Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rekapitulace: Linux a open-source v roce 2016

Podstatna zprava pro svet open-source: Skoncil FirefoxOS. :-D Tak jsme se zasmali, vtip se opravdu povedl a protoze se jinak nestalo vubec nic, taksi myslim, ze muzeme rici, ze v linuxu a open-source se v 2016 nestalo vubec ale vubec nic zajimaveho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apropo, FirefoxOS nemel sanci nikoli proto, ze by vetsina lidi byla spokojena s Androidem, ale proto, ze byl jeste horsi nez Android.
Jestlize mluvime o Androidu jako o pseudo OS, ktery v podstate povysil hloupe telefony na chytre lednicky, nebot Java virtual machine nikdy nebyl zamyslen jako plnohodnotne prostredi, ktere bude obsluhovat osobni pocitace, ale v podstate takova predzvest internetu veci, do ktereho svym konceptem perfektne zapada a s nim i cely Android.

FirefoxOS ovsem stavi ciste na webovych technologiich a teda je v podstate primou konkurenci javovskeho konceptu virtualniho stroje a muzeme se maximalne pohadat, ktery koncept je lepsi. Jenze smartphony a tablety mezitim hardwarove dospely do moznosti nahrady plnohodnotnych PC, ale operacni system, ktery by tuto ideu povysil na realitu, stale chybi.
Takze spokojenost s Androidem urcite nikoli, ale neni nic lepsiho bohuzel a muzeme jen doufat zda v pristim roce uz konecne neco prijde nebo kolik let jeste budeme cekat nez si budeme ze sveho smartphonu udelat male pececko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha Jezku nemystifikuj. Microsoft vazne neuvolnil "celý .NET". Uvolnil jen core. Ano da se v tom napsat konzolova aplikace. Service/Daemon pro server. Ale .NET na Windows obsahuje jeste trilion dalsich veci co uvolneny nejsou.. takze aplikace typu Paint.Net pod tim co bylo uvolneno fakt napsat ani zprovoznit nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Což je jistě tragická zpráva pro ty, co neumějí používat Gimp, že...ale pořád dobrá zpráva pro ty, co prostě chtějí provozovat kód v C# v Linuxu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Krita?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč ne... (Akorát mám pocit, že jim teď jde hlavně o malíře.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mohli i driv diku Monu. Navic v monu jde udelat i aplikace s gui.. v tom co microsoft uvolnil ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tím myslíte, že není možné používat externí knihovny jako třeba právě Gtk#?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ok ted si me dostal... nevim jaky je stav. Ale pokud je GTK# napsany nezavysle na monu, tak by to asi i slo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTW: do fglrx slaplo drive Ubuntu 16.04 ;)
http://diit.cz/clanek/ubuntu-1604-lts-uz-nenabidne-catalysty

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx me dostal, tak bych se ho rad zeptal, proc mysli, ze android je nejlepsi os pro telefony? Neznam osobne nic tragictejsiho, nez android. Sorry za hacky a carky, ale mam cizi klavesnici, ktera je primo nepodporuje. Co to android vlastne je? Do verze 3.0 to byl vcelku dobry OS, pro telefony atd. Od verze 3.0 jde o sprosty spionazni software, ktery je mily pouze nevedomim. Bohuzel tech je jak maku, a vubec se to nelisi tim, kolik skol kdo udelal. Vsichni upozornuji, ze je pro android nejvice her a aplikaci, ale uz si neuvedomuji, ze 90 procent je temer nepouzitelna {myslim pro cloveka, ktery ma rad zabezpeceni svych dat, bankovnich uctu atd.}, a otravna. Google advertise, google cache, to je radost pro NSA, CIA, atd. A lidi, co si rikaji, me se to netyka, ja ziju jenom obycejny zivot, to poznate, az vas nekdo z nich bude pro neco potrebovat. Navic neznam lepsi system, ktery mi umozni to co android, a to je, beze stopy si prohlizet obsah vaseho telefonu, manipulovat na dalku s vasim telefonem {kamera, mikrofon, atd.}. Protoze o techto manipulacich se diky integrovanemu 'ghost protocolu' vubec nedozvite, proto je povazovan omylem za nejbezpecnejsi system, co je na trhu. Osobne mam v telefonu klenot, a to je pro mne Blackberry OS 10.3. Nikomu ho necpu, i kdyz ten, diky androidu, taky na svete asi dlouho nepobude. Ale jsem aspon v relativnim bezpeci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>>Navic neznam lepsi system, ktery mi umozni to co android, a to je, beze stopy si prohlizet obsah vaseho telefonu, manipulovat na dalku s vasim telefonem {kamera, mikrofon, atd.}.<<
Opravdu dokážete tohle udělat s libovolným standardním androidim telefonem nebo jsou to jen řeči?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AOSP a/nebo jina cista ROM bez GooglePlay/GoogleServices a s F-Droid...

