budou prodávat pod 8000 bez dph, neboť na tom furt budou ten litr mít ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Umyslne zapominas na to, ze ceny snizili ted sami prodejci po uvedeni maxwellu, aby i se ztratou vubec prodali zbozi nakoupene za puvodni ceny. Ano, skutecne to ted prodavaji pod cenou a prodelavaji na tom, ale prodelali by mnohem vic, kdyby neprodali. Tohle dlouhodobe nikdo delat nebude. Ale vsak uvidime, uvidime, pockame si na tech 8000 bez dph za R290X ;)
Tak co pane "vykonejsi za pulku" a "vsude jinde"? Co tam mas dal?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

ahaaa, takže tsbohemia nedávno (cca 2 týdny zpět) objednala 290x, aby na nich mohla prodělat? Mimochodem, už opět nejsou skladem ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tsbohemia nemohla vedet, co nastane, takovy uspech maxwellu, ze bude amd zlevnovat (!) jak o cernym patku jsem tedy necekal ani ja. to je jedno z nejelementarnejsich ekonomickych rizik prodeje obecneho zbozi.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

ještě jinak, tsbohemia prodávala za tu cenu ty 290x už pěknou dobu. mezitím už parkrát přiobjednala.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podival jsem se na historii ceny MSI u TSB, ktera zajimave konci pred vic jak mesicem a stala tehdy 11kkc bez dph, pak nahly zlom a konec zaznamu z cerne skrinky. Ze by vyprodej skladu? Mily hloupy priteli, rikam ti to znova. Vsechno jde overit, tak si zacni vymyslet lepe, ok?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

http://www.tsbohemia.cz/msi-amd-r9-290x-gaming-4g_d185163.html

dole historie ceny a tam uvidíš že se cena od 24.8 nehla ;) a výprodej skladu není ani 2 týdny :-) a tam měsíc a půl mají tu radeonku za 12k s dph (10k bez dph) :) což je míň jak 549usd (to je 11000 bez dph :) ). prostě pochop, že těch 400usd je maloobchodní cena, to je bez debat. V té maloobchodní ceně je zahrnuta marže obchodu, ale dph ne. Takže se dostanem pod 10k s dph.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Siddhi ti zopakoval to same co ja, nize. Beznou cenu za kterou je zbozi dostupne v obchodech nedela vyprodejni akce jedne firmy. Ale jak jsem psal hore - dobry, pockame az se projevi sleva - zatim zadna neni a R290/X jsou stale neprodejne.
Mimochodem, R290x je neprodejna i za 10k s dph, kdyz mam porad za lepsi cenu 970ku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže pro objasnění, Siddhi to psal tobě :) já celou dobu píšu to, že těch 400usd je doporučená maloobchodní cena a ty celou dobu píšeš to, že je to nákupní cena a že ta cena u tsbohemia je dumpingová cena (což je blbost, jinak by je furt neobjednávali), schválně si po sobě přečti ty nesmysle, co píšeš ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je mi líto, ale z toho posledního guláše cos napsal nechápu ani slovo. Zkusím dfensovu metodu fakta/otázka.

Fakt: Siddhi psal: "V každém případě doporučená cena je cena kterou určí samotný výrobce čipů a v ceně je již započítaná průměrná maloobchodní marže." OK.

Fakt: Doporučená cena $399 nvidií je prodejní cena pro americký trh. Nobsahuje nejen to dph, ale ani clo, lokalizaci a nároky na záruku 2 roky u výrobců, kteří ji nenabízejí (toto poslední se netýká toho MSI). OK

Otázka: Jakou očekáváš cenu v českých R290X po slevě na $399 a proč, a kdy zhruba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záruku dávájí přímo i sapphire, gigabyte a další výrobci :-) a to mimochodem i tu lokalizaci, což je vtipné, neboť kvůli slevě se přece nedělá nová lokalizace - také vynech, on to je stejně v takovém počtu prodaných gpu pomalu párcentová záležitost :) . CLO je max v řádu jednotek procent, u elektra bývá do 7%, konrkétně na grafiku nevím, ale nedivil bych se, kdyby byla 0% :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Itchy a Scratchy. Nerozlučná dvojka :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já jsem Itchy :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ok, pane "vykonejsi za pulku" a "vsude jinde", jestli nechces odpovedet na otazku, muzeme to ukoncit

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt jsem odpovedel :-D napsal jsem ti duvody, proc by se evropske ci ceske ceny nemeli o tolik lisit od tech mezikontinentalnich... Samkzrejme cena neklesne okamzite (vanocni prirazka), ale klesne docsla dost :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

definuj "o tolik" "neklesne okamzite" a "docela dost"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sry prave jsi me prestal bavit :) zhledem k tomu, ze uz tu jsou prvni obchody, ktere to nabizi za cenu okolo 10000 s dph (nehledej jen na heurece), tak nevim, kdo ma pravdu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je skoda, ja se bavim vyborne, pane "tajny eshop, kam nemuzu dat link"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna kousek od baráku mám takový czstore.cz ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

