Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nové Radeony RX 580 už se prodávají i za $900

Blby je, ze kryplo horecka zrovna zasahla do letni herni sezony. Jinak klidne at nasadej 2000 dolaru za kartu, jen tat se kryplobaroni prohnou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Blby ? Je leto.. deti si maji hrat venku a ne na pocitacich. Takze naopak doba naprosto idealni. Na dlouhy zimni vecery straveny hranim uz zase bude grafik dostatek.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, bylo by to idealni, ale realita je takova, ze si deti hrajou o prazdninach na pocitacich a je z hlediska herniho prumyslu dost problem, kdyz nejsou na trhu odpovidajici herni grafiky. Vyvojari her z nastale situace rozhodne radost nemaji a jen to podpori konzolovou cast trhu oproti hernim PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim z ceho vychazis. Ale podle seznamu her co maji vyjit v cervnu a cervenci to vypada, ze vyvojari her stejne zadny zasadni hry na tuhle sezonu necili... Cileni je az na srpen a obvyklou "back to school" sezonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to spolu souvisi, protoze nedostane-li ditko za vysvedceni novou grafiku respektive novy pocitac, tak se to nasledne odrazi minimalne v celem dalsim kvartale na prodeji PC her.
Samozrejme to muze mit jen maly vliv nebo taky velky, ale kazdopadne neni pro herni trh dobre, ze v dobe vysvedceni nejsou k dostani herni grafiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz sem psal nahore... deti si v lete maji hrat venku a ne sedet u pocitace. Verim tomu, ze tech nezodpovednych rodicu co by ted dali ditku herni pocitac je naproste minimum. A kdyz uz ditku daji pocitac, tak na hry stejne nezbylo. Cili vysledny vliv na prodej her bude nula.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemer to optikou nevyznamne Ceske republiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mimo tuhle republiku se pro zmenu kupujou hotovy sestavy, kde maji vyrobci dopredu nasmlouvany odbery komponent od vyrobcu. Takze je zatim zasadni nedostatek grafik nepostih.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě tu někdo pořád tvrdí že děti hrají na kartách, které stojí výrazně méně tudíž absence takových karet je pro "herní léto" naporsto irelevantní,

nebo že by už děti měly na lepší karty?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RX570/580 je v podstate detska grafika. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale kdyz tu nekdo pise o herni sestave za 13 tisic kde 5 vezme monitor a system, tak o tehle grafice rec prece byt nemuze

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dětská grafika momentálně za $1500: http://imgur.com/hpwdd7J

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak že trh nepotřebuje technologicky ehm jednoduší karty od NVIDIA.
Jen doufám, že podobně "užitečné" nebudou APU s ZEN + VEGA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem včera stáhnul blockchain a zkouším ten svůj "klenot" využít k těžbě, tak uvidíme, jestli ještě musím do práce. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne abys z tech penez nezblbnul jak cesky bitcoinovy obr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vidim jak vydelky krasne padaj, tak ani nepotrebuju vedet co a na cem tezis a muzu rict rovnou, ze te prace nemine :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud by někoho zajímalo, jak to asi tak aktuálně vypadá - popsáno od člověka, který si to chtěl jenom zkusit - tak jsem za den, co se tím zybývám, po různém experimentování vydělal asi 12 korun. :-) Potenciál té grafiky, pokud to dobře počítám, je vydělat asi tak + - 110 korun za den (24 hodin), počítač přitom propálí elektriku asi za 40 korun, rozdíl je teda nějakých 70 korun - a bude se to zhoršovat, obtížnost najít blok se za poslední měsíc u Etherea cca zdvojnásobila, takže pokud to takto půjde dále, budou bazary u nás plné nejpozději ke konci prázdnin, v Číně asi později. Samozřejmě může narůst kurz nebo klesnout cena elektřiny (ha ha), takže to je plus mínus.

Pokud se tím člověk vyloženě nechce živit profesionálně, tak to asi nemá moc smysl. A tím profesionálně myslím asi to, že je k tomu potřeba místnost (kvůli hluku), ideálně nějaké málo žeroucí desky s hodně sloty, otevřené case. Jedna grafika v domácím PC je prd, už jenom proto, že deska taky něco žere a tudíž čím víc grafik, tím lepší poměr ke spotřebě. Chce to aspoň tak pět - deset karet. Dále by to chtělo vlastní solární panel a odpadním teplem ideálně teď v létě vyhřívat bazén nebo tak něco.

