Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 480 přehrává hardwarově VP9 a umí dvouprůchodové kódování HEVC

No vida, tohle je info ktere me zajima. Pokud tam nebude nejake umele omezeni jak u nVidie, tak by slo s relativne levnou kartou delat soucasne 8 - 9 realtime full-HD streamu ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OffTopic: Já bych rád redakci a všechny nadšence opravil. Nikdo z Vás totiž nepřišel na to jak je to s názvem nové Polarky.
Teď Vám ji odhalím. Redakce mylně přebrala kravinu, že X bylo přesunuto za R. Prostě silné karty jsou označeny: "290X a 390X". Nevýkoné karty jsou označeny 280, 290, 380, 390 bez X. A stejně tak postupovali u Polárky, jedná se tedy o slabou kartu a né o výkonnou kartu, proto je označena pouze 480. Kdyby se mělo jednat o kartu Higendu byla by označená 480X.
Tak a teď se ptáte tedy proč to X bylo přesunuto za R. Ono tam nebylo přesunuto, ono tam je z důvodu že se jedná o další pořadové číslo produktové řady. Tak jak byly R7 a R9 tak po R9 následuje R10 (neboli Polaris10) a protože by R10 480 zněla a vypadala velmi blbě, tak zvolili římskou číslici X pro vyjádření čísla 10.

Oala takže máme před sebou R10 480 nikoliv higend R10 480X.
Už to chápete?!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Omyl. Mate prosim podlozeno nejakym zdrojem? Jinak asi nebudete prvni, koho to napadlo, ale realita je hodne vzdalena tomuto predpokladu. X za R ponesou pouze karty, ktere budou mit vykon vyssi, nez 1.5TFLOPS. Karty s nizsim vykonem budou znaceny bez X.

Zdroj: http://videocardz.com/61721/amd-radeon-rx-400-series-naming-scheme-expla...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte něco jako chytit satelitní multiplex, přehrabat ho za letu a poslat do sítě?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne to autor postu myslel malinko jinak. Pouze chytit satelitní multiplex a poslat ho do sítě v originálním bitrate není dnes žádný problém. Stačí vám satelitní karta (vícero - podle počtu multiplexů) a DVBVIEWER, PC a slušná síťová infrastruktura. Pomocí DVBWIEVERU zprovozníte prakticky virtuální síťový tuner na který se připojíte od chytrých televizí po telefony prostrednictvím aplikací pro příslušný osperační systém. Ačkoli např. PLEX nebo EMBY vám umožní na takovový virtuální síťový tuner přístup také a koneckonců dokáže dle cílového zařízení transkódovat stream ve vhodném rozlišení. Takže mohl to tak myslet spíše takto - s transkódováním streamu ještě před vysíláním do sítě. .-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkousel jsem enkoder HEVC pri fullHD u Intel Skylake a vysledky byly tragicke, co se tyka kvality obrazu pri stejnem bitrate oproti stejnemu videu enkodovanemu pres procesor pres x265. Takze pokud na tomhle AMD zapracovalo a vysledky budou lepsi, tak dalsi bodik k dobru pro AMD.
Docela by me zajimalo, jaky rozdil bude v rychlosti enkodovani videa, pokud budu enkodovat pres RX480 a RX470. Uvazuju totiz o te slabsi karte, ale pokud by mi RX480 urychlila enkodovani a hlavne pokud to bude schopno nahradit x265 pres procesor, tak vezmu tu silnejsi kartu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ziadny HW enkoder (ani VCE od AMD, ani NVENC od NVidie ani QS od Intelu) nikdy nedosiahne kvality SW enkodera, ci uz x264 alebo x265. Pochopte to konecne. Rychlostou enkodovania ano, ale vysledny pomer bits/pixel bude vzdy horsi, pretoze SW enkoder sa vyvija ovela dlhsiu dobu ako HW a je monze ho pre kazde jednotlive video podrobne nakonfigurovat vratane roznych tweaks pre dany typ videa (cartoon, real live movie, grainy, interlaced etc.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jasné, ale pokud to bude např. 80-90% z jeho kvality, tak je HW řešení jednoznačně optimální.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

