Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeon RX 480 s GPU Polaris 10 nese 32 ROP

V článku je ako obvykle chyba.

7970 nemá jadro Hawai, ale Tahiti. Hawai je až 290X

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Navíc v článku lžou "Radeonu R9 390X, který by měl nahradit.". To není pravda, 480 má nahradit 380. 390 budou nahrazeny high-endem 490, toto je mainstream, drazí lháři, takže je třeba zdůraznit nárůst výkonu srovnatelných karet main-stramu, ne původního hig-endu ;) Akorát že tento mainstream dosahuje výkonu hig-endu, který se ještě prodává ;)
nVidia se tímto stává doslova odpadem na všech frontách.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by sis přečetl celý odstavec, zjistil bys, že je řeč o výkonu, výkonnostní náhradě. RX 480 bude těžko výkonnostní náhradou výrazně pomalejšího R9 380.

AMD postupně nahrazovala první generaci 28nm GPU v jednotlivých výkonnostních relacích novějšími produkty - náhradou Cape Verde je Bonaire, náhradou Tahiti je Tonga. Ze zbývajících jsou na trhu nejdéle Pitcairn, který bude nahrazen Polaris 11 a Hawaii, která bude nahrazena Polaris 10 / RX 480.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ty nemáš oči a věta "Radeonu R9 390X, který by měl nahradit." tam není? Neděle ze sebe tupce :)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Když neumíš diskutovat slušně, nemusíš tu diskutovat vůbec.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

náhradou nižšího higendu rozhodně Polaris není. Parametry i cenou směřuje jasně do segmentu 380/380X. To že mainstream nové generace se místy dotahuje na higend staré je normální věc. To že se ve stejné kategorii mrská Grenada a Fury je jen díky dlouhému čekání na novou výrobu. Vega opět tyto dvě větve sjednotí a z ní bude higend.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ses uplne a naprosto mimo. AMD jasne uvedlo ze v prvni vlne na novy technologii nahradi nejstarsi gpu v jejich nabidce. Takze polaris 10 nahrazuje hawaii (pouzity napriklad na ty r9 390x) a polaris 11 nahrazuje pitcairn.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

RX 480 má nahradit R9 390X? To je pro mě novinka, já vždycky četl, že má dosahovat výkonu AŽ 390X, ale jen v něčem. Spíš měl nahradit R9 390, výkonově měl být posazen mezi 390 a 390X. Uvidíme.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je produkt A náhradou nebo konkurencí produktu B, neznamená to automaticky, že musí mít na procento totožný výkon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím, například HD6850 byla sice novější grafika, ale byla slabší než HD5850.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

on je vlastně problém že při prezentacích AMD jasně neřeklo co to nahrazuje, byť číslo jasně dává do souvislosti 380. Bohužel ani nepřinesli info o tom jak je to rychlejší proti kartě kterou tím nahrazují. Srovnání s konurencí sice fajn, ale neříká to o kolik se pohli sami vůči sobě.

Včera se objevilo několik game play videí v některých hrách s ukázanými FPS a i konkrétními nastaveními daných her (Witcher 3, GTA 5, overwatch, doom), ty jsou teď na YT soukromé (bylo jasné bububu). Výkon někde na úrovni OC verzí GTX970. 1080p se slušnými detaily bude pro RX480 maximum pro velké množství herních titulů. 1440p s lepšími detaily max na hry typu overwatch nebo doom

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"AMD jasně neřeklo co to nahrazuje, byť číslo jasně dává do souvislosti 380" ... ??? tím njsi chtěl říct co? Nemáš tam chybičku v číslech?
Jinak já bych si počkal na ofiko recenze. + jak jsem viděl tu ref verzi tak jsem se utvrdil v tom, že do referenčních verzí bych nikdy nešel a nepůjdu :-) Třeba u RX480 mi prostě nesedí ten základní chladič... I když má karta dobrou napájecí kaskádu. Takže věřím a už jsme to i psal, že s tímto chladičem se na 1,5GHz nedostanou leda že by to chlazení připomínalo starující stíhačku... Zas bych si počkal na líp zpracovanou nereferenční verzi s mnohem lepším chlazením :-)

Co Jirko už sis koupil ten vodní blok a namontoval?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

co jsem chtěl říct? že RX480 nahrazuje R9 380. Ale srovnání, takhle je na tom 380 a teď koukejte co 480 nikdo nepředvedl, byť jen grafe,, namísto toho jen srovnání s konkurencí a nic neříkající UP TO 1.7/2.8 perf per watt.

No jasně že vodní blok už dávno na kartě je, byl tam hned co mi dorazil. Teploty typicky do 50°C (51° jsem zatím viděl max), typický boost 1885MHz (dle titulu a scény 1860-1911) bez OC. 980 mi šla i přes 60 stupňů, byl nutný max. OC a karta reálně žrala o 50W víc než 1080 (potvrzeno jendak monitoringem využití TDP karty a monitoringem příkonu/výkonu zdroje a zásuvkovým měřičem)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

no já jen že se mluví o náhradě za 390-390X tak si říkám kde ses zasekl na 380tce, ale čekám jak se karta předvede v testech a hlavně jak se předvedou nereferenční verze s chladiči a ne s tou kostkou co je u ref verze...