Ale než to člověk poshání, tak už to celé nebude mít smysl. Jestli to má smysl ještě teď je otázkou - jaký bude rozdíl nákupní a prodejní ceny grafik ať si každý spočítá sám, možná už teď je ideální grafiky prodat, než nabídka zarve poptávku, protože teď jsou bazarové ceny (dle článku) docela vysoko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi by nebolo odveci napisat aj, o aku grafiku sa jedna.. Zrejme o nieco absolutne nevhodne na tazbu, podla popisovanych hodnot. Teraz moja 3 mesacna skusenost, na zaciatku s jednou gtx1070 a momentalne s 2x 1080Ti:

Total: 0.0072 BTC/Day 0.00461890 BTC 19.80 USD/Day 12.6557 USD
Projected monthly income 0.22983480 BTC 629.7451 USD

Spotreba je 500W, cize 12kWh denne, za elektrinu platim 3Kc, to jest 36Kc denne a 1080Kc mesacne. $630*25Kc = 15750Kc - 1080Kc = 14670Kc cisty zisk. Ano, vydelek zrejme bude klesat (a mozna nie, ak porastie hodnota coinov) a tiez nie vzdy to vali 19.80 USD/den, ale furt furt a znovu zopakujem FURT, sa to vyplati. ;)

Co sa tyka ceny predavanych grafik, tak hodne zalezi. Ak budes predavat 480/580, tak cena bude zrejme polovicna oproti nakupke. I z toho dovodu som siel do drahych geforce, pretoze nemam obavu, ze 1080Ti aka najvykonnejsia grafika ziadana hracmi, by sa nepredala za cca 15K. Co je prakticky moja nakupka ked zohladnim fakt, ze obe som kupil bez DPH a za velkoobchodnu cenu po 16k. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1x RX 570. Už jsem to zabalil - těžba na maličkém buildu v obýváku byla akusticky nepříjemná. Ne že by to řvalo nějak extrémně, mám to celkem vychytané a stáhnul jsem intenzitu těžby o nějakých 20% dolů, ale přece jenom má rodina o úrovni trvalého hluku v obýváku jiné představy, já koneckonců taky. :-) Samozřejmě při hraní to hlučí taky, ale to je jenom občas, ne 24 hodin denně.

Jiank jsem elektriku počítal za 5 korun a income - to máš aktuální, nebo za minulý měsíc? Protože obtížnost (Etherea) za měsíc vzrostla dvojnásobně, tzn. pokud to takto půjde dál - což by mělo - můžeš si total pro příští měsíc vydělit dvěma, pokud to máš z nějakého aktuálního dne, tak si odečti "jenom" čtvrtinu. Pak máš projekci na jednu tu 1080ku cca 200Kč za den (bez započtení elektriky) a jsi na necelém dvojnásobku mojí přiškrcené 570ky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

570 je skvela na tazbu a po miernych upravach zerie iba 120-130W, takze nechapem, kde si dosiel k dennej spotrebe 40Kc, i keby si mal elektrinu za 5Kc (co nemas), tak to je 8kWh co znamena, ze komp by ti musel zrat 330W, tolko by ti zral s 2 kartami a nie s jednou. Mimo ine, neviem ci si skusal Nicehash alebo Ethereum, ale v pripade 570 a 580 je prave skvele to, ze dokazu tazit 25-30mhs Ethereum a *zaroven* nejaky dalsi coin, napr. Zcash.

http://1stminingrig.com/best-bios-rom-for-sapphire-pulse-rx-580-8gb-oc-h...

