Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Radeony RX 500 uvede AMD 18. dubna

Už se nám to pěkně kombinuje - Ryzen 5, Radeony RX 5xx, Biostar ukázal první ITX desky... Takže ke konci dubna to snad konečně bude komplet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Komplet? Ještě vám budou chybět paměti DDR5 na 5000 MHz. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový dotaz na hardwaru znalejší kolegy. Dejme tomu, že na APU (krom toho, že budou až buhvíkdy) nechci čekat a nestačil by mi ani jejich výkon, R7 nebo alespoň R5 je "cajk" ... nicméně zatímco využiju výkon procesoru, grafiku potřebuju jen na základní "konzolové operace", cokoliv integrovaného (neřku-li diskrétního) je až zbytečně výkonné. Jestli jsem to správně pochopil, některé AM4 desky, co už jsou na trhu, mají sice HDMI/DP/D-SUB výstupy, ale ty budou asi bez APU hluché (nebo spíš slepé), jest tak? To znamená, že pro "serverovatější" účely budu asi muset přihodit diskrétní grafiku, což znamená :
* zbytečně zabraný PCIe slot ;
* o něco vyšší spotřeba celé sestavy (byť u nějaké pasivně chlazené "socky" to asi nebude takové drama) ;
* litříček navíc (nic moc levnějšího nového sehnat nejde, co jsem tak koukal).

Má otázka tedy zní, zda je reálné očekávat, že některý z výrobců prken přijde s boardem, jenž bude mít přesně za těmito "servisními" účely nějakou párdolarovou nejsockoidnější grafiku integrovanou, nebo to není technicky (a/nebo politicky vůči AMD) možné a nezbývá, než "to řešit diskrétně" :) (případně čekat do alelujá na nějaké to APU, bude-li výkonově postačující). Díky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky to samozřejmě možné je, dříve z podobných důvodů existovaly serverové desky osazené třeba čipy Rage XL nebo XGI Z7:
http://diit.cz/data/images/thumb/18625_2b9e5e4fbd.jpg

Předpokládám ale, že pro socket AM4 takové řešení nikdo vyvíjet nebude - není to serverová platforma a poptávka asi bude příliš nízká na to, aby se to vyplatilo.

Pokud jde jen o účely zobrazování, nevidím důvod, proč nevzít starší pasivně chlazený low-end z druhé ruky za pár stovek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo udělá serverovou desku (celkem tomu nic nebrání) tak ta bude mít integrovanou grafiku. Ale většinou se dává fakt něco opravdu starého, jako Matrox 200, apod. a jen d-sub.
Pro desktop musíte počkat na APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Matrox G200 byl v originále AGP, to je ale 20 let stará karta, které by ani PCIe -> AGP |HW můstek| nepomohl - protože to má DirectX 8.x, jestli vůbec - jdou na to jen XPčka. Pro masochisty je tu ovšem Linux.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm vsim sis ze bylo zminovany serverovy pouziti? XP/DX je v tomto kontextu totalni nesmysl. Vlastne by byl masochismus dat na server wokna :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No překvapilo mne, jak dlouho ten čip na serverových deskách přežil. Teď tam dávají nějakáý integrovaný v ARM procesoru, co se stará o IPMI, případně ekvivalenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tak jak píšeš jsem to myslel, něco tam dávají, ale už to není G200.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud pokukuješ po procesoru za 10000Kč (+ deska, +RAM), tak budeš muset holt něco přihodit - a tady bych ti doporučil nevydanou RX550 s Polaris 12, bude ovšem tak za 2500,-.

Kdyby totiž hypoteticky někdo takovou desku vyrobil - jakože zatím mají problém vyrobit dostatek i normálních desek -, stejně tu onboard kartu bude muset připojit přes PCIe z CPU, kde je pouze 16 linek, takže bys měl ve výsledku v obchodě desku s nejrychlejším slotem x8 3.0, a takovou bizarnost by nikdo nekoupil. Výsledek je totiž úplně stejnej, jako když tam dají x16 3.0 a do ní si uživatel píchne RX 460/560/550, kteréžto karty mají max. x8 3.0.

To je tedy v kostce co se týče integrace grafiky na desku. Pokud ti nebude stačit výkon APU 4/8, dodatečné grafice se nevyhneš, pokud teda nechceš čekat na něco, co nikdy nepřijde. A upřímně, dříve se testovala i rychlost ve 2D, takže bych spíš pokukoval po novince, než po nějakém šrotu, co ti odpálí desku, jak tomu prdnou kondíky a o jehož rychlosti se dá s vážností pochybovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, že cena diskrétní grafiky vzhledem k celé nové "ryzenovské" sestavě není nikterak zásadní, neřku-li fatální, ale čekat na novou grafiku za 2500,- Kč je IMHO opravdu overhead. Nato, aby se člověk občas připojil na textovou konzoli, případně do základní instalační grafiky (ano, samozřejmě mluvím o Linuxu, nevím, co je na tom masochistického, v serverovnách půjde evidentně o dominantní variantu), nepotřebuje opravdu řešit dX, GL, výkon ve 2D/3D ... a zatímto účelem bohatě stačí nejlevnější pasivní karta z Alzáče (byť právě i ta je relativně drahá, viz má zmínka o litru), klidně nVidiácká a tudíž s potenciálně problematickým a značně nevýkonným nouveau ovladačem - na tu konzoli je to fakt fuk.