hmm, vsechno na objednavku, pan jeste nezaznamenal, ze ATI par let neexistuje.... jak duveryhodne - no abys to stihnul, nez tu akci amd stahne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Promiň ale musím reagovat. V praxi mezinárodního obchodu platí, že když je uvedena mezinárodní doporučená cena tak jde o cenu co platí pro celá svět. Jenže rozhoduje velkoobchodní cena u distributora samotného výrobce. A on sice může dokázat zboží dostat do USA levněji, ale to neznamená, že nabídne nižší velkoobchodní cenu. Většinou právě tyto velké společnosti se snaží o stejnou cenovou úroveň a tak nastaví velkoobchodní cenu stejnou ve všech zemích i když v některých mají větší náklady na dopravu a clo než v jiných.
V reálu drtivá většina obchodů má stejné nákupní podmínky a je to jen o tom, jak velkou/malou marži nahodí + jak velká je DPH v dané zemi. Navíc většina těchto společností nabízí 3-5letou mezinárodní záruku tudíž řeči o nákladech na záruku jsou mimo. Cena v USD neznamená, že jde o cenu pro USA, je to mezinárodní měna.
Cenu R9 290 očekávám pod/kolem 8tisíc, nejlevnější r9 290X očekávám někde mezi 10 a půl až 11tisíc. A kdy? záleží hlavně na tom jak rychle se obchodům podaří vyprodat zásoby. Klidně nějaké menší obchody bez skladových zásob můžou na tyhle ceny přejít v rámci jednoho týdne.
Určitý kontrast v tom co jsem napsal jsou aukční portály (ebay, aukro, aliexpress apod.), kteří nakoupí přímo doslova na parkovišti u továrny a dopravu si zajistí samy. Díky tomu nemusí respektovat cenovou politiky distributorů a můžeš tak sehnat original výrobky za mnohem nižší cenu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tomu rikam nazor.Take ocekavam cenu R290X okolo 10k5 a R290 okolo 8k5. Cili povazuji R290X i po sleve za neprodejnou, R290 naopak zustava vicemene konkurenceschopna, minimalne do doby, nez se ukaze 960ka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče českých obchodů tak se prakticky žádné slevy 290/290x nekonali. Jednou malou vyjímkou je ta MSI 290X na TSBohemia. Může jít prostě o to, že se jim je podařilo sehnat za velmi výhodnou velkoobchodní cenu.
V každém případě doporučená cena je cena kterou určí samotný výrobce čipů a v ceně je již započítaná průměrná maloobchodní marže. Takže samotný obchod si tuto započítanou marži může snížit/zvýšit sám, druhá věcí jsou velkoobchodní ceny, které my neznáme a někteří výrobci karet již dost možná samy r9 290/290X začaly distribuovat obchodům za nižší ceny. Takže obchod který měl velké skladové zásoby teď karty prodává dráž než obchod který neměl zásoby a nakoupil nyní již levněji.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jen technická, tím "během letošní zimy", co se teď objevuje na DIIT u většiny článků souvisejících s tím, co AMD co nevidět uvede, míní redakce do 31. prosince 2014, nebo ve skutečnosti první čtvrtletí 2015?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

u nás čekej spíš první čtvrtletí 2015 :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jaký kalendář používáš, že podle něj zima končí v prosinci, ale podle astronomického, solárního i meteorologického kalendáře začíná zima prosincem a končí březnem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně. Zima končí v březnu. Ale ten letošní rok jaksi končí s 31. prosincem, tak si právě nejsem jistý, jestli je 20. březen 2015 letošní zima.
A když tak koukám na články s předpovědí počasí, které vycházejí v lednu, tak se tam o probíhající zimě a výhledu do následujících týdnů (únor, březen) vždy mluví jako o letošní, nikoliv jako o loňské zimě (jak by to podle vaší logiky mělo být. Nebo přesněji, v únorovém článku s výhledem na březen a duben se nemluví o jaře jako o jaře příštího roku).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

když se řekne letošní zima tak se tím myslí 2014/2015, když další zima tak opět 2015/2016 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže únor 2014 už teď považujete za loňskou zimu? Nebo má každý rok dvě letošní zimy? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si mysli, že nové radeony vyjdou v lednu v roce 2014 :-D vždycky se najde nějakej hnidopich, kterej nechápe, nebo respektive dělá blbého :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, mně se spíš líbí ta kreativita. Když se to týkalo Nvidie, byl to únor příštího roku, u AMD je to letošní zima. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toho jsem si ani nevšiml :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já bych psal "během nadcházející zimy", což by mohlo být do okamžiku, než ta zima začne, dostačující formulací :-)
Jinak ceny fajn, i když příležitosti koupit levně bazarové R290 tu už delší dobu byly. Ale kdyby toto zlevnění odpovídajícím způsobem pěkně pohlo bazarovými R290 na úroveň ~4 tis. Kč, tak to by bylo zajímavé ;-) (chápu však jejich majitele, že nebudou mít radost je za tu cenu prodávat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nic, dost, stačilo ;-). Jen se přiznám se, že když jsem tu ten termín zahlédl poprvé, tak mě to zarazilo, lekl jsem se, že mi něco uteklo a že se AMD pochlapilo a posunulo termíny o čtvrt roku dopředu (protože všude jinde se mluvilo a mluví o Q1 2015), než jsem si přebral, co se tím myslí. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vypadá pro AMD dost bledě - v grafikách jak se zdá stojí proti Maxwellům s prázdnýma rukama a v CPU je situace ještě horší - v AM3+ má stařičký vysokotaktovaný PD čipy a v APU sice modernější verzi nicméně na nižších taktech, takže nula od nuly. A konkurence pilně optimalizuje a hlavně vydává.
Kdyby alespoň vydali Tongu na alespoň 1,1Ghz se 4GB VRAM, takhle je to bída a opět jen boj nižší cenovkou....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.