Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Z obchodů vymizely i Radeony R9 290(X), Litecoin mánie graduje!

Kdo neměl tušení? Kdyby ses zeptal, aby z toho skutečně mohlo být „my“, tak bych ti řekl rovnou, že lidi budou brát všechno a ne jen jednu řadu. Ale to by pak asi nebylo o čem psát, že :o)

Jinak no offense, ale fakt nemusím být raketovej inženýr abych pochopil, že když vzroste přes noc cena trojnásobně, tak se asi začne hodně těžit…

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

I v začátcích Bitcoinu se těžilo hodně, ale nikdy to nezpůsobilo zmizení několika řad grafických karet z trhu, sorry, takový extrém a navíc de facto přes noc nečekal nikdo. Přijít po a říkat „já jsem to věděl“, je trochu... vždyť víš ;-) Jestli jsi VĚDĚL předem, že z trhu zmizí tři řady grafických karet, mohl jsi o tom napsat... nebo levně nakoupit a nyní draho prodávat :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Píšu o zdrojích, zapomněl? No jasný, nosím po kapsách půl mega…a vůbec, proč bych to prodával, když se na tom těží?

Každopádně, týpek co mi sem dones v neděli pár 79x0 a má tu další dva minery po mě konzultoval pro jinýho týpka zdroj pro 4-5 290tek. Co si jako myslíš, když se přes noc objevili lidi co o tom nikdy neslyšeli a chtějí pak pět karet na osobu, že se stane?

A že se jeden den vyprodaly 280ky a ty 290ky jako nikdo nenakoupí? No to fakt překvapení že zmizely taky, že…

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když si projdeš pár diskusí z konce minulého týdne, tak se prakticky všude mluvilo o tom, že výhodná je R9 280X, přičemž R9 290/290X jsou už moc drahý a za to riziko to nestojí. Chápu, že se najdou lidi, kteří podlehnou davovému šílenství a budou víc riskovat... Přesto to nemění nic na tom, že takové šílenství nebylo ani v začátcích Bitcoinu a aktuální chování lidí je za hranicí racionality. Opravdu se dalo předvídat, že lidi, kteří jsou v současné době na peníze opatrní až běda, vyhodí ze dne na den tisíce až desetitisíce dolarů za pochybný projekt, ve kterém nemají žádné záruky? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to se podle mně čekat nedalo... a hleďmě! :)

Nicméně má to i pozitivní dopad v dlouhodobém horizontu. Jednak AMD půjdou znamenitě prodeje, což je dobrá věc, dominance nVidia není vhodná. A druhdy jakmile návratnost zmizí (a to bude při tomhle šílenství poměrně brzy (tipuji max. měsíce), tak budou lidi ty karty zase prodávat.

A jakmile má hodně lidí něčeho co chtějí prodat hodně, tak jde cena dolů přímo rapidně. A to zahýbe s trhem tak, jako málo co, když se bude jen v ČR snažit najednou prodat hi-end grafiku spousta lidí...

Dalo by se v předstihu říci, že kdo neprodá svou starší grafiku dnes, ten ji neprodá za alespoň nějakou cenu už nikdy. Tolik se z tohodle šílenství dá, podle mně, prorokovat už dnes.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tržní hodnota všech bitcoinů už je 250 miliard korun. Kde bude co končit?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Každá bublina má konec :)

Bitcoinů je (jak je ti známo?) omezený počet a aby se nějaký "vytěžil", tak bude zapotřebí stále více (potencionálně ke konci expotenciálně více) výkonu (tedy času a elektřiny) a jakmile bublina praskne, tak těžení litecoinů či bitcoiny nebude výdělečné a tedy bublina praskne.

Vzpomínáš na Dot.com bublinu kolem roku 2000? Také praskla...

Vzpomínáš na realitní bublinu v 2008? Také praskla...

Všechny prasknou, je to matematická jistota. Viz:
http://www.youtube.com/watch?v=eMRfDv8v-UM
Evidence: Stock Market Crash is Coming

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Velké korekce probíhají po velkém růstu naprosto běžně, zatím zhruba dvakrát-třikrát ročně a vždy po nich nakonec měna ještě posílí. Dle dlouhodobého trendu se započtěním tohoto faktu nicméně stále vychází, že cena bude příští rok několik tisíc dolarů.

