Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 460 je na světě, nereferenční modely začínají na $109

Chápu správně, že by tahle karta měla mít výkon přibližně jako Radeon HD 5850?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak v čem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

duplicita

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cez Dual link DVI iba 2560x1440? Ja mam 2560x1600

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, já jsem bral poměry 16:9, ale na 2560×1600 stačí také.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Benchmarky: http://videocardz.com/63068/amd-radeon-rx-460-reviews

Jako výkon v DX12/Vulkan není špatný (někdy i nad GTX 960), ale v DX11 to často padá až k 750 Ti.

EDIT: Někdy hodně závisí na verzi karty. Že by málo paměti? https://www.computerbase.de/2016-08/radeon-rx-460-test/3/#diagramm-f1-20...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karty s přídavným konektorem mají spotřebu kolem 90W, takže pojedou asi na vyšších taktech. Celkově je RX 460 docela zklamání. V porovnání s RX 470 má o hodně horší poměr jak cena/výkon tak spotřeba výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký podobný výkon GPU části čekám na "levnějším" APU se 4 jádrový Zenem. Takový produkt by byl pro mě ideální jako HTPC a na občasné si zahrání nenáročných her.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle 75W TDP této karty si troufám říci, že pokud bude integrovaná grafika Zenových APU založena na architektuře Polaris, dosáhne přinejlepším zhruba tak polovičního výkonu RX 460.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak u APU je nejvetsi brzda pamet... A da se ocekavat ze na Zenovych APU nebude Polaris v teto variante :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze mi nekdo vysvetlit to ono "HDR"??? Pripadne v cem se lisi vystup v HDR od klasickeho 24bitoveho vystupu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hádám, že hlavně tím, že není 24bitový. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jaky teda?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto kontextu je řeč obvykle o 10 bitech na kanál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

coz ti dava 30bit / 40bit s Alfa kanalem:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proc teda nepises jen 10bit? V clanku vidim treba "včetně 10bit profilu s HDR", "nechybí podpora HDR", "DisplayPort (až) 1.4 s podporou HDR výstupu" atd. Skoro mi to pripada, jak kdyby HDR byla nejaka novinka, neco navic. Pritom je to jenom o tom, ze tohle umi 10bitu, pritom HDR snad muze byt i na 4ech bitech. Chtelo by to konecne rict, co to HDR je ... podle me jde jen o novy COOL nazev pro nic. HDR vystup od neHDR vystupu se nebude nicim lisit .... bude to proste 8bitovy, 10bitovy nebo treba 12bitovy nebo cojavimbitovy vystup ... akorat ty data budou jakoze "HDR":o) Coz je samozrejme zase termin uplne vohovne, protoze u her to zajisti directx, u filmu nejaky jednoduchy filtr a HDR monitory jsou proste jen monitory, protoze kazdy monitor je HDR:o) HDR mi prijde takova "zprdu kulicka" .... jeste horsi vec nez bright screen, clearview a jine picoviny, co se maskovaly za chybejici antireflexni filtr, kde bez draheho filtru byly zarizeni dokonce drazsi jako "novinka":o) Je pravda, ze HDR aspon vyslovene neskodi:o))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„A proc teda nepises jen 10bit?“

