Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vega FE: 27. června, Vega RX: měsíc poté

Naozaj to bolo plynulé? V nasledovnom článku som čítal niečo iné:

http://www.dsogaming.com/news/amd-radeon-rx-vega-launch-siggraph-2017-en...

"as there was tearing during that demo and there wasn’t any FPS counter to show how the game was running"

Taktiež som po diskusiách čítal, že to bolo 4K 60 FPS ale to si asi niekto iba domyslel podľa toho čo som čítal teraz na dsogaming a aj tu. Pretože s 2 Vegami mať iba 60 FPS s nastaveniami, ktoré 1080 zvláda lepšie podľa niektorých testov by bolo celkom zlé. Aj keby tie 2 Vegy mali také FPS ako jedna 1080 Ti by bolo na nič...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, taky si nejsem jistý co autor článku viděl, ale tearing rozhodně nepovažuji za plnynulý chod a jasně to svědčí o tom že to řešení má problém držet snímkovou frekvenci.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nesvedci to vubec o nicem, treba jsou jen jeste nedodelane ovladace. Porad ma AMD spoustu casu, kdyz bude herni Vega vydana za 2 mesice a realne na trhu nejdriv za ctvrt roku, zname AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co s tím mají co do činění ovladače? Vidím jasný tearing nehledě na komenty níže, je zcela irelevantní jaký ovladač to má a jaký bude mít, to totiž nezmění fakt že tam ten tearing je

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A čo má tearing spoločné s FPS?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co má společného plynulý chod s FPS.

60 FPS nebude plynulé pokud 59 snímků půjde po 1ms a poslední bude trvat 931ms, bude to naprosto nehratelné

20 FPS bude plynulých když každý snímek bude přesně 50ms. Oproti situaci nahoře to bude plynulé a hratelné.

Tearing je jasný příznak nerovnoměrného chodu = neplynulosti. Tearing může být při 20 i při 200 FPS.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji nastudovat co je tearing. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

a matiku :)

"60 FPS nebude plynulé pokud 59 snímků půjde po 1ms a poslední bude trvat 931ms, bude to naprosto nehratelné"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

zkus nam prosim popsat kde je v te matematice chyba
Jen at vime jestli chodis do 2. tridy nebo uz do 3.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A neni nahodou v tom, ze 1sekunda ma 1000milisekund, takze 59(60, zalezi jak to pocitate)ms na prvnich 59snimku je v pohode, ale kdyz k tomu pricteme tech zbivajicich 931, tak dostaneme 990ms, coz neni 1000 :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se vzdy 60ty snimek vygeneroval presne v 1000milisekundu tak asi ano, ale tak to nefunguje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám tedy řekni, jak to funguje :) Rád si to poslechnu...

P.S. co znamená to "S" ve zkratce FPS? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fanatik Jirka si plete tearing a stuttering...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> tearing rozhodně nepovažuji za plnynulý chod a jasně to svědčí o tom že to řešení má problém držet snímkovou frekvenci

Vase prohlaseni jasne svedci o tom, ze o grafice nevite zhola nic. Tearing nastava kdyz framebuffer grafiky neni synchronizovan s vykreslovanim obrazu monitorem, a muze nastat pri jakemkoliv FPS, od jedna do nekonecno. Pripadne nastava, kdyz kamera snima video, pricemz snimani neni synchronizovano s vykreslovanim (= obvykly pripad). S vykonem to nema absolutne zadnou souvislost.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně vím co způsobuje tearing proto tady všude píšu VSync all day long.

Snímání kamery není synchronizované, ale to bych neviděl několik roztžených částí obrazu jako na videu, přesně to co vidím na videu je ukázkový příklad tearingu obrazu.

