Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rekapitulace: HDD, SSD a jiná úložiště v roce 2016

Já bych ještě vypíchl rok 2016 jako rok masivního nasazení V-NAND čipů (ono to jaksi plyne z růstu kapacit SSD, ale hlásit se to musí), zvláště, když je zmíněna intelí/microní 3D x-point, což je technologie podobná.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V-NAND neresi hlavni problem NAND flash technologie, a to principialne omezenou trvanlivost, jak v case tak v poctu prepisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S rostoucí kapacitou disků je omezený počet přepisů stále méně významný. Trvanlivost zapsaných dat je samozřejmě problém, ale s týmž problémem bojují i dnešní klasické HDD, i když se jedná pravda o trochu delší časový horizont.

O 3D X-point jsme zatím neměli možnost zjistit, jaké má slabé stránky, neboť se v praxi ještě neobjevil dostatečný počet takových disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ale tím nejpodstatnějším pro blízkou i vzdálenější budoucnost bylo říjnové uvedení prvních spotřebitelských SSD na bázi technologie Intel / Micron 3DXPoint.

Bohuzel neni. *Byla by* to revolucni vec, kdyby 1) bylo neco realne dostupneho a 2) by slibotechna Intel splnila co slibovala puvodne. Jenomze pak se zmenili sliby o 1000x a 100x na 3x a 5x, takze z revoluce se stala docela nudna evoluce.Jeste se uvidi, jestli do chvile nez neco realne uvedou to nezustane jen specialitka pro podniky, protoze NAND vyrobci taky nespi..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A) uz to uvadzaju, clanok je zo vcera: http://dsl.sk/article.php?article=19231

B) ako slubotechna a realita je niekde uplne inde, ale zaciatky kazdej technologie su vzdy velmi tazke, aj CD napalovacky v 1. polovici 90. rokov stali jak cele auto, velke jak kysna a napalovali 1x, SSD disky v 2008 zacinali ako 12-16-20 GB cipicky v novom segmente netbookov ASUS EEE serie 900. Bolo to totalne nepouzitelne, asi 20 IOPS (ako smejdovy USB kluc) a kontinualka asi tak 20-30 MB/s pricom HDD mali vtedy kontinualky uplne bezne nad 60-70 MB/s. SSD boli v tom obdobi totalna katastrofa. Az neskor vykonom IOPS a kontinualkou predbehli HDD, zaviedli sa technologie ako trim, garbage collection, wear leveling, vyvijali sa radice ... V casoch Intel 50 nm 32 a 64 GB SLC modelov (realna dostupnost neskoro v 2009) este ziadny trim nebol. To boli prvucicke pouzitelne SSD, ktore prekonavali vtedajsie HDD: http://ark.intel.com/products/56595/Intel-SSD-X25-E-Series-32GB-2_5in-SA.... Tie MLC suchtave smejdy v prvych ASUS EEE a 1-jadierkovym 1-vlakienkovym novucickym Atomom v 2008/2009 bolo stelesnenie utrpenia.

Aj IBM prepravovalo v polovici 50. rokov svoj prvy harddisk velky jak pracka lietadlom. A mal kapacitu 5 MB: http://nextshark.com/ibm-5mb-hard-drive !!!!!

SUMA SUMARUM: zaciatky KAZDEJ technologie su vzdy velmi tazke a pomale.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2008 jsem měl Latitude E4300 se Samsung RBX FlasSSD o kapacitě 64GB a s mnohem vyšší kapacitou než zmíněných pár GB. Chvíli na to Samsung vydal i řadu PM800 a šla tak pořídit slušná 256GB SSD, později přidal i s novým firmwarem podporu TRIMu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale asi ne za par tisic korun ze.... SSD sa stalo normalne pouzitelne v 2011, jednak vzhladom na rychlosti (ked uz aj MLC modely so smejdovymi radicmi a smejdovymi cipmi prekonavali v kontinualnom zapise najrychlesie HDD a IOPSy boli este dalej), jednak vzhladom na cenu a jednak vzhladom za kapacitu. Nikto normalny nevyhodil v 2009 za Intel SLC 64 GB X25-E tolko co za cely PC.

V decembri 2011 som kupoval najlacnejsi 180 GB kusok v ponuke isteho e-shopu za 242 €, na jesen 2016 za tu cenu boli 960GB - 1TB modely (odvtedy trosicka podrazeli).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"SSD disky v 2008 zacinali ako 12-16-20 GB cipicky v novom segmente netbookov ASUS EEE serie 900. Bolo to totalne nepouzitelne, asi 20 IOPS (ako smejdovy USB kluc) a kontinualka asi tak 20-30 MB/s pricom HDD mali vtedy kontinualky uplne bezne nad 60-70 MB/s."

No tak já tedy SSD pamatuju už z 90. let jako drahá specializovaná řešení pro databáze apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hej, ale myslel som pre pouzitie pre lamu BFU v domacnosti, co si to za par €/CZK kupi v e-shope alebo s SSD kupi cely netbook a ma tam OS

aj CD napalovacky boli v prvej polovici 90. rokov, ale doma to nemal vtedy nikto kedze to stalo majland, aj v 1998 stala CD napalovacka stale 12-10 tisic Sk/CZK t.j. ako 1/4 ceny celeho PC a v nasl. dvoch rokoch to slo rapidne dole, prisli DVD combo a neskor DVD napalovacky, uz v 2003 stala DVD napalovacka iba 3500 Sk a ciste CD napalovacky sa zacali pomaly vytracat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..se divim, ze se pan Jezek vubec obtezoval to sem davat ... vsak obsah jeho "rekapitulaci" by se vesel do tweetu... Neznaly clovek, ktery by si takovouto "rekapitualci" precetl by mohl dojit k zaveru, ze vyvoj IT je pomalejsi nez vyvoj podkov pro muly....
.. jo a jeste navrh.. je zbytecne malo, aby jen tri clanky pod sebou mely vyrazne oznazeni "neprehlednete" - dejte to na kazdej - to urcite zabere.. a pak kdyz tak muzete dodavat privalstky - jako "urcite neprehlednete" nebo na clanky, o kterych si samolibe myslite, ze se vam ale opravdu povedly: "rozhodne neprehlednete" - vemte si priklad z HD (HD ready, full HD, UHD,...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, je pravda, že je to víc o fotkách než o obsahu. Shrnutí bych si taky představoval poněkud jinak... nicméně z něčeho se ty složenky platit musí, takže psát je (bohužel) třeba i o svátcích (myšlen konec roku jako takový ;)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.