Jinak to jsou zoufalé pokusy o diskreditaci lidí, kteří o tom ví hovno. Těžba nemá s měnou nic společného, na tom prostě určitá část lidí má byznys. Jde o oběživo jako takové přičemž počet transakcí a podniků přijímajících bitcoin stále roste. Každopádně při plánované deflaci a navyšování výkonu bude stále pro nějakou skupinu těžba rentabilní velmi dlouho, co se stane s posledními pár jednotkami je naprosto podružné a nemá to na měnu samotnou vliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skutecna hodnota bitcoinu je nulova. Neni nicim kryty, je to jen cislo a hash kdesi na nejakem ulozisti. Aktualni hodnota se odviji pouze od toho, kolik je nekdo ochoten zrovna ted za bitcoin zaplatit - muze se vsak kdykoliv zmenit.

Ve chvili, kdy jakakoliv stavajici financni instituce vyciti nebezpeci, okamzite tyhle virtualni radoby meny zlikviduje. Az bude existovat nekolik set ruznych coinu na nekolika stovkach siti, hodnota se zase rychle dostane zpet na nulu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Skutecna hodnota bitcoinu je nulova. Neni nicim kryty" to je asi stejně, jako peníze v bance, oproti tomu hotovostí se dá alespoň topit a utírat řiť, nejlíp jsou vzhledem k hodnotě krytý mince. I když vlastně naše měna je krytá cizí měnou v držení ČNB, takže kdyby se něco pokazilo, můžeme si jí vyměnit za EUR. Ale v případě, že by se něco pokazilo, by hodnota EUR, krytého americkým dolarem, nebyla asi taky o moc větší.

Jediný riziko těhle virtuálních měn je zpomalení růstu objemu transakcí pod rychlost těžby, která může být i urychlena příchodem další virtuální měny, což by vyústilo v devalvaci, která by přes pokles důvěry vedla do začarovanýho kruhu dalšího snížení objemu transakcí. Ale jak je vidět, poptávka po takové měně zatím je a není malá. Ono když se tak zamyslím, kde všude se hodí anonymizované transakce, tak se ani nedivím, že hodnota stoupá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Skutecna hodnota bitcoinu je nulova. Neni nicim kryty, je to jen cislo a hash kdesi na nejakem ulozisti. Aktualni hodnota se odviji pouze od toho, kolik je nekdo ochoten zrovna ted za bitcoin zaplatit - muze se vsak kdykoliv zmenit."

Přesně totéž platí pro bankovní účet v Kč.
Částka na bankovním účtu je jen číslo v nějaké databázi.
Koruna (stejně jako USD, EUR a další měny) není ničím krytá a veškerá její hodnota spočívá jen v ochotě lidí v ní přijímat platby.
Nedávno nám ČNB předvedla v praxi, jak jde tu hodnotu snížit přes noc rozhodnutím čtyř lidí. Stejným způsobem by šlo zařídit, že za deset milionů Kč si nekoupíte ani chleba.

Hlavní výhoda CZK oproti BTC je, že obyvatele ČR dokáže policie, přinejhorším armáda, k přijímání plateb v CZK donutit i kdyby nechtěli.
A naopak hlavní výhoda BTC oproti CZK je, že neexistuje nikdo, kdo by si mohl jednoduše z ničeho vyrobit tolik BTC kolik se mu zachce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak rychle tenhle nesmysl "začal", tak rychle může skončit, a co pak s tou haldou grafik ? :D
I když jako oficiální praní špinavých peněz to bylo přímo vymyšleno a když se to nakonec podařilo protlačit, tak to bude pravděpodobně i dál udržováno. To však ví jen ti, co tomu nyní vládnou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky se prodaji na Aukru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Každá bublina splaskne a kvůli hráčům doufám, že tahle splaskne brzo:). Na druhou stranu AMD něco málo vydělá a ani nvidia nezůstane zkrátka, protože když něco není od výrobce A, tak se jde k výrobci B.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

problém je, že nvidia má jen Titana, a ten je extrémně drahý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je uplne inde. Titan ma v tazeni Litecoin vykon na urovni HD 7850, GTX 780Ti na urovni HD 7870. Na Litecoin mining by si to kupil snad len blazon :-).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby NVIDIA mela aspon u modelu GTX 770, 780 a 780 GHz odemknutou dvojitou presnost na plny vykon jako ma AMD u svych karet hlavne co se cipu Tahiti a Hawaii tyka mohla zazit podobny prodejny uspech, takhle AMD opravdu nestiha a tezi s toho, vzdyt tu ma Playstation 4, Xbox One, prodej desktop karet pro tezbu Litecoin-u, mobilny grafiky a dalsie jine portfolio. Vzdy lepsi jako nedostatkova Tegra a drahy GTX Titan, ono je sakra znat rozdil(a platit) 280€ za plnohodnotnou R9 280X a 1000€ za Titan.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jsi si jisty, ze za vykonem AMD muze DP, protoze co jsem porovnaval DP AMD/nvidia tak to vliv na tezvu litecoin nema