i ekonomičtější, protože když vezmu že při SW jede CPU ve zvýšeném režimu, což zvedá spotřebu samotného čipu tak i spotřebu jeho chlazení, bude při HW přehrávání všechno pochrupkávat kousek někde nad idle stavem s malými nároky na výkon i výkon chlazení.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

na i5-4670K pri 3.6 GHz, mi enkódovanie 4K videa do HEVC pri mnou nastavených parametroch ide rýchlosťou 0.4 - 1.5 fps. jednoducho som to vzdal a dokúpil harddisky. počkám ešte na parametre amd VEGA a potom sa rozhodnem. enkódovanie HEVC na mojom procesore nemá zmysel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně. Samply dělám třeba z 5min výseku, ale na encoding a jiné kratochvíle mám ještě druhý počítač, který může jet klidně několik dní v kuse. Neříkám že je to nějak superekonomické, ale kdyby do HEVC převáděla každá grupa, traffic internetu po celém světě by šel o pěkný kus dolů. :)
Mě HEVC zajímá z technologického hlediska. Ale už teď vidím, že smysl má už nyní.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Enkodoval jsem bezne video tocene kamerou (priroda) pres Handbrake pres procesor x265 s bitrate 1200kbps nastaveni Medium dva pruchody, konstatntni framerate. To same video pres Intel QS opet Handbrakem, nastaveni Quality (nejvyssi mozna kvalita) stejny bitrate. Vysledek z Intel QS byl naprosto nekoukatelny, rozctvereckovany az hruza.
Pokud by to bylo jak rikas a ani pres NVENC ani pres VCE AMD by to nebylo lepsi, tak mam otazku, proc to vubec podporuji to enkodovani na tech kartach hardwarove, kdyz to stejne neni ani trochu pouzitelne?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

HW video encodery su zvacsa zamerane na rychlost a nizku latenciu, na pouzitie s live streamingom (skype, hangouts, remote desktop, twitch, ...). Nie na super kvalitu, ale na adekvatnu kvalitu pri udrzani rychlosti a nizkej latencie.
Osobne si myslym, ze to nie je vhodne na produkcne alebo archivne kodovanie videa. Tu je jednoznacne lepsie pouzit softverovy encoder ako x264/x265. HW by mozno vedel vypomoct softverovemu s urychlenim niektorych operacii ale nechat vsetko na hw nie je optimalne ak je cielom kvalita a nie rychlost.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

dik za vysvetleni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me ty informace z clanku evokuji, ze tady ten HW encoder prave uz bude pouzitelnej i na tu archivaci :-) Ale je treba to otestovat, to je jasny. Ono realne - kdyz si stahnu kopii BR (50GB)a porovnam s kompresovanym .mkv (25-30GB), tak pouze velmi obtizne a na velmi malo mistech v obraze/scenach poznam nejaky rozdil. A to se bavime o vic jak 100% rozdilu v bitrate (36Mbit vs 13-15Mbit).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem tohle testoval, ale mám doma malou televizi (jen 46"). Vzal jsem BR a překódoval ho do HEVC 1,5Mbit(2-pass) pak znovu do 3,5Mbit (2-pass) a pak znovu do RF18(1-pass) s nastavením HEVC na slow (takže cca 3FPS. Udělal jsem z toho mkvčko s třemi videostopami a přepínám a porovnávám. Říkám, pokud se v tom ten dotyčný nevyzná a neřeknete mu ani slovo o tom jakej to má bitrate, nejspíš si ničeho nevšimne. Mezi 3,5Mbits a RF18 je minimální rozdíl, dokonce byl RF18 menší. Ještě jsem schválně vysvítil televizi na skoro dvojnásobnou hodnotu jasu abych zkontroloval temnější části. U 1,5Mbits to bylo v místech vidět, obzvášť u Marvellovek na začátku, když jim tam běží to jejich logo které se pomalu co snímek mění barvou i obsahem. Když to ale člověk přestane "hlídat" doukoukáš to do konce a ani nevíš že ten RIP měl stopu necelá 2GB na 1,5Mbits.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Me ty informace z clanku evokuji, ze tady ten HW encoder prave uz bude pouzitelnej i na tu archivaci "

Určitě ne, to je IMHO v těchchle ASIC enkodérech bez šance.

