Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mineři zcela vykoupili Radeony R9 280X, nejen

Stale nerozumiem cely ten *coin nezmysel a ako to ma byt prospesne pre ludstvo.
Nech radsej vyuzivaju tieto zdroje na uzitocnejsie projekty, ako napr niektore BOINC projekty (aj tam je sice zopar nezmyselnych).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nezmysel? Jde, jako obvykle, o prachy :) Pokud můžeš přeměnit elektřinu v prachy tak je ti jedno, co počítáš :) Za Boinc ale nedostaneš vůbec nic...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je myšleno tak, že to není nic jiného než celosvětové mrhání energií. Samozřejmě když vím že tím vydělám víc než kolik spotřebuju tak to většina lidí neřeší, ale z globálního hlediska je to prostě krásná ukázka marnivosti lidstva, kdy složitě dobývá uhlí, plyn, uran vyrábí z toho složitě energii, kterou potom promrhá vlastně uplně zbytečně.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

virtuální věci mají jen takovou hodnotu jakou jim sami lidé dávají... dnes 1BTC má hodnotu snad 16k Kč?? ale zítra? stačí aby se vypařila důvěra lidi v BTC a jejich hodnota jde s ní (důvěrou)...

Na druhou stranu od doby co se peníze přestali jistit zlatem je to takto vlastně s každou měnou (principielně jsou všechny dnešní měny virtuální)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

důvěra??? snad spekulace, ne?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle souhlasím s uživatelem ALFicek. Není více-méně jedno, jestli mrháním přírodních zdrojů vyrábíme jednu virtuální měnu (koruna, dolar...) nebo druhou (bitcoin a spol)?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to jedno. Ak sa nejaky *coin chce stavat do pozicie ze je to nieco lepsie ako virtualne $$$, tak aspon by mohol mat nejaky rozumnejsi zaklad.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdil jsem, že by byl (nebo měl být) v lepší pozici. Mně to připadá stejné. Paradoxně záležitosti jako hypoteční krize v USA nebo současný zásah ČNB v ČR novým virtuálním měnám docela nahrává. Čímž netvrdím, že by nebyly daleko zajímavější způsoby uchování majetku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze nikto nepochopil o co tu ide. Je uplne suma-fuk ktoru zo sto virtualnych mien tazim. Uplne logickejsie je vsak vykon GPU farmy vyuzivat na nejaky projekt v BOINC, ako na dolovanie virtualnych mien. My sme vsak ludia, co nie je celkom altruisticky druh. Kazdy hrabe pre seba, mysli na seba a s*re na druhych. Zvlast je to u nas viditelne za posl. 1/4 storocia od zmeny rezimu. Su druhy, kde to funguje inak: vcely, termity, mravce. Vsetko riadene primitivnymi instinktami a reflexami (asi ako aj u ludskeho kojenca do par prvych mesiacov zivota). Ziadny termit, mravec, vcela si nepovie: seriem na vas, ja tu robim jak blb, zdochnem za 6 tyzdnov a kralovske straze si vyvaluju sunky. Ani ziadny mravec "utocnik" ci "obranca" si pri utoku na mravenisko nepovie: seriem na vas, strazcovia lariev su tam pekne vo vnutri v bezpeci a ja tu nasadzujem krk ..... atd atd atd ... Toto su druhy, kde sa jedinci spravaju ako jeden celok. U vyssich foriem to bohuzial nefunguje, brani im v tom druha signalna sustava. U ludi do toho prichadzaju este dalsie elementy. Takze potom je vysledok takyto:

Radsej budem dovobat debilne virtualne meny so sancou nejakeho MOJHO SUKROMNEHO zarobku. Seriem na ostatnych. Nech si robia co chcu. Dolezite je, ze ja zarobim. Istotne ze nebudem pocitat nejaky BOINC projekt, z ktoreho by malo prospech ludstvo ako celok. Seriem na ludtvo ako celok. Na BOINC JA OSOBNE nic nezarobim ....