"My RX580 Benchmarking and Results: 30.5Mh/s @ 77.5W (+ 1130MH/s Dcr w/ 125W)

After additional strap tweaking, I've gotten to 30.5Mh/s Eth. The card can dual mine 1450 Mh/s Dcr with no power limit, however by balancing power to hashrate, I get 1130 Mh/s Dcr (w/ 30.5 Mh/s Eth) @ 125W"

Preto su tieto karty takto ziadane, ten vynos je daleko lepsi, nez pises, ale treba sa s tym trosku pohrat. ;)

P.S.: Difficulty ETH mozna rastie dvojnasobne kazdy mesiac, ale kukni aj na jeho cenu:
https://coinmarketcap.com/currencies/ethereum/

Ako vravim, kto kupil 570/580 v case jak prisli na trh a od tejto doby tazi dodnes (a vytazene coiny drzal, nepredaval okamzite), ma tu kartu zaplatenu. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, na dual mining a úpravy BIOSu jsem se díval, ale právě tím tweakingem se mi nechce zabývat, protože to chce další čas, než to člověk rozchodí. Hlavně původní účel počítače je úplně jiný a zejména to nemám kde mít, ani kdybych postavil novou těžařskou sestavu.

Další "problém" je, že mám příliš vysokou hodinovou sazbu v normální práci, takže když dva večery sednu a něco spíchnu, mám to jako dva měsíce těžby a nemusím u toho nakupovat a prodávat hardware a toto všechno. Prostě pro mě těch pár tisíc, co bych s jednou RX570 vytěžil, není natolik zajímavých, abych se tomu nějak specificky věnoval a investoval do toho čas nebo prachy do hardware.

Na druhou stranu té zkušenosti nijak nelituju, otevře to člověku nové obzory co se dá všechno dělat a dá mu to nové nápady - spíš bych se třeba podíval na toho minera a zkusil jej nějak potunit a prodávat, jako to dělá Claymore - to je celkem chytré, myslím, že je v balíku. Nebo naopak něco netechnického - třeba udělat směnárnu. Pořád mi přijde, že v EU není převod BTC nebo ETH na EUR (nebo CZK) ještě úplně bezproblémový, třeba pokud bych uměl poslat EUR za BTC přes FIO a uživatel v CZ / SK by je měl v řádu minut na účtě, tak by to mohlo mít nějakou hodnotu.

Ale pro spoustu lidí může být těžba zajímavá a určitě (což jsem si potvrdil) je a minimálně pár měsíců bude v černých číslech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, ak sa s tym parat, tak urcite nie s jednou GPU, ale naraz s niekolkymi. Ale neni zla myslienka, ako som to pobral ja. Kupil som 2ks 1080Ti, potazim s nimi 3 mesiace, potom jednu predam a druha mi ostane gratis. Ja som uz velmi obcasny hrac, len par krat v roku a aj to ma musi hra oslovit, takze normalne by som 20k za grafiku nevysolil, nebolo by to rozumne. Ale ked uz si zahram, tak si hru chcem uzit (mam 4k monitor). Ak mozem tymto nenasilnym sposobom ziskat top end grafarnu zadara, tak preco by som toho nevyuzil. :)

Mimochodom:

coinmate.io
simplecoin.cz
bitstock.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už byl někdo rychlejší. :-) Každopádně těžba měla ještě jedno pozitivum - grafika se zahořela a přestala pod zátěží bzučet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este k mojmu pripadu, jj jedna 1080Ti vydela cca 200Kc den, pocty ti sedia. Ale ja netazim ETH ale s NicehashMiner a tazim furt cca rovnako vynosne dnes ako som aj tazil minuly mesiac. Aktualne okolo 20USD/day: https://www.nicehash.com/index.jsp?utm_source=NHM&p=miners&addr=1MuuDVbn...

500Kc vytazok -36Kc elektrina (12kWh, 3Kc/kWh)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jak padaj vydelky? pouc ma :)