Dlouho ses oháněl a to i na zeleně zaslíbeném PCT ventilátorem proto se ptám... Jinak by mě fakt zajímalo Tvý řešení VS už hotový řešení od MSI, ASUS a pod... Kdy bych řel že od těch výrobců to vyjde nakonec i levněji a řešení bude lepší... Ale tak to je Tvůj boj... Jestlis pochopil nemám nic proti 1080 ale proti FujEdici ano... Je to jen další referenčka (jen jinak nazvaná) a ty já prostě neuznávám... maj svá omezení... Vlastně Tys toho sám příkladem protožes tam dal jiný chladič...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

náhrada za 390X? Jako že to nahradíte +- stejně výkonnou kartou i přes nový výrobní proces? To by nebyl žádný posun výkonu kupředu. 480 nahradí 380 ale výkonem zastane i 390/X. 1070 taky nahrazuje 970 i když překoná 3 silnější NV karty minulé generace. Jako náhrada za 980Ti/TitanX by to bylo naprosto zbytečné.

"Dlouho ses oháněl a to i na zeleně zaslíbeném PCT ventilátorem"

Jakým ventilátorem, jak oháněl?

Ano dal jsem tam jiný chladič - vodní blok a právě proto jsem šel cíleně po referenční kartě. jednak ji mám hned v release, hned na to je vodní blok. Nereference reálně do našich krámů moc nedorazily, zajímavější stojí stejné/více než FE a stejně bych tu kartu dával na vodu.
Hlavně ten vodní blok pro referenci je daleko univerzálněšjí než pro většinu nereferenčních karet.

Měl jsem před tím MSI 980 Gaming G4 a napálil jsem se. Má to specifickou PCB a vodní blok použitelný pouze pro tu kartu. Vodní blok byl až půl roku po vydání samotné karty a při prodeji de facto neudatelný, protože ho může použít jen majitel té konkrétní MSI varianty a tu si typicky lidi nedávají na vodu, taky jsem tu kartu prodal, člověku co vodu nemá, ale vodní blok jsem mu podaroval (ušetřil jsem čas demontáží a zpětnou montáží vzduchového chladiče). Při prodeji je vodní blok prodejnější když je větší portfolio karet na kterou jde nasadit. To budou všechny FE nehledě na výrobci, a budou to i levnější nereferenčky, které používají stejnou PCB.

Pokud jsem se tedy někde něčím oháněl, tak jen tím že FE kupuju ze dvou důvodů - mám ji hned a chci ji právě pro referenční design vzhledem k aplikaci vodního chlazení.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

chjo... výkonová náhrada... Když miřili na střední a nižsí trh asi těřko mohli s takovým prckem poskytnout vyšší výkon jak hiend... Takže ano logicky tyhle karty nabízejí výkon který měly předchozí hiend karty (nepočítám li 980Ti). Ale nabízejí výkon 390-390X 970-980 za mnohem nižší ceny a za slušných provozních podmínek... Co je na tom k nepochopení? Prostě chtěj získat z5 podíl a vrátit se do NTB a to jim tihle prckové umožní...

Mno ano jsou dražší jak FE, ale tak kolik Tebe stál ten vodní blok? To přece nemyslíš vážně že chceš brát vyšší cenu u neref verzí s vodním blokem a srovnat ji s základní FujEdicí (referenčkou).

Tys měl ty karty v ruce nebo doma že tvrdíš, že maj horší řešení než je ten Tvůj dokupovaný blok??? Asi ne viď... Krom toho ten blok využiješ jen na tu Tvoji kartu asi jinde moc pasovat nebude což? Max na jinou FujEdici 1080...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

RX480 nahrazuje R9 380... že dosáhne výkonu 390 je fajn bonus. Nikde něco jako výkonová náhrada nepadlo. Nemyslím si taky že majitelé 390X začnou hromadně prodávat své karty za pár šupů a kupovat si RX480... finanční ztráta jim pokryje elektřinu na dlouhou dobu.

"Mno ano jsou dražší jak FE, ale tak kolik Tebe stál ten vodní blok? To přece nemyslíš vážně že chceš brát vyšší cenu u neref verzí s vodním blokem a srovnat ji s základní FujEdicí (referenčkou)."

Nějak se v tom motáte...

FE + vodní blok... karta doma mohla být v release den, kdybych si pro ni dojel, vodní blok jsem měl 10 dní od release. Nereferenčky, dnes reálně nesehnatelné, vodní bloky jen ohlášené, ale nedostupné

21400 za FE, blok a backplate za 4000 - 25400.
22900 za Strix, blok a backplate 4600 - 27500

Rozdíl tedy 2100 pro Founders Edition, provozní teploty stejné, OC možnosti (fáze to fakt nevtrhnou) stejné.

Strix vodní blok pasuje jen na tři Strix 1070/1080 - https://www.ekwb.com/configurator/waterblock/3831109831410 navíc teprve zahájili předprodej, kdo ví kdy budou. Možná dřív než ty karty :)

Můj vodní blok funguje dohromady na 35 kartách nejméně -https://www.ekwb.com/configurator/waterblock/3831109831274 a je levnější - právě proto že se jich prodá velké množství oproti tomu specifickému. A ne nejsou to jen Founders Edice. Budou to všechny karty postavené na referenčním designu - nemají custom desku. Tedy primárně ty levnější jako MSI Aero (ty MSI dělá za NV doporučené ceny) a kterých se prodá opravdu hodně (prostě jsou levnější). Logicky bude i jeho případný prodej násobně snazší než u toho Strixu, který si jen málokdo bude kupovat proto aby ho dal na vodu.

"Tys měl ty karty v ruce nebo doma že tvrdíš, že maj horší řešení než je ten Tvůj dokupovaný blok???"