Kde jsem zmiňoval výkon?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tearing na videu nahranym z projekcniho platna je dukaz toho, ze to neni plynuly, jo? pri kazdy prezentaci uz se tesim, jaky kraviny zas nv-fans vymysli.. (:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nedá sa z toho vyvodzovať ani to, že to plynulé bolo. Okrem toho na tvojom mieste by som si nedovolil písať kto si čo vymýšľa po tom čo zvykneš robiť ty pod každým článokm o NV. :-) Zaujímavé, že podobný tearing nejak bežne na prezentáciách nevídávame. Ale beriem to, že z natáčaného videa sa nedá nič extra odvodzovať v tomto smere. Takže ani sám nerobím žiadne závery. Dal som iba určité neoverené info do diskusie, kde sa normálne pýtam, prečo si inde myslia niečo iné. Pričom nič konkrétne nekritizujem ale za to hneď schytám kritiku sám.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pod 60 je nesmysl, jedině, kdyby byly 2 Vegy výrazně pomalejší, než jedna Vega.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pusť si video z konference ve chvílích, kdy někdo z lidí z AMD ukazuje nový hardware, publikum si to fotí s bleskem a posunuj si video snímek po snímku, třeba takto:

http://diit.cz/sites/default/files/epyc-frame-a.png
http://diit.cz/sites/default/files/epyc-frame-b.png

Světe div se, tearing není jen v obraze vykreslovaném Vegou, tearing je v celém záznamu akce. Důvodem není nic jiného než fakt, že kamera, kterou je to natočené, používá patrně elektronickou závěrku a zachycuje obraz po řádcích, nikoli jako celek. Jaký smysl má vyvozovat z vlastnosti použité kamery výkon grafické karty, asi není třeba rozvádět…

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Prostě to o výkonu Vegy nic neukázalo. Jen ukázalo to, že AMD je fakt s marketingem na štíru a někdy působí jako parta amatérů. Tak snad to napraví reálným výkonem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem jasný tearing v projekci, kdyby to byl celý obraz, byla by roztrhaná i Lisa, že... není.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V projekci? Vždyť to vůbec nebyly záběry z plátna... leda teda, že by Lisa byla kouzelník a mávala rukou za plátnem. :D
Ty jsi to ani neviděl. :o))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, běžte se ztrapňovat někam jinam.
Tearing není ani v nejmenším důsledkem nízkého výkonu.
Tearing se vám může objevit jak ve vyšších, tak v nízkých FPS.
A vysvětlovat vám to nebudu - sami byste si měli ověřit, zda víte, o čem se to vlastně chystáte psát, než tak učiníte...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pustím si to večer. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Důvodem není nic jiného než fakt, že kamera, kterou je to natočené, používá patrně elektronickou závěrku a zachycuje obraz po řádcích, nikoli jako celek"

a nebo analogovou kamerou, ta dela totez. (analogovou jako VHS, ne jako celuloid)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nebyl zapnutý v-sync + blbě nastavená kamera.

"The frame rate was uncapped and no V-Sync was used since there was visible tearing during the demo."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z toho mi vyplýva, že z hladiska marketingu urobili chybu. Predsa len tearing na prezentácii nevrhá dobré svetlo na žiadnu GPU. Hlavne nie v dobe free-sync a G-sync. Už predsa len mohli použiť freesync monitor keď sa rozhodli niečo ukázať. Ak to teda nebolo na plátne. Záznam si pozriem večer. ešte som ho nevidel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tearing nesouvisí s výkonem procesoru ani grafické karty, takže na prezentaci nevrhá žádné světlo. Mimochodem, díky tearingu bylo možné dopočítat, na jakých FPS to běželo. Výsledek vůbec není špatný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhľadom na to, že sa tearing prejavuje vo veľkej škále rozsahu FPS, môžem vedieť ako sa podľa neho dá vypočítať možný framerate? K akému číslu ste dospeli? Toto ma celkom zaujíma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tearing nesouvisí s výkonem procesoru ani grafické karty, takže na prezentaci nevrhá žádné světlo."