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Že jsem tak smělý, proč se to vlastně "těží"? K čemu je to dobré? Vždyť různých cryptoměn jsou kvanta. Včera to byl bitcoin, dneska litecoin, zítra to bude zase něco dalšího založeného na tom samém principu.
A všechny tyhle cryptoměny mají jedno společné - jsou v reálu využitelné pouze k čisté spekulaci, protože jako skutečné každodenní platidlo jsou k ničemu, takže skýtají obrovské riziko strmého pádu směnné hodnoty na nulu.
Tohle dnešní šílenství okolo cryptoměn mě silně připomíná "zlatou horečku" sbírání céček, která Československo zachvátila před cca. 25 lety. Jakou hodnotu ta céčka mají dnes? Tehdy jsem také jakožto tehdejší dítko naprosto nedokázal pochopit, proč se tolik lidí (nejen dětí, ale kupodivu i dospělých) po tom umělohmotném nesmyslu tak pídí. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těží se to proto, aby se Litecoiny směnily za jiné peníze a vydělalo se tak.

Princip všech měn na světě je, že jsou založeny jen na důvěře v ně - a případně na síle státu, vymáhat v této měně daně. S jedinou vyjímkou - dolarem. Dolar je založen na prodeji ropy jen za dolary a síle US army, co zastraší každého, kdo by chtěl couvnout a prodávat ropu za jinou měnu. Saddám to udělal, jeho země byla rozvrácena a on a šel viset. Kaddáfí to chtěl udělat a dokonce v spojení v všemi Africkými zeměmi, a jeho země byla rozvrácena a on zlynčován. Irán to dělá, ale protože je vojensky silný a nebojí se vyhrožovat, zavírat UK námořníky v jeho vodách, sestřelovat US army drony a pod. tak si na něj zatím netroufli a mektají nějaké pohádky o atomu, přitom to by se muselo útočit i na ČR její výzkumný reaktor... (už v 2009 nám EU nakázala vyházet všechny Irán studenty z "atomové" fakulty a my poslechli...)

Tedy výhoda bitcoinů a litecoinů je v tom, že nejsou vládami kontrolovány - viz. Kypr, vláda řekne, a 1/10 z toho co máš v bance je fuč. Pfffff... jen tak.

Co se dolaru týče, je tu ještě jeho status světové rezervní měny, což zaručí, že pád dolaru, na kterém FED pilně pracuje, se dotkne nás všech bezprecendentním způsobem:
http://www.youtube.com/watch?v=1_uLwHFR2aA

A Čína, Rusko a další země (i Austrálie) už jdou proti dolaru:
http://www.youtube.com/watch?v=e4f2mgj4UT0

...takže na průser je zaděláno. Černý pátek a krize z 30 let by proti tomu, co pro nás připravují, mohla být jen jemným zakýcháním... :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat íránský jaderný program s reaktorem v Řeži je…no hodno Trodase, asi tak.

Mimochodem, ze Států za AV přišli že je tam moc obohacené palivo, AV řekla OK snížíme to, zaplaťte, to, ze Států řekli OK a reaktor se předělal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uhm, a to říká ten, podle koho je téměř 5x vyšší Qg (gate charge) na mosfetu "buřt", když se v designových a odborných publikacích píše, že je to sakra důležité. Např. se uvádí, že dokonce že odpor mosfetu a Qg (gate charge) jsou ty dva NEJDŮLEŽITĚJŠÍ parametry mosfetu:

http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-9005.pdf
"The Rds(on) × Qg, Figure Of Merit (FOM) is generally considered the single most important indicator of MOSFET performance in Switching Mode Power Supplies (SMPS)."

Singe most important... get it?!