O čem mluvíte? Jednak jsem netvrdil že je něco lepší nebo horší, ale asi mi to dochází, vy si myslíte že bych si koupil nereferenční kartu a nechal ji na vzduchu, ale proč by to dělal? Chci chladit a také chladím vodou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak já nevím kdo se motá.... proboha o čem tu zas píšeš????
"21400 za FE, blok a backplate za 4000 - 25400.
22900 za Strix, blok a backplate 4600 - 27500"
Ty už v tom máš total guláš koukám... Přečti si co píšu... nepíšu nic o tom abys kupoval nereferenční verzi s ventilátory a montoval na ně vodní bloky... proboha vedro je asi obrovské co? Už nekolikrá sem tu psal a dával tu posty na nereferenční verze rovnou s vodním blokem... A o tomu tu píšu... Buď máš doma fakt vedro a nebo si poposedni bo tohle fakt není normální... jsou tu grafiky MSI i ASUS a další, které maj už od výroby vodní bloky!!!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Asi by to chtělo trošku utříbit psaný projev.

"Už nekolikrá sem tu psal" - přesně jednou a já na to odpověděl že ty edice stojí typicky více než vodní blok a reference a jako příklad uváděl EVGA 980Ti 25 vs 18+4 nevýhodná koupě.

taky jsem napsal že v případě prodeje je rozhodně snazší prodat kartu se vzduchovým chladičem než s vodním blokem - méně potenciálních kupců.

https://www.mironet.cz/msi-geforce-gtx-1080-sea-hawk-ek-x-16071847mhz-8g...

Moje řešení je za 25400, MSI karta za 25, ty čtyři stovky navíc zaplatí přítomnost vzduchového chladiče pro případný prodej karty a kdo ví jak moc nám BREXIT zdraží dolar, jen za pátek šel kurz o 77 halířů nahoru, což v případě té MSI za 809 USD dělá 620 korun navíc, až sem reálně dorazí (mironet tvrdí až za měsíc), ceny mohou být klidně i o nějakou tisícovku/dvě vyšší.

Počítám že 1080 bude pro mě za 2 roky morálně zastaralá. Mé řešení tedy stojí 1060 korun měsíčně (cena/24). Když koupím MSI za 25 o dva měsíce později, zastará za 22 měsíců, bude mě stát tedy nějakých 1140 korun měsíčně. Nevyplatí se.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jednou? hele projdi si diskuse :-D máš v tom fakt guláš a k projevu že neumíš číst nebo jsi to špatně pochopil tak za to já Ti fakt nemůžu... je to napsané jasně...

aha míň kupců a vodní blok pak co si vystavíš? To je blbá argumentace....

paráda ještě tu do toho zamotej politiku :-D PS: kdyby se nekonal tak co napíšeš???

Říkám je to Tvůj boj... ale když srovnám nabídky tak Tvoje řešení vychází hůř jak hotové... + fakt nehrozí dohady o porušení plomb a pod kdyby se něco pokazilo... A nepiš mi zas to že s tím není problém... kolik s tím máš zkušeností??? nemyslíš si, že díky tomu ze jsem v obchodě dělal a mimojiné jsem přes 15 let skládal počítače tak že o tom budu vědět víc?... Nic zbytečné jsi zaseknutý a i když Ti tu víc lidí napíše že to bylo přinejmenším nešťastné řešení tak ty si budeš mlít svou...
Ale jo dobře funguje Ti to jai spokojený a to je asi to nejduležitější :-) Nezapomeň ale že máš svý požadavky sakra specifický a úplně mimo většinu hráčů... O tý Tvojí hře 99,9% hráčů ani neví že existuje já byl mezi nimi. Jinak opakuji proti 1080 nic nemám nelíbí se mi cena, ale i tak mě to nemusí trápit je to mimo cenové rozpětí, které jsem ochotný za grafiku dát... A jak tu mnozí včetně mě poznamenali hra není jen o grafice je o zábavnosti... mnohdy je grafika na max i ku škodě (nedá se na to dívat) a kdyby byla grafika vše tak tu není asi jedna z nejoblíbenějších a nejmasověji rozšířených her co i já hraju s malou a to MINECRAFT ;-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Co furt tady resis?
RX 480 ma byt nahrada 380(X) s vykonem nekde mezi 390-390X. Tohle je preci zname uz nekolik mesicu. Odkud to pochazi si uz ani nevzpominam :))
To ze si AMD vybralo zpusob jak to prezentovat je jejich vec, at uz je to lip nebo hur.
Co jsi vedel do prezentace NV nekdy v kvetnu o 1080...houby..nikdo nevedel vubec nic. Tady jsi uz vedel aspon nejake veci nekolik mesicu dopredu. Fakt nevim, co furt dokolecka, dokola resis. Ty se musis ukrutne nudit...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

když NV 1080 představila, ukázala alespoň v grafech o kolik je silnější než 980 kterou nahrazuje a světe div se, recenze ty čísla potvrdily.

AMD jen uvedli že máme až o nějaký násobek lepší performance na watt + ukázali jak dvě slabé a levné karty dají na prdel jedné silné kartě a to ještě ne z vlastní stáje a najednou obrovský hype, přitom je to zcela normální jev a to člověk nemusí ani srovnávat karty z různých stájí a stačí porovnat své vlastní.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tak ja nevim, pro mne to moc hype neni. Ja spis pracuji s temi informaemi, ktere rikaji 390-390X. To preci bohate staci, aby si clovek udelal obrazek. Horsi to bude, pokud by se v testech ukazalo, ze to tak neni..pak by asi byli nasinci zklamani..tak snad nebudou.
Nvidia udelal dobrou praci, co se tyce jejich vlastni prezentace. AMD si hold vybrala jinou cestu..