Myslim to toto je dalsi z aspektov, na ktory zabudli autori knihy: http://www.martinus.sk/?uItem=48297. Jednoducho je kozmickym pravidlom, ze akonahle civilizacia (v celoplanetarnom zmysle) dosiahne isty stupen vyvoja, sama sa znici. Tych dovodov su desiatky (rozdelene napr. na astronomicke, fyzikalne, chemicke, biologicke, socialne ...). Ked kazdy mysli len na seba, to moze byt len dalsi dovod. Este sa niekto cuduje ze nas ziadna mimozemska inteligencia nekontaktovala? Ked tu chce niekto minat 10 kW na tazenie blbej virtualnej meny miesto hladania odpovedi na nevyriesene otazky fyziky, chemie, biologie, matematiky ...........

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aha, abych to pochopil. Vy máte patent na rozum, takže vy nebo nějaké jiné Politbyro rozhodne, co je správně a co je špatně, a ostatní se podle toho mají řídit.

Bože můj, co toto zase je…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Obcas mam pocit ze nejake Politbyro tejto debokracii chyba

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemam patent na rozum. Iba konstatujem iste fakty ci postrehy. Pripadne uvadzam svoje uvahy ci nazory. Rozdiel medzi faktom a nazorom:

NAZORY:
1) Za rozpoctovy schodok z roku 2012 moze skutocnost, ze bola predrazena dialnica XY, pripadne zla reforma zdravotnictva. Ekonimoka je tak komplexny system (navyse riadeny nevypocitatelnymi zivlami), ze je nemozne najst na drvivu vacsinu veci (ak nie vsetko) definitivnu odpovet. Vzdy ked pocujem odhady nejakych cisiel z buducnosti, pripadne hadrkovanie sa kto za co moze v minulosti, je mi do smiechu.

2) Podla ministtra vnutra, poskytovanie socialnych davok Romom pod podmienkou odpracovania aktivacnych prac pre obec, nie je v rozpore s ustavou. Pre Krista (ci inu nadprirodzenu entitu). ABSOLUTNE VSETKY ZAKONY, ktore vymyslel clovek (hlavne obciansko-pravne ,trestne ...), su tak relativne ze ked si to precita 20 ludi, tak tomu porozumeju 20. sposobmi. KAzdy si to moze interpretovat inak a citat medzi riadkami a pridavat a domyslat si k tomu co sa mu zda, ze je mozne ... Ved aj komentare tohoto typu zacinaju slovami: Podla mojho nazoru .... Ano, ale ten kto sedi v TV diskusii naprosti, ma nazor opacny a ani diva srnka v case ruje nie je schopna povedat, koto nazor je spravny. Pretoze su to jednoducho nazory. Asi tak ako nazor ma homosexualne svadby ci eutanaziu ci nazor na oblubenu farbu. Toto nie su absolutne veci. Dokonca ani moralna a etika nie je absolutna vec. Takze vzdy ked niekto komentuje nejaku spolocensku situaciu a zacina slovami: Podla mojho nazoru, tiez je mi do smiechu nad primitivitou ludskych zakonov.

3) Pluto je planeta. Toto samozrejme suvisi LEN s konvenciou zopar tisisok astronomov na jednej modrej planete, tretej od Slnka.

FAKTY:
1) Dva je najmensie prvocislo a sucasne jedine parne prvocislo.
2) Existuje nekonecne vela prvocisiel.
3) Neexistuje euklidovska konstrukcia na trisekciu uhla, zdvojenie kocky ci kvadraturu kruhu.
4) Neexsituje exaktny postup na riesenie vseobecnej algebraickej rovnice piateho stupna. Exaktne su riesitelne len specialne druhy tychto rovnic (napr. symetricke ci binomicke). Vseobecne su ale riesitelne len numericky a teda len priblizne (aj ked s lubovolnou dopredu pozadovanou presnostou).
5) Cislo PI je iracionalne a transdendentne.
6) Torus a gulova plocha nie su topologicky homeomorfne.

To vsak suvisi s problemom co je matika a ci aj ina mimozemska civilizacia by mala taku istu matiku ako my. Resp. keby sme vysielali signaly v sekvecniach ako v Contact po 2,3,5,7,11,13,17,19,23,29 ... resp. hoci by videli prislusny pocet ryh vyryty v kameni, ci by to bolo pre inu civilizaciu povsimnutiahodne a ci by si nemysleli, ze to vytvorila priroda ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

?