Shodou okolností mám v kanclu asi 8 let starý křáp, co kdysi kdesi dělal serveřík a pak se mi posunul na "desktopový stůl", je tam nějaký 64bitový 4jádrový Athlon (jeden z prvních) a na prkně integrované cosi, tuším nějaká R1200, nebo jak to tehdy AMD či ještě ATI značilo. Kupodivu i dnes to na běžnou ajťáckou desktop agendu (terminály, RDP/VNC, browsení s několika desítkami tabů) docela v pohodě stačí. Ale rozumím tomu, že v tehdejší "neAPU době" byl asi tlak na výrobu desek s onboard grafárnou poněkud větší než dnes...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, ale obávám se, že tady se tvoje poptávka nepotká s nabídkou. Netvrdím, že by nešla nacpat grafika na desku (ne na ITX, ale od mATX určitě jo), ale pak by z toho byla serverová deska s max. PCIe x8 3.0, což by v obchodě nepůsobilo dobře. Nevim. Bylo by to řešení a la Mac Mini Server, ale s velikostí "normální" desky a s málo sloty. Chápu, co hledáš, třeba to někdo spáchá. Ale zbytečně by si přidělávali práci s deskou, když tam můžou dát jen slot a jak sám říkáš, uživatel si tam píchne, co chce. Takže můžeš čekat půl roku, rok, než to někdo vydá... to je moje "námitka". Ale třeba se pletu a takových desek se vyrábí a prodává hodně....(?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite pockat na RX570 a RX580, da se predpokladat, ze budou hodne optimalizovane, protoze co si budeme nalhavat RX480 byl dost nedodelek.

Jinak souhlas s danim prednosti RyZenu R5, na ten ceka hodne lidi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Urcite pockat. Ale zadny zazrak by sem necekal. Proste x ty stepping polaris gpu. Podobne jako kdysi r9 290(x) -> r9 390(x). Jen to co bylo v 290(x) jako oc byla v 390(x) zakladni verze. Takze ocekavam rx580 na 1340 MHz jako maj ted nereferencni oc verze s tim ze se to vleze do puvodni spotreby rx480.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k tomu ze se ma jednat o nove oznacovane jadro Polaris10XT2 , tak cekam trosku vice . A i AMD prohlasilo ze nestihli do puvodni Polaris10 vse co meli v planu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I jádro R9 390/390X mělo nové označení (Grenada). Nové označení znamená jen to, že došlo k nějaké změně, kterou ale může být i revize kovových vrstev nebo varianta procesu.

HD 7970 -> HD 7970 GHz Ed. - obojí Tahiti, totéž jádro, nanejvýš odlišný binning
R9 290X -> R9 390X: Hawaii -> Grenada, došlo k určité změně
HD 7870 -> R9 270X - Pitcairn -> Curacao, došlo k určité změně
HD 7790 -> R7 260X: obojí Bonaire, totéž jádro, nanejvýš odlišný binning
R9 285 -> R9 380X: Tonga -> Antigua, došlo k určité změně
RX 480 -> RX 580: Polaris 10XT -> Polaris 10XT2, došlo k určité změně

Změna názvu znamená jen to, že k nějakému zásahu došlo, ale už neříká, jak výrazný byl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si menší OT. Před pár dny se tady objevila spekulace ( http://diit.cz/clanek/bug-windows-10-zpomaluje-ryzen ), že bug ve Windows 10 způsobuje horší výkon ryzenu v některých aplikacích/hrách. když nyní AMD tuto informaci popřelo viz https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/03/13/amd-ryzen-com... bylo by asi vhodné to i zde uvét na pravou míru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvedeni na pravu miru:

Bug se vyskytuje, AMD ho popira, idioti. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BUg se vyskytuje, ale AMD prohlašuje, že ne ve Windows, ale v hrách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepopírá. Myslí si, že to není v scheduleru, ale spíše jinde ve struktuře systému.

We do not believe there is an issue with scheduling differences between the two versions of Windows. Any differences in performance can be more likely attributed to software architecture differences between these OSes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jsou to vůbec stejné bugy? Klidně mohou obě firmy mít na mysli dva různé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek už je nastavený na dnešní 13. hodinu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Radeony RX 500 uvede AMD 18. dubna"

Kdyby je uvedli včera tak bylo pozdě :(
Jenom doufám, že tentokrát bude lepší škála nabídky jak cenové tak i výkonové, ne jak u předchozí řady kdy jsem se rozhodoval mezi RX 460 a 480, protože nic mezi nedávalo smysl. Takže tam byla 3000,- díra a nakonec jsem zjistil, že nejlepší je vzít GTX 1050Ti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jo? ja si pamatuju, jak vsichni kritizovali ze rx 470 je vykonem moc blizko rx 480 a cenove je mnohem vyhodnejsi, takze nema cenu kupovat rx 480.. nejlepsi pomer cena:vykon mela rx 470.. http://diit.cz/clanek/recenze-radeonu-rx-470 <-dole

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete, aby vám neběhala půlka OpenGL aplikací tak si to kupte :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.