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

tak s tímto souhlasím už pů roku se uvádí že výkon má být 390-390X když bude vyšší bude to příjemné překvapení... Když bude nižší tak to bude zklamání pro ty co se na ni něší... Rozhodně budou zcesty údaje o výkonu 960 či 380(X)... A opakuju nelítejme časem a počkejme siu na testy... Na PCT ale fakt na testy nejdu... Objektivita bodu mrazu + ten výčet her... no. Snad udělaj testy v SHW ať jsou aspoň nějaké relevantní české a jinak hurá na zahraniční weby no... z toho já chodím na TomsHardware a pak na srdcovku Guru3D (tehle web už tu je sakra dlouho a chodil jsem na něj už jako náctiletý) I na ovladačed pro ATI když jsem ji měl :-D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je teda hodně málo, čekal jsem 64 a vlhkej sen 80 a plný jádro 2560 shaderů.... Nemám rád karty s málo ROP, např. 8800GTX jich měla 24 (128 shaderů) a díky 384bit GDDR4 je to karta která při snížení efektů má surovej výkon na hraní ještě dnes na medium Full HD... stará přes 10 let... 13,8 GPixel/s. To samý GTS 360M / 240GT GDDR5 128bit/3600MHz / ta jich má 16 a v roce 2010 nebylo v notebooku nic výkonnějšího (taky ji měl MacBook Pro early 2010 jako max. volbu). Třicetdva...pfff, nevim nevim, to jich má Polaris 11 jen 16?!

Btw. si rovnou přičtěte 500kč jako dárek od Británie... Eurodolar 5% dole jen dnes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no, € aj $ klesli obidve, tj klesla len hodnota penazi, neznamena to ze stupne cena tovaru(snad, dufam, kua)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

tak jinak, dolar posílil o 5% pro eurozonu, pro brity o 10 %. koruna je navázaná na euro, kdyby nebyla, už dnes máme euro za 22kč, ale centrální banka z nás dělá socky, aby měli magnáti dostatek levnejch cvičenejch opic k pásu. Poděkuj ČSSD a zemanovi a jeho slavnejm pobídkám na montovny. Čili všichni mají práci, ale všichni mají hovno.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

hele nemáš v tom bordel? Zeman kritizoval ty kroky na oslabení naší měny. Jinak Doufám že ČSSD teď při volbách dostane řádně přes pysk stejně jako dostala ODS... To co předvádí teď s těmi policajty, to co předvádí že ani nerespektují rozhodnutí soudu a nechcou vyplatit peníze, to jak se snaží ze sebe dělat hodné jak pomáhají hodníkům v OKD přitomto je Bohoušovina ten bakala a OKD.... Snad lkidi nebudou tak blbí a pro pár korun, které zas ČSSD předodí lidem jako almužnu, tak se nezaprodají a nebudou je volit... A to píšu jako člověk co je sakra dlouho volil... Jenže koho chceš volit ... ODS je to samé samí kmotři samý podvod... TOP09 je nemysliselné a to i hlavně kvůli Kalousovi... ANO... mno tak NE :-) Rozumně vystupují Svobodní a nebo zvažuji Okamuru... :-) Ale omlouvám se za tuto odbočku to nemá s IT světem nic společného jen sem reagoval...

K těm cenám co je jen divočina spekulantů libra se za chvíli usadí a zas ji stoupne hodnota horší to bude s EU ta ztrácí půdu pod nohama a hlavně důvěru...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Spis darek od Kalouska potazmo samozrejme vsech tich ostatnich debilu co jsou ve vlade, na ministerstvu financi nebo v CNB.
Kdyby totiz Ceska republika prave od nastupu Kalouska do cela MF nezacala kupovat eurodluhopisy jak diva, byli bych na EURu dnes mnohem mene zavisli!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

to je ovšem důsledek opět zemana a dalších mašinfírů po něm, 1800 milliard ti jaksi nikdo v šekelech nepůjčí, primární je ta rozežranost rozpočtu na kokotiny a s tím začal opět bojovat kalousek (ale v blbou nejhorší dobu po krizi) a taky představil korunové dluhopisy. trošku se ti to pomíchalo

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hrdino a co sis teda nakonec koupil za základku? MSI to asi nebylo co?

A zajímalo by mě jestli mi někdy Tydýt (TyNýT) odpoví co je pro něj nepředražená herní deska?

Mám prachy naskladněný, počítač z 50% poskládaný a fakt už jen čekám na 480X v OEM verzi, Gigabite a Saphire rovnou škrtám, ty nechci.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Co je na Gigabite a Sapphire špatného? Nějaké objektivní nedostatky? Nebo jen špatné osobní zkušenosti s několika jejich kartami?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

používám Gigabite mnoho let a že jsem těch počítačů poskládal a poskládal a tahle značka mě nikdy nezklamala...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

mám zkušenost s jejich základkama a tím duálním biosem a prostě je to taková nemastná neslaná firma. Oni něco vyrobí, ale když po tom chceš výkon, něco upravit aby to jelo podle tebe tak to dělá paseku a nespolupracuje, všechno děsněsložity, musíš to ladit nějakejma wifiku*dacema. Pro normální uživatele, kteří to pustí a nic víc od toho nechcou je to OK. Ale já jsem asi moc náročný.
A Shappire je synonymum ke kancelářským aplikacím, snížili vždycky výkon všeho co dostali pod ruky. Dbali spíše na krásu, takže jejich karty třeba měli špičkové písma, pro grafiky asi úžasná věc, ale na to jim ve hrách hážu bobek.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

