Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon R9 390X alias Fiji s HBM pamětmi má prý 4096bit sběrnici

tak to jsem napnutý jak provázek, co to bude za zázrak..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tynyte daj si kludne kolaloku :)

No dal by Panbožko , aby uz konecne AMD nieco dala na trh

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jedno je jiste uz ted - nebude to ani tichy, ani usporny. Z 28nm uz vic nevymlatis. Ale mohla by to byt prvni skutecne 4k karta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uvidíme, já ani tu spotřebu úplně špatně nevidím - jedná se o zcela nový návrh čipu (a AMD mohlo použít všechny znalosti o 28nm procesu), jsou použity úplně jiné paměti, jiné frekvence, to vše bude hrát roli.

Je velmi pravděpodobné, že výkon na Watt nebude tak skvělý jako u Maxwellu, ale zde se porovnávají dvě různé třídy GPU. I zde bych se ale nechal překvapit, pokud dostali do ~500mm2 více než 4000 jednotek, asi se funkčně a velikostně měnily i ty.

Anebo je to celé velmi propečená a chutná kachnička. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, ze neporovnavame s 980kou, ale spis s nevydanym "Titanem2", ten bude taky rad, kdyz se vejde do 250W, ale s tim R390 budou moc radi za 300. Jinak by vodu nebrali vubec v potaz. Pokud mi pamet slouzi, karty s sirokou sbernici byly u obou vyrobcu zrave.
Za mne - at to klidne zere, ale at to stoji zato.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

souhlas.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Da se to cislo u score srovnat s cislem u score tady? nebo jsou jina? http://www.sisoftware.eu/rank2011d/show_run.php?q=c2ffccfddbbadbe6d1e6de...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno som čítal, že sa už pripravuju 8K obrazovky, ale neni nič čo to zatial na gamesenie zvládne. Mno a už tu máme možnú odpoved v podobe tohoto monstra.
Toto Jen-Hsun Huang len tak nepredýcha :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se měla nvidia vzrušovat kvůli nějakému velkému 28nm čipu? Paměťová propustnost výkon karty nijak zázračně nezvedne. Na 8K nebude uspokojivě stačit ani 16nm jednočipový highend IMHO.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no a nebylo zmereno a dokazano ze GCN architektura je hodne limitovana rychlosti pameti??

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ta stará byla limitovaná, ale i kdyby nebyla, tak nárůst bude kolik? Na průser pro nvidii by to rozhodně nestačilo a ty nový GCN už jsou limitovaný méně. Podle mě nemůže žádný 28nm čip limitovat 512bit sběrnice s GDDR5 nijak významně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového změřeno ani dokázáno nebylo, to pouze trojice uživatelů na jednom nejmenovaném diskusním fóru tuto teorii omílala do bezvědomí. Řada recenzí poukazovala na opak. Až do vydání Maxwellu a Tongy neexistovaly grafické karty, které by s nižší datovou propustností než mají HD 7790 nebo HD 7870 dokázaly dosáhnout vyššího výkonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

při udávanejch 1,25GHz a 4096bit by to znamenalo 640GB/s. Těch 1,25GHz je efektivní takt? u stacked DRAM se používaj DDR3 ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ona ani ta analýza Pacific Crest Securities nemusí být úplně mimo. Pokud vím, AMD by rádo adoptovalo Intelí TIC-TOC strategii. 16 nm by pak mohl být příhodný die shrink pro už odladěný velký chip. Jsem mimo?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nejste. A rozhodně se nové karty musí nějak testovat, odlaďovat, psát na ně drivery a zkoušet jak běhají v různých / hrůzných aplikacích. Takže testování bych rozuměl.

Čemu nerozumím jsou HBM ramky. Po zavedení komprimovaní datového toku (Tonga, resp. Maxwell u nVidie) nebyla ani 512bitová sběrnice potřeba. Zvedat ji na osminásobek by byl docela úlet a výkon HBM ramek s takto širokým busem by se zase nemohl dát téměř přesně srovnat s 2x R9 290 Radeony (viz. screenshot SiSoftu)...

Tam by skok musel být řádový.

Řekl bych tedy spíš, že Sandra z neznámé karty blbne a ukazuje hausnumera. Nicméně dvounásobná propustnost oproti R9 290 je vcelku brutální pokrok.

