Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rekapitulace: nejen digitální foto a video v roce 2015

Já doufám, že se v roce 2016 objeví více 4K kamer s snímačem větším než 1/2.33" a podporou chroma 4:2:2.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

a dockame se v 2016 one bajne recenze na Sigmy DP3 Merrill ? :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobně už ne, ani by to nemělo smysl s ohledem na to že se Merrilly už vlastně neprodávají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Příští rok bude pro foto průmysl zajímavý, prakticky každý velký hráč na poli digitální fotografie uvede nástupce svých hi-end modelů (Fuji, Panasonic, Olympus, Nikon, Canon...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zatím co "konkurence" teprve vydá..., SONY dávno vydal! :-) Tedy dle mě zajímavý roky dávno byly a jsou ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si dovolím úškleb - co bude... ví jen bůh! :-)) Nebo Alláh? ;-) (jsem ateista a nevadí mi žádný věřící ani migrant, jeli mírumilovný)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ačkoliv jsem celé DSLR vybavení nedávno komplet prodal a místo toho všeho koupil Sony RX1RII (ze specifických důvodů, hlavně mobility a zaměření na streetfoto atd), tak bych si v novém roce hlavně přál, aby Canon, Pentax, Nikon, ... přestaly dělat obstrukce a Sigma konečně doladila firmware ve svých skvělých ART objektivech. Třeba opticky vynikající 18-35/1.8 je kvůli firmware s Canonem skoro nepoužitelný právě na to, na co by byl zcela nejlepší, protože autofokus funguje značně podivně.

Kromě 4K videa se těším také na foťáky s rychlým snímáním, jako je Sony RX100IV. 960 fps, to otevírá zcela nové možnosti. Jenže za 30 tisíc to je poněkud drahá hračka. To se dá sice říci o té RX1RII také, ale ta mi nahradila celý batoh foto věcí, takže to vlastně vyšlo levněji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj SONY :-) Já šel od SLR přes vždy nejdražší UZ kompakty většinou zn. Olympus do mojí 1. DSLR UZ taky Olympus s pevným UZ objektivem a po velmi dlouhém testování DSLR s výměným objektivem a dlouhém váhání, pro změnu právě také do zn SONY :-) (levné dostupné DSLR Canon a Nikony efotily lépe jak dražší UZ kompakt , neostřili při videu a v hledáku byla jen tma...)

Moje 1. DSLR byla přesněji SLT ;-) Namlsal jsem se z UZ kompaktů zpravida nutně s EVF, že vidím téměř stejnou expozici a 100% kompozici toho co bude zaznamenáno :-)

SLT s UZ objektivem (a kontinuálním ostřením při videosekvencích, na rozdíl od konkurence..., nemluvě o pravém progresivním scanu dokonce 50p - Canon scanoval prokládaně dlouho a progresív nepřímo jen počítal...) mi konečně nahradila UZ kompakt a přitom posunula výrazně kvalitu obrazu (alternativně mohu dást i ostřejší sklo než amatérský kompromisní UZ sklo 18-250mm od SONY nebo dokonce 16.270 od Tamronu) i rychlost focení. :-)

Kompakty v konkurenčním "boji" o mnoho MPx na pidičipu a mega UZOOM..., měly poslední dobou velmi nekvalitní výstup (šum, malé použitelné ISO, aberace i vinětace přímo šílené...)

Můj další fotoaparát/kamera, budeli vůbec někdy abgrejt, neb zatím mě nepřesvědčil výstup cenově dostupných skel na E bajonet oproti A sklám (v porovnání s mým ne drahým na UZ ostrým sklem 16-105mm SONY - defacto kopiíí Zeisse), bude nejsíš ne horší než zase SONY a jedině A7R a pod. To je cenově ale jiná liga pro amatéra. Alternativně pak ne méně než RX10II.

Sice táhám skoro 2kg váhy, což mě sice tíží při výšlapech zejména v Tatrách či Alpách, ale netrápí. Beru to jako zátěž pro zdraví :-))

A velikost, Naopak!!! Mám takové sedlácké "lopaty" namísto ruk, že titěrné přístroje už ani nechci a rád držím pro lepší stabilitu (nemám rád krátké časy a vysoké ISO) pořádný ZOOM sklo s pořádnými pogumovanými kroužky ostření i manuálního!!! ZOOMU, i levou rukou.