To už manýry küblingu došly i sem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved ma uplnu pravdu!

najme s tou inou civilizaciou to je trefa -> ak by bola vyspelejsia (t.j. schopna kontaktovat nas pricom my ju nie) tak by mala pravdepodobne asi taky zaujem na otvoreny kontakt, ako ty kontaktovat najblizsiu cigansku osadu!!! :o)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nu a teraz si predstavte ze pracujete vo vyskumnom ustave. vyskumate material ktory zvysi urcitu ucinnost o 0.75%. Pojdete s tym za nejakou firmou a poviete ze mate material ale stoji 4x viac.
Co urobi firma?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pošle vás někam... protože to za ten nárust ceny nestojí. Holt je třeba hledat lépe, aby se podařilo najít i cenově zajímavý matroš.

Co se týče měny jako takové, tak všechny jsou to jen iluze a hodnoty mají jen tů důvěry. Což ale neznamená, že některé měny nejsou hodnotnější a nedokáží... zázraky.

Např. takový dolar. Někdo by řekl - další bezcenný panírek - ale ouha! On toho umí sakra víc! Viz.:
http://www.youtube.com/watch?v=1_uLwHFR2aA
The Best Kept Secrets of The Dollar

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Absolutně nemáte povědomí o tom, jak funguje oběživo. A ano, fiat fakt není ta správná cesta.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale např. BitCoin má lepší základ - je předem dané množství, nelze jej neomezeně zvyšovat a (zatím) nelze padělat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale i LTC ma predem dane mnozstvi a zatim se neda padelat, v tomto neni mezi BTC a LTC rozdil

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Smysl *coin je v tom, ze umoznuji anonymizovat transakce. Obchodujete-li s drogami nebo zbranemi, nechavate-li si platit vypalne nebo vykupne, nebo pokud se jen vyhybate placeni dani z prevodu, pak jsou ty meny pro vas. Tim nerikam, ze kazdy vlastnik tehle men je kriminalnik. Spousta lidi proste jen vyuziva faktu, ze hodnota techto men roste, protoze zajem o anonymni transakce je velky. Otazka pro ekonomy je, co to v budoucnu udela se stavajicimi danovymi systemy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

I dolar je anonymni, ten papírek nikdo nevysleduje, pokud není záměrně podstrčen. Bankovní transakce vystopovat jdou, ale těžko bude kriminálník posílat peníze za drogy nebo zbraně někomu na účet. V tom není mezi bitcoinem a dolarem rozdíl.

Docela by mne zajímalo, kolik energie nás stojí ČNB, aby se náhodou neukázalo, že celá ČNB (+FED, ECB atd.) včetně jejích počítačů, provozu budovy, placení manažerů apod. nestála více než spotřeba všech těžebních počítačů pro bitcoin dohromady...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus neuvazovat tak omezene. Dam priklad. Kdyz existuje nejaka virtualni mena, tak aby o ni byl zajem, musi se za ni dat neco koupit. aby se dalo neco koupit, musi existovat obchodnici a treba e-shopy. A samozrejme zbozi. Takze tady ti najednou, teda krome burzy, kde se vydelava na obchodu s penezma samotnejma, vznika jakysi ekosystem, kde se *coin da vyuzit. A to samozrejme dava praci dalsim lidem, na to se navazuji hromady dalsich potrebnych cinnosti. Cim vetsi tenhle ekosystem je, tim pevnejsi realnej zaklad virtualni mena ziskava. A tim taky stoupa v oblibe mezi "obycejnejma" lidma, ktery si proste jednou v budoucnu zaplati benzin nebo veceri v LTC :-)

A ted muj oblibenej scenar:
Pokud takovej ekosystem roste, presouvaji se do nej zdroje (vyrobni, pracovni sila, material...). chvili treba muzou zdroje existovat i pro realny meny, jako je dolar. Ale proc by se mely drzet obe meny? Muze nastat, ze obchodnici casem budou prechazet pouze na BTC/LTC nebo dalsi meny a dolary uz nebudou prijimat, protoze nebudou muset platit dane. Tim vznikne seda ekonomika, mimo kontrolu vlad a nadnarodnich bank. A jakmile prejde do tohodle systemu vic jak polovina zdroju, tak zacnou realny meny rapidne upadat, uz totiz nebudou potreba, lidi o ne prestanou mit zajem :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebylo by energeticky výhodnější použít ASIC čipy???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo, ale pššt, jinak nám ty Bitcoiny vytěží lameři. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V případě ASIC a FPGA by to mělo být částečně kompenzované dražší pamětí, na kterou má litecoin vyšší nároky - více např. na rootu: http://www.root.cz/clanky/bitcoin-po-letech-alternativni-klienty-a-alter...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a když vemu klasický bitcoin??