To jak je prezentace posuzována nemusí souviset pouze s výrobkem, který je prezentován, ale i s provedením (prezentace). Jde o to jak zapůsobit na diváky. Proto to bývá pečlivě naplánovaná a promyšlená akce/šou.
Např. můžete mít super výrobek, ale když bude prezentován bezdomovcem v nádražní hale, tak si ho asi nikdo nekoupí.
Už to, že se spekuluje o nízkém výkonu kvůli tearingu je snad důkazem, ale klidně to také mohl být úmysl(video jsem neviděl), byť na to pmn není pro AMD vhodná doba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehmmm. Tearing je ale vidět i když máš 80/110/180/550FPS na 60Hz monitoru s vypnutým VSYNC. Tak o co jde? V podstatě je tearing vidět pokaždý když je vyplej VSYNC a nesouhlasí FPS s Hz monitoru.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V podstate to naozaj nič o výkone nehovorí, len to nepôsobí dobre v dobe kedy je snaha presadzovať freesync resp. G-Sync, ktoré majú práve takéto neduhy odstraňovať. To je všetko. A nebol som si istý niektorými informáciami, ktoré som čítal inde, tak som sa proste spýtal. Nevidím na tom nič zlé a ani dôvod na to, aby ma tu toľkí omínusovali. Podľa mňa už keď to prezentovali bez ukázania framerate, mohli zapnúť aspoň V-Sync. Ale tak to je môj názor. Niekto môže mať iný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX Vega - datum vydani v pondeli 31.cervence, ale mozna i v utery 1.srpna. Znamenam si, ikdyz stale jeste nevzdavam odklad na 1.zari, (pravdepodobnejsi je 29.srpna). ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám za to že to je termín představení, nikoli uvedení do prodeje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to mozne, u AMD jeden nikdy nevi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Heh, menší než "poloviční výkon 1080Ti". Tomu tak věřte. Určitě AMD osadilo HBM2 a stvořila velký čip s novou architekturou, aby byl jen o něco málo výkonnější než mainstreamový Polaris. To je tak možná Crhova masturbační fantazie, člověk při smyslech to musí okamžitě zamítnout. Vzpomeňte na ty spekulace o Ryzenu, že není schopen dosáhnout potřebných taktů a podobné nesmysly. Dnes vypadá Intel se svými cenami směšně a vydává 18jádra aby si udržel alespoň pomyslný výkonnostní trůn, který však většinu nezajímá a je asi stejně důležitý jako Titan X ve světě GPU. Já věštím porážku 1080Ti stylem Vega více výkonu za méně peněz a Titan X bude jen trochu výkonu navíc za skoro 2x tolik - stejně jako je Ryzen 1800X vůči současnému HEDT Intelu - ta podobnost nebude náhodná, AMD to naceňuje schválně takto, aby nebylo pochyb

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo fajnové pro všechny, i pro nVidia fans i pro AMD fans. Tak či tak si odkládám peníze a ač mě mrzí, že se nenaplnily moje *********** fantazie, beru to z té lepší stránky - můžu šetřit o pád měsíců déle :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Heh, menší než "poloviční výkon 1080Ti". Tomu tak věřte."