Jediný co mě láká k abgrejdu je 4k video, neb začíná být "jen" FullHD na stále větších úhlopříčkách (známí maj stále častěji víc jak 55", sám mám 60" a kámoši dokonce 65" UHD a dokonce 200Hz! IPS) již málo a při prezentaci nejprve fotek a až následně videa, se mi to již nějak moc nelíbí. (musím to rafinovaně ukazovat v opačném pořadí, pak jsou ale pro změnu fotky již nudné, neb nepřibližují atmosféru tak jak ozvučené a hejbací obrázky :-( )

I když, možná by stačil krom vyššího FPS i vyšší datový tok a ne tak silná komprimace u "jen" FullHD a vyšší sampl barev! Vyšší rozlišení, zejména u videa, není všechno!
(mimochodem, některé nové 200Hz UHD TV od LG podporují SW přímé přehrávání z USB i z NETU nativně UHD až o 60fps! :-) - osobně testováno a prej i UHD 3D, to není totéž jako 3D - to je myšleno zpravidla pro "jen" FullHD což je jen 2x1/2FullHD... 2D mě nebere, ale uvádím jen pro zajíavost. FullHD TV totiž podporují doposud jen max 30fps, což u progresívu je jen 30Hz :-( )

Uvidíme jak se "to" vymrví (co přijde nového), ale neustále valit do koníčku love, taky nende :-( ... Furt bude něco nového a někdy i lepčího a za méně ;-) Někdy však přichází i něco sic nového a levnějšího, ale horšího!... :-(

Jsem rád, že SONY dělá stále i lepší a lepší věci, i když za cenu vyšší ceny :-) Ale konkurenci také přeji! Jen ať mu konkurence dejchá na záda ;-) To aby SONY neusnul na vavřínech!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni, ze ti na Sony SLT nevadi ten cropfaktor u nataceni videa kvuli elektronicke stabilizaci obrazu.

Prepnes na nataceni videa - a tretina obrazu pryc proti fotce. Vypnout se to u zadne SLT neda.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jsem jikde, ze mi ti nevadi. Vadi! , ale ne az tak moc, neb na rozdil od staticke fotigrafie kde mam cas si prohlizet vice i drobnejsich detailu ktere obsahuje sirsi zaber, ma video mene detailu a pozornost divaka odpoutava pohyb a tak se vice leze zoomem do ksichtu a sirsi uhel pohledu do krajiny pro male rozliseni take nema takovy smysl jako u fotky zachycujici i drobne detaily v dali. Tedy vadi i nevadi.

Na prirodu a sirsi zaber je stejnak FullHD navic se silnou komprimaci.., malo :-( Ta mi vadi vic a i proto ta uvaha o 4k pro video. Nicmene 16 x1,5 crop APS-C je cca 27mm/35mm a video neni tretina ale namisto z 24Mpx berou data nejspis z 20Mpx aby se snaze delilo na 2Mpx (FullHD) a tak, jak jsem ti kdysi i spocital, ale uz nevim presne, to je cca 35mm/35mm a kamery stejnak zacinaji nejcasteji na 37mm/35mm ;-) Ale Alpha ma odnimatelny objektiv a mohu dat i sirsi :-) Kamery s odjimatelnym stojej mnohem nohem vic!... :-( A donedavna mely jen 1/3" cip... Tedy SLT u me jednosznacne vedla jako univerzalni stroj.

Jeste jsem uvazoval o Panasonicu rada GH ale zase mel horsi fotky a ty jsou pro me dulezitejsi nez video. A nemel driv takovy super OLED hledak a LCD hledak nemel takove rozliseni ani barvy a vecer oslnuje...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kolega tady ted prohlasil, ze pro nej je idealni fotak Sony NEX s redukci na Canon objektivy.

Autofokus funguje, stabilizace funguje, vse funguje jako na Canonu - jen ta skla jsou o neco levnejsi nez od Sony a obrazova kvalita je vyssi nez u jakehokoliv Canonu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je sice silné a odvážné tvrzení (že žádný Canon, počkej tedy se na nej sesypou uražení Canonisti ;-) ) i když! - já vybíral a srovnával vždy v podobné kategorii a nepřesvědčil mě při výběru nejeden Canon, ale ani Nikon a ani můj srdeční a léta protěžovaný Olympus a vybíral jsem nakonec jen mezi těmito dvěmi přístroji se zaměřením i na video: http://snapsort.com/compare/Canon-Rebel-T4i-vs-Sony-A65 (ještě jsem uvažoval opakuji, Panasonic ale ty fotky a hledák :-( )

A na tomto odkazu, je hodnocení také výrazně lepší pro SONY. Tato značka mě přitom léta zklamávala v jiných oborech než videokamery a tak moje rozhhodnutí jsem podřídil jen technickým parametrům - obrazové kvalitě a pokrokovým funkcím a víře v SONYho tradičně kvalitní akumulátory (Panasonic byl vždy děs na výdrž...) a to me opět nezklamalo! (Alphy maj kamerové aku, které mi dodnes u D8 fungují a výdrž maj stále skoro stejnou -velkou! a info o výdrži přesné)