Jinak v tom slajdu se mluví o tom, že je používán lookahead (jako to dělá x264/x265 v jednoprůchodovém režimu), tedy zvláštní zjednodušená instance enkodéru která běží o několik snímků napřed (většinou ještě taky se sníženým rozlišením), aby zjistila komplexitu scény a enkodér se mohl líp rozhodovat.

Takže to možná nebude úplně dvouprůchodové enkódování - to vyžaduje dvakrát přečíst a dekódovat celý soubor, kdežto single-pass s lookaheadem to projede jenom jednou. Tak jsem to teda aspoň pochopil já. Píše se tam "downscaled pre-encode guides rate control", což přesně sedí na tu techniku single-pass + lookahead. Ono je to trochu jako 2-pass, ale x264/x265 to tak nenazývají a ten pojem používají jenom pro skutečné dvouprůchodové kódování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co software encode pres grafiku ? uz to nekdo ma ? nebylo by to rychlejsi a zaroven zachovalo kvalitu ?
nebo je GPU absolutne nepouzitelny na encode videa ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Boli tu pokusy o pridanie podpory gpu pre x264 ale vyzera, ze to nie je zatial pouzitelne. Pricom ale nevyuzivaju video encoding engine (nvenc / vce / ...) ale skor hrubu silu gpu cez cuda a opencl.

http://video.stackexchange.com/questions/14656/why-processor-is-better-f...

"Highly irregular branching patterns (skip modes) and bit manipulation (quantization/entropy coding) don't suit present GPUs. IMO the only really good application at the moment are full search ME algorithms, in the end though accelerated full search is still slow even if it's faster than on the CPU." -- MfA

Actually, basically everything can be reasonably done on the GPU except CABAC (which could be done, it just couldn't be parallelized).

x264 CUDA will implement a fullpel and subpel ME algorithm initially; later on we could do something like RDO with a bit-cost approximation instead of CABAC. Because it has to do everything at single precision floating pointWrong, CUDA supports integer math.

-- Dark Shikari

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano kvalitní softwarové encodery implementované přes OPENCL existují a pracují s oběma platformami GPU. Ovšem v profesionální sféře. A za takové peníze, že dodavatel Vám cenu často sdělí až na vyžádání po Vaší autorizaci. Případně je ochoten je dodat jako součást kombinovaného řešení s HW. Takhle totiž tu dojnou krávu jen tak neupirátíte, každý držitel technologie je přesně evidovaný:).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to pouzitelne, ak sa zmieris s dostatocne vysokym bitrate. Cize presne ako pise blacksun, na jednorazove pozretie (live streaming napr.) alebo ked mi nezalezi na tom, ze vysledny subor bude velky, ale chcem ho mat co najrychlejsie. V takom pripade vsak vzdy odporucaju skusenejsi pouzivatelia vyskusat napr. rychlejsie presets (fast, superfast, ultrafast) klasickeho x264 alebo x265, pretoze rychlost enkodovania je porovnatelna s HW ale kvalita je znova o cosi lepsia. Samozrejme predpokladom je dostatocne vykonne CPU, cize ziadne dual core Pentium/Celeron ale aspon i5/i7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o real-time encoding, tam s CPU/SW only u HEVC fakt ani nahodou - bez ohledu na to jak silny CPU mate. A pri GPU encodingu je uspora bitrate pri live streamingu porad hodne znat - oproti AVC/.h264, i kdyz to samozrejme nevymackne z toho kodeku maximum.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně kvality na presety fast a superfast a ultrafast nemáte pravdu. Důvěryhodný zdroj strana 49:
Kvalita na Ultrafast je 41% na Medium 83%. Tuto prezentaci doporučuji každému kdo to myslí s encodinem aspoň trochu vážně.