Ja tomu neverím tiež. Skôr čakám, že to bude minimálne medzi 1080 a 1080 Ti. Nemyslím si ale, že by porazili 1080 Ti. Keby mali čip takého výkonu, nemuseli by posúvať vydanie. Myslím si, že ladia výkon aby sa dostali čo najviac k 1080 Ti. No veď uvidíme čo z toho vypáli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak že Vega porazí výkonnostně 1080Ti doufají snad všichni. Musí to tak být, kdyby neporazili čip postavený na rok staré platformě - byl by to docela fail.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemluv za všechny. Já si třeba nemyslím, že porazí 1080Ti. Podle mě jen pod Vulkanem.
O tom jestli to bude fail nebo ne rozhoduje cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chce být AMD vnímána jako firma, která se výkonnostně na špičku jen dotahuje a soupeří pouze cenou, tak prosím. Tohle je ale z obchodního hlediska velmi nepříjemná pozice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že takhle už je pár let AMD vnímána, takže to nebude žádná novinka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U CPU už tomu tak není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt jo? :o) Já jsem fanda AMD, ale který cpu od AMD je tedy lepší než Intelu? Pokud tedy neřešíme cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny Ryzeny, bez výjimky. A až bude ThreadRipper a EPYC, tak proti nim nebude mít Intel nic lepšího v dané kategorii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš pravdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem? Argumentuj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele Jaroslave, já vím že jsi velký fanda AMD, tak jako 90% lidí tu okolo. Nic proti tomu nemám... i já jsem v podstatě jejich fanoušek a rád bych si AMD pořídil už jen proto, abych je podpořil. Ale jaký cpu si mám na hry koupit místo 7700K, které mi fičí na 5GHz? A než začneš házet moudra o min. fps/DX11/streamingu apod, tak si napřed vyhledej nějaký testíky pls.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám napríklad aktuálne i7 3770K pretočený na 4.5 GHz. Pozeral som pár testov a porovnania na youtube kde proti tomuto CPU stáli raz 7700K a potom aj Ryzen 1800X. Normálne by som do toho 8 jadrového CPU aj išiel. Oproti môjmu terajšiemu CPU je citeľne lepší a aj keď stráca na 7700K, tak by som ho kúpil práve kvôli tým 8 jadrám a 16 threadom. Pocitovo si myslím, že by mohol vydržať vďaka tomu dlhšie bez výmeny. Ale to nepíšem ako fakt. Je to len niečo čo si myslím ja. Takže dá sa z dlhodobejšieho hladiska uvažovať nad 8 jadrovými Ryzenmi podľa mňa. Je samozrejme možné, že by mi to nepomohlo v konečnom dôsledku, ale to sa teraz nevie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta otázka byla položena trochu jinak: "AMD vnímána jako firma, která se výkonnostně na špičku jen dotahuje a soupeří pouze cenou". A tady Jaroslav tvrdí, že už to tak není. A já si myslím, že to tak pořád je. Protože AMD dotáhlo Ryzenama Intel a soupeří cenou. Přesně to sedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ. Takto to sedí aj mne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD musí mít s grafikama velkej problém, už měsíc lidi čekají na to až milostivě budou k mání nějaké RX 570 nebo 580, u některých modelů se datum dodání stále oddaluje. RX 470,480 jsou stažený nebo rozprodaný takže ani tady nic není. Kdo chce trochu výkonnější grafiku dnes tak jedině Nvidia. Smutná bilance firmy AMD, měl jsem ty grafiky rád pod značkou ATI. Možná by bylo lepší kdyby tu divizy prodali někomu schopnýmu, který by obnovil věhlas značky ATI.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kryptoměny... už se tu řešilo v jiném článku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD si to ale způsobilo samo. Marketshare mězi těžaři nikoho nezajímá ale vývojáře her zajímá hodně kolik % hráčů má to které GPU. Podle mě je to to marketingová chyba a navíc se to opakuje - nepoučili se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se dá dost těžko dopředu předvídat, kdy přesně horečka po kryptoměnách přijde. AMD nemohlo vědět, že hodnota kryptoměn tenhle měsíc vystřelí takhle vysoko a tím rozpoutá obří zájem o AMD grafiky. Navíc předzásobení není ani tak věc AMD, jako jednotlivých výrobců.
Trh grafik pro těžbu tu je a není malý. AMD za něj je rádo, protože prodává a to je priorita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty lidi nemají nejspíš představu o tom, kolik těch grafik se vejde do jedný cryptofarmy. Jsou to tisíce karet a ta farma není jedna. A AMD má prostě grafiky na který se líp a efektivněji dělají minery. Je to ale spíš náhoda než úmysl AMD vyrábět takové grafiky a možná prokletí(možná požehnání) GCN architektury.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hráči tenhle výpočetní výkon nepotřebují takže na herních kartách může být (klidně uměle) omezen. Profíci si koupí profi kartu naceněnou tak, aby se těžařům nerentovala. Tohle je v této situaci správná strategie i když na první pohled vypadá "hnusně".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, AMD prodá vše, co vyrobí. Možná to není optimální pohled z perspektivy hráčů, ale výrobce vydělává. Ono to samozřejmě má i svou stinnou stránku, když těžaři začnou své farmičky rozprodávat - tam to ale zasáhne i konkurenci a navíc u těchto karet bude vyšší úmrtnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to presne tak, jak tu lidi pisou. Momentalne je pro AMD super, ze to tezari zkoupili, protoze proste vsechno co AMD vyrobila ma prodany a muze z vydelku v pohode investovat do dalsiho vyvoje pripadne splacet pujcky a nestoupa ji urok.