2x 1080Ti
Total: 0.0072 BTC/Day 0.00461890 BTC
19.80 USD/Day 12.6557 USD
Projected monthly income 0.22983480 BTC
629.7451 USD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak konečně už je to AMD doceněný :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Známá zásada radí, že když se o něčem jako o dobré investici začne psát v novinách, je čas rychle vybrat zisky a jít dál. Opravdu pochybuju, že se někomu tyhle karty za tu cenu doopravdy zaplatí. Herní nadšenci můžou pár měsíců počkat a pak se vrhnout na bazary :-).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kartu z bazaru, eeee. Bych z takove koupe nejake osoupane karty nemel vubec radost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz mi to nekdo proda se zarucnim listem a +- 2 roky zbyvajici zaruky, za dobrou cenu nevidim duvod proc to nebrat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nejsem uz davno studentik a teda do bazaru nechodim. Jiste sem tam clovek potrebuje neco, co uz neni normalne v prodeji a potom aukrem nepohrdam, ale do PC si rad kupuju nove originalne zabalene veci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já teď ušetřil 20% nákupem použité základní desky. Nahrál jsem poslední BIOS a jede zatím v pohodě. Je to oficiálně přes eshop, prodejce uvádí 100% funkční technický stav a záruku 30 měsíců. Když bude problém, vyreklamuju to jako novou věc. Jiná věc by byla, kdybych kupoval na inzerát kde to dotyčný kupoval z pochybného eshopu, který ani nemá zastoupení v ČR, to už je potom vetší risk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš CO jsou schopné, i oficiální a známé firmy, prodávat pod značkou "zánovní, lehce použité, vráceno - první majitel..." :)))))))) Já pro jednoho z nejznámějších dělal Repair a NIKDY v životě bych si nic takového nekoupil, protože prostě vím...

Ale tak jasně - tvoje prachy, třeba budeš mít kliku ;)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty to vidis furt jen svoji optikou. Ty si jetou grafiku nekoupis, ja taky ne a dalsi polovina diskuteru tady taktez ne. Ale tam venku je porad halda lidi co dela za 15-20K hrubyho a pro ne tech nekolik usetrenejch tisic na grafice je dost velka castka na to aby si otezenou grafiku koupili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ojetá GK je velké riziko, ale ono je to stejné jako s "novou". Je to komponenta, která nese poměrně velký BGA obvod, kolem kterého je hromada prťavých pamětí a tedy vysoký počet spojů. Díky bezolovnatosti a šetření na průser zaděláno v každém případě.

Vliv na odumření některého z těch spojů má rozdíl teploty (částečně eliminovatelné uživatelem, z větší části záleží na konkrétním modelu karty), zátěž (jak často nám cyklovala teplota z minima na maximum... a nebo alespoň na nějaké vyšší číslo) a kolik to v obou extrémech naběhalo hodin.

Vzhledem k tomu že sice hraji, ale GK bývá to nejdražší a nejzmetkovitější, šahám po bazaru. Teď by se to už tak moc nevyplatilo, ale dva roky zpět ještě ano. Je třeba si uvědomit, že spousta výkonějších karet prostě po záruce pomře, je lepší s tím zkrátka počítat. Pokud tehdy stál R9 280 cca 6kkč a R9 280X kolem 8k a více, tak můj kup za 3,5k byl tutovka. Karta byla na světě přibližně 2 roky (dle data na ventilátorech) a reálně naběhala mnohem méně. Model s velkým chladičem, teploty nešly tutově vysoko. Karta stále běhá jako z praku a teoreticky za rok by byla mimo záruku.

Horší to bylo s referenční HD6870, ta šla na vysoké teploty a při jednom cyklu teploty se jeden spoj podělal a bylo to jasné. To byl kup za cca 2,5k a vydrželo to něco přes rok a půl. Vzdechlina se dala prodat kolem 1kkč na reflow, mě už se s tím nechtělo crcat.

Zbytek karet přežil, morálně to zestárlo dřív než se to stihlo podělat. Takže otázka, zda jít do bazaru či ne, na ní lze odpověděť dle druhého odstavce. Bude to riziko, stejně jako je loterie kup nové karty (kde to ty 3 roky vykreje záruka, ale po třech letech je lepší počítat s novou). Ostatně je to ten důvod, proč na zbytku HW nešetřím, šance, že se to podělá i mimo záruku je mnohem nižší, než je u grafických karet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za picovinu? Nedelam ani z daleka za 20k mesacne a nemam problem si kupit ojetinu, ak natom usetrim napr. 40% a zachovam zaruku a ako bonus kupim trebars i dobry OC kusok. Hovori sa tomu racionalne uvazovanie a nemusi ist o "hlboku kapsu". ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, za hlupost sa vacsinou plati :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc si nadávám za svoji neprozíravost. Před lety jsem seděl v hospodě s lidma, kteří rozbíhali nějaký byznys s BTC v Čechách (Překládali info do češtiny a tak). Něco jsem si k tomu našel, ale pak se na to vykašlal. Dneska za mě spolehlivě mohl být milionář. (Ale tím, že bych investoval do BTC za jejich současnu cenu to rozhodně nenapravím).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, nekdy okolo 2010 jsem cetl o bitcoinu clanecek na nejakem anglickem webu. Napadlo me, ze do toho pujdu a zacnu tezit. Grafiku jsem mel, proc by ne, ale nebyl cas, ze ja si ho tenkrat neudelal. :-)