Zatím co podle tebe je to buřt: "Každopádně nechápu co tam řešíš, jestli je to zas nějakej ten tvůj prehistorickej AGP systém, tam je úplně buřt co narveš, to má takový tolerance…"

Takže až zase zkusíš nějakou ubožáckou tu podpásovku, kdy budeš tvrdit, že nějaké srovnání "je hodno Trodase", tak pamatuj, že si stačí projít mnohé tvé příspěvky a omlátit ti Tvé chyby o hlavu stejným způsobem a psát, že některé tvé výšplechy jsou prostě hodny Behemota.
A nezapomeň, že na BadCaps jsou navěky ty tvé absurdní pohádky o Enermax 620W Liberty zdroji, a že pokud budeš takto pokračovat, tak z tebe snadno mohu udělat blba a šaška.
Normálně bych to přešel, protože chyby děláme všichni, ale tvé narážky by jsis opravdu mohl nechat od cesty. Nikdo na tvé absurdní názory na mě není zvědav.

Co se našeho atomového programu týče, pak jsi bezděky potvrdil, že USA s ním měli také problém, tedy že mé legrační srovnání nebylo tak zcela od věci...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

IAEA chtěla snížit obohacení všech civilních reaktorů tuším pod 20 %, tak se to snížilo, no. Pozastavovat se nad státními organizacemi, já nevím, to je třeba? Je to bordel z principu. Viz RoHS, žárovky a podobně, tam je logika tak asi stejná. Prostě by k nám jinak přijeli arabáči, reaktor přepadli a utekli s palivovejam tyčema v kapse, nebo já nevím.

Pohádky jsou ty tvoje absurdní bludy. Už ses otřepal z hliníkových hrnců, tak je nová vlna? Že jsi asi poslední na světě komu funguji 620W verze Liberty, samozřejmě po úpravách, jinak by to dávno chytlo plamenem, dokazuje akorát jak si nevidíš do huby. Stačí ty dohledatelné zástupy nepříčetných lidí, kterým to odpálilo polovinu počítače a je jasně vidět, že to byl největší průser z průserové řady.

Je celkem rozdíl mezi spínaným zdrojem a regulátorem, ale to jen tak na okraj :o) Faktem je, že těm starým systémům je to skutečně putna, tehdá byly úplně jiné požadavky na HW a tak samozřejmě i použité součástky měly tolerance klidně o řád jinde, než dneska, a fungovalo to bez potíží. Do BX133 RAID jsem strčil první solidnější tranzitory z nějaké grafiky namísto těch cihel co tam byly a i při několikanásobné zátěži a menší velikosti to funguje úplně v pohodě a topí méně. Jako klidně si hrej, všichni se musí něčím bavit, u tebe to holt je honba za neprokazatelným půl procentem něčeho navíc abys pak mohl vykládat pohádky o FullHD videu s Athlonem XP ve Windows 2000. Občas z toho vypadnou i použitelné projekty, posílám ti tam lidi s těma podělanejma Geniusama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"....Srovnávat íránský jaderný program s reaktorem v Řeži ...."
Jojo, tomu jsem se taky usmál. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cryptoměny sice nejsou vládami kontrolovány, ale ani nijak prosazovány a přijít o ně je možné také a vcelku lehce, jak ukázala řada případů z poslední doby.
Síla oficiálních měn je nepochybně právě v tom, že jsou vládami prosazovány - stojí za nimi síla státu a hlavně jeho represivních složek. Toto v případě cryptoměn zcela chybí. Když např. mě budeš chtít zaplatit v bitcoinech a já ti řeknu, že to neakceptuji, tak si nemáš kam jít stěžovat, protože se nejedná o žádné oficiální platidlo.
Sílu oficiálních měn také dělá šíře nabídky zboží za které je možné dotyčnou měnu směnit. Zatímco např. česku korunu (bez ohledu na to kým je kontrolována) snahno využiješ jako platidlo každodenní potřeby, tzv. cryptoměny jsou k tomuto účelu nepoužitelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem to nedostatečně zdůraznil, ale to, že za oficiální měnou stojí síla státu ji vymáhat (jak jsem uvedl: "Princip všech měn na světě... jsou založeny... na síle státu, vymáhat v této měně daně.").

Problém oficielních měn je, že v případě krize, je ovládá vláda a tedy ti z nich může vzít co chce. První věc co se na Kypru objevila byly automaty na bitcoiny...