Na druhou stranu může jít jen o něco, co se testuje a nebude to vydáno třeba dokud nebude 16nm proces připraven?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Nebyla potřeba"? Nebo "bylo to drahé, tak se to radši neprodávalo"? Dejme tomu (náhodně vymyšlená čísla ;-)), že osmkrát širší sběrnice zvedne výkon "jen" o 60%. Kdyby to znamenalo dvakrát-třikrát dražší kartu (čipy, pájení, mnohem složitější deska), tak se to neprodá. Kdyby to zdražilo celé řešení jen o 15-20%, tak si to lidi rádi koupí. Mně to přijde celkem pochopitelné.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, "nebyla potřeba." Ani Maxwell, ani Tonga nemá výkon na 4k či 8k výstupy, tedy takové masivní akce, jako 8x širší sběrnice nedávají moc smysl.

Ano, logiku 60% výkonu navíc za 15 - 20% ceny navíc chápu a souhlasím s ní... až na jeden drobný detail. Ceny HBM pamětí verzus klasické řešení + komprese dat "on the fly."

Protože ceny HBM ramek nejsou jen o 15 - 20% vyšší, tak vidím takto široký bus jako overkill. Navíc HBM už v první generaci má nabídnout cca. 4,5 násobek GDDR5 bandwitchu:
http://www.game-debate.com/news/?news=14565&graphics=Radeon%20R9%20390X
...což, pokud je pravda (hlásali 9x rychlejší dokonce původně, ale to bude spíš marketing, nebo tak 3 či 4 generace...), tak to stále nepotřebujeme 4096 bitů široků bus.

A což o to, bus se udělat široký dá, ale AMD (stejně jako nVidia i Intel) mají problém s velikostí čipů a jejich zmetkovitostí. (Marketing preferuje termín "výtěžnost"...). Z čehož plyne jediný problém - místo, které by na čipu zabíral paměťový řadič, by bylo 8x širší než 512 bitů (R9 Radeony), by bylo 8x větší.

Tolik volného místa AMD (ani nikdo jiný) v čipu nemá. A jen propustnost samotných HMB ramek dává 450% výkonu GDDR5, je "jen" 60% jako ve vašem příkladu, tedy pokud by se propustnost škálovala s busem 1:1 (a přibližně tak nějak by to snad i být mohlo), tak tu máme 36 násobek paměťové propustnosti...!

Tedy absolutní overkill všeho existujícího. Troufám si tvrdit, že neexistuje žádný grafický čip, který by něco takového využil - a ani v dohledné době existovat nebude, protože vývoj narazil na fyzikální možnosti technologie výroby čipů a žádný zásadní průlom není v dohledu.

Tedy pokud se nad tím jen malinko zamyslíte a položíte si pár kritických otázek tak zjistíte, že 4096 bitů široký bus s HBM ramkami je sice krásná představa, ale v praxi se to realizovat nebude.
Pokud HBM ramky budou, pak to bude na normální šíři busu a bude se těžit z toho, že HBM se prý dobře škáluje, takže třeba 4 stacky po 128G/s = 512B/s ... tedy asi 2x toho co umí R9 290 :-)

A tomu by zase dobře odpovídal výsledek SiSoft testu - skoro přesně stejný, jako dva R9 290 Radeony bandwitch.

Nepodařilo se mi ale najít info o ceně HBM čipů :(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

zapomínáš na jednu věc - HBM by ze své podstaty měly zásadně snižovat latence a zároveň umožnit nové "triky" při práci s pamětí (např. velmi zjednodušeně: současné čtení z banky "A" a zápis do banky "B", aby v následujícím taktu došlo na čtení "A" a zápis "B").

Tady dojde ne ke 450% nárůstu, ale IMHO ještě dalšímu 1,5-2x navýšení proti GDDR5. Při standardním přístupu k práci s pamětí to asi nebude mít smysl, ale co když na GPU není (skoro) žádná cache? Co když bude GPU pracovat přímo s pamětí na desce (samozřejmě vyjma nějaké malé L1 cache)? Opět se dostáváme k teorii o HSA, kde jakýkoli caching dělá velké problémy s dostupností dat.. :-) Navíc tím by se celkem elegantně vysvětlilo, kde se na 500mm čipu vzalo najednou místo na dalších cca 1000 jednotek (prostě ubyla cache).