hele třeba na gigabytce mi letí ten procesor FX8320@4,6 a to už 5 let ta základovka mě stála 2100,- a taktování na ni je OK ladění taky... jak uvádím 5let provozu s přetaktovaným procesorem a žádný problém... takže i kvalita je v klidu... Samo že jsem narazil i na vadné kusy ale v poměru použité vadné to je prostě pomalu 0. Asi jsem měl štěstí... za posledních 10 let jsme narazil na 3 vadné kusy a ty mi hned vyměnili... čili byly vadne ihned ne že by se pokazily časem... Nemyslím si že bys byl víc náročný jak já :-D Sapphire sem se zatím taky vyhýbal... zatím s tím nemám zkušenosti a radši sázím na osvědčené...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel taky nekolik desek od Gigabytu a zatim byla vzdy spokojenost. Jedna mi jede s FX i prave tedka :)) Kartu jsem od nich nikdy nemel, tak tam nevim.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No já shodou okolností třeba poslední 2 grafiky a to
R9 270X http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4795#ov - ten chladič se mi fakt líbil :-)
R9 380X http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5678#ov
ta 270X jede známému v PC já mám nyní tu 380X... a pohoda... Všechny hry co hraju mi bez potíží jedou, takže já třeba po 480-470 nejdu leda že by se objevila výhodná nabídka. Já potřebuju do pracovního LP bez přídavného napájení... čili mě zajímá 460tka.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asus Z170-K kvůli dvoum věcem, byla rozbalená bez Dooma o 1200 levnější a má shared memory 1024MB - čili za 2600.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

no jak chceš, ale to mě taky naštvalo, že tam mají dva proty PS/2... proboha na co? Když každej normální má dneska už myš na USB?! Další věcí je to audio teda nic moc. No uvidíme, třeba se tady za pár let potkáme a můžeme referovat kterej Ašus nebo Ašrock je na tom líp.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

K comu je dobra ta shared memory? Len v spojeni s integrovanou grafikou?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

hele třeba mě se ož mnoho let osvědčují desky v hodnotě 2-2500 max 3000... koupil jsem i několikrát desku za více jak 4-5 tisíc, ale tak nějak jsem zjistil že jsem zbytečně připlácel... Já třeba dlouhodobě (opravdu mnoho let) používám Gigabyte a jsem v pohodě. Kamarád ulítává na MSI a je pravda že mi se taky líbí... Kdysi byla značka MSI synonymem pro nekvalitní a poruchovou techniku, ale dnes je tzo naopak sakra dobrá značka. Zato jsem úplně odešel od značky ASUS...
480X c vím není třeba někdy bude verze s GDDR5X pamětmi a to bude ta 480X... Jinak 100% si počken na nereferenční verze RX480... Nebo můžeš počkat až se ukáže 1060 aby bylo s čím srovnávat...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

chápu, ale zadej si do filtru:
Intel procesor s paticí 1151, čipset Z170, DDR4 ve verzi ATX nebo E-ATX (jiné základní desky neuznávám).
Jediná která je do 3000 je MSI pc mate, kterou mám v kancelářské kryse, není špatná, ale pro domácí kino jsem chtěl optickej výstup a slyšel jsem na asrock jen samou chválu tak jsem šel do asrocku, vždyť stál jen o 800stovek víc a vyzkouším ho, skušenost navíc.
A nevykládejte mi že mi na hry stačí nějaká B nebo H150, to vykládejte doma děckám, né mě, protože rychlost PC závisí na nejpomalejší komponentě. Leta letoucí jsem narážel na to že brzdou byla základka sama osobě protože se jednalo vždy o nějakou levnější kancelářskou. Takže neztrácejte čas tím že mi budete vykládat jak kancelářská základka stačí na hraní. Po skušenostech s PC Mate s Z170 vám už nevěřím!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?
+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

http://videocardz.com/61396/new-amd-rx-480-crossfire-benchmarks-hit-the-...

jůůů drží to krásně 82-87°C jako "nepodřená" Founders Edition :)

z GPU-z jde vidět že karta při tom max loadu začla dropovat frekvenci

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak max tych 82-87°C dosiahlo len raz, bezne to drzalo cca 70(tazko sa z grafu odcitava)
tj zase porovnavas 600€founder edition s 240€ kartami :D (a 1FE vs 2x v CF)
?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

No FE v default nastavení drží teploty do 83°C a je podstatně výkonnější i žravější. A i tady se lidi posmívali, byť dřívější NV reference na tom byly ještě o nějaký stupeň hůře.

Ale zpět k RX480.. Přišel hype, netopí - fotka s pofiderním teploměrem mířícím buhví kam na tělo chladiče. Na termo kameře se ukázala teplota ze zadní strany čipu téměř 72°C (video z YT staženo, ale dalo se najít i jinde)... teď vidíme teploty reportované kartou hrubě přes 80°C, hlavně u primární karty to atakuje spíše 90°

Ano teploty byly dlouho jiné, ale stojí za povšimnutí že v plném loadu ta karta byla jen velmi krátkou dobu. A jde vidět že karta snížila frekvenci, takže thermal throttling na téhle kartě bude taky. A když to sledujete ještě podrobněji, teplota stále stoupala, nebyla ustálená, když load klesl. Hlavně fany běžely s velkou rezervou, takže teploty to bude držet cca takové jaké jsou tam, ale při delší zátěži to přidá na fanech. Tomu odpovídá i screen z té OC utilitky, kde je limit 90 a target 80.

Zavěr... hype že to bude "studená" karta tím dost dostává na zadek. Je to stejné de facto u všech referečních karet a to napříč výrobci a příslušností. To že bude nějaká nereference nebo tam člověk dá aftermarket chlazení na tom faktu nic nemění (nižší teploty s aftermarket/nereferencí umí i konkurence).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přestaň furt lítat časem a počkej si na recenze + na neref. verze... pak můžeme všichni usoudit jaká ta karta je...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

vysedni z hype vlaku.