https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUK...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám vyzkoušený jak Intel QS tak NVENC a v nízkých(ve vyšších už to není tak znatelné) bitratech je to špatný a encode přes CPU je deklasuje. Na druhou stranu jsem GTX960 encodoval do HEVC rychlostí tuším 160-180fps, což je trochu někde jinde :).
Dvouprůchodové encodování? Nějak si to neumim představit. On existuje nějaký program na encoding který umí využívat HW encodéru AMD karet? Kde, jakej, chci ho! V současné době se totiž encoding používal jen na záznam a stream gameplayů a tam dvouprůchod použít nejde.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

DVDFab umí dvouprůchod, předpokládám, že podporu RX 4x0 dodělají velmi rychle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DVDFAB podporuje do fomátu pro dekodování! všechny 3 platformy. U 265 pouze CUDA.
Pro encoding podporoval a podporuje pouze CUDA. Také by se mi líbila Vaše naděje..Ale zatím nebyli schopni podporovat ani HW dekoding pro H265, natož encoding.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sme se nepochopili. Víceprůchod umí kde co, ale ne s využitím HW encodéru grafiky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako funguje video enkoder?
Ked mam nejake zakodovane data, tak neni nahodou iba jediny sposob ako ich dekodovat?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je jakobyste předpokládal, že se dá žena pomilovat jen jedním způsobem, když jsou si tak podobné:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu jen říct... omnomnom.. :-) Namlsán relativně kvalitním výstupem VCE na 280X, jsem zvědav na výsledky 2-pass h.265..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To já jsem spíš zvědav, jestli se konečně objeví nástroj, který AMD VCE bude podporovat - doteď, kromě Raptru na záznam her, pokud vím, není ;(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V Linuxu jde udajne pouzivat VCE pres OpenMax. Mozna by stacilo sosnout posledni ubuntu a zkusit si to live na bezici instalacce. Balicky normalne stahnouvat jdou a opensource drivery v 16.4 by mely umet vsechny GCN, mozna vyjma Fury.

Ja takhle flashuju firmwary do roueru, protoze je to mnohem pohodlnejsi nez na Windows rozchazet DHCP a TFTP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dík za info, večer, jestli bude čas, vyzkouším ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

?

Vždyť existuje kodek, bohužel ale budeš muset zůstat na starých ovladačích (před 15.7)

https://github.com/jackun/openencodevfw

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož Raptr nemám rád, zoufalství mě dohnalo ke šťourání se v Afterburneru a po chvíly jsem nemohl zavřít pusu. Nejen že to umí nahrávat přes HW encodér AMD/NVENC/iQS, ale dokonce jsem to nastavil tak, že rendruje dedikovaná grafika ale encoduje IntelQS s bitrate kolem 50mbit@fhd@60fps. Podle nějakého integrovaného testu zvládne iQS fulllhd encodovat v daném nastavení cca 100fps.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že zásadní problém 480ky tkví v chladiči co počítal možná tak s 110W TDP a AMD na poslední chvíli přifouklo takty a 14nm low-power proces Samsungu zjevně má vyšší leakage a na vyšší takty je ne zcela vhodný.

Ale zdá se, že s vhodným chladičem není problém 1400MHz na jádře: http://hwbot.org/submission/3251198_lucky_n00b_3dmark___fire_strike_rade...

Takže bych počkal na nějaké nereferenční karty co budou mít 1x 8pin a může to být zajímavější.

Navíc některé redakce testovaly se staršími drivery, to také má vliv na výsledný obrázek.

Nic to nemění na tom, že chladič mohl mít větší blok, nebo mohl vypadat třeba jako na HD5870: http://vgamuseum.info/images/zaatharen/ati/HD5x/HD5870_fwhq.jpg

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jenom že to není pasiv za 5 dolarů ale minimálně za 20. Ale máš pravdu, kdyby tu byla možnost radiálního chlazení s kvalitou HD5870 tak bych si těch 20 doláčů přihodil. Nehodlám si kupovat malou úspornou kartu do malého PC s obrovským pasivem a ventilátorem co nechá horký vzduch ve skříni....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já právě úplně původně čekal, že Polaris 10 bude taková Nano style karta, nebo chladič podobný jako ITX R9 285, ta má 190W TDP a je to krásně chladitelné: http://vgamuseum.info/index.php/component/k2/item/877-amd-radeon-r9-285

Ano, navýšilo by to cenu, ale 8pin + takový chladič by udělal super kartu s OC potenciálem.