SONY mi přišel jako s nejvyšší obrazovou kvalitou a nejpokrokovější - s nejvyšším rozlišením pro foto i nejvyšším progresivním fps pro video a dobrou stabilizací a s OLED hledáčkem s obrazem i při videu a o nejrychlejším focením ani nemluvě ani nemluvě - ale až po novém FW!, startuje do 0,5s a 1. snímek pořídím do 1s!!! (mimo situace po výměně aku kdy si ji osahává) a reakce na spoušť bez namáčknutí je prakticky stejná jako s namáčknutím o rychlých fotosekvencích nad profi DSLR ani nemluvě :-)

Je toho víc co bylo pro SONY. A šum je max o 1EV horší než zrcadlo (tedy jen lepší zrcadlo s lepším sklem!, kdy UZ kompakty končí již u ISO400-800...), to je toho, filmy jsem také nesehnal větší jak ISO400 a nyní je vpoho a čisté i ISO3200! Víc ani nepotřebuji :-)

Pro spokojenost jsem po roce koupil ještě A77 a opravdu dosahuje kvalit profi Nikonů a Canonů. Přibližuje se 5DM1 ;-) Rychlostí práce s ním i kvalitním videem jej samože předčí!

Veřím že součané bezzrcadlo natož FF od SONY již s dobrým sklem i předčí doposud vyráběné i profi DSLR nejen v rychlosti ale i obrazové kvalitě ;-) Většinou jim image kazí ukázky častěji z levnějšího skla - v rozích s neostrostí i aberací. :-(

Přeci jen je ohnisko kratší u tak malé krabičky (těla) a úhel roztažení obrazu do krajů na FF snímač za objektivem je šíleně široký (čip by musel být prohnutý, aby byla stejná vzdálenost od ohniska všude a ostrý obraz i v rozích, což SONY ale připravuje!) a skla také konstrukčně menší a méně světelné :-(

Tedy chápu snahu kolegy nasadit na něj jiná lepší skla, aby vytěžil maximum z velkého a přes mnoha Mpx čipu kvalitního a bez zrcadla :-) To mě právě mrzí - že přešli ze starého ale dobrého A mount na malý E... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pravda, kompaktnost není všechno, nakonec sám jsem - dávno tomu - tahal i po hodně vysokých kopcích až velehorách Pentax 6x7 a pár objektivů k tomu, to byla moc fajn "tréningová zátěž", někdy fakt k neunesení, že jsem to proklínal každý krok. Zavrhnul jsem - nejspíš jen dočasně - DSLR (a fullframe s výměnnými objektivy bezzrcátka), protože většinou nemám čas a prostor to s sebou tahat, zatímco malý (relativně) Sony RX1R2 mohu vláčet pořád. Přitom při 42Mpx a 35mm objektivu spoustu delších objektivů nahradím výřezem, nakonec dělám většinou jen pro web, prezentaci na UHD TV nebo na A4 papír, takže mi na finální foto stačí 6-8Mpx docela bohatě. Pokud "využiji formát", mám MPx rezervu pro případnou výrobu plakátů nebo až v budoucnu přijdou nějaké Super-Ultra-HD zobrazovače s vysokým rozlišením. Také je mi na tom sympatické, že to nemá výměnné objektivy, tak se nemusím starat o čistotu a neustále to hlídat.

S tím videem: jistě, záleží na mnoha věcech, bitrate, I-frames only, kódování barev. Kdy to bude umět 4:4:4 nebo dokonce HDR ? To samé se týká zobrazení. Nedávno jsem koupil z Ebay korejský UHD zobrazovač - prakticky TV bez tuneru a televizní elektroniky - 55" s LG panelem, který kupodivu umí zobrazit přes DP 4:4:4, což myslím žádná jiná "televize" nedokáže. Možná nějaká ta ultradrahá. Rozlišení v pixelech není všechno.

Tak uvidíme, s tím výrobci přijdou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, jaký UHD zobrazovač to přesně byl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně teda "3240×2160" pixelů nevychází ani tak na "6 Mpix", jako spíš na 7 Mpix. S odchylkou tak jednoho piva. Což je trochu přes 0,2 promile.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to 3840 × 2160, tj. 8,29 MPx.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, jak pan Ježek správně píše, "...pro 3:2 fotografii ... v UltraHD se bavíme o 3240×2160...".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tam se rozvlekla taková blbá překlepová chyba, takže díky za upozornění, upraveno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.