Jenze na druhou stranu je otazka, jestli je kryptobyznys dlouhodoba zalezitost, to je dost na vazkach a pokud se kdejakej vyvojar podiva na Steamu a zjisti, ze 90% grafik je NVidia a navic podil NVidie jeste stoupa, tak proste vyvojari her budou optimalizovat pro NVidie a nasledne bude pro NVidii podstatne jednodussi presvedcit hrace, aby koupili kartu od nich, protoze na ne jsou optimalizovane hry.

Druha vec je, ze Vulkan ted tak trochu zije v symbioze s AMD a malo AMD grafik muze znamenat i mene her na Vulkanu, coz bude mit pro cely hracsky svet nepriznivy dopad.

Tak ja tenhle pruser, ze jsou RX580 a RX570 dlouhodobe vyprodane vidim jako dost selhani z meho pohledu hrace, ktery se o kryptomeny nezajima.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A další věc. Je sice hezké, že AMD má teď dobrý odbyt, ale až za 2 roky půjdou do bazaru s roční zárukou, tak to prodeje nových může dost zadusit.

P.S. O to větší škoda, ře nemá Vegu. Možná by ji vyprodala všechnu a hodně draho ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To uz tu bylo po manii 2013/2014 a nemusi to byt ani dva roky. R9 290x koupena za 16K sla po pul roce tezeni za polovinu a dotycnej byl rad ze ji udal. Tech grafik tenkrat byly plny barazy. Hraci koupili levne grafiky se zarukou a v kramech zbejvali r9 280/290/390 dlouhe mesice po skonceni vyroby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poprosim konkurenciu 1070 do boha uz konecne. Kto ma zato davat 450€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, Jaroušku, měls pravdu... gratuluju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konec května a pořád vlastně víme hovno. Krom priblizneho data vydání... To je mi pokrok tedy. S takovou to kolem Vánoc snad bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak a je to tady znovu. AMD opět oddaluje "herní" Vegu a po zkušenosti s naskladněním karet v naší zemičce budeme rádi když se objeví v září a to jsem dost optimistický. Do toho nechápu ten jejich fail s přeznačením těch samých karet Polaris. Plus 5-10% výkonu a spotřeba o cca 30% výše. Za to by všichni Nvidia rychle odsoudili. A nejhorší na tom je, že předchozí modely alespoň byli skladem, nyní je to opět ostuda, protože hráči koupí konkurenci a nemají na výběr. Tak hlavně že se musel dělat hype okolo Vega již od loňského září. Nvidia byla před vydáním Polaris zticha a pak dodala grafiky Pascal ve všech třídách se skvělým výkonem a spotřebou. Jednoduše a efektivně. Držím palce skalním fans červených, protože už si z nich AMD dělá trochu blázny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám z toho podobný pocit. V posledním půlroce kupuji již druhou kartu a zase Nvidia i když bych rád něco od AMD. Je to jejich politika, tak sklízí co zasejí. To, že je lidi u nás nezajímají v podstatě dali najevo už před lety kdy začali určité modely dodávat jen Číně (R9 370X) potom ta ořezaná RX 460, která jim leží na skladech dodnes. Jak píšu je to jejich věc, ale dělat si z někoho blázny nejde do nekonečna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

460 není špatný produkt, ale chtělo by to zlevnit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.