Blackberry OS uz na svete spis neni nez je... ale jinak tu jsou(/budou) UbuntuTouch, SailfishOS, KDE Plasma Mobile...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, prekrucujes ma slova. Android je nejlepsi z toho co je k dispozici, coz neznamena, ze je nejlepsi ve smyslu povedeny nebo perfektni. Neco jako jednooky mezi slepyma kralem.

Google je reklamni spolecnost s vyhledavacem, cekat od nich sofistikovany OS ani nelze. Jenze FirefoxOS o kterem byla rec, neni ani trochu lepsi, naopak byl jeste horsi a nastesti uz je pryc. Blackberry je v podstate po smrti, takze rozdil mezi klasickou Nokii s obycejnym firmwarem a tvym telefonem moc neni, umi to volat. Spousta aplikaci je jen pro Android a iOS a zde je situace jasna, iOS je lepsi ovsem tez smirovaci, takze pro tebe zadna zmena k lepsimu. Jestli technologicti fandove a s nima (nevedomky) cely svet na neco ceka, tak je to na to, az nekdo udela skutecny OS pro mobily ve smyslu skutecneho pocitacoveho operacniho systemu tak, aby i mobil mohl byt plnohodnotnym pocitacem a nic takoveho dnes neni.

Ale predpokladam, ze ty ani nic takoveho nechces, telefon je na telefonovani, bez si podat s Jezkem ruku, ten to tu taky siril, ale posledni dobou uz nejak ubral, asi mu to doslo. :-)

Nedostanes se do Androidu na dalku, to jsou takove ty povidacky Ladi Hrusky. :-D Samozrejme je to zavisle od telefonu, pokud mluvis o smartphonech, Android je open source a zalezi na vyrobci telefonu, co si jak udela, dostane jen zdrojaky. Pres Samsung KNOX se nedostanes ani nahodou treba atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plnohodnotny OS ktery z mobilu udela pocitac samozrejme existuje: linux. Nekterym muze vadit, ze z nej udela pocitac az moc, napr. nejsem si jisty jestli jde pod linuxem z mobilu telefonovat, podpora dotykoveho rozhranni nebude uplne idealni, aplikace nemusi mit podporu pro pouzivana rozliseni, ale kdo chce pocitac ...
(Samozrejme, vetsina lidi nechce pocitac. Chce mit soucasne mobil i pocitac. A to uz neni takova sranda.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Specialne samsung pouziva sadu souboru, ktera umoznuje prunik do telefonu ' za ucelem zkvalitnovani
uzivatelskych zkusenosti', nesmis se ho proste pokouset nabourat, jen vyuzit toho, co sam dava. Specialne samsung {ale nejen on, plati to i o lenovu, huawei} ti diky tomu, pokud vis jak na to, dava vse co chces. Neni to ale jen kvuli vlastnim zajmum firem, ale obecne snaze po kontrole informaci. Pokud vim tak pouze apple a blackberry, byly spolecnosti, ktere odmitli bezpecnostni rizika se sdilenim souboru napric investigativnimi slozkami. Pro ostatni plati to, co jsem rekl. Sam android uklada veskere informace o vsem, co jste delali, prestoze vy, k temto informacim nemate primi pristup. Ale s trochou snahy se tam lze take dostat. Pocitejte s tim, ze tyto telefony jsou vybaveny 'kontrolni' wifi branou. Ta obecne usnadnuje 'nevyzadane' pripojeni na dalku. Pokud byla otazka, zda lze proniknout na dalku do telefonu, tak odpoved je ano, ale nikdo by se k tomu nepriznal, je to nelegalni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.