Bitcoin@ASIC bude podle mě o dost úspornější než Bitcoin@GPU

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nevím, pro mě je tohle téma spíš zajímavost, srovnávání "miningových" platforem co do energetické efektivity jsem se nikdy nevěnoval. Určitě se tím ale zabývali jiní, myslím, že by nebyl problém nějakou diskusi nebo rozbor vygooglit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASIC ma samozdrejmne vetsi vykon/watt a pokud na tom mas vydelavat tak je to zasadni. Na tomshardware je o tom clanek http://www.tomshardware.com/reviews/bitcoin-mining-make-money,3514-10.html

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze ano...divim se, ze vubec jeste nekdo uvazuje o grafikach, ktere jsou na hrane rentabilnosti.

Pomery vykonu ASIC vers. jiny HW jsou krasne videt napr. tady:
https://en.bitcoin.it/wiki/Mining_hardware_comparison

Hlavne se ten rozdil ve prospech ASIC karet jeste prohloubi v blizke budoucnosti (Q1/CY2014), kdy prijde nova generace ASIC HW.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Karty byly vykoupeny na tezeni litecoinu a na ten zadny asic cipy nejsou. Bitcoin uz na grafikach nikdo normalni netezi, nezaplati to ani elektriku...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty mi chces seriozne tvrdit, ze niekto kto neni ulpne retardovany, by poslal peniaze tamtej firme. Sak je to jeden velky odrb.

Furt tu vidim ludi vykrikovat o asicoch, lenze nepovedia kde ich chcu zohnat, samozrejme vzdy sa najde niekto kto pastne ten butterfly scam.

Preco sa kupuju karty furt, no lebo tam aj dostanes to co si chces kupit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na základě neDDostupnosti karet se starým (bez uvozovek, Keplery jsou tu také označovány za staré a to nejsou recyklované) jádrem v ČESKÝCH obchodech je nutné okamžitě vypátrat záhadu. Na čež se samotný no-X obětoval a prošel ZAHRANIČNÍ reddit, kde si jedinec (k poměru počtu obyvatel) stěžuje na neDDostupnost. Tomu panečku říkám investigativní redaktor! Pak už stačí jako důkaz vlepit pár obrázků a hotovo.

Možnost kdy je je jednoznačně lepší použít ASIC nejprve vyhýbavě odmítne (technologický guru a napíše "nevím"? Ale no tak...) a pak dokonce zamítne kvůli ničím nepodložené "náročnosti na paměť. Naproti tomu ovšem na fórech (kupříkladu pretaktovanie.sk, téma Bitcoin mining) mluví o konci miningu na kartách včetně konkrétních čísel kdy se ještě vyplatí karta nebo asic zařízení.

Mimochodem, zahraniční přátelé na amazonu jsou desítky 280X DC skladem, kupodivu i VTX a XFX.

Mimochodem kdy budou nereferenční 290 a 290X? Někdo tady sliboval 3 týdny (na DDW dokonce 2). Nechci malovat, ale už od listopadu se ví, že se dodávky Sapphiru se nemohly stíhat (sám Sapphire uvedl lhůtu jako few months viz. overclock.net) a ostatní nemluvily o ničem jiném než 2014.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Litecoin

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mezi Lite a Bit algoritmy je pouze v sha256 - jinými slovy mašina s nápisem Bitcoin umí louskat Litecoin hashe a naopak. Dále jsou rozdíly v cílovém počtu měny, manipulačních poplatcích a dalších detailech, kter ovšem nehrají žádnou roli v poměru výhodnosti Gh/s proti ASIC.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nerozumím o čem to tu mluvíte. Zatím se zdá, že jste vy i to vaše pretaktovanie.sk sto let za opicema a přicházíte na to, co se fyzicky změnilo tak před půl rokem.