Hodnotím referenční kartu ne nereferenční

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A hodnotíš co přesně? Ty už tu kartu doma testuješ? Nebo hodnotíš další z anonymních fejků na netu? Asi tak jak jsi tu nedávno komentoval ten čínský fejk a porovnával výkon RX480 s R9 380, že...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hodnotím jednak předpokládanou hodnotu, tak i docela relevantní informace. Chápu že se vám to nelíbí. Ale klidně si 29.6. po 9 hod ET vzpomeňte

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nelíbí se mi, když je někdo demagog co vaří z vody. To je jediné co se mi nelíbí. Jinak AMD v tuto chvíli v PC nemám a jak dopadne RX480 je mi celkem jedno, protože nejsem cílová skupina. Takže nechápu, proč bych na vás měl vzpomínat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

asi s láskou :-D
lítá v čase neustále + už mnoho jeho předpovědí nevyšlo...
jak jsem psal já taky nejsem cílová skupina RX480-470 mě zajímá když už tak 460a to ještě ve specifickém provedení... Případně 1060-1050 v tomtéž provedení... A nic mě netlačí už mi není 20 abych seděl u her od nevidím do nevidím a musel za každou cenu mít tu TOP kartu abych se s tím musel chlubit :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ty nehodnotis kartu, ty hodnotis nejaky obrazek na netu a jeste k tomu podle mne spatne. Ten obrazek muze byt dost dobre taky fejk, jelikoz ty grafy tak uplne nestimujou dohromady...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

tohle srovnání mi přijde taky směšné za 1. brutální cenový rozdíl za 2. co se asi tak děje s kartami v SLI a CF? Že by se ohrávaly navzájem? čeče no asi to tak bude :-)
Jinak je fakt že na mě ta kostka v podobě chladiče působí příšerně... Prostě referenčky nebrat... a to myslím všeobecně pro FujEdici to platí stejně...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Děje se to že jedna karta má vyšší teplotu, druhá nižší. Jednak proto že ta nahoře má menší přísun vzduchu a také proto že je typicky i primární a běží ve větším loadu než ostatní karty - režije spojené s řízením.

Ale tady nevíme zda ty karty byly nalepené na sebe nebo třeba mezi nimi byly další 4 sloty volné. Za předpokladu nejhoršího scénáře - jsou nalepené hned na sebe, to ovlivní tu horní, na spodní by to nemělo mít zásadní vliv.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jedine co jde videt, ze si zase tak akorat domyslis veci, tak jako uz x krat predtim.. ;)

K tomu "dropovani"..co to vzit treba takhle, ze to mohl byt konec testovane sceny, kdy ten graf frekvence jde dolu a presne ve stejny moment se zacina snizovat teplota a ve stejny moment dokonce spadne frekvence pameti a jeste k tomu ty dva obrazky to maji ve stejny moment s tim, ze u toho druheho ten drop jde az k nule, to znamena, ze ta karta by v ten moment vlastne vubec uz nejela ? :))
A vubec nejlepsi.. vsiml jsi si vubec, ze GPU load graf zacina teprve v momente, kdy frekvence karty jdou dolu..to treba nedava vubec smysl, aspon ne mne ;)
A jelikoz maji nastavenou hdonotu na "MAX" tak jinak z toho obrazku vyctes pendrek.
Ale jinak troll s prehledem dal..akorat, ze uz zacinas nudit..
;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

frekvence šla o trošku dolů a tam zůstala po celou dobu vysokého loadu. S vysokým loadem se zvyšovala teplota.

"A vubec nejlepsi.. vsiml jsi si vubec, ze GPU load graf zacina teprve v momente, kdy frekvence karty jdou dolu..to treba nedava vubec smysl, aspon ne mne ;)"

Mě to naopak smysl dává. Asi netušíte jak se GPU umí chovat. Klidně může grafika držet max takt i v idle (nastavení driverů na režim maximálního výkonu) a když se zatíží, boost logika zjistí že bude dobré frekvenci snížit, protože začne dosahovat hraničních hodnot.

Temp target je z screenu oc utility 80° čehož ta karta dosáhla v podstatě okamžitě.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobre, omlouvam se. v tom pripade beru zpet a muzete mit pravdu. Treba se to chova opravdu jinak. U mne na Radeonu se to takhle ale nechova nebo aspon jsem nikdy nemel nastaveni, ktere by tomu odpovidalo. V tom pripade, tam asi je mensi boost nez udavana hodnota max, ktera je na obrazku a ktera je ale treba vyssi nez udavane specifikace. Ale to je asi tak vsechno, stejne se z toho neda urcit nic dalsiho.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

nepříjde Vám divné že BTJ tu už tolik nepřispívá, zatímco JirkaK tady svádí životní boj o 1080sátku?
Co když je JirkaK=BTJ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

to mi nesedí BTJ psal mnohdy až moc z cesty a ani nevěděl o čem píše neustále jsem ho musel odkazovat at si věci dohledá na google.
JirkaK je jen až moc zfanatizovaný a řeší svoje specicické požadavky jako by to byly ty hlavní a jediné i pro všechny ostatní...
Čili je mezi nimi velký rozdíl...
Jako JirkaK by si na PCT doslova rochnil tam by našel spostu přívrženců a i na EHW je slušná komunita fanatiků... Tady narazil na lidi co nejsou tolik zfanatizovaní... U mě si třeba naběhl tím, jak začal předhazovat, že mu tu kartu závidíme protože na ni nemáme... tak tímhle mě vážně namích... A potom mě u něj doslova baví jak fanaticky obhajuje tu FujEdici i když existují 1080 i od výroby s vodními bloky a i s lepším zpracováním (např napájecí kaskády). No a nebo mě vždy dostane to jeho cestování v čase :-D Kde třeba psal o 1070 za tusím 9-11.000,- a tím jak bude mnohem výhodnější jak RX480 kterému nasazoval naopak vyšší ceny...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