Mohla by to být klidně 480X varianta a non 480 by mohla mít tenhle bullshit a TDP snížené někam k 110-120W, dávalo by mi to větší smysl.

Bych to Rájovi poradil, ale už je asi pozdě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta nano asi bude vic ta RX 470. Ale jinak souhlas, az budou karty s lepsimi chladici, tak ta karta bude fajn. Dokud nevyleze neco ve stejny cene od NV, tak nic noveho lepsiho za tu cenu stejne nebude.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jeste by to chelo, aby pouziti HW akcelerace (DXVA2) pri prehravani nezvysovalo takty jadra a pameti, ale bylo to opravdu delano specialnimi obvody...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o akceleraci enkódovaní H265 situace vypadá následovně. Podle toho co pouští uživatelé a vývojáři na fórech:
Neoptimalizovaný NVENC nejčastěji zhlediska kvality hodnotí jako SUCK. Intel úplně stejně. VCE kvalita dobrá, často nestabilní. Problémy s implementací - spolupráce s vývojáři AMD a dokonce licenční problémy viz. např. posty od vývojáře OBS. https://obsproject.com/forum/threads/obs-branch-with-amd-vce-support.139.... https://community.amd.com/thread/202260 . Podle všeho to vypadá, že HW implementace AMD je o pořádný kus lepší, ale jako klasicky není dost kooperace na vývoji tj. pluginy pro konkrétní aplikace jsou teprve těžce ve vývoji.

Naprosto jiná situace je v placeném SW. Za 3.000 EUR se můžete vybavit luxusním SW pro transkódování s rozlišením do 8k s mohutnou paralelizací. (sic NVIDIA). odkaz:http://www.cinemartin.com/cinec/buy/
Ale by to někdo zpřístupnil masám?.. Tak to si ještě počkáme.Jestli vůbec někdy. Do té doby zcela po právu můžeme plakat nad Media foundation encodery pro GPU s kvalitou jaká je (skoro bych řekl, že schválně).

Děkuji autorovi za moc pěkný článek. Diskutující prosím o jakýkoli link na funkční VCE akcelereci H265 encodingu. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dvou- (tří-) průchodová komprese H264/H265 není v principu o nic kvalitnější, než jednoprůchodový CRF u x264/x265 za předpokladu stejně velkých souborů (a ponechání rozumného rc-lookahead parametru).

Výhoda víceprůchodové komprese je, že dokáže vytvořit optimální video do předem dané velikosti a případně optimalizovat využití VBV bufferů (pro správné profily a levely u HW omezených přehrávačů). Hodí se tedy na mastering DVD/BD, kde je škoda nevyužít prostoru disku a případné plýtvání vůbec nevadí.

Troufám si tvrdit, že pro většinu z nás je na archivaci mnohem smysluplnější právě CRF režim, kdy je velikost předem sice neznámá, ale zato máme jistotu, že bude požadovaná kvalita dodržena a přitom to zabere jen tolik, kolik je pro dané video potřeba.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, taky nepoužíval bych nic jiného než CRF.

Tenhle tzv. 2-pass ovšem taky vypadá spíš na 1-pass + lookahead (podle toho slajdu přinejmenším), už jsem to psal v komentáři o kousek vejš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, také používám CRF a dospěl jsem k tomu úplně stejnou logikou. Navíc pokud výkon přes CPU je u x265 v jednotkách fps, reálně je dvouprůchod časově a energeticky neúnosný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doplním si malou kalkulaci. Transkodování do x265 , úspora 10GB, náklady 17 hodin x 300W odběr PC. tj. 5,1KWh. tj asi 20Kč. 186,2x20=3724. TJ. ušetřený ekvivalent 2TB HD za 3.724Kč spotřeby elektrické energie. Závěr, transkódovat si domácí archiv se nákladově (zatím) nevyplatí! Levnější je pořídit větší HDD kapacitu. Dalším problémem jsou zvýšené energetické nároky pro dekódování. Vlastně když EU zakázala výkonné vysavače formát H265 by měl být další na řadě..:-). Takže čekat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

