Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Raspbian 2017-06-21 - nová verze Debianu pro Raspberry Pi

Fajn. Ale proč se toho pořád nejvíc děje kolem Raspberry Pi jako pokus o malé PC? Vždyť v tomhle směru je to reálně nepoužitelné. Smyslem téhle hračky je přece udělat z toho technologické zařízení, které přes přístupné porty bude ovládat něco... Cokoliv. Síla Raspbbery Pi je hlavně v přístupnosti těch portů. Jinými slovy je to vývojový kit pro embedded zařízení za směšnou cenu s téměř nevyčerpatelnými HW zdroji. Tak proč ještě nikdo neudělal img s nějakým OS reálného času? Třeba FreeRTOS by určitě hodně bastlířů oslovil. Ve skutečnosti najdete na netu tak dva až tři ne příliš životaschopné pokusy o portaci FreeRTOSu na Raspberry Pi. Nechápu. Je to škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poptávka po RTOS v tomhle cenovém segmentu není velká a často se RT úlohy řeší spíš na úrovni hradlového pole.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslm, že nejčastěji se RT úlohy řeší na úrovni mikrořadičů. Je škoda, že RPi nemá něco jako PRU na BeagleBone.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo říkal že se děje jen kolem pokusu o PC? Máš k dispozici spousty přídavných desek i se zdrojákem, tutorialů na Youtube, podporu na foru atd. A nějaký RTOS určitě ke stažení je taky: Buď ten FreeRTOS nebo ChibiOS/RT. Otázka je kolik lidí a na co by to využilo. Ale když ti tak chybí, tak můžeš nabídnout vlastní zabalenou a připravenou verzi ;)

Raspberry je právě výborná platforma pro začátečníky, vyúka programování přes Scratch či Python naživo přímo na desce. Pokročilejší si udělají vlastní GUI a s výhodou použijí oficiální dotykový displej třeba na ovládání chytré domácnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesně tohle kritizuju. Jsou k dispozici spousty přídavných desek, ale veškeré tutoriály (a opravdu jich není málo) předpokládají nainstalování linuxu, což z Raspberry udělá obyčejné PC a tím se zabije celý výkon HW. A teprve v tomhle prostředí se spustí python (jako se kdysi používal basic) a všechno, co se v něm naprogramuje, tak se provádí teprve tehdy, až na to linux uvolní svůj čas.
Já jsem jen středoškolák a programování je mé hobby, takže hotovou profesionální distribuci s funkčním freertosem určitě hned tak nesplácám. A opravdu nikde ke stažení není. Ale kdyby to někdo dal, tak napsat si k tomu své jednoduché tásky by dokázal i bastlíř jako jsem já. A to už je opravdu o něčem jiném.
Edit: Jo, a kdyby v tom img byla už síťová komunikace a webový server a čtení / zápis do nějakého souborového systému, rázem by zde byl základ univerzálního po síti konfigurovatelného zařízení. Mňam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A k čemu je ten RTOS vůbec dobrý? Pokud chcete něco jednoduššího než Raspberry, zkuste desku s Esp8266, což je 32-bit RISC s 64/96 KiB RAM, 4MB flashky, Wifi, k Raspberry se připojíte přes I2C.

http://www.arduino8.cz/hrajeme-si-wemos-d1-predstaveni/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fajn, Arduino, ale tam je programování o něčem jiném, C-čkové programy pro jednotlivé úlohy. O komplexním prostředí s podporou ovladačů a silných linuxových služeb si může člověk akorát tak nechat zdát.

Jinými slovy Arduino je dobré na ovládání krokového motoru sem a zpátky explicitním signálem, ale na cokoli složitějšího to už použít nejde nebo jen se složitým programováním (časově náročné objevování kola).

Debian je fajn na server, ale ten RTOS se mi zdá vzhledem k možnostem, výkonu a určení mnohem přiměřenější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, není "Arduino" jako "Arduino". Uno R3 je osmibit na 16MHz s 2kB RAM. O řád lepší je výše zmíněné ESP8266 - https://github.com/espressif/ESP8266_RTOS_SDK . Pokud Vám ani to nestačí, zkuste ESP32, což je 240 MHz dual core Tensilica LX6 s 520 KB SRAM, RTOS je dostupný na https://github.com/whitecatboard/Lua-RTOS-ESP32 .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se ale pak cenově i rozměrově blíží Raspberry, takže to krapet ztrácí smysl. U Arduina je myslím ta hlavní výhoda, že se to dá vložit jako miniaturní prvek do libovolného spotřebiče v podstatě v roli "chytrého tlačítka", blikače nebo senzoru, případně i s možností IoT komunikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://github.com/jameswalmsley/RaspberryPi-FreeRTOS

i Linux muze byt realtime: https://github.com/emlid/linux-rt-rpi

jestli mas pocit ze oba projekty jsou starsiho data, asi to moc lidi nechytlo a vetsina nepovazuje RPi s GNU/Linux za obycejne neohrabane PC ;)

jinak duvod proc je zamereni Raspbianu na desktop je preci logickej, ma to byt pro lidi co potrebuji nejaky OS a z bezneho PC jsou zvykle na Windows a s Raspbianem se tak snadno seznamej...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Smyslem téhle hračky je přece udělat z toho technologické zařízení, které přes přístupné porty bude ovládat něco... Cokoliv

Ne, neni. Jestli to co potrebujete je ovladat porty, tak na to existuji desticky s tretinovou cenou

> Jinými slovy je to vývojový kit pro embedded zařízení za

... a vyvojovy kit to uz vubec neni. Neplette si hracku s vyvojovym kitem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to tu aktualizaci čtyřech RPi3 nechám až na léto. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Raspbian je líné distro, mnohem vhodnější je Arch.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mozna na RPi Zero ;) na RPi2/RPi3 je Raspbian naprosto v pohode a to rikam presto, ci prave proto, ze Arch na RPi3 mam ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odporne fonty su samotrejmost.
Hura linux.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.