k té fanatičnosti, v českém webu převažují ti červení. Na jistém blogu všechny co nepějí ódy na AMD raději maestro zabanoval. A na pct se vždy do diskuse napytlíkuje spousta agresivních přívrženců červených co palečkují jak o život. Tady je to ohledně gk taková light verze zmíněného blogu. Hype a drobné "úniky" jsou brány za hotovou pravdu a červení se za ně bijí pomalu do krve. Věci se vždy vezmou za ten nejhorší konec pro zelenou konkurenci.

A k té 480tce - já ji spíš beru jako odpověď AMD na veleúspěšnou GTX970 kterou nepoškodila ani pomlouvačná kampaň ohledně horšího využití posledních 512MB VRAM. A dle odhadů by měla být soupeřem pro OC edice zmíněné NV grafiky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou tu oba tábory které mají své vyhraněné lidi s tím souhlasím. S čím nesouhlasím je že převažují červení... (PS: to barevné rozlišování mě baví :-D) Větší základnu má Nvidia a má i více fanatiků a mnohdy agresivnějších...

Pokud mluvíš o DDworldu tak je to často o tom jestli se asi lidi umí chovat či nikoli... Ano má svůj vyhraněný postoj. Ale třeba i když už jsem mu tam několikrát napsal jiný názor než je ten jeho a nebo i když jsme mu tam před nedávnem napsal, že je až moc vyhraněný, tak mě sic vypoklonkoval, ale slušně nenadával mi nic podobnýho...

Pokud mluvíš o PCT býval to kdysi super web ale díky tomu že se změnil v něco jako je blesk a hůř díky tomu že si tam kvůli následným přestřelkám obou táborů drží Zdendu Obermaiera, který je mimochodem horší jak Jan Stach (mnohdy před vydáním něčeho od AMD napíše úmyslné AMD poškozující lži a pak je smaže)
(Zdenda-maže, přepisuje, lže, maže názory co se mu nelíbí, Stach-aspoň píše konzistentně i když s tím jeho stalem nesouhlasím je až moc citově zabarvený)

Když si vemeš že mi JirkaK říkal že mám vyskočit z hype vlaku... jakého tím že jsme mu napsal ať počká na oficiální testy a vypuštění karet se držím hype vlaku??? Dyť napsal totální koninu a nesmysl... Nebo onen Hypevlak snad bude hrát roli v oficiálních recenzích???

970- nebyla pomlouvačná kampaň byl to sprostý ojeb na zákazníky... neberu to jestli byla dobrá, či nikoli beru v potaz to že zamlčeli pravdu a do světa uvedli nepravdivé údaje... a kdyby jim na to lidi nepřišli (a nebyli to AMD fanatici ti ty karty neměli...) tak by klidně lhali dál... A že jsou lidi hloupí a podpoří i podvod no to víme všichni jen sem nečekal, že jich bude tolik...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

u nás na českém webu mají větší podíl fandové AMD/ATi a jsou i ukřičenější. Tím hype je hlavně míněno že jsou fandy nekriticky přijímány kladné zprávy o novém GPU Polaris a ty špatně znějící naopak potlačovány.
JInak, Zdenda a Honza jsou jeden za 18 a druhý bez dvou za 20.
No a z našich webů jsou dva jasně pro AMD/ATi, jeden víc, druhý trochu míň, pak víceméně neutrální EHW a jeden zelený PCT....
Odchodem p.Jahody EHW jako klasický hw web skončil, takže skóre je 2 pro AMD/ATi a jeden pro Nvidia.
Ad 970 - přesné specifikace byly zřejmě zamlčeny, není to hezké ale nic to nemění na tom že grafika výkonově i spotřebou plní co bylo v testech a recenzích. Podobně to bylo s gtx660 kde se to propíralo víceméně okrajově. Faktem je že NV dělá gk pro dané období které zvládají s náskokem před konkurencí. Horší už mi přijde že Honza je proti gtx970 až maniakálně zaujatý že ji označuje jen za 3,5GB kartu ikdyž má plné 4GB, jen těch pomalejších 0,5GB si šetří dokud to jde a i pak je propad v jednotkách fps.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak o tom se můžeme přít, ale já mám zas pocit, že je víc Nvidia a vycházelo by to i z logiky tu základnu má Nvidia větší. třeba na EHW to poznáš hned jsou tam třeba Maťko911, sidey, Maudit, Vlko, HWSpeedy, SamanCZ, mikymauz... U těchto lidí vidíš prakticky nekritický pohled na Nvidii a naopak velmi kritický na AMD (prakticky vše od AMD je automaticky špatné)

U mě třeba to hype nenajdeš proto jsen nepochopil reakci od JirkaK... Jediný co jsem si myslel že je pravda a vycházel jsem z SHW.cz, bylo že karty půjdou taktovat na 1,5... Což jsem ve chvíli kdy jsem viděl tu kostku v podobě chladiče ihned vzal z5... A vidíš klidně kriticky napíši že ten referenční chladič je děs... (proto nemám rád referenčky)