Ptal jsi se na výstup. Tam jde o 10 bitů na kanál. Pokud jde ale o zpracování obrazu nebo o video, pak 10bit výstup sám o sobě nestačí (to už GPU umí léta), ale je třeba, aby celé GPU od HW video dekodéru až po display-pipeline umělo pracovat jak s 10bit na kanál, tak s aktuálně standardizovanými formáty HDR dat, provádět tone-mapping ap. Což je dost zásadní novinka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a v tom je prave ten hacek ..... OPRAVDU tam tecou data v nejakem jinem formatu??? Opravdu je potrebova aby HW dekoder umel neco navic? Co je tone mapping? To je nejaka dalsi informace krom 30ti bitovych barev?
Ja si ze vsech prezentaci a videi ohledne HDR odnesl JEDINOU informaci ..... ze jde pouze a jenom o buzzword, nic vic. A ze zkratka znamena presne to, co to dela a je to to same jako dlouhe roky znama vec v digitalni fotografii, cili high dynamic range .... zkratka nic noveho nebo prelomoveho.
Defacto nic z pohledu dat jako HDR samozrejme neexistuje .... kdyz sem dam nejaky obrazek, muzu smele tvrdit, ze je to ono HDR a nikdo to nemuze vyvratit. Proste nejde o to, ze by to bylo "auto s peti kolama"! Ze by melo nejakou informaci navic. Je to proste obycejne auto, akorat jine barvy. Monitor je zobrazovaci zarizeni, na vytvareni obsahu se nepodili, co do nej posles, to zobrazi, nic vic, nic min, zadne HDR! Jedine v cem vidim nejaky, snad se neda rict ani rozdil, je, ze v souvislosti s HDR se mluvi o 30ti bitech ... a? 30tibitove LCD jsou tu uz 10 let, tak v cem je rozdil? Postuluju kvalifikovany odhad, ze 99% HDR 30bitovych televizi jedine co udela je, ze se bude tvarit, ze oficialne sezere 30 misto 24bitu (coz asi sezere kazda televize, hadam, ze na to bude nejaky standard), ale panel bude na chlup stejny jako neHDR model, bude 2x drazsi a zobrazi uplne to same:o) To je jak monitory, co se tvarily jako 30bit, ale stejne nekvalitni panel fyzicky zvladl zobrazit stezi 24bit.
Ale jo, pokud buzzword HDR bude stat za tim, ze se zlepsi parametry LCD a 10ti bitove panely se z profi sfery presunou za rozumne penize na nase stoly a do obyvaku, tak hura do toho:o)
Podpora na strane HW je ale zcela tristni BFU ochcavka ..... i kdyby ty LCD byly fakt o neco lepsi, tak HW proste z mizerne fotky nikdy nic lepsiho nevykouzli. Z jednou vydaneho filmu proste lepsi film nejakym "HDR upscalingem" neudela. Bude to jen o lacinych filtrech, ktere jsou soucasti dnes snad kazde televize, u LG se to jmenuje ... no, ted si nevzpomenu, ale je to tam pro zvyseni dynamickeho rozsahu a "oziveni" barev.
Proste ze zcela logickeho hlediska, do monitoru leze na kazdy pixel nejake jedinecne cislo, jak presne to cislo bude, je dano bitovou hloubkou ...... pak jeste muze do televize lezt informace o zvuku, ale aby tam lezla jeste nejakym specialnim zpusobem informace o zahadnem HDR, ehm .... https://cdn.meme.am/instances/61924235.jpg
Pokud mi nekdo nerekne, ze je tam fakt nejaka technicka vec navic, tak je u me HDR v tomto pojeti na PC, jen prachsprosty BUZZWORD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt jde pouze o novou definici standardu nahrazujici letity SDR (plasma od Pans vam obraz v HDR nezobrazi). To neni o zadnem novem technickem reseni, pouze se posunuly min paramatery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to me prave zajimalo, jestli jde o buzzword pro BFU, kde se udelaji prezentace a videa (vtipne, ze to HDR vypada i na klasickem neHDR monitoru vyrazne lepe:o) nebo je v tom fakt nejaka technicka vyfikundace. Je teda dobre vedet, ze u her atd, jde ciste o SW zpracovani, u filmu a fotek proste musi byt lepe zpracovan zdroj, jinak format dat a vseho je stejny a ze "HDR" je kazda graficka karta a kazdy monitor. Akorat se proste klade duraz na to, aby LCD zobrazovalo barvy co nejverneji, coz je IMHO tak nejak standardni cil vsech vyrobcu od nepameti:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele z toho hlediska HDR dat, tak s DX11 přišel nějakej kompresní formát textur BC6, kde už jde v pixelu o číslo s plovoucí řádovou čárkou(10bit na barvu vynásobené 5bitovým exponentem). Grafiky konečně začínaj mít sílu BC6 používat a monitory i nějak rozumně zobrazit. Bylo už na čase od DX6+ se používá 16bitová šílenost DXT1(jen 5bit na barvu v celém čísle, která jsou navíc v paletě 4 hlavních barev, rozmalovaných do 16pixelů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou prohozené hodnoty pro encoding H.264 a H.265?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je v HEVC 2x rychlejší? Jak?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PCIe 8x ? .. neobvykle ... jeste jsem se tim tedy osobne nesetkal, ( u plnotucnych hernich gr. k.) , ale s verzi 3.0 a tim jak jsou dnesni desky staveny ( povetsinou sloty na dvakrat 8x) to nemusi byt spatnej napad, pokud je karta na to dobre vyladena tak palec nahoru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jde i o to ze rychlost PCIe 8x staci i pro high end takze negativni vliv na tuto kartu bude nula nula nic .....ma osobni spekulace >>>> dle meho zvolili PCIe 8x mozna kvuli tomu aby mohli udelat v pripade potreby co nejkratsi kartu (na delku PCIe 8x slotu :)coz dava i docela smysl kdyz vezmeme v uvahu do jakeho segmentu tato karta miri co nejlevnejsi a nejmensi zobrazovadlo do multimedialniho centra pro obcasne nenarocne hrani

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A také je jednodušší navrhnout PCB i samotny chip. Prostě méně vývodů znamená méně vodivých cest na PCB a méně kontaktů na interface chipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nejaka low-profile varianta sa neysta?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by jenom zajímalo, které softwarové produkty tu podporu enkódování reálně využijí - připrogramují, tak je to jenom podpora na papíře... Např. pro streamery těhle her spíš nic než moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najde se výrobce, kterého napadne do slotu RX460-tky udělat zářez aby šla buchnout do x8 slotu? Asi je to marný v něco takového doufat - mentální kapacity se vyčerpaly vymýšlením barviček na chladič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Gigabyte je půlka PCI-E prázdný kuprextit, takže to můžete seříznou pilkou ;D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Rx 460 → PCIe 3.0 ×8"
Doufám, že si jsou jistí, že ta karta bude fungovat i v x16 slotu (například předchozí generace PCIe). Protože podpora menších karet ve větším slotu je nepovinná. Povinné by měl být pouze nativní počet linek a pak mód x1. Aby pak ta RX460 nejela někomu v rychlostech odpovídajících AGP.

Nechtělo by se nějakému vlastníkovi (IMO libovolné x2/x4/x8 karty) provést test na nějaké staré MB? Počet použitých linek by mělo jít i přes nějaký SystemRescueCD (příkaz lspci -vvv).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že funguje v x16 slotu, jen se prostě použije x8 linek. Bude to úplně stejné jako Radeony R7 250/250X založené na GPU Oland, které má také x8 PCI-E3.0 linek, v PCI-E 2.0 prostě budou linky pomalejší. R7 250/250X neplést s R7 250E založené na Cape Verde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je muphyho zákon, zrovna po objednávce mě někdo odpoví :-D.

Šlo o to, že datasheet k mému (velmi starému) northbridgi definoval jenom rychlosti x1 a x16 a všechno ostatní bylo reserved. Ale zkusil jsem u mé x16 karty zaizolovat část pinů a karta se hlásila jako x2 a x8 (a fungovala). Takže to vypadá, že to pojede i na rx460.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.