Bitcoin a tuším snad FTC jsou na SHA-256, ostatní kryptoměny jsou založeny na Scryptu, takže jen blábolíte, GPU samozřejmě mohou počítat obojí, ASICy pro SHA-256 jaksi z principu ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže vy tvrdíte, že pretaktovanie.sk, resp. diskutéři lžou když tvrdí, že je pro mining výhodnější použít ASICy? Který půlrok plný změn máte na mysli prosím?

Ano, ASICy pro jiné měny nejsou použitelné (tedy pokud vím) nicméně výhodnost GPU vs ASIC pro Bitcoiny je prostě na straně ASICu. Náklady na stavbu a provoz GPU farmy pro LC jsou samozřejmě lepší kvůli tomu co jste zmiňoval, ale ve výsledku když porovnáte BC a LC je i vynaložená síla pro stavbu irelevantní minimálně do příchodu nových GPU. jINAK GPU NEROVNÁ SE GRAFICKÁ KARTA, POZOR NA TO

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jéžjišmarjá, člověče, vy jste fakt zpomalenej. VŠICHNI SOUDNÍ LIDI PŘED PŮL ROKEM PŘEŠLI NA ASIC A NA GRAFICKÝCH JÁDRECH UŽ BITCOIN TĚŽÍ JEN PÁR ZOUFALCŮa, to je realita. Vaše pretaktovanie řeší hovadiny, asi jsou to z větší části ti zaostalí blbci, co teď zjistili, že to existuje, a musí dát světu svou blbost pořádně najevo, když tam začnou rozepisovat blbosti, které všichni ostatní dávno ví.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim, ze se snazi jen o reklamu na ten trapny detsky web, protoze ted jsem si to prosel a uz vim proc slovaci chodi na CR fora, protoze takovy odpad opravdu nestoji za to sledovat;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale chpaci, no tak, roztrhejte si občanky a uklidněte se. V tom článku se nepíše o BITcoin ale LITEcoin - na BITc je grafika už dlouho pasé, ale na LITEc stále nic lepšího nevymysleli ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není tak úplně přesné, ale nebudu to samozřejmě veřejně ventilovat, čím víc takových zpomalenců jak pán nahoře, tím lépe pro nás ostatní, že :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je zcela presny. Zatim neexistuje ani prototyp ASIC nebo FPGA mineru pro LTC. Jedna firma uz na tom pracuje - hledejte na google asic litecoin alpha technology . Snad to bude brzo, pokud se jim to povede,okamzite objednavam masin tolik, na kolik budu mit prachy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A samozřejmě buďte debil a všem to navykládejte, ať si předobjednají taky, že?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Toho si nevšímej, je to jedna z registrací našeho ukřivděného Richmonda :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A prečo je ukrivdený? Nieje za tým náhodou nezmyselný BAN?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zrovna vcera mi kamos ukazoval 4 novy 270X na minovani litecoinu.. jsem zvedav jak mu to vyjde

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

to moc dobre neudelal 270x nejsou nemaji moc idealni pomer cena/vykon

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A pomer spotreba/vykon je jeste horsi...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jen debil dnes pouziva CPU ci GPU na mining (Litecoin ma jeste mensi vyteznost na GPU nez Bitcoin)

to melo smysl v dobe nez byly FPGA a ASIC ...
kdy USB klicek nadrti vase CPU nebo externi krabicka ma 4x mensi spotrebu a 20x vykon toho GPU :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jen debil dnes pise takovou blbost.
1. Srovnavat vyteznost LTC a BTC, kdyz je to zalozeno na uplne jinym algoritmu a obtiznosti proste nejde.
2. Neexistuje FPGA ani ASIC pro LTC. Procti si fora po netu, zatim je hlavni prekazkou potreba obrovskyho mnozstvi velmi rychle pameti. LTC pouze GPU...zatim.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pan je zrejme odbornik. Na litecoin zadny asic ani fpga nejsou. Staci umet pocitat a cloveku vyjde ze s vhodnou grafikou (to diskvalifikuje celou produkci nvidie) to vydelava.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No jo, kdo si hraje, nezlobí. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky 280X postavené na čipu Tahiti XT2 (=7970GHz) se prostě a jednoduše normálně vyprodaly a další už nebudou. Náhradou měly přijít koncem listopadu již dříve ohlášené 280X postavené na nové revizi Tahiti XTL, která má mít lepší provozní vlastnosti. Takže ne pohádka jako ze světa digitální zhouby o omezených výrobních kapacitách AMD (protože ostatních AMD grafik se po skladech válí tuny), ale spíš pro konec tohoto roku typické AMD zpoždění. Když se na to podívám i s ohledem na stále nedostupné nereferenční R9 290(X), AMD závěr roku poněkud prokoučovalo.
Jinak několik 280X se ještě válí na Ebayi a Scanu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze uznej sam, ze tohle vysvetleni uz nevypada tak hezky... :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A proc se vyprodali, protoze litecoin.