x265 medium, kvalita plně dostačující, kóduje film za 6-10 h a odběr PC oproti idle je +100W. Čili to máme 6x levněji. A to je prosím relativně žravé odmijádro AMD, šlo by to samozřejmě i úsporněji. Archiv je na 2 místa a i typicky přežije životnost jednoho disku. Takže čistě finanční úspora tu naopak je velká. Ale má to i další výhody - s menšími soubory se rychleji pracuje, snáz se verifikují CRC, kopírují po LAN... proto se jednorázová investice na začátku do rekomprese vyplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je hodně ideální kalkulace. Sic. zvýšení spotřeby mám také oproti idle o 100W. Jenže neberete v úvahu, že kvůli kodování PC neběží v režimu 16/24 ale 24/24.. Takže .. Navíc jsou tu další faktory, jako vyšší spotřeba a menší výdrž cílových zařízení (mobily, tablety - až o 50%). Jenom přes CPU bez akcelerace to zkrátka půjde jenom u velkých nadšenců. To není kritika tohoto formátu, jen upozornění na mušky. Mouchou je spíš licenční politika, kvůli které je tento formát již na sestupné dráze. A věřte, že mě mrzí, že stejně jako u jiných technologiíi (VHS..a další story) tomuto formátu začíná odbíjet.. Vím, že to tak zhlediska uživatele zatím nevypadá, ale zákony peněz jsou neúprosné. Přikládám odkaz na zajímavou studii na toto téma.

https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUK...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.streamingmedia.com/Articles/Editorial/Featured-Articles/YouTu... Data z analýz velkých poskytovatelů videondemand..
Dostali se až k 24USD za hodinu H265 encodingu. (Zřejmě včetně personálu, amortizace zařízeni.. atd.). Doma jako hobby činnost kalkulujeme jen ten proud :-). Také kalkulace úspor při opuštění H265 ke svobodnějším formátům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to bral z pohledu běžného domácího nadšence do HQ videa. Proto neřeším absurdní licenční poplatky MPEG-LA a dalších vyžírků (týká se komerčního využití), přehrávání v browserech (na to mi stačí mp4+x264+aac s vyšším crf), ani vyšší spotřebu při přehrávání (A8 3870 v HTPC mi fullHD v H.265 zvládne bez problémů).

Ano, také bych preferoval otevřenější standard a doufám, že se jednoho dne dočkáme. Ale to já neovlivním. A dnes mi přijde nejlepší právě H.265:
- existuje dost konkurenčních implementací kodérů
- otevřený x265 dává nejlepší výsledky mezi všemi kodeky vůbec
- HW podpora v nových grafikách je už dost běžná, takže časem bude přehrávání všude hračkou

Jak jsem psal - mně se film převede typicky do 10 h, takže mé PC to zvládne jako vedlejší produkt při běhu přes den a na noc vypínám. +100W :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počítá kalkulace s disky pro zálohy před zmenšením / po?:)
Jinak takhle draze/dlouze transkodovaná videa už by bylo rozhodně nutné mít na dvou místech :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PCI-E Power Comparison - RX480 vs GTX960
https://forums.overclockers.co.uk/showpost.php?p=29719176&postcount=10420

"It's actually worse on the 960 since it spikes much higher but no one complained or had their mb destroyed yet."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

k tomu VP9 je k dispozici zajímavé info od Stilta: Polaris podle všeho nemá hardwarová dekodér VP9, ale pouze softwarovy skrze OCL, teprve GFX9 (Vega) má mít hardwarovou podporu pro VP9 (fixed function unit). Rychlost softwarovéhe dekodéru u Polaris je ale velmi dobrá a srovnatelná s HW.

https://forums.anandtech.com/threads/4k60-fps-vp9-decoding-performance.2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za přínosnou informaci:) Nevíte prosím jak je na tom konkurence 1060? Moc by mě zajímalo. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.