To je samozřejmě opět velmi divoká spekulace...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže, pokud je mi známo, HBM je "asynchronní" sběrnice - více na sobě nezávislých kanálů, umožňujících zápis i čtení. Navíc HBM přináší efektní možnost ECC pouhým přidáním buněk. Přínos pro GPGPU je myslím evidentní.

Tohle všechno by zapadalo do mého "oblíbeného tématu" HSA, kdy se z GPU stane reálný koprocesor pro x86 CPU.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

uff, 4096 sběrnice, myslel jsem že autor je dost soudný a označí to za fantasmagorii....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na GUI, hry asi je to fantazmagoria,
Ale ak tam ma byt GUI, openCL
Based GPU only OS a dva single direction buffere pre prenos dat medzi GPU a GPGPU taskami mame 4096/4=1024 bit zbernici na jeden typ uloh... Ak urobime.na kazdej dve brany- jednu read a druhu write. Mame 512 it na branu... a to uz realne je... a mohla by to byt pecka...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vysoká propustnost HBM pamětí se odvozuje právě od snadné implementace extrémně široké paměťové sběrnice. Fantasmagorie by byla čekat HBM v kombinaci se sběrnicí o šíři používané v kombinaci s GDDR5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak ale neodpovídá "jen" 2x prupustnost 512bit R9 290 Radeonu s konvenčními ramkami, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to zase umožňuje snížit požadavky na jiné parametry paměťové sběrnice? Pokud se nepletu, třeba řídicí elektronika v paměťových čipech má kvůli tomu elektrickému rozhraní, co se na "úzké" sběrnici musí používat, docela velkou spotřebu. S rozšířením sběrnice můžete výrazně snížit její frekvenci (nebo možná i musíte, pokud cpete čipy na sebe).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Datová propustnost R9 290X: 512bit × 5500 MHz = 352 GB/s
Datová propustnost R9 390X: 4096bit × 1250 MHz = 640 GB/s (vycházím čistě z čísel SiSoftu)

kde je problém? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cele dlhe roky pocuvame o tom, ze ta neskutocna "palba" je na ceste a coskoro pride. Bulldozer mal vsetko rozdrvit, Kaveri vsetko zabit, Tahiti urobit tsunami a tak dalej a tak donekonecna..

Zatial sme len svedkami vykrykov do tmy a strategie, ze cim viac (GHz, bitov, VRAM etc..) tym viac adidas, stale sa na nieco caka a stale nic. Len pocut vykryky agonie vo forme 5GHz CPU s 220W, 8GB GK, neustaleho preznacovania GK a nejakej Tongy, ktora je skor cestou spat (vnimane oproti 280), nejakych mandli a tak dookola..

Samotnym dokazom je ekonomicka situacia AMD, neustale cervene cisla a ak nejaky zisk, tak bieda, rozpredavanie nie len majetku ale aj dusevneho vlastnictva, prepustanie etc.. Toto nezachrania marketingove postupy vo forme pekne farebnych promo srajd a ani viralne "spravodajstvo", toto zachrania len produkty, ktore budu stat zato. Cakam, ze ako sa AMD predvedie a verim, ze to jeho pobehovanie po okraji existencnej priepasti skonci. Zatial mi to pride ako kopanie zdochynajuceho kona. Zial taka je realita..

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Tak konkrétně v přeznačování produktu a vydávání stále toho samého "sračkočipu" pod novými a novými názvy na nVidii rozhodně AMD nemá :-)

Ne že by také nepřeznačkovávalo, ale takové extrémy tedy nepáchá, jako nVidia.

A marketingové kecy je třeba vždy oddělit od reality, to platí pro Intel, nVidiu, AMD i vládu. Na druhou stranu 5GHz procesor nebyl marketingový trhák, ale spíše technologické demo - jde to, ale s chlazením je "kapku" problém, takže jen "pod vodou."

Svého času tikaly P4 na 3,8GHz, takže bylo načase, aby do toho někdo šlápl a na 5GHz si posvítil. Že ten procesor není zrovna prodejním trhákem je jasné (a bylo snad jasné i před uvedením), už pro nároky na spotřebu a napájení na desce...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.