Znyma dela u dovozce a pry tolik grafiky jednoho typu snad lidi nikdy nepoptavali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš šanci. Jakmile je nedostupná grafika od AMD, je to důsledkem špatné výtěžnosti nebo jiných problémů. Jakmile je nedostupná grafika od Nvidie, je to zásadně zájmem zákazníků, vysokou poptávkou. Výjimky neexistují ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Znam weby, kde se to podava presne naopak - napr. DD blabol... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohl byste mi prosím pěkně vysvětlit, proč spojujete dostupnost grafik od nVidie s mým příspěvkem, který se týká aktuální (ne)dostupnosti grafik 280X? Ať už je vykoupili minéři nebo hráči nebo bůhvíkdo, konstatuji prostý fakt, že 280X s Tahiti XT2 se vyprodaly a 280X s Tahiti XTL byly slibovány na konec listopadu (late November). Stejně tak tu už měly být nereferenční R9 290X. Jsou? Nejsou.
Kdyby tu ty grafiky podle plánů byly, mohli teď výrobci grafik (a potažmo AMD) dělat ještě lepší kšefty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

<p>Proč spojujete dostupnost R9 280X s nereferenčními modely R9 290X? :-) Měly tu být? AMD žádné konkrétní datum neslíbila (to slibovala pouze u R7-240 až R9 280X), nejoptimističtější zprávy od velkých výrobců (Sapphire) mluvily o prosinci, který je teprve na začátku.</p>
<p>Vše ostatní jsou nepodložené spekulace. Podle dodavatelů R9 280X od výrobců stále chodí, takže těžko mohou být jádra Tahiti XT2 vyprodaná. Nedostupnost karet tudíž není věcí vyprodaných čipů, ale příliš vysoké poptávky. Kdyby takto vysoká poptávka potkala jakoukoli grafickou kartu, byla by stejně obtížně dostupná bez ohledu na to, jaký čip nese. Objem výroby je předem plánovaná záležitost, přičemž aktuální dění na trhu nikdo nemohl předvídat.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>AMD mluvila o řadě věcí a slíbila vydání řady produktů, ale Tahiti XTL ani nezmínila, natož aby slibovala nějaké konkrétní datum vydání. Pokud nevyjde něčí osobní spekulace, lze to těžko považovat za chybu výrobce. Veškeré zprávy o Tahiti XTL vznikly jako spekulace a zmínku o listopadu pustila do světa Fudzilla s poznámkou: "As always, these rumors should be taken with a grain of salt since nothing is carved in stone". Nikdo nic nesliboval.</p>

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Psalo se, že v případě XTL mělo jít o running change, v podstatě plynulý přechod, takže by se vcelku nic moc ani nemuselo oznamovat. Včera jsem ale našel toto http://www.blackholetec.com/drupal7/?q=article/no-r9-280x-tahiti-xtl-coming, takže přiznávám, že má spekulace s 280X nevyšla.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu, že je nedostupnost způsobena jen nadměrnou poptávkou v důsledku Litecoin mánie (a ne tím, že by došly čipy) odpovídá i situace s R9 290 / R9 290X, které rovněž rapidně mizí. Všechny cenově zajímavé modely jsou v ČR vyprodané a v zahraničí mizí ze shopů stejně rychle jako R9 280X koncem minulého týdne... NewEgg seškrtal objednávky, které obsahovaly více než 2 karty a teď už neumožňuje do nákupního košíku vložit víc než 2 najednou a to ani kombinace od různých výrobců...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.