Jinak řečeno, když stát kolabuje, tak se lze do neoficielních měn "schovat"... Při měnové reformě (krycí název pro ožebračení lidí) v 50 letech neměli lidé možnost se informovat ani utéci do alternativ. Dnes to lze, proto se na Kypru prvně zavřely banky... aby jsi utéci nemohl. Ale transakce s bitcoiny kontrolovat nemohou, tedy je to možnost jak uchovat finance. Česká koruna je již kontrolována ECB, což je velký problém a je možné, že v nedaleké budoucnosti za to zaplatíme :(

Jinak v současné době jde jen o zjištění, že se na tom dá vydělat... protože momentálně se bublina nafukuje.

Je to asi jako naivní lidé, kteří si myslí, že když stát kolabuje, tak že si schovají úspory do zlata. Jenže cena zlata (stříbra) je také kontrolována těmi, kdo ho vlastní všechno, a to jsou banky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když stát kolabuje, tak existuje mnoho alternativ kam schovat svůj majetek - např. měny jiných států, těch, které nekolabují, nebo komodity (drahé kovy, drahé kamenym, atd...), příp. akcie, nebo umělecká díla, sběratelské předměry (poštovní známky, mince, atd....), nemovitosti.... alternativ je prostě mnoho a s odpuštěním, většinu těchto alternativ vnímám jako podstatně důvěryhodnější než soubor se zašifrovanou "peněženkou" nějaké cryptoměny.
Mám-li si vybrat ku příkladu mezi pytlíkem zlatých Rakousko-Uherských dvacetikorun a mezi flashkou či diskem se zašifrovanou peněženkou plnou bitcoinů, tak nevím jak pro vás ostatní, ale pro mě by byla věc jasnou volbou - zlaté dvacetikačky by to vyhrály na celé čáře. :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

když stát kolabuje, tak už je pozdě něco řešit, státní měnu pak nikdo nechce. A pokudje možnost peníze uschovat do deflační měny, tak tím lépe.
Ano zlato je asi lepší, než BitCoin, ale Bitcoin je lepší než FIAT měny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to fakt. NVIDIA je na BTC nepoužitelná. 780 je na 1/3 výkonu 7970.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Novodobi Zapotocti se stale najdou, mena je pevna.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo a zlato vam taky seberou kdyz na to pride, kdo nechce byt zaclenem, musi vlastnit kvery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvéry a náboje ti taky seberou, lepší je adamantium jako měl Wolverine.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Seberou, když ho najdou.
Výhoda zlata právě jsou malé rozměry a váha vzhledem k ceně.
Třeba kilo zlata se i v malém bytě dá schovat tak že bude problém ho najít a přitom může mít větší cenu než ten byt.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Musím říct, že mě dost překvapují názory v diskusi k tomuto i předchozímu článku, jak je to celý k ničemu atd. Netvrdím, že ta myšlenka je všespásná, ale upřímně řečeno je za ní velký kus geniality a nadčasovosti. Je jedno, jestli bitcoin nebo ostatní měny z něho vycházející, ale ten princip, "těžby", změny složitosti a zároveň zapracování celosvětových transakcí, je prostě neskutečně vymyšlený.

Krásně simuluje
(1) formu měny s možností posílat rychle peníze sem tam
(2) formu nerostného bohatství, které časem ubývá a je stále těžší a těžší ho získat
(3) je výborně napasován na lidskou hamižnost, která zaručí, že se vždycky najde někdo, kdo se tomu bude věnovat

A pro ty, kteří si myslí, že je to jen plýtvání elektřinou - mluvím samozřejmě za sebe, ale určitě nejsem jediný, kdo to využívá jako přímotop, za který nejen že nemusím platit, ale ještě mi přináší nějaké peníze, takže ČEZ je spokojen a já nakonec taky.

