Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výkonnostní variabilita Radeonu R9 290X vyřešena, způsobil ji chladič

"kus dodaný na recenzi, což vyvolalo podezření, že AMD poslala na testy výběrové kusy. "
Ake ine ako vyberove kusy by mohli testovat ? To by museli byt v AMD uplni amateri keby si Gk urcene na testy naprv u seba poriadne neotestovali a nevybrali najvhodnejsie kusky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Referenční vzorky dodané na recenze nejsou výběrové kusy ze sériové výroby, ale malé množství karet vyrobené zpravidla ve vlastní továrně AMD (některá z původních továren ATi). Nelze pochybovat o tom, že ty karty nejsou otestované, ale dá se pochybovat o tom, že by šlo o cílený výběr. Systém měl fungovat tak, aby za stejných podmínek dávaly všechny kusy karet stejný výkon, takže už z toho hlediska ztrácí výběr smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si malé pochybnosti.
Keď som v roku 1999 testoval úplnú novinku od AMD - procesor Athlon (pre redakcie v ČR, SR, MR a čo ja viem kde ešte bol určený iba jeden kompletný PC osadený novým Athlonom a s vopred nainštalovanými testami, ktorý sme si navzájom požičiavali), dozvedeli sme sa (dodatočne), že AMD dalo na disk upravený súbor dll do testovacieho softu 3DMark, aby výsledky vyšli pre nich veľmi priaznivo.
Keďže sme mali na test iba pár hodín (PC bolo treba zasa poslať do inej redakcie), nebol čas na podrobnejšie testovanie a každý z nás sa, žiaľ, musel uspokojiť viac-menej s tým, čo nám AMD vopred pripravilo.
Tým nechcem vôbec povedať, že by vtedajšie Athlony boli nejaké zlé či pomalé - oproti Intelu s ich voči Athlonu nepodarenými P3 a ako sa neskôr ukázalo, aj P4 Willamette to bolo neporovnateľné "delo" s trojnásobnou FPU a rôznymi vylepšeniami. Som presvedčený, že nejaký upravený súbor dll určite nepotrebovali, hoci z histórie vieme, ako na tom bolo AMD v tých časoch a čo by pre nich znamenal prípadný procesorový debakel.
Hoci odvtedy uplynulo more času a AMD dnes nie je to isté ako vtedy, je na zváženie, či vyjadreniu o neexistencii cieleného výberu grafík veriť alebo nie.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže má každý GPU mírně jinou spotřebu, v důsledku toho mírně jiné zahřívání, a PowerTune se nově orientuje primárně podle naměřené teploty (což dělá), tak už z principu nemohou mít všechny karty stejný výkon.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Některé při požadavku 40% otáček běžely na ~1900 RPM, jiné na ~2100 RPM a podobně."
A já se domníval, že soudruzi z AMD vědí, co je to zpětná vazba, neboli že to čidlo otáček tam není jen na okrasu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, teď už to vědí :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pride mi trochu zvlastne vyrobit kartu, ktorej vykon zalezi jednak od samotneho kusu, a potom aj napriklad od toho, ako dobre mam vetranu bednu atd...pricom ten vykon moze kolisat v rozpati desiatok percent.....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak o desítkách procent hovořil pouze THG, v jehož případě se nakonec ukázalo, že karta, se kterou srovnával, byl vadný kus, který bez ohledu na chlazení běžel stabilně na nějaké nízké frekvenci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To už je na ban kvůli prudění, no, ale co už. Já jsem se v tom článku bohužel hrabal hodně.

Karta od Asusu běžela stabilně na 727 MHz s ventilátorem na 1850 rpm, s ventilátorem na 2050 rpm průměrně na 792 MHz a s ventilátorem na 2200 ot./min na průměrných 863 MHz.

"se nakonec ukázalo, že jde o vadný kus"

Znamená volně přeloženo, že po prvním článku, který to na to narážel (a byl příslušná pasáž byla stažená, protože se myslelo, že by mohlo jít o špatný kus karty), se AMD zmínilo, že chce zjišťovat, co s tou kartou mohlo být, protože by se tak moc lišit neměla (stejně, jako by se tak moc lišit neměly otáčky ventilátoru kartu od karty, což AMD následně opravovalo).

Pak se objevila normalizace ventilátorů, po které se výkon Asusky spravil, ale pořád to bylo horší než u karty od AMD nebo Sapphire.

Nikde jsem ale nenarazil na jedinou zmínku o tom, že by se ukázalo, že to vadný kus opravdu byl (link by nebyl?)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vite jaka byla GTX480? Zlata, panove, zlata. Takhle podelat launch potencionalne skveleho produktu dokaze snad jen AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Launch zvorali, ale proč by GTX 480 z toho důvodu měla být zlatá, mi nějak není jasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt, že GTX480 byla bez diskuze tenkrát to nej, netopila na kilo v idlu a neměla problém s ovladači při lauchi. Ale jinak jsou si tyhle dva produkty hodně podobné ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Při uvedení GTX480 topila úplně stejně, ovladače asi problém neměly, nicméně padala při recenzích díky "špatně" větraným skříním :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

padala? z ceskych recenzi me nenapada ani jedna kde by jim to spadlo, jen to dělalo desnej randal, tak jako nejnovejsi pociny AMD