To co samozrejme nevime, jak by vypadal bitcoin dnes, kdyby se tenkrat dost lidi rozhodlo jinak. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kde beries tu istotu, ze by si vytazene BTC tenkrat uz davno nepredal, ked mali hodnotu napr. $20? Alebo $100?

"To co samozrejme nevime, jak by vypadal bitcoin dnes, kdyby se tenkrat dost lidi rozhodlo jinak."

Vypadalo by to asi tak, ze by bola obtiaznost vytazit BTC nizsia, avsak hodnota by rychlejsie narastla, nie tak pozvolne ako tomu bolo, kedze zaujem i adaptacia bola pomala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych zas neřekl. Kdysi dávno byla celkem velká zpráva když Bitcoin pokořil hranici jednoho dolaru. Do té doby to byla fakt jen hračka pro několik nadšenců, ale tím krokem upoutal pozornost širší (spíš technické) veřejnosti. No a koho to tehdy nakoplo investovat něco přímo nákupem nebo si zatěžit přes grafiku, tak dnes může být docela dobře rentiér, nebo si aspoň pomohl splatit hypotéku či tak něco :)

Pár let poté taky spousta lidí vybrala zisky když to spadlo na zlomek hodnoty, tuším že 14 dolarů. Stále super zisk, ale pořád nic proti dlouhodobé investici. A to jestli se vyplatí přímo koupit nebo těžit za cenu karty a elektřiny při nějakém odhadu stoupající obtížnosti a ceny není tak těžké spočítat, stejně jako to bylo ze začátku u Bitcoinů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto zacal pred 3 mesiacmi, ma ich uz zaplatene a tedka produkuje zisk ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A amd ma z toho prd, nezlepsi sa podiel na trhu hracov, vyvojari nemaju dovod upravovat hry na amd.
Mali by to obmedzit aby boli te karty nepouzitelne pre kryptopodvodnikov.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

AMD z toho má niečo= dôveru distribútorov, že zarobia a prázdne sklady argument, aby GPU-S bola downsizeovana Vega / downsizeovany Polaris. Yaujimave, že VEGA vyjde 8 rokov a 7 dní po predaji mobilných GPU AMAD Qualcommu, teda vztvorenia Qualcomm Adreno, čo je dominantné ARM GPU.

Distribútori získajú peniaze

Samsung plans to develop its own GPU and use it in next-gen Exynos SoC
June 8, 2017
Samsung has already began working on its own GPU which would show up in its flagship phones this year or next, and it’s expected to be called S-GPU.

Samsung is in talks with both NVIDIA and AMD in order to get the necessary license and build its own GPU, but we have no idea yet who are they going to work with. NVIDIA on one hand is one of the most renowned companies in the industry and already create GPU’s for its SHIELD Tablet and SHIELD TV. AMD on the other cooperates closely with Qualcomm and has already strong presence in the market with its Adreno GPU’s.
http://www.gizchina.com/2017/06/08/samsung-plans-develop-gpu-use-next-ge...

Tak jasne Adreno je ex Emebedded Ati GPU

AMD unloads mobile GPU technology to Qualcomm
AMD continues shedding unprofitable businesses, selling its mobile GPU …

Jon Stokes - Jan 20, 2009
https://arstechnica.com/gadgets/2009/01/amd-unloads-mobile-gpu-technolog...

Na deň presne 8 rokov potom je bude uvedeny EPYC
The first EPYC processor-based servers are scheduled to launch on June 20th 2017,

A o týžden vyjde VEGA Frontier Edition

AMD announced that this powerful new graphics card is expected to arrive on shelf on June 27th, 2017.
https://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/amd-exhibits-pc-2017may30...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tý, vážně neuvažuješ o blogu? Třeba? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, chtělo by to založit newletter, takový denní souhrn článků s linkama od Petra ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smelinarom uz fakt zadrbava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.