Ještě jednu poznámku k efektivitě karet 7950/70/280x vs. 290/290x. Trošku mě mrzí, že tu prezentujete názor jednoho bloggera, jako by to byla skutečnost. Není zásadní problém na 7950 dosáhnout i přes 3khs/W, na mé sestavě se 3 kartami je to 2,8khs/W i se započtením stálé spotřeby všech ostatních kompoent, při započtení samotných karet (tedy stejně, jako to dělá na odkazovaném blogu) je to 3,25khs/W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co je na tom nadcasove? Je to rovnaky nezmysel ako ostatne oficialne meny ktore su mierou coho vlastne? Nicoho. Neodzrkadluju ziadne hodnoty, skor len ludsku sprostost, chamtivost a marnivost. Nemozem ani povedat, ze je to system ako v praveku, lebo vtedy sa vymienali skutocne veci. Neda sa to ani porovnat so zvieratami, lebo tie nie su chamtive. Je to proste debilita.
Ak sa toto nezmeni, tak ako sa nezmeni ludska povaha, tak sa tu sami pozereme miesto toho, aby sme urobili nieco hodnotne a posunuli sa dalej.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dle mého názoru částečně právě chamtivost posunula lidi tak, kde jsou dnes (jak jsou na tom raději hodnotit nebudu) - ale to, že spousta objevů vznikla díky vojenskému výzkumu, studené válce a závodech ve zbrojení, špionáži, závodech kdo bude první na měsíci atd., to je podle mě holý fakt.
Druhá věc je, že peníze a chamtivost mají podle mě pramálo společného, peníze jsou jen prostředek. Dřív se hromadilo zlato, v pravěku asi pazourky nebo nevim co, ale není to tak, že lidé jsou chamtiví díky penězům, lidé jsou chamtiví od přírody. A pohádky o tom, jak zvířata nejsou chamtivá, to mě opravdu pobavilo. Každý den, když jdu krmit naši smečku koček mi to dávají krásně najevo, jak "nejsou chamtiví".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V praveku se jako platidlo casto pouzivala sul, jinak samozrejme smenny obchod, neco za neco.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Utopia a dialog, rok 2040: kolko zarabas? 0,00002971 BTC a ty? Ja 0,00002297 BTC. Rozmyslam ze kupim dom, ale kde vziat 0,004 BTC?

Ak by sa mal BTC stat dajme tomu v roku 2060 celoplanetarnou menou, mal by niekto 1,6 desattisicin % celoplaneratnej meny - nejaky Jozo z Dolnej Hornej. Nezda sa to troska divne? A su ludia, ktori by vlasnili cele stotiny % (ako ten Nor co sa spamatal a ma 5000 BTC ci ten co keby nevyhodil na smetisko HDD so 7500 BTC) ci desatiny percenta ci cele percentá. Neviem ake su rozpocty a HDP vsetkych krajin na planete spolu, ale pocitalo by sa to IHMO na biliardy 10^15 $ (€), ked nie destaky biliard 10x10^15 (a mozno i viac). A niektori jedinci by z toho mnozstva akoze mali vlastnit dajme tomu celu tisicinu ci stotinu? To je to iste, ako keby dnes mavnutim carovneho prutika existoval clovek s majetkom 10^13 ci skor 10^14 $. A pravdepodobne su tie cisla este 10x vacsie.

Zacinam mat pocit, ze je to ozaj pyramidova hra. Prosim odpustite si prednasky ze neviem ako BTC funguje. Principialne viem. Avsak uz jednu zakladnu charakteristiku pyramidy to ma splnenu - A TO AZ NESKUTOCNE OKATO A OCIVIDNE. Cim skor nastupis a cim si vyssie na vrchole pyramidy, tym viac zarobis a zarabas na tych, co nastupili po tebe a su pod tebou. Teda cim je o to vacsi zaujem, kurz stupa a jednoducho bolo treba nastupit cim skor. Takze cim skor nastupit. A da sa zarobit. Ked to ale cele dr*ne, od istej hranice ti ktori nastupili budu mat aspon vyrovnany rozpocet (ked stihnu vyhodne predat) a ti ktori nastupili neskor (ako sa hovori su pod ciarou), maju smolu a ukrutne prerobia. Spadne BTC pyramida? Pravdopodobne hej. Nikto nevie pri akom kurze. Ci 1000, 5000, 10 000 ci 50 000 $. Jednoducho ked nieco rastie takym tempom ako BTC (10-nasobok za 2 mesiace), nie je to celkom normalne.