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ehw mel snad nejhorsi kartu ze vsech, skoro zadna nemela pres 95stupnu. Evidentne vadna. Dneska se ukazuje, ze 290ka je jeste o 6dbA hlucnejsi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli měli tu nejhorší kartu na světě opravdu nevím, pravděpodobnost je však stejně velká jako vyhrát první ve sportce :))

Jinak doporučuji google search for "gtx 480 over 100 degrees" :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak přečteno a musím říct, že jsi to zpracoval pěkně.
Nicméně stále platí google -> "gtx 480 over 100 degrees"

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

odpovedi budis R9 zde na Diit, bez prepastovani by recenze vypadala jak? doplni si kazdej dle svého

takze 1:1 , dalšípripad padani ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi se ptal! Já jen odpovídal :)
Bez přepastování by ta karta dopadla stejně jako v jiných recenzích ve zbytku světa :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

70 stupňů = 95 stupňů. Logika červených :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A kdepak jsi vzal těch 70° ???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

70 = idle
OK, jsem svině, 80 = idle

Kde jsi, ty vocásku vzal 70/80 = 95? Co?

Máš to tam kdyžtak napsaný...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pominu-li tvé přitroublosti s ocásky, pořád nevím, kde jsi vzal těch 70/80° v idle.
Což takhle hodit nějaký link, protože já všude vidím u Hawaii teploty v idle do 50°C?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím dôvod hodnotiť vydanie týchto kariet ako neuspešné.
Dôvody:
1. po kartách sa len tak zaprášilo
2. ten frekvenčno-teplotný zádrhel ide odstrániť software-ovo, takže sa vlastne nič nedeje
3. onedlho tu máme nereferenčné verzie kariet a zrejme gigaherz alebo OC verzie tiež

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U dvojky bych se trochu pozastavil. Měl jsem objednané 4 kusy a nepřišel ani jeden protoože nepřišel ani k dodavateli. Když to srovnám s GTX580, která na DD světe byla údajně nekouptelná tak ty mě normálně přišly dvě várky (jedny luxus a druhý obyč). Naproti tomu nevidím skladem 290(x) ani jednu i ve velkých eshopech. No není to opravdu zvláštní?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

je, ja objednal jednu a druhej den to radsi zrusil

tenhle lauch R9 povazuju jiz jen za frasku která se AMD faaaakt nepovedla, respektive povedla pokud se chce clovek zasmát tomu jak to funguje u tak velke firmy

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cestou z práce jsem se kolem 15:00 ptal ve výdejním místě (Beroun) a bylo mě potvrzeno, že ta jedna co měly v eshopu byla chybou. Buď jí někdo blbě napsal a nebo - a to se bude líbit červeným - je fakt berou lidi útokem :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Po kazde novince se zaprasi. Nestabilni vykon a kraval neopravi zadne ovladace - jenom chladic. Mozna. Proste Jak se strelit skvelou flintou do nohy (c) AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten chladič je hlučný to je mi jasné, už od pohľadu...vhodný do serverov alebo workstation staníc.
No pokiaľ majú dnešné grafiky "plávajúcu" taktovaciu frekvenciu, či už podľa teploty alebo TDP, nemožno tomu hovoriť nestabilný výkon, nakoľko je to ich vlastnosť. Navyše sa to naozaj netýka len AMD, ale aj nVidie. Príklad z Tomshardware http://media.bestofmicro.com/W/A/408106/original/Clock-Speed-GTX-780-Ti.png

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže v případě AMD je "plavajúca" takovým způsobem, že není pevně garantována minimální frekvence (a to podle mě jako plus brát nelze). A jestli to teď chce AMD "fixnout" tím co tu píše no-X (tzn. bude se hlídat RPM ventilátoru) tak to bude ještě více omezující pro změnu chladiče a ventilátoru :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U ref. chladiča si volíš buď ticho alebo výkon. Ja som doposiaľ všetky radeony upgradoval o chladič od Arctic cooling, takže predpokladám, že aj u tohto modelu by to tak bolo.

Na záver len dodám porekadlo: "Kto chce psa byť, palicu si nájde!"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"už od pohľadu...vhodný do serverov alebo workstation staníc." ? jako ze ten poutovej chladic je vhodnej do servru a workstationu? a to jako proc? co je natom chladici vhodného pro servry a workstationy?

jen male upozorneni server ani Workstation nemaji pevne meritko, servrem nebo workstationem muze bejt cokoliv od miniITX po celej rack

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Šaman...už si bol niekedy v serverovni...všimol si si toho revu ventilátorov...tam ide v prvom rade o chladenie a o nič iné...a tento chladič vyfukuje takmer 100% vzduchu von zo skrine.

Ja som sa ani slovkom nezmienil o rozmeroch skrine či racku...ale o zameraní mašiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak se na ten outtake podívej ještě jednou, obzvlášť na bok karty kde jsou ventilační díry (odhadem 1/3 plochy zadní záslepky). Pochopil, slováčik?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Tím je zajištěno, že každá karta je chlazena stejným způsobem a tudíž pracuje i na stejných frekvencích."

Já už fakt nevím. Ne, ani na ~stejných otáčkách ventilátoru a za stejných podmínek nepracují všechny karty na stejných frekvencích (a nemají stejný výkon).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

hele kolikate opravne ovladace to pro tyhle karty jsou? není to rekord vzhledem k tomu jak se ty karty dlouho "prodavaj" ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.