Jsou tu 2 vyhraněné weby z toho jeden se tváří jako profi PCT druhý je blog DDworld a díky tomu Zdenda napáchá mnohem více škody... Naštěstí už mnozí prohlídli a on už fakt je brán oprávněněně za komickou postavičku IT světa. (díky tomu jak kdo postupuje si budu stát za tím, že je Zdenda horší)
-Diit je nakloněn AMD to ano, ale ne vyhraněn.
-EHW u něj je neskutečná škoda že M. Jahoda skončil :-( měl nejlepší nejvyváženější české recenze :-( Ale tak bys mohl i o EHW napsat že je nakloněno AMD... J. Olšán otevřeně řekl že fandí AMD a přeje té firmě aby se zvetila a bylo zde opravdu dobré konkurenční prostředí a v tom já s ním souhlasím. (Jeho názory jsou mi asi nejbližší)
-SHW na tento web jsi zapoměl :-) je asi můj nejoblíbenější a asi i nejvyváženější. (ale mám rád i EHW,DIIT)

Taaak správně s tím co jsi teď napsal o 970tce souhlasím a to bych klidně i podepsal... až na ten náskok... AMD mělo odpověď i když teda výkonovou nikoli provozní... jediná karta co opravdu utekla byla 980Ti ta byla bezkonkurenční. (ale třeba si stojím za tím, že 380X byla a je lepší volbou jak 960tka) Z5 k 970 a to je to proč bych ji nikdy nekoupil ani nedoporučil... Z principu nechci podporovat podvody na zákazníky, protože by se to nakonec mohlo vymknout kontrole...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

na SWH jsem nezapoměl, ale už je to jen novinkový web, spíš takový archiv. A EHW má bohužel nakročeno stejně. Takže zůstává na testování jen trojka PCT, DIIT a DDW blog.
No podvod, je zřejmé že marketingově chtěli působit tak aby nedali munici fandům konkurence. Je to špatné o tom není sporu. Ale vše běhá tak jak bylo slíbeno, výkon i spotřeba jsou takové jak byly udané. Já 970 vyměnil za 290 a jsem spokojený. Nejen co do výkonu ale i spotřeby a teplot. A většina zákazníků byla stejného mínění když hlasovali peněženkama proti Hawaii/Grenada přímotopům. Ve své třídě totiž 970tka neměla konkurenci, G/H jsou přemalované higend čipy s patřičnou spotřebou a nároky na chlazení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:-) asi jsem moc zásadovej :-) jinak Diit už recenze delší dobu nedělal a asi ani nedělá... takže testy jen PCT a DDworld...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ano máš pravdu s G jen bych k tomu dodal, že grafická divize musela táhnout celé AMD a tak nezbývaly peníze na vývoj a nyní i grafická divize má co dělat aby s tím málem co má udělala nějak kouzlila...
Nicméně ty grafiky nebyly špatné 7970 alas 280X byla třeba dobrá grafika (kamarád ji má dodnes a nedá na ni dopustit) a dá se říct, že vydržela s výkonem dost dost dlouho... její nástupce 380X (zde mě AMD vytočilo, že nevyužili plný potenciál toho čipua osekali ho!) je třeba dost dobrý osobně ho mám a jsem s ním spokojený. A podle mě je to lepší volba jak 960tka. Nakonec i Fury bez X a nebo NANO nebyly špatné když byly cenově na úrovni 980tky (tedy speciálně to NANO) . V té době byly lepší volbou jak 980tka. Nyní aby se NANO proidávalo tak by musela mít ta grafika cenovku kolem 10.000 to samé fury bez X.
Nyní přijdou ty nové 480-470-460 pokud se nic nepokazí tak by to mohly být hodně dobré grafiky co by grafické divizi mohly vrátit podíl na trhu a přinést tolik potřebný zisk pro další vývoj. Jednoho výrobce tu fakt nechci ani náhodou. Tak samo fandím procesorům ZEN aby se povedly. CPU divize tak přestane zatěžovat GPU a na procesorovém poli se to zas konečně začne hýbat...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

technicky jsou výrobky AMD/ATi špičkové, nic nelze vytknout. Jenže když přijde jejich použití tak rozšířený software pro jejich využití jaksi schází. Jeho vývoj je díky většímu pararelismu podstatně náročnější a AMD to hází tak jak je jen s minimální podporou. A to je významný rozdíl oproti NV která má svůj hw podložený výtečnou softwarovou podporou. Tady je vidět jednak chronická podfinancovanost a druhak přetrvávání stylu "inženýrské společnosti" kde se hledí hlavně na vývoj hw.
A zrovna já se zmíněné 290tky zbavil hlavně kvůli tragickému softwaru.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

ano SW podpora AMD má co dohánět moc se spoléhali na open komunitu... I když ovladače jsou už na Windows v pohodě a bez větších potíží, tak linux je na tom mnohem mnohem hůř :-( Nvidia se pustila do toho, že k HW začasli šít na míru i SW pro vývojáře, pro programy. A taky se pustila do podpory vývojářů her. V tomhle AMD zaspalo a ujel jim vlak.... maj co dohánět... i když snaha už tu jde vidět DX12 tu je díky AMD + teď dělaj i na podpoře pro vývojáře. Podpora Nvidie k vývojářům her mi nevadila do doby než zavedli uzamčený Game Works... O tom jak moc to poškozuje konkurenci můžem spekulovat... A ještě bych Nvidii otřísklal o hlavu jak zabili obrovský potenciál physX... Jsem byl nadšený jak se toho Nvidia ujala to jsem, ale netušil že to uzamkne a doslova pohřbí... To že nyní už je to volnější je sic moc hezké ale je otázka zda to není s kříškem po funuse... Udělali to až když zjistili, že sami to prostě neprotlačí a už není takový zájem...

PS: to je tak na osobni pokec nebo pokec pres TS ci facebok ci jiny chat at to tu nespamujem :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.