Tvorenie a regulacia kurzu su dost otazne. Trestno-pravna stranka je nula. Ked vykradnem BTC burzu, alebo niekomu BTC, nie je to absolutne ziadny trestny cin ako pri fiat menach. Zaruka vkladov zo strany statu absolut nula. U nas v SR je to tusim 100 000 €. Regulacia a kontrola zo strany centralnych bank absolut nula. Z mesiaca na mesiac moze byt deflacia 1000% (10x zhodnotenie), ale aj inflacia 1000% (10x znehodnotenie). Preto ma kurz BTC tak neslusne fluktuacnu povahu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co ti na to povedat... len to ze mas priliz ovplyvnene videnie statnym regulacnym molochom. v podstate bitcoin je teraz trh, neregulovany, kapitalisticky, povodny.
Podla mna je to krasne sledovat, ako sa to vyvija

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že kdyby cryptoměna opravdu měla potenciál stát se celoplanetární měnou, tak by nějaký celosvětový nadnárodní ekonomický hráč přišel se svou vlastní měnou a tu by začal ve svých obchodních řetězcích prosazovat. Rozhodně by neztrácel čas, finance a energii na skupování nějakých bitcoinů od Franty z Horní Dolní. Proč by to proboha dělal?
Nadnárodní subjekt by prostě přišel s nějakým NašimNadnárodnímSuperCoinem a ten by začal kontrolovaně uvolňovat do oběhu a pokud by se jednalo o opravdu silný ekonomický subjekt (subjekty jednající ve vzájemné shodě), tak by mu to nepochybně vyšlo a bylo by to daleko levnější než skupování nějakých už existujících Bitcoinů, Namecoinů, Litecoinů, Devcoinů, IXCoinů, PPCoinů, Terracoinů a kdoví čeho všeho ještě. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

az na to, ze v tvojom pripade by slo o klasicku menu, ta korporacia by robila presne to, co robia staty, devalvovala by ju, doplnala by ju. tu pri btc a ltc to nieje mozne(zatial)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to s bitcoinem, litecoinem, apod... nemělo být možné? Vždyť by úplně stačilo, kdyby nějaký silný stát spekulace s těmito "datovými balíčky" prostě zakázal, nebo je nějak začal regulovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase ti finanční spekulanti...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spekulanti su len ti prvi, co cely *coin princip naprogramovali. Tito ostatni su iba obycajne naivky, ktore veria v zarobok zadarmo, zalozeny na este vacsej debilite tych, ktori im vytazene *coiny kupia za realne peniaze (USD, EUR, CZK atd.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naivny si ty. Mal si pred rokom nakupit bitcoin teraz ho predat a mohol si mat 100x viac, aspon by si tu nevyplakaval v diskusii a nerobil sa mudri. A mal by si dost a nemusel by si robit otroka timto mafianskym statom ako SR, CR

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším až to všechno praskne a bazary budou plné levných R9 tek. :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak a bitcoin pres vikend ztratil pulku hodnoty a jsou v prdeli:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...aaaa BTJ a jeho moudra:))) ...a od zacatku roku vzrostl kolikrat? ...petkrat, desetkrat?:)))) ...ty jeden ztratovy vikende:))))
B.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OMG, tady nekdo neumi pocitat:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, zatim vzdy si prohral ...ale no tak priznej si, ze permanetne komentujes neco cemu absolutne nerozumis!:-)))
http://bitcoinity.org/market

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

[404] Not found
Mas pravdu, velmi uzitecny odkaz:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... co to??? :))) ...no ta linka urcite jede ...hele ...BTJ ...nevypinaj vam v ustavu kolem pulnoci inet?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano jede, s 404kou:o) OMG!!! Mas asi jiny net ...... co tak na to zkusit kliknout ze?:o) Jinak teda mena, kde jsem nebyl schopen najit na guglu nejake oficialni statistiky prodeje nebo oficialni stranky, je znacne nespolehliva:) To se teda nezlob, chapu, ze muze byt volatilita u akcii, kdyz nekde spadne letadlo, treba tech 50%, nebo u lehman&brothers, kdyz zkrachovali ...... ale kdyz ma "celosvetova" mena vykyv 50% behem hodiny a za den zas nabere 30% zpatky, tak je na te "mene" asi neco hooodne spatne:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, ano, stránka http://bitcoinity.org/market hodí 404, ale přestože jsem nikdy na bitcoinity.org nebyl tak mi trvalo asi 2 vteřiny kliknout a dostat se na hlavní stránku a pak dalších pár než sem jeden z dvou nabízených linků a byl jsem na na http://bitcoinity.org/markets tak prosím tě raději víc klikej na myši než na klávesnici :) ke zbytku se ani nebudu vyjadřovat, ztráta času...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.